Μετά τον κατακλυσμό

(που ευτυχώς ήταν μόνο τριήμερος)

η κατάσταση που δημιούργησε καταγράφεται – περιοδεία βουλευτών στο Δήμο Δίου-Ολύμπου – τεράστιες ζημιές στα πάντα – οι υποδομές …”έλιωσαν” και επιβάρυναν τα προβλήματα? – βαριά “πληγωμένο” και το Αρχαιολογικό Πάρκο Δίου

 

Όπως περιέγραφαν και οι προγνώσεις των ειδικών, το κύμα κακοκαιρίας που θα έπληττε την περιοχή μας πέρασε και τέλειωσε, σήμερα Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017. Άφησε πίσω του σοβαρότατες ζημιές σε όλα. Και σε υποδομές και σε έργα και σε καλλιέργειες και στο περιβάλλον, σε δημόσια περιουσία και ιδιωτική. Άρχισε ήδη η καταγραφή των ζημιών, ενώ συνεχίζουν να μας ταλαιπωρούν οι επιπτώσεις από τις ζημιές.

 

Όπως ανακοίνωσε χθες ο Δήμος Δίου-Ολύμπου

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΏΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΑΥΞΗΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΝΕΡΟΥ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟ ΔΕΝ ΕΠΑΡΚΕΊ Η ΥΠΕΡΧΕΊΛΙΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΗΓΗ ΤΣΕΜΠΙΛΙ.
ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΌΓΟ ΑΥΤΌ ΥΠΆΡΧΕΙ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗΣ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΛΙΤΟΧΩΡΟ.
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΛΥΘΕΙ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΠΡΩΙΝΕΣ ΩΡΕΣ ΚΑΙ Η ΥΔΡΟΔΌΤΗΣΗ ΝΑ ΕΠΑΝΕΛΘΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ.
ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΕΡΊΠΤΩΣΗ ΟΜΩΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΓΙΑ ΛΙΓΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΗ ΝΑ ΓΊΝΕΤΑΙ ΛΕΛΟΓΙΣΜΕΝΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ.

 

Καθυστερημένα (αδικαιολόγητα, μέχρι στιγμής) το αίτημα του νομού Πιερίας να κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εγκρίθηκε και μάλιστα αναδρομικά (από 15-11-2017 ως 15-1-2018) και ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις ενέργειες που αφορούν το οδικό δίκτυο και τις υπόλοιπες υποδομές κοινής ωφέλειας. Ταυτόχρονα, άρχισε και η διαπίστωση των επιπτώσεων της θεομηνίας, άτυπη και επίσημη. Είναι φανερό ότι η κακοκαιρία υπήρξε η αντικειμενικότερη απόδειξη της αξίας ή μη έργων και σχεδιασμών και ανέδειξε αδιαμφισβήτητα το “βεληνεκές” παραλείψεων και παρανομιών.

 

Από το πρωί στο Δήμο Δίου-Ολύμπου περιοδεύουν οι βουλευτές Πιερίας Σκούφα και Τζαμακλής και θα ολοκληρώσουν αύριο την περιοδεία τους αυτή, για μια πρώτη καταγραφή της κατάστασης και συνεργασία με τους τοπικούς αιρετούς. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στην Αθήνα βρίσκεται -έτσι κι αλλιώς- σε συνεχόμενη λειτουργία και επιφυλακή, οπότε ζητήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, με τον ανάλογο τρόπο διευθετούνται.

 

Πράγματι, στο Δήμο μας, οι μεγαλύτερες καταστροφές από την κακοκαιρία αφορούν τα δίκτυα. Οδικό και όλα τα υπόλοιπα, με δεύτερο σημαντικότερο αυτό της ύδρευσης. Η παρατεταμένη βροχόπτωση και η πλημμύρα αποκάλυψε -κυριολεκτικά- πολλά σημαντικά στοιχεία για τα αίτια του προβλήματος. Δυστυχώς, η ανάγκη άμεσης αποκατάστασης οδηγεί πολλές φορές στην διαιώνιση προβληματικών καταστάσεων, επανάληψη των λαθών (από αστοχίες ως συνειδητές παραλείψεις) που -πολύ πιθανά- θα εμφανιστούν και στην επόμενη κακοκαιρία. Τίποτα δεν μας βεβαιώνει ότι αυτή ήταν η τελευταία. Το αντίθετο, θα υπάρξουν πολλές και χειρότερες.

 

Η κακοκαιρία πέρασε.

Ο απολογισμός μόλις άρχισε.

Θα περάσουμε γρήγορα στη φάση της αποκατάστασης των ζημιών.
Όσο ειλικρινέστερη και πλήρης είναι η καταγραφή, τόσο ασφαλέστεροι θα βαδίσουμε προς το μέλλον. Τόσο αντικειμενικότερα θα εντοπισθούν και θα αποδοθούν ευθύνες για πράξεις και έργα, παραλείψεις και παρανομίες.

 

Από το πως η νέα εθνική μετατράπηκε σε κανάλι απορροής, ως το ποια εναλλακτική υπάρχει για την επικοινωνία με το Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης, όταν εθνικό, επαρχιακό, βοηθητικό, αγροτικό , όποιο οδικό δίκτυο, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

 

Η βιασύνη δεν βοηθά κανέναν.

Μόνο αυτόν που δεν ενδιαφέρεται για το σωστό αποτέλεσμα ή δεν το επιδιώκει συνειδητά.

 

Όταν υπεύθυνα καταγραφεί η πλήρης εικόνα στο Δήμο μας και υπάρξει ο σχετικός προβληματισμός, πρέπει να εξεταστούν όλα τα παραπάνω και να μετατραπούν σε συμπεράσματα και αποφάσεις, εκεί που επιβάλλεται και με τον αρμόζοντα τρόπο. Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου κάθε βδομάδα, τους τελευταίους δύο μήνες, δεν έβλαψε κανέναν. Μόνο την αδιαφάνεια και τον απολυταρχισμό.-

 


 

Η -πιθανώς τελική- αίτηση του Δήμου Δίου-Ολύμπου προς την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για να κηρυχτεί σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης. Για τα προβλήματα που περιγράφονται ζητήθηκε … η φωτογραφική καταγραφή-πιστοποίηση, την ώρα που η περιοχή από το Λιτόχωρο ως την Κατερίνη ήταν μια επικίνδυνη λιμνοθάλασσα, την ώρα που οι διακοπές σε ηλεκτροδότηση και επικοινωνίες καθιστούσαν πολυτέλεια, απλές καθημερινές λειτουργίες. Η ΕτΟ έστειλε ήδη σχετικά ερωτήματα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και αναμένει τις απαντήσεις. Ακόμη κι αν ήταν απαραίτητο όλα τα προβλήματα να διαπιστωθούν …φωτογραφικά, σίγουρα στην Θεσσαλονίκη και στις υπηρεσίες της Περιφέρειας κάποιος διέθετε σύνδεση στο Ίντερνετ και πρόσβαση στο …Facebook. Υπήρχαν και υπάρχουν εκεί άπειρες καταγραφές πάμπολλων σημαντικών καταστροφών και προβλημάτων. Και από αιρετούς., υπηρεσιακούς παράγοντες, αρμόδιους και εμπλεκόμενους.

 

495

 


Οι καταστροφές δεν εξαίρεσαν και το σημαντικότερο απόθεμα της Πιερίας: τις αρχαιότητές της.
Η καταγραφή ζημιών και οι άμεσες ενέργειες προστασίας τους από τα στελέχη της τοπικής Εφορείας Αρχαιοτήτων καταγράφονται σε έγγραφο του αρμόδιου Υπουργείου.

 

 

autopsia

 

Από τη σελίδα του Fb ΦΙΛΟΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΔΙΟΥ