Ηabemus praeses *

στο "Αλεξάνδρειο"

το ρεπορτάζ της σημερινής συνεδρίασης και η άποψη της ΕτΟ (για να μην σημειωθούν και πάλι πτώσεις Ελληνοαμερικανών από τα σύννεφα, στην περιοχή μας…)

 

 

Το προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο της Εκτελεστικής Γραμματείας του Διεθνούς Ιδρύματος Μνημείου Μεγάλου Αλεξάνδρου που όρισε πρόσφατα Μονομελές Πρωτοδικείο της Κατερίνης, συγκροτήθηκε σήμερα σε σώμα, σε μια συνεδρίαση από την οποία απουσίαζαν τέσσερα από τα εννέα συνολικά μέλη του.

Αν και η απόφαση του Μονομελούς όριζε τον δήμαρχο Δίου-Ολύμπου, Κ. Δημόπουλο, πρόεδρο του ΔΣ αυτού, ο ίδιος έθεσε την προεδρία του προσωρινού ΔΣ στην κρίση των υπολοίπων μελών, “χάριν των δημοκρατικών διαδικασιών”, όπως δήλωσε στην ΕτΟ. Έτσι, τα πέντε μέλη, παρόντος και του προέδρου της Ανώτατης Αρχής, Κωνσταντίνου Χατζή, κατένειμε τα καθήκοντα του προσωρινού ΔΣ ως εξής:

  • Κ. Δημόπουλος, πρόεδρος
  • Ν. Πασχαλούδης, Α’ αντιπρόεδρος
  • Αθ. Μπίντας, Β’ αντιπρόεδρος και αρμόδιος για τον Τύπο
  • Δ. Γιουματζίδης, γενικός γραμματέας και
  • Ευ. Χατζή, ταμίας.

Πρώτη απόφαση του νέου ΔΣ είναι, αύριο κιόλας, με εξώδικο, να καλέσει τα εκτελεστικά μέλη της προηγούμενης ΕΓ να προσέλθουν την επομένη (Πέμπτη, 20.09.2018) να ολοκληρώσουν (παρουσία δικαστικού επιμελητή) τη διαδικασία παράδοσης-παραλαβής της διοίκησης και όλων των σχετικών.

Από τη σημερινή συνεδρίαση απουσίασαν τέσσερα από τα εννέα μέλη του προσωρινού ΔΣ της ΕΓ που όρισε το δικαστήριο της Κατερίνης, ήτοι: ο προηγούμενος πρόεδρος της ΕΓ, Διονύσης Πασχάλης, η νομικής σύμβουλος της προηγούμενης ΕΓ, Ιωάννα Παπαδιαμαντή και τα πρώην μέλη Παντελής Νίγδελης και Επαμεινώνδας Φαχαντίδης. Ο προτελευταίος παραιτήθηκε εγγράφως στο “παρά πέντε”, ενώ ο κος Φαχαντίδης ενημέρωσε ότι σοβαρή υποχρέωσή του σήμερα, δεν του δίνει την ευκαιρία να μετέχει στη συνεδρίαση.

 

Η άποψη της ΕτΟ

Μια νέα εποχή για το “Αλεξάνδρειο” άρχισε πέρυσι, με τη διαφωνία που εξελίχτηκε σε συνολική διαμάχη και αντιπαράθεση της Ανώτατης Αρχής και του ως εκείνη τη στιγμή εκλεκτού της, προέδρου της ΕΓ, Διονύση Πασχάλη. Η διαμάχη -στο μεγάλο της μέρος- παραμένει παρασκηνιακή, αν και η ουσιαστικότερη έκφανσή της αφορά και την Ελληνική Δικαιοσύνη. Με τη διαφωνία που προέκυψε, δοκιμάζεται -στην ουσία- όλο το σαθρό και ανάξιο για το “Αλεξάνδρειο” καθεστώς διοίκησης και οργάνωσής του. Και παρόλο που κανείς από τους ενδιαφερόμενους δεν το επιθυμεί, η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί και πολύ καθυστερημένα θα προκύψει η ανάγκη το διεθνές αυτό ίδρυμα να γίνει αυτό που ως τώρα δεν έγινε. Όλα δε τα υψηλά και τα παγκόσμια που πολλοί από μας έχουμε στο μυαλό μας σχετικά με το “Αλεξάνδρειο”, είναι στην πραγματικότητα ένα σωματείο με λιγότερα από 100 μέλη…

Σε ότι αφορά τα μέχρι τώρα και πριν ολοκληρωθεί η παραπάνω διαδικασία, υπάρχει η διαδοχή της εποχής Πασχάλη από την εποχή Δημόπουλου. Δεν διαφέρουν σε τίποτα το ουσιαστικό, πέρα από το ότι ο δεύτερος είναι εν ενεργεία αιρετός και δήμαρχος της περιοχής στην οποία βρίσκεται το ένα και μοναδικό κτίριο του ιδρύματος, η έδρα του. Και σίγουρα αυτό θα διαφανεί από την Παρασκευή κιόλας.
Τοπικό… “Μέσο” -ανακοινώνοντας την ανάθεση της προεδρίας- ευχήθηκε πρόσφατα στον Κ. Δημόπουλο “ καλή επιτυχία στο έργο του, δεδομένων μάλιστα των σημερινών συνθηκών καθώς και εθνικών εξελίξεων μετά τη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ που αφορά το γειτονικό κρατίδιο των Σκοπίων”. Είναι δεδομένο οτι η προεδρία Δημόπουλου στο “Αλεξάνδρειο” θα συμβάλλει τα μέγιστα στην επίλυση του θέματός μας με τη γειτονική χώρα και την προσέγγιση με τους Σκοπιανούς. Πρώτο, σημαντικότατο δείγμα γραφής του ήδη νέου προέδρου του προσωρινού ΔΣ (και μάλιστα σε τυχαίο χρόνο), υπήρξε η τοποθέτηση πινακίδας στα όρια του Δήμου μας με το “Καλώς Ήλθατε στη Μακεδονία”. Όχι στα βόρεια όρια του Δήμου μας, απ΄ όπου καταφθάνουν …οι γείτονές μας, αλλά στα νότια όρια, με το σκεπτικό ότι οι συμπολίτες μας εκ νότου από δω εισέρχονται στη Μακεδονία και τους καλωσορίζουμε!!! Με δεδομένο δε τη συμμετοχή των εκ Λεπτοκαρυάς ορμώμενων αδελφών Χατζή στη διοίκηση (ΕΓ και ΑΑ), τα επόμενα δείγματα θα είναι σίγουρα βοηθητικά των εθνικών μας στόχων. Και μάλιστα, χωρίς να χάσουμε πελάτη…

Καλή συνέχεια και “σιδεροκέφαλοι”.

 

∗   Έχουμε πρόεδρο