Τα κορμιά και τα μαχαίρια

(άντε) κάποτε αλλάζουν χέρια

από στίχο του Μιχάλη Γκανά – κάτι γίνεται, αλλά….. ποιος να το πει;;;

Οι αγρότες της Πιερίας ανακοίνωσαν χθες τη συνεργασία που είχαν με τους βουλευτές Πιερίας του ΣΫΡΙΖΑ Καστόρη και Σκούφα για το θέμα των μειονεκτικών περιοχών και τις εξισωτικές αποζημιώσεις. Το θέμα των μειονεκτικών περιοχών αποτέλεσε πρόσφατα μια πτυχή της τοπικής αντιπαράθεσης ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, με τον δεύτερο να επιλέγει να απαντήσει στην κριτικη στελεχών της ΝΔ και να αντεπιτεθεί, παραθέτοντας λεπτομέρειες άγνωστων γεγονότων.

Η σημερινή ανακοίνωση

Συνάντηση αγροτών με βουλευτές για τις μειονεκτικές περιοχές

ΖΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ

Με τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας Μπέττυ Σκούφα και Στέργιο Καστόρη συναντήθηκαν αγρότες της Πιερίας για να συζητήσουν το θέμα που έχει προκύψει με τις μειονεκτικές περιοχές και την ευρωπαϊκή οδηγία  που έχει ως αποτέλεσμα να αποκλείονται πολλές περιοχές του νομού, με βάση τα κριτήρια που έχουν τεθεί.

Παραβρέθηκαν ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Τσιμήτρης, ο πρόεδρος της ομάδας ΣΑΜΨΟΥΣ κ. Κατσάρας, ο πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού Σφενδάμης κ. Γιώργος  Πολυχρονίδης, ο πρόεδρος Τ.Κ. Καταλωνίων κ.  Παύλος Γαλάνης, Τριλόφου κ. Στάθης Φωτιάδης και Παλιόστανης κ. Κώστας Θεοχάρης.

Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία του αγροτικού Συλλόγου Κατερίνης και του προέδρου κ. Γιώργου Χαρισόπουλου με θέμα την πρόταση για τον χάρτη περιοχών Πιερίας με φυσικούς περιορισμούς.

Τι ζητούν οι αγρότες

Οι αγρότες ζητούν να ενταχθούν στον χάρτη εκτός από τα 13 χωριά που παραμένουν ως ορεινές περιοχές και περιοχές που δεν συμπεριλαμβάνονται με τα νέα κριτήρια όπως το Μελιάδι, η Λαγόραχη το Μοσχοχώρι.

Από την πλευρά τους οι βουλευτές δεσμεύτηκαν  να τεκμηριώσουν για κάθε χωριό χωριστά ότι χρειάζεται για να μπορέσουν να ενταχθούν στο νέο χάρτη και να αποσταλούν στην Ε.Ε.

Επιπλέον ανέλαβαν να προωθήσουν το θέμα στην υφυπουργό Αγροτικής  Ανάπτυξης κ. Τελιγιορίδου.

Η Γιορτή  Αγρότη της Καρίτσας αποτέλεσε και πάλι φέτος σκηνικό αντιπαράθεσης των τοπικών δυνάμεων κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, με την δεύτερη να εκφράζεται δια του προέδρου της ΝΟΔΕ και να κατακεραυνώνει τους βουλευτές γιατί έπραξαν ότι …έχουν αποστολή να πράττουν: να προβάλλουν το κυβερνητικό έργο, σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο. Αν και η επίθεση Κουρινιώτη υποστηρίχτηκε την επομένη από το κόμμα με ανακοίνωση της ΝΟΔΕ, ήδη η κριτική κατά των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ είχε πέσει στο κενό. Πριν τους βουλευτές, αντιπεριφερειάρχης και δήμαρχος (Δίου-Ολύμπου) είχαν επιλέξει να κάνουν έναν «στο πόδι» απολογισμό του έργου τους και να ανακοινώσουν την κάθοδό τους και πάλι στον αυτοδιοικητικό στίβο, παροχολογώντας ελεύθερα στα εγκαίνια του Κριτσμά. Για κακή της τύχη, η πιερική ΝΔ είδε τους αιρετούς του ΣΥΡΙΖΑ, να σηκωνουν το γάντι αυτή τη φορά και να απαντούν σε έντονο ύφος και με στοιχεία. Στην αντιπαράθεση είχε μπει ήδη και ο πολιτευτής της ΝΔ, Φώντας Μπαραλιάκος, που αποχώρησε αφού ο Αστ. Καστόρης τον χαρακτήρισε «αδιάβαστο περί των αγροτικών» κι αφού πρόλαβε να παραπονεθεί ότι στην απάντησή του ο κος Καστόρης δεν τον …κατονομάζει!!!

Και ενώ η άποψη πολλών αναλυτών Κατερίνης, περί ανυπαρξίας των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, τείνει να παγιωθεί στη συνείδηση των Πιεριέων, οι ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ επέλεξαν, όχι απλώς να αμυνθούν, αλλά και να αντεπιτεθούν.  Και την ευκαιρία τους προσέφερε  η Σοφία Μαυρίδου που με άνεση χαρακτηριστική, τους εξαφάνισε από μια διαδικασία διαμόρφωσης θέσης προ διαβούλευσης στην οποία συμμετείχαν (και συμμετέχουν ή και πρωτοστατούν, όπως αποδεικνύει και η σημερινή ανακοίνωση).

Κρίνοντας από τα αποτελέσματα (αναδίπλωση Μπαραλιάκου, σιωπή Μαυρίδου και αγαστή συνεργασία συνδικαλιστών με τους κυβερνητικούς βουλευτές) μπορεί να εικάσει κανείς ότι η πιερική ΝΔ, πεισμένη πλήρως για την επερχόμενη μεγάλη εκλογική νίκη της, δεν ενδιαφέρετε καν να χαράξει στρατηγική, κοινή και συγκεκριμένη, και τα «γιουρούσια» των πρωτοπαλίκαρων της οδηγούν σε ήττες σημαντικές. Σημαντικές, γιατί η πρώτη επίθεση (Κουρινιώτη) δεν έφερε και το δευτερεύον ποθητό αποτέλεσμα (την αντανακλαστική απομάκρυνση των αγροτοσυνδικαλιστών από τους βουλευτές του «μεγάλου εχθρού»). Αντιθέτως, οι αγροτοσυνδικαλιστές συνεργάζονται μια χαρά με τους εν ενεργεία βουλευτές που καταβάλλουν κάθε προσπάθεια να στηρίξουν τον πρωτογενή τομέα, αφού μόνο κέρδη θα απολαύουν από την επιλογή αυτή. Απόδειξη ότι οι αγρότες μας κατανοούν την προσπάθεια, είναι και το γεγονός ότι τις δύο προηγούμενες χρονιές δεν υπήρξε σημαντική συμμετοχή στις καθιερωμένες αγροτικές κινητοποιήσεις του Ιανουαρίου, ούτε κάποιος ιδιαίτερος αγωνιστικός παλμός. Μπορεί η πλειοψηφία των αγροτών της Πιερίας να υπήρξε για 30 χρόνια μονοκούκι στρατός της ΝΔ, αλλά ταυτόχρονα, ο στρατός αυτός γνωρίζει πολύ καλά την κατάσταση που ζει και ζούσε. Οι δε περίοδοι κρίσης είναι περίοδοι αποπληρωμής. Μαυρίδου και Δημόπουλος ψέλλισαν διάφορα περί αγροτικής οδοποιίας, πλημμυρών, άρδευσης, «στεκόμαστε δίπλα σας», «μόνο εμείς κατανοούμε τον αγρότη» και πιθανώς θα έχουν να επιδείξουν μεγαλύτερες επιτυχίες στον επίσημο απολογισμό. Ταυτόχρονα, Καστόρης και Σκούφα αποκτούν δεύτερη ειδίκευση (στα αγροτικά) και η ζωή συνεχίζεται.

  Αύριο:

Τι απαντά ο Αστέριος Καστόρης στους Μπαραλιάκο, Μαυρίδου και ΝΔ;

Τι συνέβη και συμβαίνει με τις εξισωτικές και τη διαβούλευση;

Αναπτυχθήκαμε ή κάποιοι «παντελόνιασαν»;;;

Υπάρχει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Πιερία;;;