Η αλληλεγγύη κράτησε μια μέρα…

και "επέστρεψε" το πρόβλημα

οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται, τα σκουπίδια αυξάνουν. το πρόβλημα μεγαλώνει, εδώ και σ’ όλη την Ελλάδα

Η ασυνήθιστη αδελφοσύνη μεταξύ Δήμου Δίου-Ολύμπου και απεργών συμβασιούχων της καθαριότητας που καταγράφηκε στη χθεσινή πορεία διαμαρτυρίας τους στο κέντρο του Λιτοχώρου, κράτησε μια μέρα. Σήμερα, ο Δήμος -με κάθε τρόπο- προσπάθησε και να «σπάσει» την απεργία-κατάληψη της χωματερής και να εξασφαλίσει την αποκομιδή των όποιων απορριμμάτων θα απάλυναν -αισθητικά μόνο- την κατάσταση που επικρατεί και την εικόνα του δήμου μας.

 

Η εισαγγελική παραγγελία προς την Αστυνομία για καταγραφή της κατάστασης και διερεύνηση της πιθανότητας να τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια υγιεινή, οδήγησαν εύκολα σε καθορισμό προσωπικού επιφυλακής, επιδόσεις εγγράφων και παρασκηνιακές απειλές. Ταυτόχρονα, οχήματα του Δήμου μετέφεραν στην χωματερή φορτία σκουπιδιών σε μια απόπειρα να «σπάσει» η απεργία και η κατάληψη στην πράξη. Τραγική φιγούρα ο εντεταλμένος σύμβουλος, Σταύρος Χαρέλας, εκ των πραγμάτων μεταξύ σφύρας και άκμονος, όπως και το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα που υπενθύμισε την υποχρέωση όλων στην νομιμότητα, την ψυχραιμία και την αποφυγή έκνομων ενεργειών και την επίδειξη καλής θέλησης, ειδικά λόγω της τουριστικής περιόδου.

 

Οι διαβουλεύσεις (και κάποιες παρασκηνιακές επιδείξεις ισχύος) κράτησαν ώρες, στη χωματερή έσπευσαν ο αναπληρωτής δήμαρχος Νίκος Λάππας και η αντιδήμαρχος Λέλα Γιάννακα, λίγο πριν οι απεργοί αποφασίσουν τις επόμενες ενέργειές τους. Στο χώρο βρισκόταν από νωρίς το πρωί και κλιμάκιο του ΠΑ.Μ.Ε., ενώ μόνιμη ήταν η συνεννόηση με το παμπιερικό όργανο των δημοτικών υπαλλήλων. Παρόντες επίσης ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργος Φαρμάκης, και ο πρώην αντιδήμαρχος Καθαριότητας και ανεξάρτητος σήμερα δημοτικός σύμβουλος, Δημήτρης Γουλάρας.

 

Παρά τα …μαξιμαλιστικά αιτήματα της διοίκησης, οι απεργοί συμφώνησαν να υπάρξουν άμεσες επεμβάσεις σε ιδιαίτερα ευπαθείς περιπτώσεις, όπως το Κέντρο Υγείας και το «Παναγία». Αύριο, ο αγώνας των συμβασιούχων συνεχίζεται με αποχή από τα καθήκοντά τους και η δημαρχία ευελπιστεί ότι θα έχει την ευκαιρία να βελτιώσει την δημόσια εικόνα μας, αξιοποιώντας τη μόνιμη δύναμη και την όποια άλλη βοήθεια.