“Το συλλαλητήριο δεν καλύφθηκε επαρκώς”

Συμβούλιο Τιμής και Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΜ-Θ

απεφάνθη και παρέπεμψε το θέμα στο Πειθαρχικό

 

ΣημΕτΟ: Πέρα από τους “δημοσιογράφους” της Κατερίνης που δεκαετίες τώρα ερίζουν για το ποιοι απ’ αυτούς είναι “δημοσιογράφοι”, υπάρχουν κανονικοί δημοσιογράφοι και ως τέτοιοι, μέλη κανονικών Ενώσεων Συντακτών. Οι Ενώσεις αυτές έχουν δομή και οργάνωση, όργανα και μηχανισμούς ελέγχου για να διασφαλίζεται η Ελευθεροτυπία και να εφαρμόζεται η Δεοντολογία, αλλά και όλες οι άλλες υποχρεώσεις μελών και Ενώσεων έναντι του πολίτη και της πληροφόρησής του. Οι περισσότεροι “δημοσιογράφοι” της Κατερίνης και της Πιερίας γενικότερα, είτε δεν ανήκουν σε καμία Ένωση ή ανήκουν σε Ενώσεις που συνήθως διαθέτουν μόνο ένα όργανο διοίκησης (ΔΣ) και τίποτα περισσότερο ή κάποια όργανα, μόνο “στα χαρτιά”. Μόνο “στα χαρτιά” αυτών των “δημοσιογράφων” υπάρχει και η δεοντολογία και ο έλεγχός τους για την προσήλωσή τους σε αυτή, τις υποχρεώσεις τους έναντι των αναγνωστών/ακροατών.θεατών. Δυστυχώς, με την αιώνια ανοχή και της πολιτικής ηγεσίας και των αρμόδιων Αρχών.

Αυτή εδώ είναι η ανακοίνωση του Συμβουλίου Τιμής και Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΜ-Θ, το οποίο -μεταξύ άλλων- αποφάσισε ότι “το συλλαλητήριο της 21/1/2018 στη Θεσσαλονίκη δεν καλύφθηκε επαρκώς” και παρέπεμψε το θέμα στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της. Αξίζει να το διαβάσετε ΚΑΙ για να έχετε γνώση ποιο είναι το εύρος του προβληματισμού πραγματικών οργάνων πραγματικών συνδικαλιστικών οργανώσεων πραγματικών δημοσιογράφων. Η απόλυτη ελευθερία είναι ασυδοσία και καμιά ασυδοσία δεν στήριξε ποτέ την Δημοσίευση που είναι η ψυχή της Δημοκρατίας.

 


ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

                                                                     Θεσσαλονίκη, 2 Φεβρουαρίου 2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Το Συμβούλιο Τιμής και Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΜ-Θ σε τρεις συνεδριάσεις του ασχολήθηκε με το θέμα του τρόπου αντιμετώπισης και κάλυψης του συλλαλητηρίου της 21/1/2018 στη Θεσσαλονίκη από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης και ιδιαίτερα από τα δημόσια (ΕΡΤ 3), μετά από την παραπομπή της υπόθεσης από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης.

Το Συμβούλιο έκρινε καταρχάς ότι σε οποιαδήποτε περίπτωση υπάρχει θέμα αναζήτησης ευθυνών, διότι, με βάση τις προβλέψεις του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας το δικαίωμα των πολιτών στην ελεύθερη πληροφόρηση είναι αναφαίρετο. Άλλωστε στη διάρκεια του συλλαλητηρίου σημειώθηκαν πρόσθετα γεγονότα, όπως επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και κουκουλοφόρων, μια καταστροφική πυρκαγιά σε διατηρητέο κτίριο, βεβήλωση μνημείου του Ολοκαυτώματος των Εβραίων και μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα, για τα οποία ήταν αναγκαία η άμεση ενημέρωση των πολιτών.

Τα μέλη του Συμβουλίου προέβησαν σε ενδελεχή εξέταση του θέματος και κάλεσαν για διευκρινίσεις τους συναδέλφους, που είχαν ευθύνη για την κάλυψη του συλλαλητηρίου και των συναφών γεγονότων της ίδιας ημέρας, τόσο στα δημόσια ραδιοτηλεοπτικά μέσα, όσο και στα ιδιωτικά πανελλαδικής εμβέλειας. Επίσης τα μέλη έλαβαν υπόψη τις έγγραφες αναφορές συναδέλφων – ανταποκριτών τηλεοπτικών σταθμών, που δεν μπόρεσαν να προσέλθουν στη συνεδρίαση, λόγω κωλυμάτων.

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ενημέρωσης της ΕΡΤ 3, Χρήστος Γιαννούλης, ανέφερε μεταξύ άλλων στα μέλη του Συμβουλίου ότι ο ίδιος κρίνει επαρκή την κάλυψη στα Δελτία Ειδήσεων και υποστήριξε ότι δεν ήταν δυνατές οι απευθείας συνδέσεις στο διάστημα 15.00 – 17.00 λόγω μετάδοσης του αγώνα ποδοσφαίρου. Επίσης, είπε, ότι δεν ήταν δυνατή η σύνδεση ή η μετάδοση Έκτακτου Δελτίου στη διάρκεια του ημιχρόνου του αγώνα, λόγω διαφημιστικών υποχρεώσεων. Αλλά και σε υποθετική περίπτωση μη μετάδοσης ποδοσφαιρικού αγώνα ο ίδιος υποστήριξε ότι θα το σκεφτόταν για μια απευθείας σύνδεση με τον χώρο του συλλαλητηρίου, αφού κατά την άποψή του δεν υπήρξε κάτι καινούργιο μετά τις 15.00, που θα αποτελούσε σημαντική είδηση για ένα έκτακτο δελτίο. Ο συνάδελφος αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι υπήρξαν άνωθεν εντολές για μη κάλυψη του συλλαλητηρίου και πρόσθεσε ότι ουδέποτε έχει συμβεί κάτι τέτοιο σε όλη τη διάρκεια της θητείας του στη θέση της Διεύθυνσης Ενημέρωσης. Επί των απόψεων αυτών μέλη του Συμβουλίου παρατήρησαν ότι θα ήταν δυνατές οι απευθείας συνδέσεις στη διάρκεια του ημιχρόνου του αγώνα ή και λίγο μετά την λήξη του για την κάλυψη των σοβαρών γεγονότων, αλλά και την παροχή χρήσιμων πληροφοριών προς τους πολίτες.

Οι συνάδελφοι των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας, Αναστασία Αργυριάδου (ΕΨΙΛΟΝ), Σούζυ Καζαντζίδου (ΑΛΦΑ) και Ραλλιώ Λεπίδου (ΣΤΑΡ),  Πωλίνα Κολοκοτρώνη (ΑΝΤΕΝΝΑ) και Παύλος Σαρόγλου (ΣΚΑΪ), ανέφεραν ότι εκτός από τα δελτία ειδήσεων έκαναν πολλές έκτακτες συνδέσεις.

Κατόπιν όλων αυτών το Συμβούλιο προέβη σε σειρά επισημάνσεων και κατέληξε στα εξής:

  1. Το συλλαλητήριο της 21/1/2018 στη Θεσσαλονίκη δεν καλύφθηκε επαρκώς και όπως θα άρμοζε σε μια συγκέντρωση τόσο μεγάλου αριθμού πολιτών από τα δημόσια μέσα και κυρίως από την ΕΡΤ 3. Εκτιμώντας και τα άλλα στοιχεία, που περιήλθαν σε γνώση τους, τα μέλη του Συμβουλίου έκριναν ομόφωνα ότι έγινε υποβάθμιση του γεγονότος του συλλαλητηρίου από τους υπεύθυνους της ΕΡΤ 3, πιθανώς λόγω λανθασμένης εκτίμησης και ότι υπάρχουν ενδείξεις για παραβάσεις του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας. Το Συμβούλιο εισηγείται την διαβίβαση του θέματος του τρόπου κάλυψης του συλλαλητηρίου από την ΕΡΤ 3 στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΜ-Θ για περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης.
  2. Το Συμβούλιο, σχετικά με τον τρόπο της κάλυψης του συλλαλητηρίου από τα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας έκρινε ότι δεν συντρέχει λόγος περαιτέρω πειθαρχικής διερεύνησης της υπόθεσης ως προς τα μέσα αυτά.
  3. Κατά το διάστημα μετά το συλλαλητήριο της 21/1/18 σημειώθηκαν αναρτήσεις στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, που στρέφονταν εναντίον συναδέλφων της ΕΡΤ και άλλων Μ.Μ.Ε. με αναφορές μειωτικού περιεχομένου, ακόμη και με απειλητικούς τόνους και ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς. Επίσης υπήρξαν αναφορές, που έφτασαν στο Συμβούλιο Τιμής και Δεοντολογίας, με περιεχόμενο, που δεν αρμόζει στο ήθος και στο επίπεδο έκφρασης των επαγγελματιών δημοσιογράφων με ανεξάρτητη και αδέσμευτη γνώμη, μακριά από ιδεολογικές εμμονές και κομματικές γραμμές. Το Συμβούλιο επιφυλάσσεται να επιληφθεί και επ’ αυτών, αλλά απευθύνει άμεσα έκκληση προς όλους τους συναδέλφους για προσήλωση στις αρχές δεοντολογίας, ώστε να διατηρήσουμε στο επιβαλλόμενο επίπεδο το κύρος και την ευπρέπεια του κλάδου, αλλά και το πνεύμα αλληλεγγύης ανάμεσα στα μέλη της Ένωσης. Το δημοσιογραφικό λειτούργημα επιβάλλει να αποτινάξουν όλοι οι συνάδελφοι τον μανδύα του κομματικού φανατισμού και των ιδεολογικών εμμονών, ώστε να περιφρουρήσουμε στο μέγιστο βαθμό το ύψιστο δημόσιο αγαθό της ελεύθερης πληροφόρησης και να υπηρετήσουμε τις αξίας μιας ευνομούμενης και πολιτισμένης κοινωνίας. Το Συμβούλιο απευθύνει αυστηρό μήνυμα σε όλους εκείνους που ακροβατούν στα όρια του Κώδικα τιμής και δεοντολογίας, να θεωρήσουν αυτή την ανακοίνωση ως τελευταία προειδοποίηση.
  4. Στην ίδια χρονική περίοδο και με αφορμή τις εξελίξεις στο θέμα των Σκοπίων στα μέσα ενημέρωσης σημειώνονται αντιπαραθέσεις μεταξύ πολιτικών παραγόντων, εκπροσώπων των κομμάτων, που σε ορισμένες περιπτώσεις οξύνονται και υποβαθμίζουν το επίπεδο του διαλόγου και της ευπρέπειας, παρασύροντας προς τα κάτω και την εικόνα μιας μερίδας του δημοσιογραφικού κόσμου. Το Συμβούλιο Τιμής και Δεοντολογίας απευθύνει ύστατη έκκληση προς όλους και ιδιαίτερα στα πολιτικά κόμματα, αξιώνοντας να εγκαταλείψουν τις διαθέσεις παρεμβάσεων στο χώρο της ενημέρωσης και να σεβαστούν το ιερό δικαίωμα των πολιτών για ελεύθερη και ακηδεμόνευτη πληροφόρηση.

 

Τα μέλη του Συμβουλίου Τιμής και Δεοντολογίας

Νικόλαος Ασλανίδης

Νικόλαος Δημαράς

Παύλος Νεράντζης

Σωτήριος Θεολογίδης

Νικόλαος Βολωνάκης

 

 

Πρόσφατες ανακοινώσεις της ΕΣΗΕΜ-Θ για απαράδεκτες συμπεριφορές έναντι δημοσιογράφων

 

Θεσσαλονίκη, 31 Ιανουαρίου 2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Τo Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΜ-Θ αποδοκιμάζει ανώνυμο σχόλιο στο φύλλο της εφημερίδας Κυριακάτικη Δημοκρατία της 28ης/1/2018, στο οποίο περιέχονται καταφανώς ρατσιστικές διατυπώσεις εις βάρος του Γενικού Διευθυντή της ΕΡΤ3, Αλέξανδρου Κάντερ-Μπαξ. Η επιλογή του ανώνυμου σχολιογράφου να συνδέει με απαξιωτικό τρόπο την καταγωγή του συγκεκριμένου προσώπου με τα επαγγελματικά καθήκοντά του παραβιάζει κατάφωρα τη δημοσιογραφική δεοντολογία.

Το Διοικητικό Συμβούλιο


Θεσσαλονίκη, 31 Ιανουαρίου 2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Τo Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΜ-Θ αποδοκιμάζει τη συμπεριφορά εκλεγμένου αυτοδιοικητικού παράγοντα της Ξάνθης, ο οποίος καταφέρθηκε με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς εις βάρος της συναδέλφου Κυριακής Οικονόμου, που τον φιλοξενούσε σε εκπομπή της στο δημοτικό ραδιόφωνο Ξάνθης.

Αντιδράσεις που αμφισβητούν την ακεραιότητα των δημοσιογράφων σε δημοτικά ΜΜΕ, αν δεν τεκμηριώνονται, παραμένουν στο πεδίο της κοινής συκοφαντίας και δεν έχουν την παραμικρή άλλη βαρύτητα.

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο

 


Θεσσαλονίκη, 1 Φεβρουαρίου 2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Τo Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΜ-Θ αποδοκιμάζει ανώνυμο υβριστικό δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της εφημερίδα Στόχος εις βάρος του δημοσιογράφου της ΕΡΤ3, Στέλιου Νικητόπουλου.

Η στοχοποίηση δημοσιογράφων και οι απειλές εις βάρος τους αποτελούν ενέργειες εκτός των ορίων της ελευθερίας του Τύπου και της δημοκρατίας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο

 


Θεσσαλονίκη, 1 Φεβρουαρίου 2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Τo Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΜ-Θ αποδοκιμάζει την εριστική στάση που διατήρησε έναντι των δημοσιογράφων της ΕΡΤ3, Έλσας Ποιμενίδου και Χάρη Αρβανιτίδη, ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ, Στ. Παππάς, στη διάρκεια συνέντευξής του στην εκπομπή τους.

Η επιλογή του κυρίου Παππά να απαξιώνει την επάρκεια των συναδέλφων και να υποδεικνύει διαρκώς τον τρόπο με τον οποίον πρέπει να διαχειρίζονται τις ερωτήσεις τους, «επειδή αλλιώς θα πήξουμε από fake news», είναι ανοίκεια για πρόσωπα που διατηρούν δημόσιες θέσεις και φανερώνει μειωμένη αντοχή στον έλεγχο που οφείλουν να ασκούν οι δημοσιογράφοι στην εκάστοτε εξουσία.

Το Διοικητικό Συμβούλιο