Μνήμη της Γενοκτονίας των Ποντίων

τα μηνύματα

19 Μαίου 2018

μηνύματα για την Ημέρα Μνήμης, με τη σειρά που τα λάβαμε

 

Δήμος Κατερίνης
Γραφείο τύπου
17-05-2018

 

Μήνυμα του Δημάρχου Κατερίνης Σάββα Χιονίδη
για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

 

Η 19η Μαΐου, η οποία έχει καθιερωθεί από τη Βουλή των Ελλήνων ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, αποτελεί ημέρα πένθους για σύσσωμο τον Ελληνισμό.

Στον Δήμο Κατερίνης αποτίουμε φόρο τιμής στους χιλιάδες νεκρούς, στους ξεριζωμένους Έλληνες του Πόντου, θύματα της τουρκικής αγριότητας, ενώ στρέφουμε με ευλάβεια και σεβασμό την σκέψη μας, μπροστά στην υπόμνηση της θυσίας τους.

Ο Ποντιακός Ελληνισμός, ο οποίος εκδιώχτηκε βίαια από τις πατρογονικές του εστίες, πήρε με οδύνη τον δρόμο της προσφυγιάς κουβαλώντας όμως στην ίδια του την ψυχή, την πατρίδα, τις ιερές παραδόσεις και τα υψηλά ιδανικά της. Οι Πόντιοι, μεταλαμπάδευσαν τον πολιτισμό τους στις νεότερες γενιές και στις κοινωνίες όπου ζουν, ενώ προσέδωσαν νέα δυναμική στην οικονομία, τις επιστήμες, την πνευματική και κοινωνική ζωή του τόπου.

Σήμερα, η Ελληνική Πολιτεία και οι Έλληνες όπου γης, αντιλαμβανόμαστε την αξία της διαφύλαξης της ιστορικής μνήμης, ενώ οφείλουμε να εντείνουμε τις συντονισμένες προσπάθειές μας, για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας.

Άλλωστε η διεθνοποίηση του ζητήματος, η μνήμη του μαρτυρίου των προγόνων μας, διδάσκει ιδίως υπό τις σημερινές κρίσιμες συνθήκες, το πώς θα αποτραπούν στο μέλλον, εγκλήματα που θέτουν σε κίνδυνο, την ίδια την πορεία της ανθρωπότητας.

Σάββας Χιονίδης
Δήμαρχος Κατερίνης

 


 

Μήνυμα της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας
για την Επέτειο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού

 

Η 19η Μαΐου, αποτελεί  ημέρα  ιστορικής μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, αποτελεί επέτειος απόδοσης τιμής αλλά και στοχασμού, πάνω στα ιστορικά διδάγματα.

Με τον πρέποντα σεβασμό, τιμούμε τη μνήμη του ποντιακού Ελληνισμού, που με δύναμη ψυχής, πείσμα, αξιοπρέπεια, αλληλεγγύη, ενότητα και εργατικότητα, κατάφερε παρά την προσφυγιά του, να ανασυγκροτήσει  τις δυνάμεις του, να διατηρήσει τη γλώσσα, την κουλτούρα, τα ήθη και τις αξίες του, αλλά κυρίως τη μνήμη των ‘’αλησμόνητων πατρίδων’’ και να χαράξει μια νέα δημιουργική πορεία στις ‘’νέες’’ του πατρίδες, συμβάλλοντας  στην πρόοδο και την ευημερία του  τόπου, όπου εγκαταστάθηκε.

Επίκαιρα όσο ποτέ τα μηνύματα σ’ αυτή τη χρονική συγκυρία. Μας διδάσκουν ότι η μνήμη και η γνώση των λαών, αποτελούν βασική προϋπόθεση για μια ειρηνική μελλοντική συνύπαρξη και την ανάγκη για υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και περιφρούρηση της εθνικής μας ελευθερίας.

Αποτελεί εθνικό χρέος, να γνωρίζουμε την ιστορία μας, να τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων και να αγωνιζόμαστε για τη διεθνοποίηση της αναγνώρισης της Γενοκτονίας, ως ηθικό χρέος απέναντι σ’ αυτούς που έφυγαν τόσο άδικα, καθώς η ιστορία όχι μόνο δεν παραγράφεται αλλά η ιστορική γνώση μπορεί να αποτελέσει τα θεμέλια για ένα μέλλον ειρήνης και φιλίας με αισιοδοξία και ελπίδα. 

 

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας
Θεματική Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας και Κοινωνίας των Πολιτών
της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
Σοφία Μαυρίδου

 


 

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΥΔΝΑΣ ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΛΑΓΔΑΡΗ
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ

Η Γενοκτονία των Ελλήνων στον Μικρασιατικό Πόντο από το κίνημα των Νεότουρκων αποτελεί κορυφαίο ιστορικό ορόσημο της νεότερης εθνικής μας ιστορίας και μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες του σύγχρονου ελληνισμού. Και είναι για μας τους νεότερους χρέος ηθικό, εθνικό και ιστορικό να διατηρήσουμε άσβεστη τη μνήμη για τις εκατοντάδες χιλιάδες Ποντίων που αφανίστηκαν από τα χώματα των πατέρων τους, χώματα δικά τους, πριν ακόμη και από την εποχή του Ομήρου, και να επιδιώξουμε τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας τους.

            Η ανάγκη της οφειλόμενης τιμής στα θύματα της τουρκικής αγριότητας, δεν υπαγορεύεται από διάθεση εκδικητική ή πολεμικής αντιπαράθεσης και στείρας παρελθοντολογίας, αλλά προβάλλει ως αναγκαιότητα εθνική που σέβεται την ιστορική αλήθεια και συνείδηση και διαμορφώνει την πορεία μας για το μέλλον. Ανεξάρτητα από τις ιστορικές εξελίξεις, η ιστορία διατηρεί πάντα τα δικαιώματά της και θα ήταν ολέθριο σφάλμα να την αποχρωματίσουμε στο όνομα μιας ανέφελης δήθεν συνύπαρξης με τους γείτονές μας. Γιατί η ειρηνική συνύπαρξη προϋποθέτει αμοιβαιότητα και σεβασμό προς τον άλλο, τήρηση του διεθνούς δικαίου και των κανόνων του. Στην κρίσιμη αυτή συγκυρία, καθώς ο Ελληνισμός δοκιμάζεται, η ιστορία μάς ζητεί πάλι να υπερασπίσουμε την ταυτότητα και τα απαράγραπτα δικαιώματα της φυλής και του τόπου μας. Να συναισθανθούμε το χρέος μας ως Έλληνες και να διαφυλάξουμε την ενότητά μας. Ας σταθούμε όλοι οι Έλληνες σήμερα με ευγνωμοσύνη μπροστά στο μεγαλείο της θυσίας των Ποντίων και ας αποτίσουμε ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη τους.

 

 


 


ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ (ΜΠΕΤΤΥ) ΣΚΟΥΦΑ
Βουλεύτρια Πιερίας-ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
Γραμματέας Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων

 

Η Βουλή των Ελλήνων αναγνώρισε τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου το 1994, και καθιέρωσε τη 19η Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης.

Η 19η Μαΐου αποτελεί μια ημέρα απότισης τιμής στον Ποντιακό Ελληνισμό, στους 353.000 δολοφονημένους και τις χιλιάδες διωγμένους από τις πατρογονικές τους εστίες Έλληνες Πόντιους. Αποτελεί μια ημέρα μνήμης, προβληματισμού και ιστορικής ευθύνης για ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα της ανθρωπότητας.

Η 99η Επέτειος της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού δεν εξαντλείται σε μια μόνο Ημέρα Μνήμης, αλλά αποτελεί μια διαρκή υπενθύμιση σε όλους μας, πως οι λαοί οφείλουν να μην επιτρέψουν ξανά να γραφτούν «μαύρες» σελίδες στο βιβλίο της Παγκόσμιας Ιστορίας, «χτίζοντας» σχέσεις αλληλεγγύης και αλληλοσεβασμού.

 




ΧΑΡΗΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ
Βουλευτής Πιερίας – ΣΥΡΙΖΑ

20 Μαΐου 2018

Μ Η Ν Υ Μ Α
του βουλευτή Πιερίας Χάρη Τζαμακλή
για τη Γενοκτονία των Ποντίων
…………

Η 99η επέτειος από τη Γενοκτονία των Ελλήνων Ποντίων συμπίπτει και φέτος με την διαρκώς αυξανόμενη προκλητικότητα των Τούρκων έναντι της χώρας μας, που πλέον έχει περάσει σε άλλα στάδια ως απόρροια των αδιεξόδων στο εσωτερικό και στο εξωτερικό μέτωπα των γειτόνων.

Είναι αναγκαία η ενότητα και η ψυχραιμία μας, η διατήρηση της ιστορικής μνήμης, η διεκδίκηση της αποκατάστασης της ιστορικής αλήθειας, η αποδοχή του αιτήματος για αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων από όλες τις χώρες.

Η Γενοκτονία (353.000 Έλληνες Πόντιοι νεκροί και χιλιάδες άλλοι εκδιωγμένοι) συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και δεν επιδέχεται διφορούμενες προσεγγίσεις. Η εδώ και χρόνια αναγνώρισή της από το Ελληνικό Κοινοβούλιο δεσμεύει ηθικώς και πολιτικώς όλους τους Έλληνες να διατηρήσουν την ιστορική μνήμη και να διδαχθούν απ’ αυτήν.