Φρένο στη μαύρη εργασία,

χαλινάρι στις εργολαβίες

Συνάντηση του βουλευτή Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ Στέργιου Καστόρη με τα μέλη της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης

 

 

Συνάντηση
του βουλευτή Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ Στέργιου Καστόρη
με τα μέλη της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης

 

Φρένο στη μαύρη εργασία, χαλινάρι στις εργολαβίες

 

Μια ουσιαστική και εποικοδομητική συζήτηση με τη Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης είχε το απόγευμα της Τρίτης ο βουλευτής Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ Στέργιος Καστόρης, με αφορμή το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας , που τέθηκε σε διαβούλευση την προηγούμενη εβδομάδα και αφορά μεταξύ άλλων μέτρα αντιμετώπισης της «μαύρης», αδήλωτης εργασίας και της εργολαβικής παραβατικότητας.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου, με πρωτοβουλία του βουλευτή (ο οποίος συνοδευόταν από τον υπεύθυνο Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Πιερία Σ. Συμεωνίδη), προκειμένου να ενημερώσει τα μέλη της Διοίκησης για τις αλλαγές που επιχειρούνται μέσω του νομοσχεδίου, στο πλαίσιο του περιορισμού των εργοδοτικών αυθαιρεσιών και της εργολαβικής παραβατικότητας και να ενημερωθεί από τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των εργαζομένων για τις δικές τους απόψεις και προτάσεις.

Ο κ. Καστόρης αναφέρθηκε εκτενώς στην αλλαγή της αρχιτεκτονικής του προστίμου για την αδήλωτη εργασία, που από αμιγώς εισπρακτική και τιμωρητική λογική θα κινείται πλέον σε μία λογική απόδοσης δικαιοσύνης προς τον εργαζόμενο που ήταν αδήλωτος, καθώς προβλέπεται δυνατότητα έκπτωσης του προστίμου (της τάξης των 10.500 ευρώ), εφόσον προσληφθεί άμεσα ο αδήλωτος εργαζόμενος με σύμβαση εργασίας πλήρους απασχόλησης και τρίμηνη αναδρομική καταβολή ασφαλιστικών εισφορών. Η έκπτωση, μάλιστα, θα είναι ανάλογη της διάρκειας της σύμβασης, ενώ ο εργοδότης υποχρεούται να διατηρεί το σύνολο των θέσεων εργασίας και το καθεστώς απασχόλησης.

«Η ρύθμιση αυτή», τόνισε ο βουλευτής, «δίνει πολύ μεγάλο κίνητρο για να γίνουν όσο το δυνατόν πιο μεγάλες χρονικά συμβάσεις εργασίας, ενώ ταυτόχρονα διευκολύνει και την καταγγελία περιστατικών ‘μαύρης’ εργασίας από τους ίδιους τους εργαζόμενους».

Στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκε και μια δεύτερη σημαντική αλλαγή, που επιχειρείται για πρώτη φορά με το σχέδιο νόμου, και αφορά την επιβολή αυστηρών κανόνων στο καθεστώς των εργολαβιών και υπεργολαβιών, προκειμένου να κατοχυρωθούν τα ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα των εργαζομένων. Έτσι, στο άρθρο 9, καθιερώνεται η συνευθύνη αναθέτοντος, δηλαδή της επιχείρησης που αναθέτει ένα έργο σε έναν εργολάβο, του εργολάβου αλλά και του (πιθανού) υπεργολάβου, έναντι των εργαζομένων.

Η παραπάνω διάταξη, όπως προέκυψε από τη συζήτηση, έχει και Πιερική αναφορά, καθώς η παραβατική συμπεριφορά που επιχειρεί να αποτρέψει παρουσιάζεται (σύμφωνα με καταγγελίες) και στην εργολαβία της περιφερειακής οδού, με «συνευθύνη» της αυτοδιοίκησης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που είναι ο φορέας διαχείρισης, ο αναθέτων, δηλαδή, του μεγάλου αυτού έργου.

Παρόμοια προβλήματα, εμφανίζονται και σε πολλές άλλες περιπτώσεις στην περιοχή μας, ανέφεραν τα μέλη της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, ενώ η πρόεδρος του Ε.Κ ζήτησε να προβλεφθεί η σύσταση μητρώου εργολάβων, από το οποίο θα αποκλείονται οι παραβάτες της εργατικής νομοθεσίας. Ζήτησε επίσης την  εντατικοποίηση των ελέγχων για τη «μαύρη» εργασία από το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας.

«Αυτό το σχέδιο νόμου», τόνισε κλείνοντας τη συνάντηση ο κ. Καστόρης, «επιχειρεί να βάλει φρένο στην αδήλωτη εργασία και χαλινάρι στην εργολαβική αυθαιρεσία. Δεν επαναφέρει την κανονικότητα στην αγορά εργασίας, όπως εμείς την εννοούμε. Αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία θα στήσουμε τη μεταμνημονιακή εποχή, που θα έχει στο επίκεντρό της την εργασία, γιατί, η μόνη σίγουρη επένδυση που θα μας οδηγήσει στην ανάπτυξη, είναι η επένδυση στην εργασία».