Πολεοδομίες και λοιπές αμαρτίες

ΤΕΛΟΣ

e-άδειες για τις οικοδομικές άδειες

 

 

 

Δύο σημαντικές ανακοινώσεις για τον έλεγχο του δομημένου πειρβάλλοντος είχε κάνει στις 3.9.2018, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης. Η μία αφορούσε την πιλοτική λειτουργία του “e-Άδειες” και η άλλη το Μητρώο Ελεγκτών Δόμησης.

Το “e-Άδειες” λειτουργεί πλήρως από χθες.

 

 

 

Αθήνα,  15 Οκτωβρίου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική ήμερα, καθώς οι πολίτες δεν θα ξαναδούν την πολεοδομία τα επόμενα χρόνια». Αυτό επισήμανε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν με τον Πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), Γιώργο Στασινό, παρουσιάζοντας το πληροφοριακό σύστημα e-Άδειες, η λειτουργία του οποίου ξεκίνησε σήμερα επιτυχώς.

Ο Υπουργός τόνισε ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα e-Άδειες εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό της κυβέρνησης για τη χωροταξική, πολεοδομική και περιβαλλοντική πολιτική (ανάρτηση και επικύρωση δασικών χαρτών και παραλιών, ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, νόμος για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος, εκπόνηση περιφερειακών, τοπικών και ειδικών χωροταξικών πλαισίων και σχεδίων κ.α.).

Υπενθύμισε ότι ο νόμος για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος (4495/2017) ψηφίστηκε από ευρεία πλειοψηφία και άρα «έχει διαμορφωθεί πολιτικά ένα πλαίσιο πολύ ισχυρό, προκειμένου να προχωρήσουμε με αποφασιστικά βήματα και σε πλήρη ρήξη με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν». Βασική τομή του νόμου είναι «ο διαχωρισμός της αδειοδοτικής διαδικασίας από τη διαδικασία ελέγχου των αυθαιρεσιών, με τον  έλεγχο να περνάει στα Τοπικά και Περιφερειακά Παρατηρητήρια και την αδειοδότηση να απλοποιείται και να γίνεται πλέον ηλεκτρονικά, τελειώνοντας την επαφή με την πολεοδομία». Ο Υπουργός υπενθύμισε «στον φίλο κ. Μανιάτη, που τα έχει κάνει όλα στο παρελθόν και εμείς, δήθεν, απλώς εφαρμόζουμε τα δικά του σχέδια, ότι ο νόμος του 2011 (ν. 4030), αφορούσε την υποβολή και μόνο, ηλεκτρονικά, όχι την έκδοση αδειών. Ο ν.4495 αλλάζει και την έκδοση αδειών, που γίνεται πλέον ηλεκτρονικά».

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ν. 4495, όλα τα κτίρια εντάσσονται σε τρεις κατηγορίες. Πλέον η έκδοση άδειας για την κατηγορία 3, που αφορά στην κατοικία, γίνεται σχεδόν αυτόματα, αμέσως μετά την ηλεκτρονική υποβολή του φακέλου από το μηχανικό. Η εκκίνηση της λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας είναι υποχρεωτική για αυτή την κατηγορία, ενώ για τις δυο άλλες θα προσφερθεί η δυνατότητα παράλληλης χρήσης του συστήματος, προκειμένου να δοθεί χρόνος στις πολεοδομίες να κλείσουν τους φακέλους που έχουν συσσωρευτεί. Την 1η Δεκεμβρίου θα είναι υποχρεωτική η ηλεκτρονική έκδοση για όλες τις κατηγορίες.

«Οι στόχοι αυτής της μεγάλης μεταρρύθμισης είναι απλοί», τόνισε ο κ. Σταθάκης. «Απλοποίηση, ασφάλεια δικαίου, διευκόλυνση των επενδύσεων, πάταξη της διαφθοράς στις πολεοδομίες και εφαρμογή πλέον ενός χωροταξικού πλαισίου το οποίο ενθαρρύνει και συγκλίνει προς την ιδέα της νομιμότητας. Σύμμαχός μας σε αυτή την προσπάθεια και φορέας ανάπτυξης της συγκεκριμένης πλατφόρμας είναι το ΤΕΕ, ο επίσημος σύμβουλος του κράτους, που έχει αναλάβει το έργο της υλοποίησης της συγκεκριμένης πλατφόρμας.

Θα ακολουθήσουν και άλλα έργα με το ΤΕΕ, όπως, η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την αυθαίρετη δόμηση, που θα ξεκινήσει αρχές του 2019 και θα δίνει τη δυνατότητα να ξεπεραστεί η πολύπλοκη και παρωχημένη κατάσταση που επικρατεί σήμερα με τους φακέλους των αυθαιρέτων, σημείωσε ο κ. Σταθάκης. Οτιδήποτε σχετικό με ένα αυθαίρετο κτίσμα ή μια αυθαίρετη παράβαση, θα αποτυπώνεται ηλεκτρονικά καθ’ όλη τη διαδικασία και θα ακολουθεί την ίδια οδό διαφάνειας. Ο Υπουργός ευχαρίστησε το ΤΕΕ για την εξαίρετη συνεργασία και τον καθοριστικό ρόλο που έχει παίξει στις μεγάλες χωροταξικές θεσμικές τομές των τελευταίων ετών, υπογραμμίζοντας πως ξεκινά μια νέα εποχή, μακριά από τις παθογένειες και τις στρεβλώσεις του παρελθόντος.

Ο κ. Στασινός έκανε λόγο για μια μεγάλη μεταρρύθμιση που άργησε για τη χώρα, καθώς αποτελεί σημαντικό όπλο για την μείωση της γραφειοκρατίας, την αντιμετώπιση των φαινομένων διαφθοράς και την απλοποίηση διαδικασιών με πιο οικονομικό τρόπο και περισσότερη διαφάνεια. Σημείωσε όμως ότι θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη στο μέλλον, διότι θα αλλάξει τη νοοτροπία πολιτών, υπηρεσιών και όλων των εμπλεκομένων.

Επισήμανε την ανάγκη να ολοκληρωθούν τα ψηφιακά συστήματα σε όλο το φάσμα των αδειοδοτήσεων, με την υλοποίηση της πρότασης του ΤΕΕ για τον ενιαίο ψηφιακό χάρτη με όλα τα αναγκαία γεωχωρικά δεδομένα και όλες τις θεσμικές γραμμές, για το οποίο ήδη έχει τοποθετηθεί θετικά το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Σημείωσε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό για κάθε επενδυτή να γνωρίζει τον χρόνο αδειοδότησης, καθώς ενώ γνωρίζει το κόστος (φορολογικό, ασφαλιστικό κλπ) μιας επένδυσης, δεν γνωρίζει τον χρόνο που θα χρειαστεί για την αδειοδότηση.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ παρουσίασε, επίσης, αναλυτικά στοιχεία από την επιτυχή έναρξη λειτουργίας του νέου πληροφοριακού συστήματος. Κατά τις πρώτες ώρες λειτουργίας (9:00-11:30) κατατέθηκαν συνολικά 292 αιτήματα έκδοσης οικοδομικών αδειών, σε διάφορες κατηγορίες αδειών δόμησης (μικρής κλίμακας, κατηγορίας 1-2, βεβαίωση όρων δόμησης – απαιτούμενων εγκρίσεων, γνωστοποίηση εργασιών, προέγκριση, αναθεώρηση, άδεια κατεδάφισης κλπ).

Τέλος, ο κ. Στασινός συνεχάρη τον Υπουργό, Γιώργο Σταθάκη, την πολιτική ηγεσία και τα στελέχη του Υπουργείου για την αποφασιστικότητα στην καθιέρωση του νέου ηλεκτρονικού συστήματος, μετά την ψήφιση του νόμου 4495. Ευχαρίστησε δημόσια τα στελέχη του ΤΕΕ για την υλοποίηση του νέου πληροφοριακού συστήματος, που έγινε με πολύ κόπο τους τελευταίους πολλούς μήνες.

από το Γραφείο Τύπου


Αθήνα,  03 Σεπτεμβρίου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Ξεκίνησε σήμερα η πιλοτική λειτουργία του συστήματος ηλεκτρονικής έκδοσης οικοδομικών αδειών μέσω του οποίου η διαδικασία έκδοσης ή αναθεώρησης οικοδομικών αδειών θα γίνεται πλέον ηλεκτρονικά, με πλήρη διαφάνεια.

Το νέο ηλεκτρονικό σύστημα, το οποίο θεσμοθετήθηκε με το νόμο 4495/2017 και διαχειρίζεται το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), αποτελεί μια σημαντική μεταρρύθμιση στα θέματα δομημένου περιβάλλοντος και συμβάλει στην αντιμετώπιση παθογενειών του παρελθόντος. Το πληροφοριακό σύστημα e- άδειες θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία από τα μέσα Οκτωβρίου.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης δήλωσε σχετικά:

«Με το πληροφοριακό συστήματος e-Άδειες, ο παραδοσιακός τρόπος έκδοσης ή αναθεώρησης οικοδομικών αδειών θα αποτελέσει παρελθόν. Όλη η διαδικασία αδειοδότησης απλοποιείται και επιταχύνεται. Θα γίνεται πλέον ηλεκτρονικά, με πλήρη διαφάνεια, χωρίς επαφή με τις υπηρεσίες και με διαρκή έλεγχο».

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός δήλωσε:

«Η ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών είναι μια μεταρρύθμιση που άργησε, αλλά προχωρά δυναμικά και ολοκληρώνεται. Με το νέο ηλεκτρονικό σύστημα απλοποιείται η διαδικασία για την έκδοση κάθε οικοδομικής αδείας και γίνεται ένα σημαντικό βήμα για την καταπολέμηση της αυθαίρετης δόμησης και των πολεοδομικών αυθαιρεσιών. Επίσης επιτυγχάνεται τυποποίηση και διαφάνεια στους ελέγχους και εξάλειψη κάθε «ευκαιρίας» για αθέμιτη συναλλαγή. Πολύ σημαντική είναι επίσης η μείωση της γραφειοκρατίας που επιτυγχάνεται, απελευθερώνοντας πόρους και ανθρώπους για τις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας. Με το ηλεκτρονικό σύστημα εξασφαλίζονται επίσης εργαλεία και αξιόπιστα στοιχεία που χρειάζονται τόσο οι επιτελικές μονάδες του κράτους όσο και η τοπική αυτοδιοίκηση, ώστε να επιτελούν αρμοδιότητές τους όπως ο σχεδιασμός και η εκτέλεση υποδομών, η εφαρμογή πολεοδομικών και χωροταξικών σχεδίων, ο έλεγχος δόμησης κλπ.

Είναι το δεύτερο βήμα που υλοποιεί η Πολιτεία με τη συνδρομή και την τεχνογνωσία του ΤΕΕ, μετά το πληροφοριακό σύστημα δήλωσης – καταγραφής αυθαιρέτων, που οδηγεί σε μια νέα ψηφιακή εποχή στα θέματα δομημένου περιβάλλοντος. Απομένουν τα επόμενα δύο: η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου για τα υφιστάμενα κτίρια και ο ενιαίος ψηφιακός χάρτης με όλες τις θεσμικές γραμμές για την οργάνωση του χώρου. Με θέληση, τεχνογνωσία, οργάνωση και αποτελεσματικότητα μπορούμε, αν η Πολιτεία προχωρήσει, μέσα στα επόμενα δύο – τρία χρόνια να περάσουμε σε αυτή τη νέα ψηφιακή εποχή για τη χώρα στον τομέα των ακινήτων.

Καλώ τους ελεύθερους επαγγελματίες μηχανικούς, τα στελέχη των τεχνικών εταιρειών και τους αρμόδιους υπαλλήλους των δημοσίων υπηρεσιών να δοκιμάσουν το σύστημα μέχρι τα μέσα Οκτώβρη ώστε να εξοικειωθούν και, αν χρειάζεται, να προχωρήσουμε σε βελτιώσεις».

Το σύστημα e-Άδειες του ΥΠΕΝ αφορά κάθε είδους οικοδομικές άδειες, έχει προσαρμοστεί στα δεδομένα του ν.4495/2017 και της Υπουργικής Απόφασης ΥΠΕΝ/ΥΠΡΓ/48123/6983 και θα παραμείνει σε πιλοτική λειτουργία μέχρι τις 15/10/2018. Από σήμερα υποστηρίζει όλες τις προβλεπόμενες λειτουργίες, εκτός από την επίσημη έκδοση αδειών, καθώς το διάστημα της πιλοτικής λειτουργίας θα αξιοποιηθεί για την εκπαίδευση και εξοικείωση των χρηστών του συστήματος και την συλλογή εμπειρίας για την βελτίωση και επέκτασή του. Καταχωρίσεις και πράξεις που θα έχουν γίνει μέχρι την πλήρη λειτουργία της εφαρμογής στις 15/10/2018 θα διαγραφούν.

Στην ιστοσελίδα του ΤΕΕ για τις ηλεκτρονικές άδειες έχει αναρτηθεί επίσης το παρακάτω χρήσιμο ενημερωτικό υλικό:

  • Εγχειρίδιο χρήσης μηχανικών,
  • Εγχειρίδιο χρήσης Υπηρεσιών Δόμησης (ΥΔΟΜ),
  • Απόκτηση κωδικών πρόσβασης (για όσους δεν έχουν κωδικούς MyTEE),
  • Νομοθεσία – Εγκύκλιοι,
  • Επικοινωνία- Τεχνική Υποστήριξη.

από το Γραφείο Τύπου

 


 

Αθήνα,  03 Σεπτεμβρίου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Άνοιξε σήμερα, με τη συνεργασία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ), το Ηλεκτρονικό Μητρώο Ελεγκτών Δόμησης για την εγγραφή μηχανικών με τα αντίστοιχα δικαιώματα, προκειμένου να επιταχυνθούν οι έλεγχοι στα θέματα δόμησης και να αυξηθεί ο αριθμός των ελεγκτών για την καταπολέμηση της αυθαίρετης δόμησης.

Η εγγραφή των ελεγκτών δόμησης θα έχει ισχύ πέντε ετών, η οποία μπορεί να παραταθεί μετά τη λήξη για άλλα πέντε χρόνια με ηλεκτρονική αίτηση του ελεγκτή.

Το εμπλουτισμένο Μητρώο Ελεγκτών Δόμησης θα αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος καθώς θα συνδράμει στη λειτουργία δύο νέων πληροφοριακών συστημάτων: της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του δειγματοληπτικού ελέγχου του 5% των δηλώσεων αυθαιρέτων των νόμων 4178/2013 και 4495/2017 από ελεγκτές δόμησης και του ηλεκτρονικού συστήματος καταγγελιών για την αυθαίρετη δόμηση, τα οποία προβλέπονται στο νόμο 4495/2017 και θα ενεργοποιηθούν στις αρχές του 2019.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης δήλωσε σχετικά:

«Το Μητρώο Ελεγκτών Δόμησης, σε συνδυασμό και με άλλες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, ανοίγουν νέες δυνατότητες για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των κακοδαιμονιών του παρελθόντος. Δημιουργείται ένα πλέγμα ηλεκτρονικών εργαλείων για τον εντοπισμό των αυθαιρεσιών και την αποτελεσματική προστασία και τον έλεγχο του δομημένου περιβάλλοντος. Έχουμε την πολιτική βούληση να προχωρήσουμε αποφασιστικά, σε συνεργασία με τον τεχνικό κόσμο, βάζοντας οριστικά και αμετάκλητα τέλος στις αυθαιρεσίες που κυριαρχούσαν επί χρόνια στη χώρα μας».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός δήλωσε:

«Το ΤΕΕ συνδράμει την πολιτεία τόσο με προτάσεις όσο και με έργα, για τη βελτίωση της καθημερινότητας πολιτών και μηχανικών αλλά και για την αύξηση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης. Είναι προς το δημόσιο συμφέρον να προχωρήσουμε γρήγορα, παντού, σε ηλεκτρονικά συστήματα. Αυτό υλοποιούμε και με το νέο Μητρώο Ελεγκτών Δόμησης, το οποίο ανοίγει για κάθε μηχανικό με την σχετική εμπειρία. Με αυτό τον τρόπο αυξάνεται το προσωπικό που μπορεί να ελέγχει τα θέματα δόμησης και ταυτόχρονα το κράτος εκτελεί πιο αποτελεσματικά τον επιτελικό του ρόλο, ενώ παράλληλα διασφαλίζουμε με αρτιότητα διαφάνεια, ταχύτητα, τυποποίηση και καταπολέμηση της γραφειοκρατίας. Αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε σε κάθε μορφή αδειοδότησης και σε κάθε μορφή ελέγχου στη χώρα. Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε σελίδα».

Το ΤΕΕ ανταποκρίθηκε άμεσα στην Υπουργική Απόφαση ΥΠΕΝ/ΔΕΣΕΔΠ/54336/486 του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την υλοποίηση του «Ηλεκτρονικού Μητρώου Ελεγκτών Δόμησης» και ενεργοποίησε από σήμερα 3/9/2018 το προβλεπόμενο σε αυτή πληροφοριακό σύστημα. Οι υπάρχοντες μέχρι τώρα ελεγκτές δόμησης, σύμφωνα με την πρόβλεψη της ανωτέρω απόφασης, εγγράφηκαν αυτοδίκαια στο νέο Μητρώο και ως εκ τούτου δεν απαιτείται να υποβάλλουν εκ νέου αίτηση. Οι υπόλοιποι μηχανικοί που επιθυμούν να στελεχώσουν το νέο Μητρώο Ελεγκτών Δόμησης πρέπει να υποβάλλουν αίτηση στο πληροφοριακό σύστημα, που υλοποίησε το ΤΕΕ, και να επισυνάψουν τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά.

Το ΤΕΕ, σε υλοποίηση έργων εξυπηρέτησης των Μηχανικών δημιούργησε το σύστημα ηλεκτρονικής υποβολής, έγκρισης και επιλογής ελεγκτή δόμησης και διαχείρισης των πορισμάτων ελέγχου. Η διαδικασία που ισχύει σήμερα έχει υλοποιηθεί σε πληροφοριακό σύστημα σύμφωνα με τα εξής στάδια:

  • Ο επιβλέπων μηχανικός υποβάλει ηλεκτρονικά αίτημα χρησιμοποιώντας την παρακάτω σελίδα της εφαρμογής.
  • Η ηλεκτρονική αίτηση είναι άμεσα διαθέσιμη στην Υπηρεσία Δόμησης (Υ.Δομ.) η οποία έχει αρμοδιότητα σύμφωνα με την χωροθέτηση του έργου.
  • Εφόσον εγκριθεί η αίτηση είναι άμεσα διαθέσιμη στην αρμόδια υπηρεσία της Νοτίου ή της Βορείου Ελλάδας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
  • Σύμφωνα με την νομοθεσία γίνεται κλήρωση επιλογής ελεγκτή δόμησης το αποτέλεσμα της οποίας είναι ταυτόχρονα διαθέσιμο στους ανωτέρω και στον ελεγκτή δόμησης.

Μετά το πέρας του ελέγχου το πόρισμα είναι άμεσα σε διαθέσιμο σε όλους.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη σχετική απόφαση και ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, το ΤΕΕ σχεδιάζει ήδη και υλοποιεί ένα ακόμη πληροφοριακό σύστημα τους επόμενους μήνες για τις καταγγελίες αυθαιρέτων κτισμάτων που θα συνδέεται με το σύστημα των ελεγκτών δόμησης, ώστε να προχωρά γρήγορα και αποτελεσματικά ο έλεγχος για αυθαίρετα κτίσματα.

Στην σχετική εφαρμογή του ΤΕΕ  είναι αναρτημένη η εφαρμογή «Είσοδος – Σύστημα διαχείρισης αιτήσεων εγγραφής στο Μητρώο Ελεκτών Δόμησης»,  όπως επίσης εφαρμογές με τίτλο «Είσοδος – Επιβλέπων Μηχανικός» και «Είσοδος – Ελεγκτής Δόμησης», όπως επίσης το παρακάτω ενημερωτικό υλικό:

από το Γραφείο Τύπου