Ποια τελική λύση;

και ποιος θα την καθορίσει;;;

αν την καθορίσει και πάλι ο δήμαρχος… τι πιθανότητες υπάρχουν να ξαναπεί ο κος Λάππας “φταις -και- εσύ, δήμαρχε…”;;;; – αρκεί αυτό για να διακινδυνεύσουμε ένα έργο-καταστροφή;

 

Την παραμονή της Επετείου του «ΟΧΙ», το τοπικό συμβούλιο Λιτοχώρου είπε το «ΝΑΙ», έστω και γνωμοδοτικά, στις αλλαγές στη μελέτη που περιέγραφε το έργο-«όραμα» της ανάπλασης της Αγίου Νικολάου (αλλά και της Ιθακησίου, του πάρκινγκ της πλατείας και της πλατείας). Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο δήμαρχος, ο αναπληρωτής του, η αντιδήμαρχος Λέλα Γιάννακα, η επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, Κατερίνα Κουρίτα, υπάλληλος της Τεχνικής Υπηρεσίας, κάτοικοι, επαγγελματίες και ο κατασκευαστής εργολάβος .

Το αποτέλεσμα δεν ήταν ομόφωνο και οι δύο τοπικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης (του «Συνδυασμού Ευθύνης» και της «Αλήθειας») κατέγραψαν την αρνητική τους ψήφο περιφραστικά, στα δύο θέματα της συνεδρίασης που αφορούσαν την ανάπλαση: την αλλαγή στο ρυμοτομικό σχέδιο του ΟΤ 26 και την έγκριση των αλλαγών στην κυκλοφορία που είναι απαραίτητες για την υλοποίηση του έργου. Είναι γνωστό σε όλους πια, ότι η αρχική μελέτη του έργου δεν παρουσιάστηκε και  δεν συζητήθηκε ποτέ στο τοπικό συμβούλιο, έστω και μετά την έγκρισή του από το Δημοτικό Συμβούλιο, ένα χρόνο πριν…

 

Η ΕτΟ ζήτησε από τη διοίκηση του Δήμου και το τοπικό συμβούλιο να υπάρξει ενημέρωση για τη συνεδρίαση και τα αποτελέσματά της, ακριβώς γιατί οι σύμβουλοι είχαν ασχοληθεί με αλλαγές σε μελέτη -ουκ ολίγες- και το όποιο λάθος στην ενημέρωση θα ήταν σημαντικό και ίσως σημαντικά παραπλανητικό. Ενημέρωση ως και αυτή τη στιγμή δεν υπήρξε και η ΕτΟ έλαβε μόνο τα δυο εναλλακτικά σχέδια των αλλαγών και ένα έγγραφο που καταγράφει τις αλλαγές και  χρησιμοποιήθηκε στην συνεδρίαση.

Έλλειψη ενημέρωσης υπήρξε και από την «Κίνηση Κατοίκων Λιτοχώρου», η οποία είναι όμως άτυπος φορέας και όχι διοικητική αρχή.

 

Οι τοπικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας επέλεξαν να ενημερώσουν τους δημότες για την άποψή τους και την ψήφο τους στις 27 Οκτωβρίου 2017.

 

Ο Μιχάλης Λέϊνας, με κείμενο που ανάρτησε στο Fb

Μιχαλης Λε’ι’νας

Συγχωριανοι μου θελω να σας ενημερωσω οτι την προηγουμενη παρασκευη συγκαλεστηκε το τοπικο συμβουλιο ΛΙτοχωρου και ο δημαρχος με τον αντιδημαρχο μαζι με μια υπαλληλο της τεχνικης υπηρεσιας, μας ενημερωσαν για την αναπλαση της κεντρικης οδου και τις αλλαγες της. Με την τροποποιηση του σχεδιου καταργειτε ο ποδηλατοδρομος, οπως και η μονοδρομηση, ο χωρος σταθμευσης παραμενει ο ιδιος με μικρες αλλαγες. Απο το υψος της αστυνομιας εως την πλατεια το πλατος του δρομου στευνευει και γινεται επτα μετρα. Απο την πλευρα των καταστηματων γινεται πεζοδρομος και δημιουργια πεντε θεσεων στασης οχηματων. Επισης απο την αστυνομια εως την γεφυρα, δεξια,αριστερα θα κατασκευαστει πεζοδρομος, υπο την προυποθεση ν’απομακρυνθει το τειχιο της αστυνομιας. Η προταση εγινε δεκτη κατα πλειοψηφια. Εγω συμφωνησα μονο στο κομματι της υπογειοποιησης των καλωδιων της ΔΕΗ, και το γκρεμισμα του τειχιου, γιατί θεωρω οτι οι καιροι ειναι ακαταλληλοι για ασκοπες σπαταλες, ενω υπαρχουν αλλα σοβαροτερα προβλήματα στον τοπο μας.

 

και ο Νίκος Κολωνιάρης με ανακοίνωσή του

Η Δημοτική Κοινότητα Λιτοχώρου για το θέμα της ανάπλασης

Την Παρασκευή  27 Οκτωβρίου 2017 συνεδρίασε το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Λιτοχώρου. Ένα από τα θέματα που τέθηκαν προς συζήτηση και ψήφιση ήταν αυτό της ανάπλασης του Αγίου Νικολάου με τις νέες τροποποιήσεις. Οι βασικές αλλαγές που προτάθηκαν από την δημοτική αρχή πάνω στην αρχική μελέτη ήταν οι εξής. Όσον αφορά το κυκλοφοριακό, επανερχόμαστε σε  ό τι ισχύει και σήμερα. Επεκτείνονται μόνο τα πεζοδρόμια  των καταστημάτων απέναντι από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, δημιουργείται εκατέρωθεν πεζοδρόμιο στην οδό Ιθακησίου (Αστυνομικό Τμήμα έως παλιά λαϊκή), γίνεται διαγράμμιση στάθμευσης και κρασπεδώσεις στο χώρο της παλιάς λαϊκής, καταργείται ο ποδηλατόδρομος και κάποιες άλλες μικροαλλαγές.

Οι συγκεκριμένες τροποποιήσεις για την ανάπλαση υπερψηφίστηκαν από τον πρόεδρο κ. Μήλιο και  τους συμβούλους της συμπολίτευσης (Μαρία Γκρίνια- Γκαϊντατζή και Θεόδωρο Καρυοφύλλη). Υπήρξε ωστόσο ένα ακόμη θέμα που αφορούσε στην τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου από την πλευρά του Αστυνομικού Τμήματος  έως και τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, προκειμένου να γίνει διαπλάτυνση της οδού Ιθακησίου. Είναι ένα θέμα για το οποίο δεν ξέρουμε πόσο χρόνο θα πάρει, μέχρι την οριστική εφαρμογή του∙ αν μάλιστα  απαιτεί, όπως λέγεται,  και έγκριση από τα κεντρικά. Επομένως, αποτελεί και αυτό κώλυμα προς το παρόν στην υλοποίηση της ανάπλασης.

Ως σύμβουλος της αντιπολίτευσης εξέφρασα την αντίθεσή μου στην υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου, με την αιτιολογία πως στο Λιτόχωρο αυτή τη στιγμή επείγουν άλλα σημαντικότερα έργα,  όπως η ανακατασκευή του εσωτερικού οδικού δικτύου, ο περιμετρικός, το δίκτυο ύδρευσης (φίλτρα, αποκατάσταση), οι νέες θέσεις στάθμευσης, οι παιδικές χαρές, κ.α.

Γιατί, λοιπόν, να επιμείνουμε στην εκτέλεση ενός έργου για την αναγκαιότητα και αποτελεσματικότητα του οποίου δεν έχουμε πειστεί. Μήπως είναι υπερβολικό το ποσό για το συγκεκριμένο έργο, εφόσον με τις νέες τροποποιήσεις αλλάζει κατά πολύ ο αρχικός πυρήνας του έργου; Μήπως όλες αυτές οι τροποποιήσεις αποδεικνύουν ακόμη μια φορά την προχειρότητα στο σχεδιασμό του έργου; Μήπως τελικά η ανάπλαση μπορεί να περιμένει και να γίνει σε άλλο χρόνο με πιο συλλογικές διαδικασίες και πιο μακρόπνοο σχεδιασμό;

Μπορεί κάποιοι στη συνεδρίαση του τοπικού να μας χαρακτήρισαν γραφικούς και «γκαβούς», ότι σαμποτάρουμε την ανάπτυξη του τόπου. Φυσικά και όρος ανάπτυξη είναι διφορούμενος στις μέρες μας. Η ανάπτυξη έρχεται, αφού πρώτα λύσεις τα άμεσα καθημερινά και λειτουργικά προβλήματα της πόλης. Το μόνο σίγουρο είναι ότι και εμείς αγαπάμε αυτόν εδώ τον τόπο και προσπαθούμε να τον κάνουμε καλύτερο και ελκυστικότερο.

Νίκος Κολωνιάρης- Σύμβουλος Δημοτικής Κοινότητας Λιτοχώρου

 

Ταυτόχρονα, υπήρξε και μια επιστολική «ψήφος» για την αυριανή συνεδρίαση, αυτή της Ειρήνης Βακουφτσή, λόγω απουσίας της στο εξωτερικό:

Το Λιτόχωρο χρειάζεται έργα ουσίας και όχι βιτρίνας

Αύριο στις 5 συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο με θέμα την ανάπλαση της Αγίου Νικολάου στο Λιτόχωρο. Ένα έργο προχειρότητας, ένα έργο που μόνο προβλήματα έχει να προκαλέσει στην τοπική κοινωνία, αλόγιστη σπατάλη δημοτικού χρήματος.
Οι λόγοι που πρέπει να ανακληθεί είναι πολλοί και σημαντικοί. Αρχικά, ενώ το έργο έχει δημοπρατηθεί και ξεκινήσει, ολόκληρη η μελέτη αλλάζει ριζικά. Καθόλου προγραμματισμός και όραμα. Προβλήματα με το ρυμοτομικό σχέδιο, έλλειψη κυκλοφοριακής μελέτης και διαβούλευσης. Σε κανένα στάδιο του η δημοτική αρχή δεν αφουγκράστηκε την τοπική κοινωνία, δεν έλαβε υπόψη τα παράπονα και τους προβληματισμούς της.
Ενάμιση χρόνο τώρα, η αντιπολίτευση έχει προτείνει πληθώρα έργων που θα μπορούσαν να γίνουν στο Λιτόχωρο αντί αυτού. Έργα που χρειάζονται στην καθημερινότητα των κατοίκων. Το Λιτόχωρο χρειάζεται έργα ουσίας, όχι βιτρίνας.
Δυστυχώς, θα απουσιάζω από τη συνεδρίαση διότι βρίσκομαι στο εξωτερικό σε ένα προγραμματισμένο ταξίδι. Παρόλο που με επιστολή προς τον Πρόεδρο του συμβουλίου ζήτησα να αλλάξει η ημερομηνία, όχι μόνο δεν εισακούστηκε η επιθυμία μου αλλά δεν μπήκε ούτε στον κόπο να απαντήσει στην επιστολή. Όσο και να προσπαθείτε να μας φιμώσετε οι φωνές μας είναι δυνατές και ακούγονται. Είναι φωνές δικαίου.
Στην ανάπλαση αυτή η πλειοψηφία των Λιτοχωριτών λέμε ΟΧΙ. Καλώ τους συναδέλφους μου στο Δημοτικό Συμβούλιο που προέρχονται από την παράταξη του Δημάρχου να σταθούν δίπλα στους δημότες και η ψήφος τους να έχει κύριο γνώμονα την επιθυμία των κατοίκων.

Βακουφτσή Ειρήνη
Δημοτική Σύμβουλος Δίου – Ολύμπου

 

Στα έγγραφα που ο ίδιος ο δήμαρχος έστειλε με e-mail στην ΕτΟ (δύο εναλλακτικά «πακέτα» αλλαγών στο έργο) υπάρχει και το μικρό σημείωμα του μελετητή προς τον ίδιο (και τον υπάλληλο της Τεχνικής Υπηρεσίας που το κοινοποιεί):

Στις 10:27 μ.μ. Πέμπτη, 26 Οκτωβρίου 2017, ο/η Landscape Roidis <landscape-roidis@tee.gr> έγραψε

 

Σας στέλνω το σχέδιο με δύο εναλλακτικές.
Όποια λύση θέλετε υποβάλλετε.
Για την τελική λύση θα το συζητήσουμε δια ζώσης
Ευχαριστώ
 Χάρης Ροΐδης

 

01001_Base_Edit_G-7b1 Layout2 (1)

 

01001_Base_Edit_G-7b1 Layout2 (1)

Το έγγραφο που χρησιμοποιήθηκε στην συνεδρίαση του τοπικού συμβουλίου και κωδικοποιεί τις αλλαγές στη μελέτη (μόνη διόρθωση: αντί του “λεωφορεία του ΚΤΕΛ”, το σωστό είναι “όλα τα λεωφορεία”).

allages

 

Άρα, η τελική λύση θα καθοριστεί με δια ζώσης συζήτηση μεταξύ των δύο (μελετητή-δημάρχου) ή των τριών (μελετητή-δημάρχου-υπαλλήλου) και με δεδομένο ότι και τα δύο εναλλακτικά «πακέτα» αλλαγών μπορούν εξίσου να υποβληθούν προς έγκριση.

Απ’ αυτό και μόνο δεν προκύπτει ότι η όλη …φασαρία δεν έχει καμία σημασία; Δεν είναι όλα άσχετα και άχρηστα, αφού η «τελική λύση» θα καθοριστεί με δια ζώσης συζήτηση μελετητή-δημάρχου;

 

ΥΓ: η ΕτΟ προτείνει, αφού το έργο δεν ακυρώνεται για κανένα λόγο και με καμία δύναμη και θα πληρωθεί εξ ολοκλήρου από τα χρήματα των δημοτών, να υπάρξει καθυστέρηση στην υλοποίησή του, μήπως και στο μεσοδιάστημα υπάρξουν έσοδα για το Δήμο που θα προέρχονται από διάφορες επιστροφές (πχ πληρωμή παλιών οφειλών σε εν ενεργεία αιρετούς, καταβολή μισθών που ο ίδιος ο Δήμος θεωρεί ότι καταβλήθηκαν παράνομα, κτλ).