“Κουδούνι” και Καλή Χρονιά

οι καθιερωμένες ευχές

το σχολικό έτος 2018-2019 άρχισε σήμερα

 


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
—–
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                                                                                                                                                                                              Μαρούσι,  10 Σεπτεμβρίου 2018

ΔΕΛΤΙΟ   ΤΥΠΟΥ

Θέμα: Μήνυμα του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2018-2019

Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς εύχομαι καλή δύναμη σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, στις μαθήτριες και τους μαθητές. Το Υπουργείο κατέβαλε και θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η φετινή χρονιά να πάει ακόμα καλύτερα από τις προηγούμενες. Είμαι βέβαιος ότι και σεις, μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς, θα κάνετε το ίδιο.

Φέτος θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στο θέμα της βίας και του σχολικού εκφοβισμού, του γνωστού σε όλους μας bullying, που δυστυχώς επανήλθε πρόσφατα με ιδιαίτερα τραυματικό τρόπο στην επικαιρότητα. Καλώ τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τις μαθήτριες, αλλά και τους γονείς σε συστράτευση και εγρήγορση απέναντι σ’ αυτό το εξαιρετικά δύσκολο στην αντιμετώπισή του φαινόμενο, αφού το σχολείο είναι ένας από τους χώρους εκδήλωσής του.

Η αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού από την εκπαιδευτική κοινότητα δεν μπορεί παρά να κινείται στην κατεύθυνση της διαμόρφωσης μιας παιδαγωγικής στρατηγικής για την πρόληψη και την εξάλειψη της επιθετικότητας και της βίας. Γνωρίζουμε πως καθοριστικός παράγοντας που οδηγεί στην έκφραση βίαιων, απαξιωτικών και ρατσιστικών συμπεριφορών είναι η έλλειψη αυτοεκτίμησης. Σε αυτό το πλαίσιο, οι σύλλογοι των εκπαιδευτικών είναι σημαντικό να εστιάσουν τις προσπάθειές τους στη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος αλληλοσεβασμού, επικοινωνίας, διαλόγου, υπευθυνότητας, μέσα από την ενημέρωση, την καθοδήγηση αλλά κυρίως την ενδυνάμωση των μαθητών και των μαθητριών τους: άνθρωποι που έχουν ανακαλύψει, αποδεχτεί και εκτιμήσει τον εαυτό τους, είναι πιο έτοιμοι να αποδεχτούν και να εκτιμήσουν τον διπλανό τους. Αξιοποιώντας και τις δυνατότητες που προσφέρει το «Πλαίσιο οργάνωσης Σχολικής Ζωής», που πρόσφατα θεσμοθετήθηκε από το Υπουργείο μας, ας προσπαθήσουν να ενθαρρύνουν  την ανάπτυξη της συλλογικότητας και την καλλιέργεια του αισθήματος του ανήκειν στη σχολική κοινότητα για όλα τα παιδιά.

Οι γονείς και οι σύλλογοι γονέων, από την πλευρά τους, ας σταθούν δίπλα στους εκπαιδευτικούς, ας συνεργαστούν στενά με το σχολείο υποστηρίζοντας την προσπάθεια για πρόληψη, έγκαιρο εντοπισμό και άμεση παρέμβαση σε περίπτωση εκδήλωσης περιστατικών εκφοβισμού στο σχολικό περιβάλλον.

Τις προσπάθειες αυτές πιστεύουμε ότι θα ενισχύσουν και θα διευκολύνουν οι νέες δομές συμβουλευτικής και υποστήριξης των σχολικών μονάδων, για την έγκαιρη στελέχωση των οποίων με εξειδικευμένο προσωπικό εργαζόμαστε συστηματικά.

Το πρόβλημα της σχολικής βίας που έχει πάρει ιδιαίτερα ανησυχητικές διαστάσεις και σε άλλες χώρες, δεν θα λυθεί ούτε με ευχολόγια, ούτε και με γραφειοκρατικές διαδικασίες. Είμαστε όλοι και όλες – και λόγω της επικράτησης νέων τεχνολογιών και νέων μορφών επικοινωνίας- εκτεθειμένοι σε βία πολλών μορφών. Χρειάζεται όλοι και όλες να ξαναδούμε την καθημερινότητα μας, το όριο των ανοχών μας, ακόμη και αυτό το αξιακό μας σύστημα. Κι αυτό γιατί συστατικό στοιχείο του εκφοβισμού είναι ένας ιδιόμορφος ρατσισμός. Είναι η μη ανοχή στη διαφορετικότητα.

Και τώρα θα ήθελα να απευθυνθώ ιδιαίτερα στους μαθητές και τις μαθήτριες:

Η αντιμετώπιση του εκφοβισμού δεν σημαίνει πως πρέπει να βγάλουμε από την καθημερινότητά μας τα αστεία ή τα πειράγματα, την «πλάκα». Αστείο όμως δεν είναι η μαγκιά. Δεν είναι η συμμορία. Δεν είναι η βία και η κοροϊδία. Αν μας διασκεδάζει να επιβάλουμε τη δύναμή μας πάνω σε άλλους, σημαίνει ότι απλά δεν εκτιμάμε αρκετά τον εαυτό μας. Είναι απαράδεκτο  για μια δημοκρατική κοινωνία, να πιστεύουμε ότι «κανονικό» είναι μόνον αυτό που εμείς είμαστε ή εμείς πιστεύουμε, αδιαφορώντας για το «κανονικό» του άλλου. Γιατί η κοινωνία μας είναι ακριβώς το σύνολο των διαφορετικοτήτων: στην εμφάνιση, στη σωματική διάπλαση, στο χρώμα του δέρματος, στους σεξουαλικούς προσανατολισμούς, στις θρησκευτικές πεποιθήσεις, στις πολιτιστικές αξίες και σε πολλά άλλα.

Μπορεί αρκετοί από εσάς να θεωρείτε ότι όλα αυτά είναι ηθικολογίες των μεγάλων που δεν καταλαβαίνουν τα παιδιά, που δεν καταλαβαίνουν τους νέους. Ακόμη, όμως, και αν είναι έτσι, ας συμφωνήσουμε σε δύο πράγματα:

Το πρώτο είναι η καθεμιά και ο καθένας να σκεφτεί με τον εαυτό του τα παραπάνω. Και ας προσπαθήσει να βρει επιχειρήματα που τα αντικρούουν ή επιχειρήματα που τα ενισχύουν. Και να συζητήσετε μεταξύ σας τα επιχειρήματα αυτά.

Το δεύτερο, είναι να βρούμε τρόπους να συζητάμε σε κάθε σχολείο: οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς, οι μαθήτριες και οι μαθητές. Να συζητάμε, όμως. Όχι απλά να εντοπίζουμε το πρόβλημα, και να πηγαίνουμε σπίτι. Να συζητάμε, και οι μεγάλοι να ακούνε τους νεότερους και οι νεότεροι τους μεγάλους. Να ακούνε. Να μία σημαντική πτυχή του σχολείου. Να μάθουμε να ακούμε όλοι όλους. Να ακούμε δεν σημαίνει αναγκαστικά να συμφωνήσουμε και να δεχτούμε ό,τι λέει ο άλλος. Να ακούμε σημαίνει να καταλάβουμε τι ακριβώς λέει ο άλλος, και, κυρίως, γιατί το λέει. Να προσπαθήσουμε, δηλαδή, να μπούμε στη θέση του άλλου ώστε να καταλάβουμε και εμείς αν όσα πιστεύουμε και κάνουμε, είναι σωστά. Κι αν στο τέλος της σχολικής χρονιάς, έχουμε κατακτήσει το να μπορούμε να συζητάμε και για τα δύσκολα, και τα δυσάρεστα, θα έχουμε κάνει ένα μεγάλο βήμα προς ένα σχολείο που μας περιλαμβάνει αντί να μας αποκλείει, ένα σχολείο με λιγότερη βία, τελικά μία κοινωνία με λιγότερη βία.

Και πάλι εύχομαι σε όλους και όλες μία δημιουργική σχολική χρονιά.

 


 

ΔΗΜΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
10-09-2018

Μήνυμα του Δημάρχου Κατερίνης Σάββα Χιονίδη για την έναρξη της σχολικής χρονιάς

Με την ευκαιρία έναρξης του νέου κύκλου της σχολικής ζωής, εύχομαι από καρδιάς στην εκπαιδευτική κοινότητα του Δήμου Κατερίνης, στους μαθητές και στις μαθήτριες, στους δασκάλους, στους καθηγητές, καθώς και στους γονείς, καλή χρονιά, με υγεία και δύναμη.

Το νέο σχολικό έτος συνιστά την αφετηρία μιας εποικοδομητικής περιόδου για τη νεολαία του τόπου μας. Ένα ταξίδι ορόσημο στη γνώση, κοπιαστικό και συνάμα ωφέλιμο, το οποίο όλοι ευελπιστούμε ότι θα ανοίξει νέους πνευματικούς ορίζοντες στην σχολική κοινότητα συμβάλλοντας στην προαγωγή της παιδείας και του πολιτισμού.

Στον Δήμο μας παρά τις δυσκολίες που βιώνει η χώρα πετύχαμε τα προηγούμενα χρόνια οριστική λύση στις ανάγκες της Κατερίνης, για σχολική στέγη δίνοντας έτσι τα εφόδια στα παιδιά μας, να αξιοποιήσουν κάθε ευκαιρία που τους παρέχεται για μάθηση και δημιουργία.

Επενδύοντας σταθερά στην Παιδεία στηρίζουμε διαχρονικά την εκπαιδευτική διαδικασία και θα καταβάλλουμε και φέτος κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να κρατηθεί το επίπεδο της εκπαίδευσης όσο γίνεται ψηλότερα.

Με επιμονή, αισιοδοξία, μεθοδικότητα και δημιουργική συνεργασία, είμαι βέβαιος, ότι θα συμβάλουμε όλοι μαζί, στην εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων της Κατερίνης.

Καλή & ευλογημένη σχολική χρονιά, με πολλά χαμόγελα !

 

 



ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ (ΜΠΕΤΤΥ) ΣΚΟΥΦΑ
Βουλεύτρια Πιερίας-ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
Γραμματέας Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων

 

Με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, θέλω να εκφράσω τις ευχές μου για μια δημιουργική, γόνιμη και ποιοτική χρονιά.

Στους μαθητές μας και τις μαθήτριες να ευχηθώ υγεία, δύναμη και μεράκι να κατακτήσουν τους στόχους τους.

Καλή δύναμη εύχομαι στους εκπαιδευτικούς μας για το πολύτιμο έργο που θα πράξουν για μια ακόμη χρονιά, όπως επίσης και στους γονείς για την υποστήριξη και ουσιαστική βοήθεια που προσφέρουν.

Καλή σχολική χρονιά!

 


 

ΜΗΝΥΜΑ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΙΤΡΟΥΣ, ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΚΑΙ ΠΛΑΤΑΜΩΝΟΣ κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

Αγαπητά μου παιδιά,

με αφορμή την έναρξη του νέου σχολικού έτους θα ήθελα κι εγώ μαζί με όσους σας σκέπτονται και σας αγαπούν να δώσω τις ευχές μου για καλή και καρποφόρα χρονιά.

Η έναρξη της σχολικής χρονιάς συνιστά μια νέα αφετηρία γεμάτη στόχους, προσδοκίες και όνειρα στο δύσκολο αλλά και έναν συναρπαστικό δρόμο προς την κατάκτηση της γνώσης. 
          Σ’ αυτήν την πορεία εύχομαι να εφοδιαστείτε με ψυχική δύναμη, υπομονή αλλά και πίστη για την πραγμάτωση των στόχων σας.

          Σας καλώ αγαπητά μου παιδιά να αντιμετωπίζετε με σεβασμό τους δασκάλους και τους καθηγητές σας, οι οποίοι εργάζονται με ζήλο όχι μόνο για τη μετάδοση γνώσεων αλλά κυρίως για την πνευματική σας καλλιέργεια με υψηλά ιδανικά. Να είστε σίγουροι ότι κοινή επιδίωξη όλων είναι η ποιοτική αναβάθμιση της  εκπαίδευσης που σας παρέχεται.

Σε ένα κόσμο που μεταβάλλεται μέρα με τη μέρα, να έχετε στο νου σας ότι θα ζείτε σε ένα περιβάλλον με εκατοντάδες άλλα παιδιά, όπου η διαφορετικότητα και η προσωπικότητα του καθενός είναι μοναδική και ανεκτίμητης αξίας και ομορφιάς. Γι’ αυτό οφείλετε να συνυπάρχετε πάντα μέσα σε πλαίσια αλληλοσεβασμού, αλληλοεκτίμησης και αλληλεγγύης.

          Κι αυτό, βέβαια, που δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάτε, είναι ότι σε κάθε εμπόδιο που θα βρεθεί μπροστά σας θα έχετε διαρκώς σύμμαχό σας το Μεγάλο Παιδαγωγό Ιησού Χριστό μας και την Εκκλησία μας. Αρκεί να ζητήσετε με πίστη τη βοήθειά τους. Τότε ο Χριστός θα σας δείξει το δρόμο που αξίζει να ακολουθήσετε.

Καλή Σχολική Χρονιά, Ευλογημένη και Δημιουργική !

 

Με πατρικές ευχές

† ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος

 


 

Θανάσης Λιακόπουλος: «Ευχές για τη νέα σχολική χρονιά, το νέο Μουσικό Σχολείο και η Επανάσταση της Ενεργειακής Αναβάθμισης για τα σχολεία μας»

 

11ηΣεπτεμβρίου σήμερα, η έναρξη της σχολικής χρονιάς! Η αρχή που θα δώσει το έναυσμα για νέες κατακτήσεις τόσο στους λιλιπούτειους φίλους μας όσο και στους μεγάλους μαθητές. Ένα ξεκίνημα για καινούριες γνώσεις που θα οδηγήσουν στην επίτευξη διαφορετικών στόχων για κάθε παιδί από το νηπιαγωγείο μέχρι την τρίτη λυκείου! Ευχόμαστε σε όλους με τη φώτιση και τη θέληση του Θεού αυτός ο δρόμος να είναι υγιής, δημιουργικός, εποικοδομητικός, μεστός σε γνώση και πλούσιος σε εμπειρία!

Προτεραιότητά μας το νέο Μουσικό Σχολείο της Κατερίνης

Με την ευκαιρία της νέας σχολικής χρονιάς, είναι σημαντικό να θυμίσουμε ότι ο συνδυασμός μας έχει θέσει ως προτεραιότητά του την κατασκευή του νέου Μουσικού Σχολείου της Κατερίνης. Θα κατασκευαστεί είτε από εθνικούς ή ευρωπαϊκούς πόρους, είτε ακόμη και από τον προϋπολογισμό του Δήμου. Στόχος μας να αναδείξουμε το σχολείο αυτό ως έναν από τους πυλώνες ανάπτυξης του τόπου μας και να δώσουμε ευκαιρίες σε όλα τα παιδιά με ταλέντο. Αυτό το έργο θα έχει δεκάδες πλεονεκτήματα για την πόλη, εκατοντάδες οικογένειες, τον Πολιτισμό και την εξωστρέφειά μας.

Ενεργειακή Αναβάθμιση των σχολείων μας = μηδενισμός του κόστους για τους δημότες

Είναι σημαντικό το ότι τα τελευταία χρόνια τα στοιχειώδη προβλήματα των σχολείων έχουν σε γενικές γραμμές αντιμετωπιστεί. Είναι όμως πλέον ανάγκη να περάσουμε στην καινούρια εποχή. Δρομολογούμε δύο διαφορετικές προσεγγίσεις:

Α. Μία λίστα με τα ουσιαστικά προβλήματα κάθε σχολείου, την οποία θα έχουμε έτοιμη το επόμενο διάστημα και παράλληλα θα μελετήσουμε την επίλυσή τους, με σοβαρές και ρεαλιστικές προτάσεις.

Β. Την Ενεργειακή Αναβάθμιση των σχολείων μας

Το πρόβλημα: Ο Δήμος πληρώνει κάθε χρόνο για την προμήθεια πετρελαίου και ηλεκτρικού ρεύματος. Σε πολλές περιπτώσεις οι λέβητες έχουν αρχίσει να παλιώνουν και πολλά άλλα προβλήματα αναδύονται κατά καιρούς.

Το κόστος: Καταβάλλουμε μεγάλα ποσά, χωρίς κανένα ουσιαστικό αντίκρισμα για τους δημότες, πέραν της αυτονόητης θέρμανσης. «Καίμε» τα χρήματά μας και δεν μένει τίποτε πίσω, ενώ ρυπαίνουμε και το περιβάλλον, τον αέρα που αναπνέουμε.

Η λύση: Προτείνουμε την Ενεργειακή Αναβάθμιση όλων των σχολικών μονάδων του Δήμου μας:

  • Με εγκατάσταση αντλίας θερμότητας ή κάθε άλλης λύσης που θα εξασφαλίσει οικονομία στο κόστος θέρμανσης και ζέστη σε όλους τους χώρους κάθε σχολείου.
  • Φωτοβολταϊκά στη στέγη κάθε σχολείου, έτσι ώστε μειώσουμε στο ελάχιστο το κόστος (με net metering κ.α.) του λογαριασμού ρεύματος.

Τα αποτελέσματα:

  • Υγιέστερες συνθήκες για τα παιδιά μας και τους εκπαιδευτικούς
  • Εξοικονόμηση τεράστιων ποσών
  • Σε κάθε σχολείο η εξοικονόμηση θα μοιραστεί σε 2 νέες επενδύσεις: Α. Νέες υποδομές για το σχολείο. Β. Ενεργειακά κουφώματα κλπ.
  • Έτσι θα διαμορφώσουμε όλα τα σχολεία του Δήμου, με νοικοκυριό και τάξη, προσφέροντας το καλύτερο για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, όπως θα έκανε κάθε ένας από εμάς για το σπίτι του. Όλα αυτά χωρίς να επιβαρύνουμε τον προϋπολογισμό του Δήμου, μιας και η επένδυση θα αποσβεστεί πολύ γρήγορα.

Στο επόμενο χρονικό διάστημα θα παρουσιάσουμε συγκεκριμένα παραδείγματα με ποσά κλπ, έτσι ώστε να κατανοήσει κάθε δημότης πως υπάρχει και άλλος δρόμος, με οικονομία και χωρίς σπατάλες, με καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών για όλους.

Πολιτική Προστασία και στα σχολεία

Όπως παρουσιάσαμε από το καλοκαίρι, δυστυχώς φαίνεται πως ο Δήμος μας δεν έχει οργανωθεί καλά στο θέμα της πολιτικής προστασίας. Χωρίς να χρειάζονται μεγάλες επενδύσεις, θα οργανώσουμε ό,τι απαιτείται, προκειμένου να:

  • Δημιουργήσουμε σχέδια εκκένωσης σε κάθε σχολείο που εμπίπτει στην αρμοδιότητά μας.
  • Γνωρίζει κάθε διευθυντής παιδικού σταθμού, νηπιαγωγείου, δημοτικού σχολείου και γυμνασίου ή λυκείου τι πρέπει να κάνει σε μία δύσκολη στιγμή.
  • Υπάρχει ένα έτοιμο σχέδιο δράσης για κάθε περίπτωση
  • Οργανώνουμε ετήσιες ασκήσεις, για να ξέρουν τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί πως να αντιδράσουν σε κάθε περίπτωση.

Είμαστε κοντά στα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς μας που σήμερα κάνουν ένα καινούριο ξεκίνημα. Ευχόμαστε να είναι αυτό φωτισμένο και αποδοτικό. Εμείς θα σταθούμε στο πλευρό τους με έργα, καινοτομίες και νοικοκυριό. Γιατί Όλοι Μαζί Μπορούμε Καλύτερα

Θανάσης Λιακόπουλος

Υποψήφιος Δήμαρχος Κατερίνης


 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μήνυμα για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

ΣΟΦΙΑΣ ΜΑΥΡΙΔΟΥ
Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας
&
Θεματικής Αντιπεριφερειάρχη Παιδείας και Κοινωνίας των Πολιτών στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Σοφία Μαυρίδου: «Εύχομαι από καρδιάς, η νέα σχολική περίοδος, να είναι εποικοδομητική, δημιουργική, γεμάτη υγεία και διάθεση για συστηματική δουλειά προκειμένου να φέρει τους ευσεβείς στόχους πιο κοντά μας. Εύχομαι ένα καλύτερο αύριο για εσάς, τις οικογένειές σας και την πατρίδα μας. Ένα ελπιδοφόρο αύριο για όλους μας».

 

Αγαπητοί μαθητές, Αξιότιμοι εκπαιδευτικοί, γονείς και κηδεμόνες,

Ήχησε και πάλι στις σχολικές μονάδες το πρώτο κουδούνι, σηματοδοτώντας και την επίσημη πρώτη ημέρα λειτουργίας της νέας σχολικής χρονιάς, που σφραγίστηκε με τον καθιερωμένο Αγιασμό. Μια νέα σχολική χρονιά γεμάτη όνειρα, φιλοδοξίες, επιθυμία για έργο και αληθινή πρόοδο! Αρχίζουμε έναν νέο κύκλο μαθημάτων με όρεξη για δουλειά και την επιθυμία να γεμίσουμε τις ψυχές και το μυαλό μας όχι μόνο με εμπειρίες και γνώσεις, αλλά και με ευτυχία

Ακράδαντη πεποίθηση όλων μας που υπηρετούμε στην αιρετή περιφερειακή αυτοδιοίκηση είναι ότι η Παιδεία αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο, το θεμέλιο και την ελπίδα της ελληνικής κοινωνίας διαμορφώνοντας ολοκληρωμένες προσωπικότητες με ήθος και αξίες.

Στην προσπάθεια όμως αυτή κανείς δε είναι μόνος! Η συνεργασία του διδακτικού προσωπικού με τους γονείς είναι δεδομένη, η οποία στηρίζεται από την πολιτεία και την τοπική αυτοδιοίκηση! Κοινή μας επιθυμία η βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης στους μαθητές, στα παιδιά που η πολιτεία και οι γονείς εμπιστεύονται στα χέρια των δασκάλων και καθηγητών για να τους μεταλαμπαδεύσουνε γνώσεις, δεξιότητες, ιδανικά και αξίες!

Όλοι μαζί θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να ξεπεράσουμε κάθε αδυναμία και να βελτιωθούμε όσο περισσότερο μπορούμε! Μαζί θα μάθουμε, μαζί θα κοπιάσουμε, μαζί θα νιώσουμε την ευτυχία της επιτυχίας!

Κοινός στόχος όλων μας, μαθητών – εκπαιδευτικών – γονιών και Αυτοδιοίκησης, είναι να διαμορφώσουμε ένα εκπαιδευτικό περιβάλλον ποιοτικό και ανταγωνιστικό, που μέσα στις αντιξοότητες της έντονης κοινωνικοοικονομικής κρίσης που βιώνουμε τα τελευταία έτη, να εξασφαλίζει στους νέους μας, όλες τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες να ικανοποιήσουν τα όνειρα και τις φιλοδοξίες τους, αλλά και να ενταχθούν ομαλά και επιτυχημένα στον απαιτητικό κόσμο των ενηλίκων.

Από την πλευρά της η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και όλες οι Περιφερειακές Ενότητες βρίσκονται σε ετοιμότητα να εξασφαλίσουν την ασφαλή και έγκαιρη μετακίνηση των μαθητών στα σχολεία τους.

Μέλημα του Περιφερειάρχη αλλά και όλων των χωρικών Αντιπεριφερειαρχών στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, είναι η απρόσκοπτη διοικητική λειτουργία του προγράμματος ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα.

Με την ευχή για «Καλή Πρόοδο» στους μαθητές μας και «Καλή Σχολική Χρονιά» σε όλους μας, ας ξεκινήσουμε τη νέα σχολική χρονιά, με υψηλούς στόχους και οράματα καταβάλλοντας όλοι μαζί την μέγιστη δυνατή προσπάθεια, για να πραγματοποιηθούν.

 

 


Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας

Γραφείο Ενημέρωσης Δημοσιογράφων

 

Σας ενημερώνουμε ότι αύριο (11 Σεπτεμβρίου 2018) το πρωί αστυνομικοί θα μοιράσουν ενημερωτικά φυλλάδια κυκλοφοριακής αγωγής και οδικής ασφάλειας σε μικρούς μαθητές και γονείς κατά την προσέλευση τους στα σχολικά συγκροτήματα σε Ημαθία, Κιλκίς, Πέλλα, Πιερία, Σέρρες και Χαλκιδική.

 

Στα παρακάτω ενδεικτικά σχολικά συγκροτήματα θα βρίσκονται και αρμόδιοι Αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας προκειμένου να προβούν σε δηλώσεις στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για την ενημερωτική δράση και είναι δυνατή η δημοσιογραφική κάλυψη κατά τη διάρκεια της διανομής των ενημερωτικών φυλλαδίων.

Συγκεκριμένα αύριο και ώρα 08.30 στα εξής σχολεία:

  1. 5ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας – Αστυνομικός Υποδιευθυντής Καλογερόπουλος Ανδρέας
  2. 7ο Δημοτικό Σχολειο Κιλκίς – Αστυνόμος Α’ Κουρτίδης Ευστάθιος
  3. 5ο Δημοτικό Σχολείο Έδεσσας – Αστυνομικός Υποδιευθυντής Γεωργίτσας Δημήτριος
  4. 6ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης – Αστυνομικός Διευθυντής Τζήμας Γεώργιος
  5. 8ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών – Αστυνόμος Α’ Τσομπανίδης Στέργιος
  6. 1ο Δημοτικό Σχολείο Πολυγύρου – Υπαστυνόμος Β’ Καναβός Δημήτριος
  7. 1ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Μουδανιών – Υπαστυνόμος Α’ Κουβούσογλου Γεώργιος

 

Θεσσαλονίκη, 11 Σεπτεμβρίου 2018

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ενημερωτικά φυλλάδια διένειμαν τροχονόμοι σε μαθητές και γονείς σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας

Ενημερωτικά φυλλάδια κυκλοφοριακής αγωγής και οδικής ασφάλειας μοίρασαν σήμερα (11 Σεπτεμβρίου 2018) το πρωί, αστυνομικοί σε μικρούς μαθητές και γονείς κατά την προσέλευση τους στα σχολικά συγκροτήματα της Ημαθίας, του Κιλκίς, της Πέλλας, της Πιερίας, των Σερρών και της Χαλκιδικής.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας που έχει ως στόχο να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει γονείς και μαθητές σε θέματα οδικής ασφάλειας, ιδίως κατά τις μετακινήσεις τους από και προς τα σχολικά συγκροτήματα.

Μέσα από τα συγκεκριμένα φυλλάδια, δίνονται συμβουλές και περιγράφονται με απλό και κατανοητό τρόπο βασικοί κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας για να ενημερωθούν οι μικροί μαθητές πως να κυκλοφορούν στο δρόμο με ασφάλεια. Επιπλέον, περιέχουν χρήσιμες οδηγίες για τους γονείς, έτσι ώστε να παρέχουν τη σωστή κυκλοφοριακή αγωγή στα παιδιά τους, δίνοντας το καλό παράδειγμα.

https://ikaros.multiserver.gr:2096/cpsess0630459570/horde/imp/view.php?actionID=view_attach&id=6&muid=%7B5%7DINBOX17646&view_token=_8JdHQlmKZIt8FFYPPcaIYo&uniq=1536669011339

Παράλληλα, από σήμερα, πρώτη ημέρα εφαρμογής των αυξημένων μέτρων τροχαίας, πραγματοποιήθηκαν στοχευμένοι έλεγχοι σε σχολικά λεωφορεία.

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη σε θέματα οδικής ασφάλειας και με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου, υπενθυμίζει στους γονείς ότι εκείνοι είναι που δίνουν τα πρώτα μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής στο παιδί.

Γι αυτό:

  • Αναζητήστε την πιο ασφαλή διαδρομή, που πρέπει να ακολουθεί το παιδί σας, για να φθάσει και να επιστρέψει από το σχολείο του.
  • Η πιο σύντομη διαδρομή δεν είναι απαραίτητα και η πιο ακίνδυνη. Ελέγξετε πολλές φορές το δρομολόγιο για το σχολείο του παιδιού σας. Όταν καταλήξετε στην πιο κατάλληλη διαδρομή, φροντίστε να τη διανύσετε πολλές φορές μαζί του, έτσι ώστε να του αποτυπωθεί σωστά.
  • Ακολουθώντας καθημερινά την ίδια διαδρομή, θα μπορεί σιγά-σιγά να γνωρίσει όλες τις ιδιαιτερότητες και ιδιομορφίες του δρομολογίου και κατά συνέπεια τους ενδεχόμενους κινδύνους.
  • Το παιδί πρέπει να μάθει να σταματά στην άκρη του πεζοδρομίου, πριν περάσει στην απέναντι πλευρά του δρόμου. Πρέπει να μάθει να ελέγχει προσεκτικά αριστερά και δεξιά το δρόμο και να τον διασχίζει μόνο όταν θα είναι απόλυτα σίγουρο ότι δεν περνούν οχήματα.
  • Μάθετε στο παιδί σας να αντιλαμβάνεται σωστά πότε ένα όχημα είναι μακριά ή κοντά του. Μια κακή εκτίμηση μπορεί να οδηγήσει σε ατύχημα.
  • Κρατάτε πάντα από το χέρι το παιδί σας, που πρέπει να βαδίζει στην εσωτερική πλευρά του πεζοδρομίου.
  • Μάθετε στο παιδί σας ότι ακόμα και στις διαβάσεις των πεζών πρέπει να είναι εξίσου προσεκτικό. Και στην περίπτωση αυτή ισχύει ο προσεκτικός έλεγχος του δρόμου δεξιά και αριστερά.
  • Ιδίως τις βραδινές ώρες, το κίτρινο χρώμα στα ρούχα του παιδιού ή τα αντανακλαστικά αυτοκόλλητα, βοηθούν τους οδηγούς να αντιληφθούν καλύτερα την παρουσία του στο δρόμο.
  • Αν στο σχολείο ή τη διαδρομή υπάρχει έλλειψη ή φθορές σε σηματοδότες ή πινακίδες (οδικά σήματα), ενημερώστε άμεσα τους αρμόδιους φορείς.

Περισσότερες χρήσιμες συμβουλές είναι διαθέσιμες στην επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας www.hellenicpolice.gr, στην ενότητα «Οδηγός του Πολίτη».