Μυρίζει σαν “Tosoh”…

και η αντίδραση διογκώνεται

έκκληση Παπαθανασίου για κοινή συναινέσει διέξοδο

Οι βιτρίνες γεμίζουν ήδη με την τελευταία ανακοίνωση-πρόσκληση της Κίνησης κατά της Ανάπλασης. Οι επισκέψεις στον μελετητή στη Θεσσαλονίκη φημολογείται ότι είναι καθημερινές, σχεδόν. Το επόμενο ραντεβού είναι για τις 31 Οκτωβρίου 2017, στις 5μμ, στο Δημοτικό Συμβούλιο και την ειδική συνεδρίαση που προκάλεσε η αντιπολίτευση με θέμα την ανάκληση του έργου-”οράματος”. Δύο μέρες αργότερα, δικαστήριο της Κατερίνης θα κληθεί να αποφανθεί για την προσφυγή κατά του έργου που κατέθεσαν 12 επαγγελματίες. Αν δύο μέρες νωρίτερα, το έργο δεν ανακληθεί μετον καλύτερο τρόπο…

 

Το αίτημα για ανάκληση του έργου όλο και αποκτά περισσότερους υποστηρικτές. Στο παρασκήνιο, η διοίκηση διοχετεύει -προς κατανάλωση- απόψεις περί ανερμάτιστης αντιπολιτευτικής ομοβροντίας χωρίς πραγματική βάση, ενώ τις προηγούμενες μέρες εξάντλησε κάθε περιθώριο …δημοκρατικότητας, υιοθετώντας όλες τις παρατηρήσεις των επαγγελματιών για αλλαγές στο έργο. Τόσες που στην ουσία το καταργούν. Στις ήδη σημαντικές απώλειες: η χαμένη τιμή του Σωματείου Επαγγελματιών που βρέθηκε να δέχεται την ανάπλαση, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των επαγγελματιών αγωνίζεται να την αποτρέψει.

 

Το τελευταίο κείμενο της Κίνησης κατά της Ανάπλασης έχει αναρτηθεί από δεκάδες στο FB και εκεί κατέγραψε την άποψη του και ο πρώην δήμαρχος Γιώργος Παπαθανασίου. Είχε προηγηθεί ο πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λιτοχώρου, Βαγγέλης Γερολιόλιος. Αλλά και μέλος του Τοπικού Συμβουλίου, ο Μιχάλης Λέϊνας, τοποθετήθηκε ήδη δημόσια. Ο κος Παπαθανασίου έκανε έκκληση να αποσυρθεί η μελέτη, κοινή συναινέσει με τον εργολάβο (ώστε να μην υπάρξει επιβάρυνση για το Δήμο και τος δημότες) και να υπάρξει εμπεριστατωμένη μελέτη και ενδελεχής διαβούλευση με στόχο να υλοποιηθεί η καλύτερη δυνατή πρόταση για την είσοδο “της πόλης των Θεών”.

 

Παρά το διογκούμενο κύμα αντιδράσεων, μέχρι στιγμής δεν υπήρξε καμία δημόσια τοποθέτηση των στελεχών της “Ολύμπιας Συμμαχίας”, εκτός απ’ αυτήν του δημάρχου -και μετά απ’ αυτήν, στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Κατερίνης. Έτσι, όλα δείχνουν ότι θα οδηγηθούμε και πάλι σε μια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με τη γνωστή ένταση που επικρατεί εδώ και χρόνια, όπου όσοι δεν εξέφρασαν νωρίτερα την άποψή τους, θετική ή αρνητική, θα είναι αναγκασμένοι ή να παραμείνουν άφωνοι ή να εκφράσουν την άποψή τους στις χειρότερες συνθήκες και υπό πολλαπλή πίεση. Και του περιορισμένου χρόνου.

 

Σχετικά με το θέμα που έχει προκύψει στο Λιτοχωρο με την ανάπλαση της κεντρικής οδού και της μισοκαταργησης του πάρκινγκ.Σε μια μικρή κοινωνία που ζούμε πρέπει να βρίσκουμε αυτά που μας ενώνουν και όχι αυτά που μας χωρίζουν. Δεν θα σταθώ στο τι έγινε ή πως έγινε.Ουτε στο ποιος φταει περισσότερο ή λιγότερο.
Αυτό που έχει σημασία είναι ότι κάτι δεν πάει καλά. Από αυτά που διάβασα έχω την εντύπωση ότι και ο δήμαρχος και κάποιοι σύμβουλοι της πλειοψηφίας έχουν διαπιστώσει ότι υπάρχει πρόβλημα. Κάνω έκκληση,ας καλεσουν τον εργολαβο που έχει πάρει το έργο να τον πληρώσουν αυτά που έχει κάνει με κοινή συνεναιση να λύσουν την εργολαβια.Γιατι αν προχωρήσουν με τροποποιησεις στο έργο ελλοχευουν κίνδυνοι ενστασεων.
Να ακολουθήσει διάλογος για να κάνουμε κάτι σωστό για μια από τις ομορφότερες εισόδους πόλης της πόλης των Θεών. Τα πεισματα και οι εγωισμοι είναι κακοί σύμβουλοι.

 

Σχετικά με την ανάπλαση του κεντρικού δρόμου στο Λιτοχωρο αυτό το χρονικό διάστημα το θεωρω άκυρο ,επειδή πιστευω πως έχουν προτεραιότητα άλλες σοβαρότερες κατασκευές.https://scontent-mxp1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/22688823_2053483604867561_1770589915722796654_n.jpg?oh=19d6e0301d738de9f5b897862851c8c7&oe=5A690CF1 Είναι σαν να σκεπάζουμε μ’ένα χαλί ένα σάπιο πάτωμα για να μην φαίνονται τα πραγματικά προβλήματα.

 

 

 


 

Αποφασίζουμε για το Λιτόχωρο

Η γνώμη μας μετράει

Η Κίνηση Κατοίκων Λιτοχώρου, με αφορμή την υποτιθέμενη ανάπλαση από το Δήμο Δίου Ολύμπου, θέλει να πληροφορήσει τους δημότες για τις σοβαρές συνέπειες που θα υποστεί το Λιτόχωρο, για πολλά χρόνια.

Συνδημότισσες , συνδημότες

Η παρέμβαση που άρχισε να υλοποιείται από τον κεντρικό χώρο στάθμευσης, δίπλα στην πλατεία (παλιά λαϊκή αγορά), θα επιτείνει ένα σοβαρό ήδη πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Λιτόχωρο, δηλαδή την στάθμευση γύρω από το κέντρο. Η σχεδιαζόμενη ανάπλαση καταργεί σχεδόν τις μισές από τις υπάρχουσες θέσεις στάθμευσης, ενώ, ταυτόχρονα, η διοχέτευση της κίνησης στο δρόμο δίπλα από το Αστυνομικό Τμήμα θα δυσχεράνει την κυκλοφορία. Επιπλέον, ο κεντρικός δρόμος στενεύει και περιορίζει ακόμη περισσότερο τη διέλευση και την πρόσβαση στα καταστήματα και τις επιχειρήσεις.

Το κέντρο του Λιτοχώρου και η κεντρική αρτηρία θα αλλοιωθούν δραματικά από την νέα κατάσταση, θα μετατραπούν σε χώρο διέλευσης οχημάτων. Οι κάτοικοι θα γίνουν περαστικοί στον τόπο τους και οι επισκέπτες, απλώς, διερχόμενοι. Οι πολλαπλές τροποποιήσεις που υπόσχεται η Δημοτική Αρχή αφενός δείχνουν την προχειρότητα της αρχικής μελέτης και αφετέρου θα επιμηκύνουν τον χρόνο εκτέλεσης του έργου, υποβάλλοντας σε μεγάλη ταλαιπωρία κατοίκους, επισκέπτες και επιχειρήσεις.

Περίπου 400.000 ευρώ όλων μας δαπανώνται σε άσκοπες και άστοχες κατασκευές, ενώ το πάνω χωριό πίνει ακόμη νερό από σωλήνες αμιάντου με δίκτυο ύδρευσης – αποχέτευσης παλαιότερο του 1967, οι δρόμοι είναι κατεστραμμένοι και ο περιμετρικός παραμένει ημιτελής. Αντί λοιπόν να αντιμετωπίσουμε πρώτα τα σοβαρά αυτά θέματα, εμμονικά – γιατί άραγε;κάνουμε έργα βιτρίνας και όχι ζωής.

Η λογική πρέπει να βγει μπροστά και οι «εμμονές» και τα «οράματα» να υποχωρήσουν.  Ως εδώ! Οφείλουμε να αντιδράσουμε. Εμείς που ζούμε και εργαζόμαστε εδώ, πρέπει να έχουμε τον πρώτο λόγο.

Στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο που θα γίνει στις 31 Οκτωβρίου ώρα 17:00, θα είμαστε όλοι παρόντες!

 

Κίνηση Κατοίκων Λιτοχώρου