Όχι Όλυμπο για λίγους εκλεκτούς

οι προτάσεις των ορειβατικών στο Αναπτυξιακό Συνέδριο

11 σύλλογοι -δέκα ορειβατικοί κι ένας περιβαλλοντικός- καταθέτουν τις προτάσεις τους για τον Όλυμπο και συμφωνούν ότι το “εύκολη κορυφή” σημαίνει καταστροφή…

 

 

ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΙ – ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΝΟΜΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ  ΣΤΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ

 

 

     Η συζήτηση για την ανάπτυξη της περιοχής του Ολύμπου καλά κρατεί και έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια και λόγω της οικονομικής κρίσης.

   Αυτοί που υποστηρίζουν μια ανάπτυξη που στηρίζεται σε χιονοδρομικά, τελεφερίκ, δρόμους ψηλά στο βουνό, μεγάλες εγκαταστάσεις και τελευταία, ελικόπτερα μέχρι τις ψηλότερες κορυφές, δεν έχουν εγκαταλείψει τα σχέδια τους. Ένα μοντέλο όμως του τύπου, «εύκολη κορυφή για πολλούς και ακριβές τουριστικές παροχές ψηλά στο βουνό για λίγους εκλεκτούς», είναι βέβαιο ότι θα καταστρέψει περιβαλλοντικά τον Όλυμπο και θα εξαφανίσει τον μύθο που τον έχει κάνει παγκόσμια γνωστό. Ακόμα και οικονομικά, ελάχιστα θα βοηθήσει την τοπική κοινωνία, μειώνοντας το χρόνο παραμονής του επισκέπτη στην ευρύτερη περιοχή, και δίνοντας κέρδη μόνο στις μεγάλες επιχειρήσεις που θα δραστηριοποιηθούν στο βουνό.

    Αντίθετα ένα μοντέλο ανάπτυξης που θα βασίζεται στην σωστή προβολή και προστασία και τη σωστή οργάνωση και διαχείριση των επισκεπτών, θα βοηθήσει όλους τους παραγωγούς, τους επαγγελματίες παροχής υπηρεσιών της περιοχής και θα αυξήσει τις θέσεις εργασίας, βοηθώντας συνολικά την οικονομία του τόπου.

    Τα τελευταία χρόνια η αύξηση του τουρισμού στην περιοχή είναι αποτέλεσμα και των όσων απολαμβάνουν οι επισκέπτες  γύρω από τον Όλυμπο. Πρέπει πια απαραίτητα, να δώσουμε τις καλύτερες  παροχές-υπηρεσίες και σε όσους πρόκειται να κινηθούν πάνω στο βουνό. Λόγω ακριβώς της  αύξησης των επισκεπτών πρέπει αυτές να οργανωθούν έτσι και έγκαιρα, ώστε  να μην αποτελέσουν αιτίες δυσφήμησης.

 Ενδεικτικά νομίζουμε ότι απαιτείται:

  1. Πλήρης ενημέρωση των επισκεπτών για το βουνό, τις διαδρομές, τα καταφύγια, κ.τ.λ. όλη τη διάρκεια του χρόνου.
  2. Μέριμνα για την ασφάλεια και την ασφάλιση όσων πρόκειται να κινηθούν στα ψηλά και τη διάσωση τους σε περίπτωση ατυχήματος.
  3. Δημιουργία συγκεκριμένων εισόδων για έλεγχο και σωστή διασπορά-διαχείριση των επισκεπτών.
  4. Βελτίωση των δασικών οδών εντός του Δρυμού και κίνηση των επισκεπτών σε αυτές μόνο με Μέσα Μαζικής μεταφοράς και Ταξί.
  5. Βελτίωση των υφιστάμενων καταφυγίων και κατασκευή νέων ειδικά από την μεριά της Θεσσαλίας.
  6. Συντήρηση και σήμανση των μονοπατιών σύμφωνα με τη νέα Υπουργική Απόφαση και δημιουργία του Ενιαίου Δικτύου Μονοπατιών Ολύμπου.
  7. Πιστοποίηση και επαγγελματική αναγνώριση-παροχή άδειας ασκήσεως επαγγέλματος, στους Οδηγούς και Συνοδούς Βουνού.
  8. Έλεγχος, εποπτεία, ενημέρωση και βοήθεια από ειδικά εκπαιδευμένους Φύλακες του Δρυμού.
  9. Καθορισμός της περιοχής άσκησης του κυνηγιού, κάτω από την Β΄ και Γ΄ ζώνη του βουνού, όπου βρίσκονται οι βασικές πεζοπορικές διαδρομές, και πριν τις καλλιέργειες.
  10. Βελτίωση και ασφαλτόστρωση των δρόμων Παλαιά Λεπτοκαρυά-Λιτόχωρο και Δίον – Αγ. Κωνσταντίνος – Αγ. Βασίλειος – Αγ. Απόστολοι – Πέτρα στα πλαίσια της δημιουργίας μιας κυκλικής πορείας γύρω από τον Όλυμπο και σύνδεσης των εισόδων του Δρυμού.
  11. Αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του Παλαιού ψυχιατρείου Πέτρας και μετατροπής του σε Κέντρο Ορεινών Δραστηριοτήτων.
  12. Απομάκρυνση του Πεδίου Βολής, διαμόρφωση του χώρου των Λατομείων και γενικά προστασία του περιβάλλοντος, της παράδοσης, και της αισθητικής   της γύρω από τον Όλυμπο ζώνης και των οικισμών της.
  13. Ευαισθητοποίηση και ενημέρωση μέσα από εκδηλώσεις – δράσεις και των πολιτών που δεν εμπλέκονται άμεσα, ώστε η προσπάθεια να στηριχθεί από το σύνολο του τοπικού πληθυσμού.

Όλα τα παραπάνω είναι συνθήκες και παροχές που βρίσκει, και απαιτεί πια, ο ενημερωμένος  τουρίστας επισκέπτης σε όλα τα Εθνικά Πάρκα. Κρίνονται  απαραίτητα για την διατήρηση του φυσικού κάλλους και της ιστορίας του Ολύμπου και ταυτόχρονα για την αντιμετώπιση της αύξησης του αριθμού των επισκεπτών.

 Όλα  τα πιο πάνω απαιτούν την ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Πυροσβεστικής, του Δασαρχείου αλλά και την  ισχυροποίηση των αρμοδιοτήτων του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου. Πρώτα από όλα όμως και σαν βάση απαιτείται η  δημιουργία ενός  Θεσμικού Πλαισίου. Με άλλα λόγια η θέσπιση σχετικών νόμων και  διατάξεων με αρχή την Υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος για τον Όλυμπο. Ενός Προεδρικού Διατάγματος όπως υποβλήθηκε από το Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου με τη σύμφωνη γνώμη και την στήριξη όλων των Φορέων Πιερίας και Λάρισας. Χωρίς αλλαγές και τροποποιήσεις, που μπορεί να αλλοιώσουν τα απαραίτητα περιβαλλοντικά στοιχεία που το χαρακτηρίζουν, αλλά και να δημιουργήσουν προβλήματα στην πολύ καλή  συνεργασία, ειδικά αυτή τη χρονική στιγμή, όλων όσων εμπλέκονται

 Η αίσθηση ότι η συγκυρία είναι καλή και ότι δεν έχουμε πολύ χρόνο, δεν είναι μόνο των Ορειβατικών – Φυσιολατρικών Συλλόγων Πιερίας, αλλά όλων όσων επιθυμούν την Ανάπτυξη αυτού του τόπου με βάση τον πανέμορφο και μυθικό Όλυμπο.

 

ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΙ – ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΝΟΜΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ 

Ο.Σ. ΑΙΓΙΝΙΟΥ, ΕΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ, ΣΕΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ, ΕΟΣ ΠΕΤΡΑΣ, ΦΙΛΟΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΠΙΕΡΙΑΣ, ΕΟΣ ΒΡΟΝΤΟΥΣ, ΕΟΣ ΑΓ. ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ, ΕΟΣ ΚΑΡΙΤΣΑΣ, ΕΟΣ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ, ΦΣΛ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ, ΣΕΟ ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑΣ.