Με την ΖΕΥΣ στον υπουργό

για το ακτινίδιο

αυστηρούς ελέγχους και κυρώσεις κατά των παρανόμων, ζήτησαν Καστόρης και ΖΕΥΣ από τον Αραχωβίτη

Με τα στελέχη της ΖΕΥΣ Ακτινίδια στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Ολική στήριξη σε ένα προϊόν με μεγάλη υπεραξία

 

Την εντατικοποίηση των ελέγχων, αλλά και την επιβολή πιο αυστηρών κυρώσεων σε αυτούς που εντοπίζονται να διακινούν παράνομα ατυποποίητα ακτινίδια, ζήτησαν από τον υπουργό Αγροτικής ανάπτυξης Σταύρο Αραχωβίτη ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της ΖΕΥΣ Ακτινίδια  Δ. Μανώσης και Λ. Κεραμιδιώτης, παρουσία του βουλευτή Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Καστόρη.

Η συνάντηση, πραγματοποιήθηκε με αφορμή την πρόσφατη υπουργική απόφαση, που εκδόθηκε- μετά από διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους με το προϊόν φορείς- και αφορά θέματα εμπορίας και διακίνησης των ακτινιδίων, όπως η εξειδίκευση των ποιοτικών προδιαγραφών και της τυποποίησης για όλα τα στάδια διακίνησης και εμπορίας.

Τα στελέχη της ΖΕΥΣ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους  για τις ρυθμίσεις της υπουργικής απόφασης, καθώς αποτελεί πάγια θέση τους ότι η διακίνηση ατυποποίητων ακτινιδίων -και γενικότερα οπωροκηπευτικών- προκαλεί σημαντικές απώλειες στα έσοδα του κράτους , σε εργατοώρες και στην υπεραξία των αγροτικών προϊόντων.

Ζήτησαν ωστόσο την άμεση εφαρμογή όλων των ρυθμίσεων της υπουργικής απόφασης, καθώς αυτή προβλέπει την εξαίρεση  της τρέχουσας περιόδου -και μέχρι τις  31 Μαρτίου 2019- από την υποχρέωση της διακίνησης του ακτινιδίου, στην εγχώρια αγορά, σε κράτη μέλη της Ε.Ε, ή η εξαγωγή σε Τρίτες Χώρες, σε συσκευασίες καθαρού βάρους 20 κιλών κατ’ ανώτατο όριο.

Συζήτησαν επίσης το ενδεχόμενο  της στήριξης του υπουργείου για το άνοιγμα νέων αγορών, μέσω διακρατικών συμφωνιών,  σε χώρες όπως η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Βραζιλία.

Ο υπουργός διαβεβαίωσε τα στελέχη της ΖΕΥΣ ότι οι πολιτικές για το ακτινίδιο αποτελούν βασική προτεραιότητα για την ηγεσία του υπουργείου, καθώς  το προϊόν αυτό συμβάλλει σημαντικά στην αγροτική οικονομία και στο ισοζύγιο εισαγωγών-εξαγωγών της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό ετοιμάζεται για το επόμενο διάστημα η διοργάνωση ημερίδας στην Πιερία με αποκλειστικό αντικείμενο το ακτινίδιο και τις προοπτικές του.

Οι επαφές των στελεχών της ΖΕΥΣ στην Αθήνα συνεχίστηκαν στο υπουργείο Πολιτισμού, όπου είχαν συνάντηση με την Γ.Γ του υπουργείου Μ. Βλαζάκη, προκειμένου να αρθούν οι ενστάσεις που προβάλλει το ΚΑΣ στην επέκταση των εγκαταστάσεων του συνεταιρισμού που βρίσκονται στην Καρίτσα.

«Η στήριξή μας σε τέτοιου είδους υγιείς, οργανωμένους  και δυναμικούς συνεταιρισμούς , όπως η ΖΕΥΣ, είναι αυτονόητη και επιβεβλημένη», σχολίασε ο κ. Καστόρης, «καθώς αποτελούν τη λύση στα προβλήματα που συσσωρεύτηκαν στην αγροτική παραγωγή και οικονομία της χώρας μας όλα τα προηγούμενα χρόνια».