Άκυρο το “Leptokarya 2018”

πάμε για το "Bulgarian Days in Paralia"

και εις άλλα με υγεία…

Έστω και την τελευταία στιγμή, όλα τα σχετικά με τα διεθνή φεστιβάλ που φιλοξενούνται στην Πιερία και φέρονται να διοργανώνονται από Σκοπιανές εταιρίες ξεκαθαρίζονται, με τη βοήθεια του ρεπορτάζ της ΕτΟ.

Από την πρώτη στιγμή, η ΕτΟ επικοινώνησε με την εταιρία που διοργανώνει (ή διοργάνωνε, πια) τα διεθνή φεστιβάλ παραδοσιακών χορών στον τόπο μας, θέμα που έφερε στο προσκήνιο η εφημερίδα ΄”Εστία”. Τα ερωτήματα της ΕτΟ απάντησε -με καθυστέρηση μερικών ημερών- ο διευθυντής της International Folklore Festivals Ohrid Macedonia (IFFOM), Milenko Andreski, ξεκαθαρίζοντας ότι:

  • η εκδήλωση στη Λεπτοκαρυά ακυρώθηκε ήδη, λόγω ελάχιστου ενδιαφέροντος
  • θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση στην Παραλία Κατερίνης, υπό νέα ονομασία. Η εκδήλωση αυτή θα πραγματοποιηθεί ως “Bulgarian Days in Paralia”, λόγω της παρουσίας πολλών επισκεπτών από τη γειτονική Βουλγαρία και αυξημένου ενδιαφέροντος
  • καμιά εκδήλωση και κανένα χορευτικό συγκρότημα δεν πήρε τελικά την άδεια των τοπικών αρχών, οπότε η λύση που προκρίθηκε είναι τα μέλη των χορευτικών συγκροτημάτων (από τη Βουλγαρία) να έρθουν στην Πιερία ως απλοί τουρίστες να παρευρεθούν στις όποιες εκδηλώσεις και -αν τους επιτραπεί- να χορέψουν και αυτά μαζί με τα υπόλοιπα.

Δεν διευκρινίστηκε ο χώρος που θα φιλοξενήσει τις εκδηλώσεις αυτές, αλλά αυτό είναι επιμέλεια των Ελλήνων διοργανωτών. Μέχρι στιγμής, είναι πιθανότατα ιδιώτες και όλα αφορούν ιδιωτικούς χώρους/επιχειρήσεις. Η IFFOM υπάρχει από τον Σεπτέμβριο του 2013 και -σύμφωνα με τον κο Andreski- έχει διοργανώσει πάμπολλες εκδηλώσεις/φεστιβάλ και στην Ελλάδα, όπου υπάρχει έντονο ενδιαφέρον -και λόγω του τουρισμού-. Παρά την αλλαγή στα όσα ήδη έχουν γίνει γνωστά, στην ιστοσελίδα της εταιρίας ακόμη και σήμερα υπάρχουν τα στοιχεία που περιγράφουν τις εκδηλώσεις στην Λεπτοκαρυά και την Παραλία Κατερίνης. Το “Leptokarya 2018” θα άρχιζε αύριο, 11.9.2018.