Μηνύματα υπέρ Μπουτάρη

έγιναν και οι πρώτες συλλήψεις

σχεδιασμένη η επίθεση

με τη σειρά που τα λάβαμε

 

 

20/05/2018

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

 

Την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, που έχει οριστεί η 19η Μαΐου, τίμησε σήμερα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με την καθιερωμένη επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας, την κεντρική ομιλία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, το τρισάγιο και την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, στην πλατεία Αγίας Σοφίας.

Κεντρικό μήνυμα και στις φετινές εκδηλώσεις ήταν η σταθερή διατράνωση του αιτήματος και η αταλάντευτη διεκδίκηση για την καθολική αναγνώριση της Γενοκτονίας των 353.000 θυμάτων του Ποντιακού Ελληνισμού.

Από το βήμα του Ιερού Ναού της Του Θεού Σοφίας, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας άρχισε την κεντρική ομιλία του, εκφράζοντας την απόλυτη καταδίκη του στην αποτρόπαια επίθεση που έγινε χτες ενάντια στον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη: «Καταδικάζω απερίφραστα τη χτεσινή άνανδρη και άθλια επίθεση στο Δήμαρχο Θεσσαλονίκης. Να υπενθυμίσω ότι σήμερα δεν τιμούμε μόνο τη μνήμη των 353.000 αδελφών μας Ποντίων, αλλά στέλνουμε και ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους κατά της βίας από όπου κι αν προέρχεται, εναντίον οποιουδήποτε κι αν στρέφεται. Η βία δεν έχει καμιά θέση σε μια δημοκρατική και ελεύθερη κοινωνία».

Ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι η 19η Μαΐου δεν είναι απλά μια μέρα μνήμης και τιμής, αλλά μια ημέρα καθήκοντος και ευθύνης, που δεν αφορά στο παρελθόν, αλλά πρωτίστως στο παρόν και στο μέλλον «διότι 353.000 αθώες ψυχές περιμένουν ακόμη τη δικαίωση, με την καθολική -επιτέλους- αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Το βάρος αυτής της ευθύνης πρέπει να το σηκώσουμε όλοι μαζί».

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι κατά τις χτεσινές εκδηλώσεις μνήμης στην Αγία Σοφία, για πρώτη φορά οι Ποντιακές οργανώσεις και ομοσπονδίες συμμετείχαν όλοι μαζί ενωμένοι εκπέμποντας ενιαία το μήνυμα της αναγνώρισης και της διεθνοποίησης της Γενοκτονίας.

«Το βάθεμα της συνείδησης της Γενοκτονίας στο σύνολο του Ελληνικού λαού, ανεξαρτήτως καταγωγής και ο αγώνας όλων μας μαζί με τον Ποντιακό Ελληνισμό είναι ζήτημα ψυχής και συνείδησης. Οι Έλληνες του Πόντου με αδιανόητη βαρβαρότητα ξεριζώθηκαν από τις πατρογονικές εστίες, όμως κατάφεραν να στήσουν από την αρχή τις μνήμες, τα ήθη και τα έθιμα του Πόντου, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου. Όπου κι αν ρίζωσαν οι Πόντιοι, στη Μητροπολιτική Ελλάδα, την Ευρώπη, την Αμερική, τον Καναδά, την Αυστραλία, με εφόδια την εργατικότητα, το φιλότιμο, τη θέληση και το πείσμα να προκόψουν, κατάφεραν να μεγαλουργήσουν. Όπως και εδώ, στον τόπο μας, την Κεντρική Μακεδονία, ο Ποντιακός Ελληνισμός προσέθεσε τεράστια δυναμική στην ανάπτυξη, τη δημιουργία και την ευημερία. Και μάλιστα όλα όσα κατάφεραν οι πρόσφυγες από τον Πόντο, τα πέτυχαν μόνοι τους, κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, ενώ το ελληνικό κράτος δυστυχώς, παρέμενε αμέτοχο, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την τεράστια καθυστέρηση της αναγνώρισης της Γενοκτονίας, που έλαβε χώρα μόλις το 1994, στις 24 Φεβρουαρίου», υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο Περιφερειάρχης έστειλε σαφές μήνυμα προς όσους αρνούνται ακόμη πεισματικά να αναγνωρίσουν την ιστορική αλήθεια: «Στο παρελθόν, έγιναν λάθη, υπήρξαν καθυστερήσεις και παραλείψεις. Σήμερα, κανείς δεν δικαιούται να ολιγωρεί ή να επαναλάβει τα ίδια λάθη. Σήμερα το καθήκον επιτάσσει να συνεχίσουμε τον αγώνα ακόμα πιο δυναμικά, ακόμα πιο αποφασιστικά. Η αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας και από την ίδια την Τουρκία, δεν αποτελεί μια πράξη ρεβανσισμού ή μισαλλοδοξίας. Αποτελεί μια πράξη ανθρωπισμού και ειρήνης, αλλά και προϋπόθεση για να προχωρήσουμε στο μέλλον. Η άρνηση της ιστορικής αλήθειας από την Τουρκία δεν εξομαλύνει τις σχέσεις μεταξύ των κρατών. Αντίθετα, προκαλεί υποψίες και βάζει εμπόδια στην οικοδόμηση υγιών σχέσεων για το μέλλον. Η Ελλάδα -το γνωρίζουν όλοι- είναι παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας. Θέλουμε να αποφεύγουμε τις εντάσεις. Σεβόμαστε πάντα τα συμφωνημένα μέτρα οικοδόμησης της εμπιστοσύνης. Δεν ενδίδουμε σε επιπόλαιες προκλήσεις, διατηρούμε πάντα την ψυχραιμία μας. Μην κάνουν το λάθος όμως κάποιοι, αυτή την ψυχραιμία και την υπευθυνότητα να την εκλάβουν ως αδυναμία. Η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να κάνει βήμα πίσω, στα κυριαρχικά της δικαιώματα. Η Εθνική μας κυριαρχία είναι αδιαπραγμάτευτη. Η ιστορία μας είναι αδιαπραγμάτευτη. Και αυτό είναι ένα μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις: Δεν διαπραγματευόμαστε την ιστορική αλήθεια, δεν διαπραγματευόμαστε ούτε ένα χιλιοστό Ελληνικής γης. Εύχομαι σύντομα στα επόμενα χρόνια, να έρθει η ώρα, της ανακοίνωσης της καθολικής αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και να είμαστε όλοι μαζί εδώ για να αποτίσουμε τις τιμές που πρέπει στα αθώα θύματα τους Έλληνες του Πόντου».

 

 


 

 

Αθήνα, 19 Μαΐου 2018

 

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας για την επίθεση στον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η Νέα Δημοκρατία καταδικάζει με τον πιο απερίφραστο τρόπο την επίθεση που δέχθηκε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.

Οι δράστες της σημερινής φασιστικής επίθεσης πατριδοκάπηλων πρέπει να συλληφθούν αμέσως και η Κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει επιτέλους ότι η ανομία έχει ξεπεράσει κάθε όριο λόγω της απαράδεκτης ανοχής που επιδεικνύει στη βία απ’ όπου κι αν προέρχεται».

 


 


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 19/05/2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Αυτοί που επιτέθηκαν στον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, δεν είναι ούτε αγανακτισμένοι πολίτες, ούτε συγκεντρωμένο πλήθος. Είναι απλά ακροδεξιοί τραμπούκοι που πρέπει να βρεθούν άμεσα αντιμέτωποι με τις συνέπειες των πράξεών τους.

Όσο πολιτικές δυνάμεις επιτρέπουν σε ακροδεξιά περιθωριακά στοιχεία να κρύβονται πίσω από ένα δήθεν αίσθημα πατριωτισμού, τόσο το φίδι του φασισμού θα απειλεί ευθέως τη Δημοκρατία.

 

 


 

 

“Το Επαγγεματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση που δέχθηκε χτες ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης και τονίζει σε όλους τους τόνους ότι η βία δεν είναι τρόπος διατύπωσης πολιτικών απόψεων”, τόνισε ο Πρόεδρος του Μιχάλης Ζορπίδης, μετά το ντροπιαστικό συμβάν στην εκδήλωση για την Ποντιακή Γενοκτονία.

 


20/05/18

Οι Οικολόγοι Πράσινοι για την επίθεση στον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη

 

Σχετικά με τον χθεσινό προπηλακισμό του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, ο Εκπρόσωπος της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων, Φίλιππος Γκανούλης, δήλωσε: «Η φασιστική και άνανδρη επίθεση που δέχτηκε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης από μικρή ομάδα τραμπούκων αμαύρωσε την ημέρα μνήμης του Ποντιακού Ελληνισμού ενώ παράλληλα βύθισε στο σκότος την εικόνα της Θεσσαλονίκης. Είναι χρέος όλων μας να καταδικάσουμε αυτό το αποτρόπαιο γεγονός και να δώσουμε την μάχη ώστε να μην επαναληφθούν ποτέ παρόμοια γεγονότα που φέρνουν στην μνήμη σκοτεινές σελίδες της ιστορίας της πόλης. Μια δημοκρατική κοινωνία είναι πρωτίστως μια κοινωνία ειρήνης στην οποία δεν χωράει κανένα είδος βίας».

 

Η εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

 


 

«Μέτωπο κατά των τραμπούκων και των φασιστών…»

♦ Δήλωση του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών Σίμου Δανιηλίδη
για το θλιβερό επεισόδιο σε βάρος του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη

Με αφορμή το θλιβερό επεισόδιο κατά του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Το θλιβερό επεισόδιο που συνέβη σε βάρος του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος έπεσε θύμα άγριου ξυλοδαρμού και προπηλακισμών από ομάδα δήθεν διαφωνούντων με τις απόψεις του, και το οποίο επεισόδιο ουδεμία σχέση έχει με το ποντιακό κίνημα, δεν πρέπει και δεν μπορεί να προσπεραστεί και να τεθεί με ταχύτητα στο αρχείο του πολιτικού και κοινωνικού διαλόγου. Αποτέλεσε μια ακόμα αποφράδα ημέρα για τη δημοκρατία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, μια ωμή και βίαιη επίθεση στο δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης ιδεών και απόψεων, μια απάνθρωπη και εγκληματική ενέργεια που καταδικάζεται απερίφραστα.

»Η επίθεση μιας ομάδας τραμπούκων και φασιστοειδών δεν αρκεί, όμως, να καταδικαστεί με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο από σύσσωμους τους πολιτικούς, κομματικούς και συνδικαλιστικούς φορείς. Όλοι μαζί, πολιτικό σύστημα και κοινωνία, οφείλουμε να ενισχύσουμε το μέτωπο για να αποκλείσουμε και να απομονώσουμε έως την εξαφάνισή του κάθε παρόμοια φασιστική συμπεριφορά, που φέρνει στη μνήμη μας άλλες εποχές και στοχεύει στην τρομοκρατία της ελεύθερης δράσης και έκφρασης.

»Για όσους έχουμε ζήσει παρόμοιες καταστάσεις ξέρουμε πόσο τραγική είναι αυτή η εμπειρία που έζησε ο Γιάννης Μπουτάρης. Απαιτούμε από τις αρχές της Πολιτείας και την Αστυνομία να πράξουν αυτή τη φορά το καθήκον τους ώστε οι τραμπούκοι δράστες να αποκαλυφθούν άμεσα και να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης, και να μην επαναληφθεί αυτό που συνέβη τον Οκτώβριο του 2011 που οι άνανδροι δράστες παρέμειναν ασύλληπτοι.

»Σύσσωμη η οικογένεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και ολόκληρη η κοινωνία, βρισκόμαστε στο πλευρό του Γιάννη Μπουτάρη και καλούμε όλο τον πολιτικό κόσμο να σταθεί απέναντι σ’ αυτές τις συμπεριφορές με υπεύθυνο λόγο και έργο».

 

 


ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

20/05/2018

 

  Καταδικάζουμε με τον πιό έντονο και απόλυτο τρόπο την απάραδεκτη επίθεση στον δήμαρχο  Θεσσαλονίκης, συνάδελφο Γιάννη Μπουτάρη.

Στεκόμαστε δίπλα του και ζητάμε την άμεση καταδίκη αυτών των φασιστικών ενεργειών απο όλους , ιδιαίτερα τους αυτοδιοικητικούς.

 


 

 

Θεσσαλονίκη, 21 Μαΐου 2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΜ-Θ καταδικάζει απερίφραστα τη βίαιη επίθεση εναντίον του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, το περασμένο Σάββατο 19/5/2018, στη διάρκεια των εκδηλώσεων για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Ήταν ένα ξεκάθαρο και οδυνηρό κρούσμα ακροδεξιάς βίας, και η απάντηση σε αυτό πρέπει να δοθεί από τη Δικαιοσύνη με τη σύλληψη και την παραδειγματική τιμωρία όλων των δραστών και από την κοινωνία με την περιθωριοποίηση κάθε σχήματος ή προσώπου που ανέχεται ή επιδοκιμάζει τη βία ως πολιτικό επιχείρημα.

Η επίθεση αυτή έφερε επίσης για μιαν ακόμη φορά στην επιφάνεια τις καταλυτικές συνέπειες της παραπληροφόρησης: Η βιαιότητά της τροφοδοτήθηκε, μεταξύ άλλων, από φημολογίες που κυκλοφορούσαν επί ημέρες στη δημόσια σφαίρα ως «ειδήσεις».

Το γεγονός αυτό δείχνει ότι επείγει μια συμμαχία του δημοσιογραφικού κόσμου με το κοινό, ώστε να ενισχυθεί η αξιοπιστία των πληροφοριών που διακινούνται στον δημόσιο διάλογο και να περιθωριοποιηθούν το ταχύτερο όσοι προσπαθούν να βαφτίσουν ενημέρωση τον εθνικιστικό λόγο του μίσους που παράγουν ή αναπαράγουν δίχως έλεγχο και ατιμώρητα.

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο

 


 

   Ως  εκπρόσωπος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αισθάνομαι την ανάγκη να καταδικάσω απερίφραστα τη βάναυση επίθεση εναντίον του  Δημάρχου της Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και να κατακρίνω την αδιαφορία ή και απουσία αντίδρασης όλων εκείνων που έβλεπαν να εκτυλίσσονται μπροστά στα μάτια τους τέτοιες αντιανθρωπιστικές, πρωτόγονες και βάρβαρες σκηνές ή και το χειρότερο να επικροτούν λεκτικά κάποιοι το θλιβερό περιστατικό. Γιατί πραγματικά πέρα από τη βία, υπάρχει κάτι εξίσου αποτρόπαιο και βίαιο, η δικαιολόγηση της ως δήθεν «δίκαιη οργή»  των πολιτών. Μια τέτοια στάση δείχνει καθαρά ότι ο δρόμος που ακολουθούμε ως ελληνική κοινωνία είναι πολύ ολισθηρός και επικίνδυνος, ενώ γίνεται αντιληπτό πως, όταν υποχωρούν οι θεσμοί, το κενό αναπληρώνεται από κάθε μορφής βία και αθλιότητες. Σε τόσο σοβαρά περιστατικά που δε στρέφονται μόνο κατά ενός προσώπου αλλά κυρίως προσβάλλουν την ιδιότητά του ως αιρετού εκπροσώπου της πόλης, δεν χωρούν αμφίσημες απαντήσεις ή επιδεικτική ουδετερότητα. Αλίμονο αν στη  διαφορετική άποψη και  διαφωνία, η απάντηση είναι ο προπηλακισμός, η επίθεση και η βία. Γι’ αυτό και κάθε μορφή βίας είναι απαράδεκτη και καταδικαστέα απ’ όπου κι αν προέρχεται, αφού υπονομεύει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τον πολιτισμό και εν τέλει τη δημοκρατίας μας. Η οργανωμένη πολιτεία δεν μπορεί και δεν πρέπει να ανεχτεί τέτοιου είδους συμπεριφορές που δεν αρμόζουν σε μια ευνομούμενη, ανοιχτή, σύγχρονη πολιτεία. Ο καθένας, πριν είναι πολύ αργά, οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του.

                                                                                 Ευάγγελος Λαγδάρης

                                                                    Δήμαρχος Πύδνας Κολινδρού