28η Οκτωβρίου 1940

εορτασμός του ΟΧΙ

Ας είναι επίσης η αφορμή να συζητήσουμε και να προβληματιστούμε για τον φασισμό, που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια να αναβιώνει με διάφορες μορφές, απειλώντας θεμελιώδη πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα, αλλά και για την ευθύνη μας να αντισταθούμε.

 

 

 

progr28hs10

 

 

 


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 28/10/2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η 28η Οκτωβρίου είναι μέρα μνήμης και τιμής για την ηρωική μάχη του λαού μας για την διαφύλαξη των κυριαρχικών του δικαιωμάτων, την ανεξαρτησία, την ελευθερία και την ειρήνη.

Τιμούμε το μεγάλο «Όχι» του λαού μας απέναντι στις υπέρτερες δυνάμεις του κατακτητή, το «Όχι» απέναντι στον φασισμό και το ναζισμό.

Τιμούμε την ενδοξότερη στιγμή της νεοελληνικής Ιστορίας,  το γεγονός, που σύμφωνα με τους ιστορικούς μας, καταξιώνει την παρουσία του ελληνικού λαού στον ευρωπαϊκό και τον παγκόσμιο χώρο με τον διπλό του χαρακτήρα: Απόκρουση της εξωτερικής απειλής εναντίον της ακεραιότητας της χώρας και μαζί αντίσταση εναντίον κάθε φασιστικής απειλής, με την εθνική αντίσταση που ακολούθησε.

Τότε και τώρα η Ελλάδα βρέθηκε και βρίσκεται στη σωστή πλευρά της Ιστορίας.

Απαντώντας στο μίσος και στη βία, με αλληλεγγύη.

Στο φόβο, με ελπίδα.

Στην εγκληματική ιδεολογία του φασισμού, με περισσότερη ανεκτικότητα και δημοκρατία για όλους τους πολίτες.

Αυτή είναι η κληρονομιά που μας άφησαν οι ήρωες του ’40 και της Εθνικής Αντίστασης, η κληρονομιά που θα βρίσκεται για πάντα στην καρδιά του ελληνικού λαού.

Σε διπλωματικό επίπεδο, η ελληνική κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε μια σειρά πρωτοβουλιών που τιμούν τη μνήμη όσων θυσιάστηκαν.

Με τη συμφωνία που υπογράψαμε με την Αλβανία για την ταφή των οστών των Ελλήνων πεσόντων στο αλβανικό μέτωπο.

Με την σύσταση διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής που εξέτασε το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και το επόμενο διάστημα θα καταθέσει στην Ολομέλεια το σχετικό της πόρισμα.

Μαζί με την διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης, αναλαμβάνουμε όμως ταυτόχρονα και τον ιστορικό μας ρόλο: Να αγωνιστούμε και σήμερα στην πρώτη γραμμή του μετώπου ενάντια στο ρατσισμό, τη μισαλλοδοξία, τον εθνικισμό.

Για να μην δούμε ποτέ ξανά στην Ευρώπη να ξαναζωντανεύει το φάντασμα του φασισμού και του ολοκληρωτισμού.


 

Αθήνα, 28 Οκτωβρίου 2018

Δήλωση Προέδρου Ν.Δ. κ. Κ. Μητσοτάκη για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη σήμερα στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου, στις Βρύσες Αποκορώνου Χανίων. Αφού παρακολούθησε τη Δοξολογία και την παρέλαση, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 

«Είμαι πολύ χαρούμενος που γιορτάζουμε την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στον τόπο καταγωγής μου, στα Χανιά, στις Βρύσες Αποκορώνου, στους πρόποδες των Λευκών Ορέων. Και βέβαια, οι γιορτές αυτές στην ελληνική περιφέρεια έχουν έναν πιο αυθόρμητο, έναν πιο ανθρώπινο χαρακτήρα.

 

Τα νέα παιδιά που παρέλασαν σήμερα, τα παιδιά του δημοτικού, του γυμνασίου, του επαγγελματικού λυκείου, με το χαμόγελο τους με την αυτοπεποίθηση τους, με την αισιοδοξία τους, μας έδωσαν και το μέτρο της δικής μας ευθύνης. Το οποίο δεν είναι άλλο από το να εξασφαλίσουμε ότι αυτά θα ζήσουν μία ζωή καλύτερη από αυτή των γονιών τους.

 

Σήμερα τιμούμε το μεγάλο «όχι» το οποίο ειπώθηκε στα βουνά της Μακεδονίας και της Ηπείρου πριν απο 78 χρόνια. Η δική μας γενιά θα πρέπει να πει με το δικό της τρόπο το δικό της όχι το οποίο είναι ένα όχι στον λαϊκισμό, ένα όχι στον διχασμό, ένα όχι στη μισαλλοδοξία, ένα όχι στη διχόνοια.

 

Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στις δυνατότητες του λαού μας και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι και αυτή τη μεγάλη δυσκολία θα την ξεπεράσουμε. Θα την ξεπεράσουμε ενωμένοι για να πάμε επιτέλους τη χώρα εκεί που της αξίζει. Επιτέλους να πάμε την Ελλάδα μπροστά γιατί μαζί μπορούμε! Χρόνια πολλά σε όλες και σε όλους».  

 

 


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
—–
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
—–
Ταχ. Δ/νση: Α. Παπανδρέου 37
Τ.Κ. – Πόλη: 15180 – Μαρούσι
Ιστοσελίδα: www.minedu.gov.gr
E-mail: press@minedu.gov.gr   
                                                                                                         

                                                                                                                                                             Μαρούσι, 25 Οκτωβρίου 2018

ΔΕΛΤΙΟ   ΤΥΠΟΥ

 

Θέμα: Το μήνυμα του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

Αγαπητές μαθήτριες, αγαπητοί μαθητές, αγαπητοί και αγαπητές εκπαιδευτικοί

Σήμερα συμπληρώνονται 78 χρόνια από εκείνη τη μακρινή Δευτέρα 28 Οκτωβρίου του 1940, που η Ελλάδα αρνήθηκε να υποταχθεί στους εκβιασμούς και να παραδοθεί στα στρατεύματα μιας φασιστικής κυβέρνησης. Ο Δεύτερος Παγκόσμιος πόλεμος είχε ήδη αρχίσει και η Ελλάδα αναγκάστηκε να εμπλακεί στη δίνη αυτού του  τρομακτικού πολέμου. Η ημέρα αυτή, που άρχισε να γιορτάζεται αυθόρμητα στον τόπο μας ήδη από τα πρώτα χρόνια της Κατοχής, αποτελεί μία από εκείνες τις συγκλονιστικές στιγμές που ένας λαός, στο σταυροδρόμι της ιστορίας, επιλέγει με αξιοπρέπεια και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του να πει το μεγάλο Όχι, περιφρονώντας τη λογική των αριθμών και των συσχετισμών των δυνάμεων, αψηφώντας τον φόβο και την απειλή. Η άρνηση του λαού μας να υποταγεί στις δυνάμεις  της φασιστικής Ιταλίας σηματοδοτεί την έναρξη ενός επικού αγώνα ενάντια στην υποδούλωση, για δικαιοσύνη και δημοκρατία, αλλά και για την υπεράσπιση οικουμενικών αξιών, όπως η ίδια η αξία του Ανθρώπου και τα ιστορικά επιτεύγματα του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Στις συγκλονιστικά δύσκολες μέρες για τον τόπο μας που ακολούθησαν την 28η Οκτωβρίου του 1940, με τον νικηφόρο ελληνοϊταλικό πόλεμο, τη γερμανική επίθεση και την επιβολή της ζοφερής τριπλής κατοχής, με το μαζικό κίνημα της Αντίστασης στη συνέχεια, παρά τις μαρτυρικές δοκιμασίες, τις θυσίες, τις απώλειες και το τραύμα του εμφυλίου που ακολούθησε, ο λαός μας  με τη στάση του βγαίνει ουσιαστικά νικητής, δικαιωμένος ιστορικά και καταξιωμένος ηθικά.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως ο πατριωτικός αγώνας των Ελλήνων διασταυρωνόταν με τον αντιφασισμό και τον αγώνα για ελευθερία, ειρήνη και δημοκρατία στην Ευρώπη, καθώς το μεγαλύτερο κομμάτι του ελληνικού λαού είχε συνείδηση ότι δεν πολεμά απλώς ενάντια στη Γερμανία και την Ιταλία, αλλά και ενάντια στον φασισμό – ναζισμό, που ακύρωνε τις ανθρωπιστικές αξίες της Ευρώπης.

Η επέτειος που τιμούμε σήμερα ας είναι λοιπόν μια ευκαιρία να αναστοχαστούμε την ημέρα εκείνη ως μια σπουδαία στιγμή υπέρβασης του ατομικού έναντι του συλλογικού καλού και ακόμα ως άρνηση υποταγής στη βία και τη βαρβαρότητα. Ας είναι επίσης η αφορμή να συζητήσουμε και να προβληματιστούμε για τον φασισμό, που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια να αναβιώνει με διάφορες μορφές, απειλώντας θεμελιώδη πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα, αλλά και για την ευθύνη μας να αντισταθούμε. Το παράδειγμα των ανθρώπων εκείνων, απλών καθημερινών ανθρώπων που η ιστορία τους έσπρωξε στο προσκήνιο και μέσα σε αντίξοες συνθήκες νίκησαν τον φόβο, συναντήθηκαν μεταξύ τους, αντιστάθηκαν, διακινδύνευσαν, οραματίστηκαν, ονειρεύτηκαν, πρέπει να είναι για μας μια συνεχής υπενθύμιση για το πόσα πολλά τους οφείλουμε ώστε να μπορούμε σήμερα να ζούμε σε μια δημοκρατική κοινωνία που κατακτήθηκε με τους αγώνες τόσων πολλών.

Με την πεποίθηση ότι η θυσία τους δεν πήγε χαμένη, σήμερα περισσότερο από άλλοτε, ας κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη τους -ιδιαίτερα όλοι εμείς που αποτελούμε την εκπαιδευτική κοινότητα- και ας εμφυσήσουμε στα παιδιά μας την αγάπη στην ελευθερία και την ειρήνη, την αλληλεγγύη, αλλά και τον σεβασμό στα δικαιώματα όλων των συνανθρώπων μας. Η ιστορική μνήμη είναι το ανάχωμα ενάντια στα φαινόμενα ανόδου του φασισμού και του ρατσισμού σε όλη την Ευρώπη. Ας τη διαφυλάξουμε….


 

 Δήμος Κατερίνης
   Γραφείο τύπου
      25-10-2018


Μήνυμα του Δημάρχου Κατερίνης Σάββα Χιονίδη για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

Οι αρχές και τα ιδανικά που ενσαρκώνει το έπος του ‘40 συνιστούν διαχρονικές αξίες, που και σήμερα συντηρούν και φωτίζουν τον απανταχού ελληνισμό, ο οποίος αντλεί δύναμη και αισιοδοξία από το πνεύμα της επετείου. Παράλληλα, αποτελούν παρακαταθήκη και πηγή έμπνευσης, ιδιαίτερα για τη νέα γενιά, που καλείται να κρατήσει ζωντανή τη μνήμη των οραμάτων για ελεύθερη πατρίδα και πανανθρώπινη ειρήνη.

Σήμερα, στις δύσκολες περιόδους της παρατεταμένης κρίσης που βιώνει η χώρα είναι ώρα να ξαναβρούμε την ελληνική ψυχή και επιστρατεύοντας όλες τις εθνικές δημιουργικές μας δυνάμεις, με σύνεση, τόλμη και αποφασιστικότητα, να επικαιροποιήσουμε τα μηνύματα και τις επιταγές της εποχής εκείνης, προκειμένου να ανοίξει και πάλι ο δρόμος της ανάπτυξης, της προόδου και της προοπτικής.

Το “ΟΧΙ” του ’40, το οποίο αποτελεί έμπρακτη απόδειξη των δυνατοτήτων του ελληνικού λαού να προσδιορίσει αυτός τη μοίρα και τις προοπτικές του, η αγωνιστική στάση ζωής των προγόνων μας είναι ο ασφαλής φάρος, για να πετύχουμε την ανάταση και ανάταξη της Ελλάδα μας. Το οφείλουμε στο όνομα των θυσιών του ελληνικού λαού, των οραμάτων της νέας γενιάς και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε.

 


 

 

Μήνυμα Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

Το ΄΄ΌΧΙ΄΄ της 28ης Οκτωβρίου 1940 αποτελεί σταθμό στην ιστορία του Ελληνικού Έθνους.

 

Τιμούμε με σεβασμό τη μνήμη όσων  αρνήθηκαν να συμβιβαστούν , τη  μνήμη όσων θυσίασαν τη ζωή τους για ελευθερία, για εθνική ανεξαρτησία, για δημοκρατία, για αξιοπρέπεια, για κοινωνική δικαιοσύνη, για αξίες και ιδανικά, ορθώνοντας το ανάστημά τους απέναντι στις δυνάμεις του φασισμού και της βίας.

 

Το ηρωικό «ΟΧΙ» επιβεβαίωσε το θάρρος, το σθένος, τη δύναμη ψυχής,  την τόλμη, τη φιλοπατρία, τη γενναιότητα και την αυταπάρνηση που χαρακτηρίζουν τον ελληνικό λαό και μας υπενθυμίζει το χρήσιμο δίδαγμα, ότι με αποφασιστικότητα και  ισχυρή θέληση όλα επιτυγχάνονται.

 

Έχουμε χρέος να  εξάρουμε την υπέρμετρη αγάπη για την πατρίδα για την οποία πολέμησαν, να αξιοποιήσουμε τα ιστορικά διδάγματα, να διατηρήσουμε την εθνική μας μνήμη,  καθώς αυτή αποτελεί ισχυρό εφόδιο για να ζούμε  το παρόν και να σχεδιάζουμε  το μέλλον.

 

Ας υψώσουμε την ελληνική σημαία και ας αντισταθούμε με σθένος και αποφασιστικότητα στις σημερινές προκλήσεις.

 

Τώρα είναι το δικό μας χρέος να διαφυλάξουμε αλλά κυρίως να διδαχθούμε από την ιστορική μας κληρονομιά και να εγγυηθούμε ένα ισχυρό αύριο της Ελλάδας στη διεθνή σκηνή.

 

 

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας
Θεματική Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας και Κοινωνίας των Πολιτών
της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

 

Σοφία Μαυρίδου