“Νίκη που επετεύχθη με μεγάλο κόπο”

Σκούφα για την κύρωση της σύμβασης της Κωνσταντινούπολης

«Η κύρωση της σύμβασης της Κωνσταντινούπολης για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών είναι μια νίκη που επετεύχθη με μεγάλο κόπο»

Μ. Σκούφα: «Η κύρωση της  σύμβασης  της Κωνσταντινούπολης για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών είναι μια νίκη που επετεύχθη με μεγάλο κόπο»

Παρέμβαση της βουλεύτριας ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας σε εκδήλωση  του Τμήματος  Φεμινιστικής Πολιτικής/Φύλου του ΣΥΡΙΖΑ 

 

Παρέμβαση πραγματοποίησε η Βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας Μπέττυ Σκούφα στο πλαίσιο της εκδήλωσης που διοργανώθηκε από το Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής / Φύλου στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, την Τρίτη 21/11, με θέμα την κύρωση από το ελληνικό κράτος της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης («Σύμβαση για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών»).

Το νομοσχέδιο με το οποίο κυρώνεται η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης θα βρίσκεται  σε δημόσια διαβούλευση έως και την 1η Δεκεμβρίου

Η κα Σκούφα

Η βουλεύτρια παρατήρησε πως η συγκεκριμένη κύρωση, η οποία πραγματοποιείται δυστυχώς μετά από την παρέλευση αρκετών ετών από την υπογραφή της (2011), προσφέρει το αναγκαίο νομικό πλαίσιο για την προστασία των γυναικών από την άσκηση οποιασδήποτε μορφής βίας εναντίον τους.

Παρ’ όλ’ αυτά, συνέχισε η βουλεύτρια, συχνά οι γυναίκες δεν κάνουν το απαραίτητο βήμα να καταγγείλουν τη βία που μπορεί να ασκηθεί εναντίον τους (μια από τις πιο συχνές μορφές αυτής της βίας είναι η ενδοοικογενειακή). Ένας κυρίαρχος λόγος γι’ αυτό, είναι ο φόβος των γυναικών και η ανασφάλεια που αισθάνονται σε σχέση με το τι θα επακολουθήσει μετά από αυτήν την καταγγελία.

Γι’ αυτό, και στο πλαίσιο της αλλαγής άρθρων του ποινικού και αστικού κώδικα, η οποία συνοδεύει την κύρωση της Σύμβασης, θα πρέπει να υπάρξει και ειδική νομοθετική πρόνοια και ρητή αναφορά μέσω συγκεκριμένου άρθρου στην ανάγκη επαγγελματικής αποκατάστασης αυτών των γυναικών.

Η βουλεύτρια τέλος αναφέρθηκε στο πόρισμα της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, και πιο συγκεκριμένα στη θεματική της Ισότητας, της οποίας τη σύνταξη κι επιμέλεια έχει αναλάβει η ίδια. Η κατάθεση του πορίσματος αναμένεται εντός των ημερών. Το ίδιο το πόρισμα εμπεριέχει πολύτιμες πληροφορίες και συμπεράσματα όσον αφορά τα θέματα προώθησης της ισότητας των δύο φύλων. Σκοπός είναι να ληφθούν νομοθετικές πρωτοβουλίες για την επίλυση κι αντιμετώπιση των σχετικών ζητημάτων.

Δικαίωση των αγώνων για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών

Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, μεταξύ άλλων, προβλέπεται ότι τα έθιμα, οι παραδόσεις και η θρησκεία του δράστη δεν συνιστούν στοιχεία ικανά για να μειώσουν την ποινή του. Επίσης, η παραγραφή των εγκλημάτων ενδοοικογενειακής βίας αναστέλλεται μέχρι την ενηλικίωση του ανήλικου θύματος και για ένα έτος μετά, ποινικοποιείται η παρότρυνση σε ακρωτηριασμό ή αυτοακρωτηριασμό. Στους σκοπούς της εμπορίας ανθρώπων προστίθεται (εκτός από την αφαίρεση οργάνων, την εργασία και την επαιτεία) και ο εξαναγκασμός σε γάμο, ενώ ποινικοποιείται το λεγόμενο stalking, δηλαδή η εξακολουθητική συμπεριφορά απειλής, παρακολούθησης και παρενόχλησης.

Καινοτομία επίσης αποτελεί η δημιουργία μηχανισμού παρακολούθησης, στον οποίο περιλαμβάνεται ένα ανεξάρτητο όργανο στελεχωμένο από τεχνοκράτες, επιφορτισμένο με την επίβλεψη εφαρμογής της Σύμβασης από τα κράτη – μέλη που την έχουν υπογράψει.

Η  Κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης ως νόμος του κράτους  (και η αλλαγή άρθρων του ποινικού και αστικού κώδικα και όχι με την καθιερωμένη τυπική διαδικασία) σηματοδοτεί την πρώτη διεθνή συνθήκη που αναγνωρίζει και ορίζει ξεκάθαρα την έμφυλη βία. Την ίδια στιγμή,  ικανοποιεί το διαχρονικό  αίτημα για την ύπαρξη ενός νόμου, οι διατάξεις του οποίου  θα καλύπτουν κάθε μορφή βίας κατά των γυναικών, σε όποιον τομέα της καθημερινότητάς μας και αν εμφανίζεται.