Tout sax

στη σκιά του Ολύμπου

διεθνούς φήμης μουσικοί και φίλεργοι μαθητές ζούνε και εργάζονται μαζί για μια βδομάδα του Αυγούστου, στην ολύμπια ακτή, αφιερωμένη αποκλειστικά στο σαξόφωνο

 

Μια σημαντική για τον πλανήτη του σαξοφώνου διοργάνωση βρήκε φιλόξενη στέγη στον τόπο μας και στο Olympios Zeus Bungalows, μεταξύ 20 και 27 Αυγούστου. Το Olympus Sax Festival είναι γεγονός παγκοσμίου εμβέλειας γιατί –πέραν όλων των άλλων- πραγματοποιείται με την ενεργή συμμετοχή κορυφαίων μουσικών του πλανήτη και αναλόγου επιπέδου μαθητών.

 

Το OSF διαρκεί μια βδομάδα και περιλαμβάνει μαθήματα (master classes) με κύριο θέμα το σαξόφωνο και επιμορφωτές κορυφαίους και καταξιωμένους σολίστ, από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο. Η επιμόρφωση των μαθητών δεν εξαντλείται στα αμιγώς μουσικά θέματα και με θεωρητικό τρόπο, αλλά περιλαμβάνει και μαθήματα πχ διαχείρισης άγχους στην ζωντανή εκτέλεση και συναυλίες των επιμορφωτών και των μαθητών, χωριστά και από κοινού. Αποκορύφωμα της επταήμερης διαδικασίας είναι η συναυλία στη διάρκεια της οποίας, δάσκαλοι και μαθητές παρουσιάζουν ένα δείγμα των αποτελεσμάτων της εβδομάδας υπό τη σκιά του Ολύμπου. Το βράδυ της 26ης Αυγούστου 2017, στο θεατράκι του Δημοτικού Πάρκου Λιτοχώρου, οι κερκίδες γέμισαν απ’ όσους θέλησαν να τιμήσουν τη νέα αυτή διοργάνωση και να καταγράψουν τα αποτελέσματα της εβδομαδιαίας διαδικασίας. Μια μικρή ορχήστρα σαξοφώνων παρουσίασε παλιότερα και νεότερα έργα, κλασσικά και μοντέρνα, επιβεβαιώνοντας την ευελιξία του αγαπημένου οργάνου και την σημαντική δουλειά που γίνεται στο campus του OSF. Η αιγίδα του Φεστιβάλ Ολύμπου και του Δήμου Δίου-Ολύμπου είναι το ελάχιστο που πρέπει να προσφέρουμε στη σημαντικότατη διοργάνωση που φέρνει στον Όλυμπο κορυφαίους μουσικούς για μία τουλάχιστον βδομάδα.

 

Στα φετινά master classes πρωταγωνίστησαν βαλκάνιοι, διεθνούς κύρους σολίστες και συνθέτες όπως ο Σλοβένος Dejan Presicek, ο Σέρβος Milan Savic και ο δικός μας Γιώργος Λυγερίδης, στα Master classes σαξοφώνου, ο Λάκης Τζήμκας στα μαθήματα τζαζ αυτοσχεδιασμού, η Λόλα Τότσιου παρουσίασε και εισήγαγε τους μαθητές στο Focus Training (τεχνική γα την αυτοσυγκέντρωση και τη διαχείριση του άγχους της συναυλίας), ενώ η επίσης καταξιωμένη –και μόνιμη συνεργάτιδα του Γιώργου Λυγερίδη- Ευτυχία Βενιωτά υποστήριξε τα master class, με το πιάνο της.

 

Για τα του φετινού Olympus Sax Festival, αλλά και τα σχέδια για το μέλλον του, μίλησε στην ΕτΟ η “ψυχή” της διοργάνωσης, Γιώργος Λυγερίδης

 

 

και η συναυλία στο Θεατράκι του Πάρκου