Ο “Ξενοφών” το ‘φερε νωρίς

το πρώτο χιόνι στις κορυφές

Οροπέδιο των Μουσών και κορυφές άσπρισαν ήδη για πρώτη φορά

Το πρώτο χιόνι στις κορυφές του Ολύμπου έπεσε το βράδυ της 25ης προς την 26η Σεπτεμβρίου, θυμίζοντάς παλιότερες δεκαετίες και τις συνθήκες που επικρατούσαν τότε και στο βουνό των θεών.

Το πέρασμα του κύματος κακοκαιρίας που ακόμη διαρκεί και ονομάστηκε “Ξενοφών”, έριξε την θερμοκρασία -όπως αναμενόταν- και η χιονόπτωση στα 2600 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας ήταν φυσιολογικό ενδεχόμενο. Μάλιστα, η θερμοκρασία στο Οροπέδιο των Μουσών “έπεσε” στη διάρκεια της νύχτας ακόμη και κάτω από τους -8° C, ενώ στη διάρκεια της σημερινής ημέρας κυμαίνεται γύρω στους -4°/-5° C.

Στις φωτογραφίες μπορείτε να δείτε την κατάσταση που επικρατούσε πριν μια περίπου ώρα και νωρίτερα το πρωί σήμερα και τις μετεωρολογικές ενδείξεις από την ζωντανή αναμετάδοση του “Καταφυγίου Κάκαλος” στο snowreport.gr.

 

Χθες, 35χρονος Σέρβος ορειβάτης που τραυματίστηκε στο πόδι στην τελική του προσπάθεια από την Κακιόσκαλα να ανέβει στο Μύτικα, μεταφέρθηκε από την τοπική ΕΜΑΚ, αρχικά στο “Καταφύγιο Αποστολίδη” και στη συνέχεια στο Κέντρο Υγείας Λιτοχώρου.

 

 

 

 

  Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος
                                      Γραφείο Τύπου

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: 3820      Ώρα: 17:30 Αθήνα:  26/09/2018

 

Στις 12:55 χθες ειδοποιήθηκε η Υπηρεσία μας για παροχή βοηθείας σε τραυματισμένο άτομο Σερβικής υπηκοότητας, στη θέση «Κακόσκαλα» στο όρος Όλυμπος, σε 2.900 μέτρα υψόμετρο. Άμεσα συγκροτήθηκε ορειβατική ομάδα από τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες Λιτοχώρου, Κατερίνης, 8η Ε.Μ.Α.Κ. και 2η Ε.Μ.Α.Κ., αποτελούμενη από 23 πυροσβεστικούς υπαλλήλους με έξι οχήματα. Οι διασώστες εντόπισαν και μετέφεραν, χθες, τον τραυματισμένο ορειβάτη στο καταφύγιο «Γιώσος Αποστολίδης» για διανυκτέρευση, ενώ η επιχείρηση ολοκληρώθηκε σήμερα, 26 Σεπτεμβρίου, με τη μεταφορά του 35χρονου, P.I., στη θέση «Γκορτσιά» όπου και παρελήφθη από ασθενοφόρο του Ε.Κ.Α.Β.