“Αλλού γι’ αλλού” (συνεχές update)

για 2η φορά σε ένα μήνα

πάμε για την “τρίτη και φαρμακερή”;

Για δεύτερη φορά σε ένα μήνα, ένας επισκέπτης του Ολύμπου καταφέρνει να βρεθεί σε ένα σημείο των κορυφών που προσεγγίζουν μόνο αποδεδειγμένα ικανοί και έμπειροι αναρριχητές. Εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται ότι οι δύο συγκεκριμένοι δεν είναι αυτής της κατηγορίας ορειβάτες.

Από το ελάχιστο (κινητοποίηση δεκάδων ανθρώπων που θα μπορούσε να αποφευχθεί, όπως και η οδυνηρή περιπέτεια του επισκέπτη), ως το μέγιστο (μια απώλεια ανθρώπινης ζωής), δεν υπάρχει κανένας μηχανισμός να ελέγχει το ελάχιστο ή το μέγιστο. Ο Όλυμπος είναι εκεί, για όλους. Και για όσους θα κινδυνέψουν παράλογα από μια προσωπική επιλογή με απρόβλεπτες συνέπειες και για τους ίδιους. Αλλά και για το μοναδικό μας βουνό που όλοι θέλουμε ταυτόχρονα να είναι και πόλος ανάπτυξης…

Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, αν κάποιος κινητοποιήσει τις υπηρεσίες του κράτους από μία αδικαιολόγητη προσωπική επιλογή, αντιμετωπίζει την τιμωρία από συγκεκριμένο νόμο. Στην περίπτωση των επισκεπτών-φιλοξενουμένων μας, αυτό δεν εφαρμόζεται, λόγω της γνωστής από την αρχαιότητα ελληνικής φιλοξενίας. Και θα εφαρμόζεται -πιθανώς- αν κάποιος επισκέπτης υποστεί κάποια απώλεια και θέσει την πολιτεία μας έναντι των ευθυνών της: ότι δεν τον ενημέρωσε για τον κίνδυνο που διέτρεξε και δεν τον απέτρεψε απ’ αυτόν…
Και τότε θα ανακαλύψουμε και την άλλη πλευρά των περιορισμών, αυτή που κάνει “τους καλούς λογαριασμούς” που κάνουν τους καλούς φίλους, όπως οι οικοδεσπότες και οι φιλοξενούμενοι.

 

Η περιπέτεια του επισκέπτη που εγκλωβίστηκε στα Καζάνια συνεχίζεται από χθες, 15.7.2017.
Οι συνθήκες και στα πεδινά και στα 2.500 μέτρα υψόμετρο είναι πολύ άσχημες, λόγω του καλοκαιρινού κύματος κακοκαιρίας που εκδηλώνεται και με κεραυνούς.
Τα στοιχεία του εν εξελίξει περιστατικού προέρχονται από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης.

 

 

eodkaz

 

Αργά το βράδυ της Κυριακής, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης ενημέρωσε ότι η περιπέτεια του Ρουμάνου που εγκλωβίστηκε στα Καζάνια συνεχίζεται, αφού η κακοκαιρία δεν επέτρεψε στους διασώστες δύο ΕΜΑΚ, της ΕΟΔ και προσωπικό των κοντινών καταφυγίων να προσεγγίσουν τον ορειβάτη και να τον απεγκλωβίσουν με ασφάλεια. Δυστυχώς, η επικοινωνία μαζί του δεν είναι πια εφικτή, λόγω εξάντλησης της μπαταρίας του τηλεφώνου του.

 

 

https://gallery.mailchimp.com/370b2b5dd71bc7d534e9403eb/images/f42b62aa-4f28-4660-a197-e4c5d312dbd6.jpg

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Νέα επιχείρηση ξεκινά για τον απεγκλωβισμό του ορειβάτη στον Όλυμπο

Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα βρίσκεται εγκλωβισμένος στην περιοχή Καζάνια του Ολύμπου ο Ρουμάνος ορειβάτης που έχασε χθες τον προσανατολισμό του στην προσπάθειά του να ανέβει στον Μύτικα.

Ενώ μέχρι σήμερα το μεσημέρι υπήρχε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του, στις 13.58 διακόπηκε, λόγω εξάντλησης της μπαταρίας του κινητού του. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, πάντως, ήταν καλά στην υγεία του και σε καλή ψυχολογική κατάσταση.

Οι άντρες της ΕΜΑΚ που επιχειρούσαν από το πρωί σήμερα, καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες, αναγκάστηκαν να διακόψουν τις έρευνες, καθώς ήρθαν αντιμέτωποι με ακραία καιρικά φαινόμενα, που έκαναν το έργο τους εξαιρετικά δύσκολο.

Τις επόμενες ώρες, λοιπόν, ξεκινά νέα επιχείρηση για τον εντοπισμό του Ρουμάνου, στην οποία από πλευράς Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης θα συμμετάσχουν εννέα διασώστες, έμπειρα μέλη του Τμήματος Ορεινής Διάσωσης.

Στο μεταξύ, οι καιρικές συνθήκες στον Όλυμπο είναι εξαιρετικά δύσκολες, με κύρια χαρακτηριστικά την ισχυρή βροχή, τη χαλαζόπτωση και τις αστραπές, ενώ η θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλή, φτάνοντας τους 4 με 5 βαθμούς.

Να σημειωθεί ότι σημαντική υποστήριξη στις έρευνες προσφέρουν οι διαχειριστές των καταφυγίων του Ολύμπου Κάκκαλος, Αγαπητός και Αποστολίδης.