“Δεν είμαστε υπεύθυνοι μόνο γι αυτά που κάνουμε,

αλλά και γι αυτά που δεν κάνουμε!!"

ανακοίνωση του “Συνδυασμού Ευθύνης” για τα αποτελέσματα της κακοκαιρίας και τις ευθύνες για τις καταστροφές που προκάλεσε

Δεν  είμαστε υπεύθυνοι μόνο  γι αυτά που κάνουμε αλλά και γι αυτά που δεν κάνουμε!!

 

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα των βροχοπτώσεων  χθες  και σήμερα έπληξαν και τον Δήμο Δίου-Ολύμπου, όχι μόνο τις παραλίες, τον κάμπο ,το επαρχιακό οδικό δίκτυο αλλά και  τους οικισμούς με πλημμύρες κατοικιών, καταστημάτων, έλλειψη υδροδότησης και ηλεκτροδότησης.
Σε ατελείωτη λίμνη μετατράπηκε ο Βαρικός  Λιτοχώρου,   πλημμύρισαν  όλες  οι Δημοτικές και Τοπικές  κοινότητες του Δήμου μας.   Χάθηκαν  περιουσίες  ανθρώπων κάτω από την λάσπη. Συναγερμός σήμανε για την δημόσια υγεία με τα σοβαρά προβλήματα   γαστρεντερίτιδας  που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του Λιτοχώρου  λόγω ακαταλληλότητας του νερού.

Η κατάσταση στον Δήμο μας είναι τραγική και δεν οφείλεται μόνο  στα έντονα καιρικά φαινόμενα αλλά οφείλεται  κυρίως στην έλλειψη  ουσιαστικών έργων υποδομής και αποτελεσματικού σχεδιασμού   για την αντιμετώπισή τους!  Η ευθύνη είναι διαχρονική και φτάνει έως τη σημερινή   Δημοτική αρχή .  Αναπλάσεις και έργα βιτρίνας, οράματα και εμμονές,  ανυπαρξία ιεράρχησης των αναγκών,  αδράνεια  και απαξίωση  χαρακτηρίζουν την τριετή της πορεία.

Ο Δήμος  μας έχει ανάγκη από ουσιαστικά έργα υποδομής,  έργα αντιπλημμυρικά, έργα στην ύδρευση με εκσυγχρονισμό του δικτύου ύδρευσης ,με αλλαγή των φίλτρων των διυλιστηρίων, μεταφορά του νερού με κλειστούς αγωγούς  και αντικατάσταση των σωλήνων αμιάντου όπου υπάρχουν. Τεράστια  ζητήματα στο αποχετευτικό δίκτυο ,στην καθαριότητα ,στην άρδευση. Επιβάλλεται   βελτίωση της ποιότητας ζωής στις αγροτικές περιοχές  και ενθάρρυνση της διαφοροποίησης της αγροτικής οικονομίας  καθώς  και  στο οδικό δίκτυο.   Γι αυτά τα έργα θα πρέπει να προτάσσονται  μελέτες  και να τίθενται σωστές εκ προοιμίου  προτεραιότητες .

Ας μην απεμπολούμε εύκολα τις ευθύνες  χρησιμοποιώντας  τη λέξη «Θεομηνία» γιατί  πρωτίστως η ευθύνη βαραίνει τις ανθρώπινες  ελλείψεις  και παραλείψεις .

Αιτία ελομένου  Θεός αναίτιος – Ο Θεός  δεν έχει  ευθύνη για τις  πράξεις αυτών που έχουν ελευθερία  επιλογής .

 

 

 

                                                                                        Για  τον Συνδυασμό Ευθύνης

                                                                                       Μόχλα  Φαρμάκη  Ευαγγελία