Ποιο περιβάλλον;;;

κατά το "ποιος Θανάσης;", "ποια Τούλα;"...

αφού δεν τα γνωρίζετε, να σας τα συστήσουμε (τα προβλήματα του περιβάλλοντος….)

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΙΕΡΙΑΣ
28ης Οκτωβρίου 40, Κατερίνη, Τ.Κ. 60132
e-mail: press@pieria.pkm.gov.gr
ιστοσελίδα: http://www.pkm.gov.gr
facebook: www.facebook.com/perifereiakienotitapierias
τηλ. επικοινωνίας: 2351351208

                                                                                              Κατερίνη,  19 Ιουλίου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

 

Συγκρότηση Κλιμακίου Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος

(Κ.Ε.Π.ΠΕ.)

 

Με την με αρ. οικ. 232291/1448/10 Ιουλίου 2017 Απόφαση Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Πιερίας κας Σοφίας Μαυρίδου (ΑΔΑ: 7ΝΙΕ7ΛΛ-42Ρ) συγκροτήθηκε το Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος (Κ.Ε.Π.ΠΕ.) Π.Ε. Πιερίας σε εφαρμογή του άρθρου 20 του ν. Ν. 4014/2011 (ΦΕΚ 21 Α΄/21-9-2011) ιοπ[]\«Περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων, ρύθμιση αυθαιρέτων σε συνάρτηση με δημιουργία περιβαλλοντικού ισοζυγίου και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Περιβάλλοντος» (τίτλος άρθρου: Περιβαλλοντικές επιθεωρήσεις «Αντικατάσταση του άρθρου 6 του ν. 1650/1986 (Α΄ 160) και εναρμόνιση με άρθρο 23 της Οδηγίας 2010/1975 περί Βιομηχανικών Εκπομπών (ολοκληρωμένη πρόληψη και έλεγχος της ρύπανσης)»

 

Τα Κλιμάκια Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος (Κ.Ε.Π.ΠΕ.) συγκροτούνται σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα της ΠΚΜ χωριστά και αρμοδιότητά τους είναι η διεξαγωγή περιβαλλοντικών επιθεωρήσεων και ο έλεγχος εφαρμογής γενικά της περιβαλλοντικής νομοθεσίας καθώς και η εισήγηση επιβολής διοικητικών κυρώσεων βάσει του αρ.(30) του Ν.1650/86 (όπως τροποποιήθηκε και ισχύει) και του άρθρου 13 του σχετ. 7 (όπως τροποποιήθηκε και ισχύει).

 


 

Πολλοί απ’ όσους στις 19 του περασμένου Ιουλίου ενημερώθηκαν ότι η Αντιπεριφέρεια δημιούργησε -δέκα μέρες πριν- ένα Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος (Κ.Ε.Π.ΠΕ.), αναθάρρησαν, μεταξύ αυτών και ο γράφων.

Στο νομό με το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας και ταυτόχρονα με το πιο υποβαθμισμένο και ραγδαία καταστρεφόμενο φυσικό περιβάλλον, μια τέτοια εξέλιξη δεν θα μπορούσε παρά να θεωρηθεί σημαντική και ελπιδοφόρα, έστω κι αν συμβαίνει με μεγάλη καθυστέρηση. Στην δημιουργία κλίματος αισιοδοξίας συνέβαλε δραστικά και το δελτίο Τύπου με τη σχετική ανακοίνωση. Όταν συμπληρώθηκε μήνας μετά τη δημιουργία του Κλιμακίου, η ΕτΟ αναζήτησε από το δημιουργό, ενημέρωση για τη δράση και τα επιτεύγματα του Κλιμακίου…

 

Έτσι, πληροφορήθηκε ότι

–         το Κλιμάκιο αυτό δεν δημιουργείται –βάσει του νόμου- για όλο το περιβάλλον και όλα τα προβλήματα

–         δημιουργείται για ένα και συγκεκριμένο πρόβλημα που –για κάποιο λόγο- διαιωνίζεται και παραμένει άλυτο και αυτός ή αυτοί που το προκαλούν, ατιμώρητοι

–         ότι βασικός ρόλος του Κλιμακίου είναι ο συντονισμός των εμπλεκομένων αρχών και υπηρεσιών που αδυνατούν κατά μόνας να λύσουν το πρόβλημα και τέλος ότι

–         το συγκεκριμένο Κλιμάκιο δημιουργήθηκε για να λύσει το πρόβλημα της δυσοσμίας στα περίχωρα της Κατερίνης (πιθανώς προς το Μαυρονέρι και την Παραλία, η ακριβής «γεωγραφία» του προβλήματος ποικίλει, ανάλογα με την … εντοπίζουσα μύτη).

 

Από τη δημιουργία του Κλιμακίου ως σήμερα, διέρρευσαν ημέρες πλήρεις σαράντα πέντε -45-. Ήτοι, έξι σαββατοκύριακα, συν κάνα δυο αργίες, μένει καθαρός ένας μήνας προσπαθειών. Ακόμη δεν υπάρχει ενημέρωση αν έστω εντοπίστηκε η πηγή της δυσοσμίας και αν η πηγή αυτή οφείλεται σε κάποια παράνομη πράξη. Στο δελτίο Τύπου δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ αναφορά στο στόχο έρευνας του Κλιμακίου, ούτε η διευκρίνιση ότι το Κλιμάκιο θα ασχοληθεί με ένα μόνο πρόβλημα. Μπορεί βέβαια αυτά να τα υπαγορεύει η ανάγκη ενημέρωσης του κοινού από τη μία, αλλά και να μην ειδοποιηθεί ο παράνομος ή οι παράνομοι και σταματήσουν την δυσώδη δραστηριότητα (αν και το πρόβλημα υπάρχει χρόνια τώρα).

 

Επειδή σίγουρα η Αντιπεριφέρεια έχει λόγους να δημιουργήσει πολλά ακόμη παρόμοια κλιμάκια και –πολύ περισσότερο- έχει καθυστερήσει τραγικά, αδικαιολόγητα ΚΑΙ παράνομα ίσως να τα δημιουργήσει, η ΕτΟ κατάρτισε έναν πρώτο κατάλογο περιβαλλοντικών αφορμών για τη δημιουργία των κλιμακίων αυτών. Ο κατάλογος θα εμπλουτίζεται συχνά και –φυσικά- θα είναι στην ευχέρεια της Αντιπεριφέρειας να τον συμβουλεύεται και να αποφύγει να προσθέσει στην ήδη απαράδεκτη καθυστέρηση και το χρόνο του αδικαιολόγητα καθυστερημένου εντοπισμού των τεράστιων περιβαλλοντικών προβλημάτων του τόπου μας.

 

Η Μαύρη Λίμνη που φαίνεται Γαλάζια και είναι πιο τοξική κι απ’ τη ραδιενέργεια: τα στραγγίδια του ΧΥΤΑ μας (που επεκτείνεται σε δεύτερο κύτταρο). Τι περιέχουν τα στραγγίδια αυτά; Κινδυνεύει το τεράστιο απόθεμα υπόγειων υδάτων που παράγει ο Όλυμπος; Μπορεί να αντιμετωπίσουν κάποιον κίνδυνο στο μέλλον ή ήδη τα στραγγίδια τα μολύνουν και τα καταστρέφουν; Αυτό το σκουρόχρωμο υλικό που ξεφορτώνουν τα φορτηγά στο ΧΥΤΑ και το άλλο το κατάμαυρο… τι είναι;;;

 

Το πιο πρόσφατο δημιούργημα της ανάγκης μας για καθαριότητα ή τουλάχιστον μιας επιφανειακής βελτίωσης της εικόνας της Olympus Riviera (με φτωχά αποτελέσματα): η νέα παράνομη χωματερή της Λεπτοκαρυάς, κοντά στο νεκροταφείο της.

 

 

Οι πάμπολλες παράνομες και ιδιαίτερα καταστρεπτικές για την εικόνα της Olympus Riviera χωματερές γύρω από τη Ζλιάνα, εκατέρωθεν της κοίτης της, ανατολικά της Σκοτίνας και σχεδόν ως τη θάλασσα. (Οι φωτογραφίες είναι πραγματικά ελάχιστες, από ελάχιστα σημεία. Θα υπάρξουν κι άλλες από περισσότερα σημεία απόθεσης)

Η πραγματική κατάσταση στο αμμορυχείο της ΔΕΑΔΟ. Σεις, κες και κοι της Αντιπεριφέρειας ξέρετε περισσότερα από τον καθένα μας. Πιθανότατα, κάνετε συχνούς ελέγχους. Και γύρω από τη ΔΕΑΔΟ –ξέρετε- γίνεται «του Κουτρούλη ο γάμος». ΚΑΙ μέσα στην κοίτη του Ενιπέα. Είναι γνωστό ότι η περίφραξη της αποκατάστασης-πάρκου στο σημείο που γειτνιάζει με τον Ενιπέα είναι ήδη στον αέρα. Όχι «στον αέρα», στον αέρα (κυριολεκτικά).

Τα πεδία βολών μας. Φαντάζεστε να ερευνήσετε ποιες είναι οι επιπτώσεις στο γειτονικό περιβάλλον από τη λειτουργία τους για μερικές δεκαετίες ήδη;;; (χωρίς φωτό γιατί ήδη έχω οδηγηθεί τρεις φορές στο ΑΤ Λιτοχώρου ως… κατάσκοπος, χωρίς να φωτογραφίζω καμία στρατιωτική εγκατάσταση)

 

 Το Αυτό. Το αγαπημένο μας Αυτό. Η παράνομη χωματερή δίπλα ακριβώς από το ΧΥΤΑ. Έκλεισε –όσο έκλεισε- μετά πάμπολλα φωτογραφικά αφιερώματα της ΕτΟ. Για πολλά χρόνια ότι πιο βρώμικο ριχνόταν εκεί. Και παραμένει εκεί, δεκάδες τόννοι ρύπανσης όλων των ειδών, κρυμμένοι κάτω από αγνό χαλικάκι και χώμα.

 

 

Υποτίθεται ότι θα κάνατε επιτόπιο έλεγχο όταν η ΕτΟ εντόπισε άγνωστο υλικό, σε μεγάλη ποσότητα και επέμεινε να ασχοληθείτε με το θέμα. Απαντήσατε –τότε, άτυπα- ότι πράγματι το υλικό είναι άγνωστο και μυστήριο. Ε ακόμη περιμένουμε να αναγνωριστεί και να ενημερώσετε (την ΕτΟ και όλους μας).

 

Η χωματερή-φοίνικας δίπλα στον υδροβιότοπο των Νέων Πόρων, κοινώς ΠΑΠΑΠΟΥΛΙ και το γήπεδο του γνωστού μας θερέτρου. Φοίνικας γιατί –όποτε χρειαστεί να εξαφανιστεί- καίγεται και κατόπιν …αναγεννάτε από τις στάχτες της. Φοβερή λεπτομέρεια: ως πέρυσι ήταν εντελώς παράνομη και ο Δήμος έφραζε –τάχα- την πρόσβαση με μικρούν χωμάτινον ανάχωμα. Φέτος, αγίασε και επισημοποιήθηκε με τον εξοπλισμό της με επίσημο κοντέινερ.

 

Χωματερή Καρίτσας. Με bonus υποδομή, γεώτρηση μέσα στον ίδιο –δημοτικό;- χώρο. Μπορείτε να συνδυάσετε τον έλεγχο με μικρό περίπατο και να δροσιστείτε από το γάργαρο τρεχούμενο νερό. Στην υγειά σας.

 

 

Τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσουν κι άλλες φωτογραφίες και στοιχεία, γιατί η ΕτΟ τιμάει την παράδοση (που θέλει το πρόβλημα να οδηγείται στη διαιώνισή του με τη δημιουργία σχετικής επιτροπής). Τμήμα Περιβάλλοντος υπάρχει. Το θέμα είναι να ξαναγίνει Τμήμα που προστατεύει το ΦΥΣΙΚΟ περιβάλλον και να μην παραμείνει Τμήμα –διασφάλισης ειρηνικού και φιλικού για τη ΝΔ- Περιβάλλοντος. Καλά κουράγια.

 

ΥΓ: στη Χαλκιδική, η Αστυνομία συνέλαβε προχθές έναν και κατηγόρησε δύο ακόμη για… τι φαντάζεστε;;;; ΓΙΑΤΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣΑΝ ΕΣΤΙΕΣ ΜΟΛΥΝΣΗΣ (με μπάζα). Δηλαδή, ΚΑΙ τα μπάζα είναι υλικά που ρυπαίνουν. ΔΕΝ είναι;

 

Θεσσαλονίκη, 24 Αυγούστου 2017

         

  ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΔΙΚΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΝΤΩΝ         

Σύλληψη για παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας του περιβάλλοντος Συνελήφθη χθες (23-8-2017) το βράδυ σε περιοχή της Χαλκιδικής από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Πολυγύρου, ένας 59χρονος ημεδαπός, ενώ στη δικογραφία που σχηματίσθηκε συμπεριλαμβάνονται ακόμη δύο άτομα, διότι όπως προέκυψε από την έρευνα, νωρίτερα την ίδια ημέρα, απέρριψαν στερεά απόβλητα οικοδομικών υλικών σε μη κατοικημένη περιοχή, δημιουργώντας εστίες μόλυνσης.

 

Πρόσφατα, αρμόδιο όργανο της Περιφέρειάς ΜΑΣ ασχολήθηκε με το πρόβλημα απόθεσης των ογκωδών-στερεών αποβλήτων κτλ. Στο Δήμο ΜΑΣ, αποκτήσαμε καλοπληρωμένη μελέτη πέρυσι. Αλλά σημείο ή σημεία νόμιμης απόθεσης ακόμα δεν έχουμε. Εμπίπτει αυτό στους ελέγχους σας; Πάντως, η ύπαρξη μελέτης συνομολογεί και αποδεικνύει ότι υπάρχει ανάγκη και λόγος να υπάρξει και μελέτη και νόμιμη απόθεση.

 

A propos, για την εμπέδωση κλίματος ησυχίας τάξεως και ασφαλείας, καλό θα ήταν το Τμήμα Περιβάλλοντος και όποιο άλλο αρμόδιο να δημοσιεύσουν έναν απολογισμό με τη δράση και τις επιτυχίες τους πχ τα τελευταία δύο χρόνια.