De bijeenkomst in Rotterdam

(η συνάντηση του Ρότερνταμ)

τα βουνά δεν σμίγουν, τα πλοία ναι – οπότε και τ’ αδέλφια (τυχαία)

 

 

 

 

 

Στις 13.11.2018, το υπό σημαία Μάλτας τάνκερ Μinerva Alice, προερχόμενο από το λιμάνι Vysotsk της Ρωσικής Ομοσπονδίας, έφτασε και «έδεσε» στο φιλόξενο λιμάνι του Ρότερνταμ της Ολλανδίας. Λίγες μέρες νωρίτερα, στο ίδιο λιμάνι, είχε αγκυροβολήσει και το υπό ελληνική σημαία φορτηγό Αnangel Vision (Αγγελικούσης), αφού διέσχισε σε δυόμιση μήνες τη θαλάσσια διαδρομή από την Αυστραλία στην Ευρώπη. Σε λίγες μέρες θα συνεχίσει το ταξίδι του, αυτή τη φορά προς τον Καναδά…

Τα δύο πλοία θα μείνουν για λίγες μέρες στο Ρότερνταμ. Όπως εκατοντάδες, χιλιάδες πλοία, κάθε χρόνο. Όπως σε χιλιάδες άλλα λιμάνια στον κόσμο. “Συναντήθηκαν” όμως στο ολλανδικό λιμάνι κι αυτό είναι αξιοσημείωτο, έγινε αξιοσημείωτο, γιατί η τυχαία τους ρότα έφερε κοντά δυο αδέλφια.

Δυο συντοπίτες μας, νέα παιδιά που ήδη οργώνουν τις θάλασσες του κόσμου κι έχουν γυρίσει τον πλανήτη αρκετές φορές, διασχίζοντας τις ωκεάνειες λεωφόρους . Δημιουργούν την οικογενειακή ναυτική παράδοση που άρχισε πολλά χρόνια πριν ο πατέρας τους, όπως πολλοί Λιτοχωρίτες ως σήμερα. Απόφοιτοι και οι δύο των σχολών του εμπορικού μας ναυτικού. Ο μεγαλύτερος αδελφός Γιώργος Σκρέτας, δεύτερος μηχανικός του Minerva Alice σήμερα, βγήκε πρώτος στη θάλασσα και λίγα χρόνια μετά τον ακολούθησε η μικρότερη Ευαγγελία. Έχει ήδη διασχίσει τον πλανήτη δύο φορές, έχει μπαρκάρει με κοντεϊνεράδικο, κρουαζιερόπλοιο και τώρα με φορτηγό. Είναι η πρώτη Λιτοχωρίτισσα αξιωματικός του εμπορικού μας ναυτικού. Έτσι, τρία από τα τέσσερα μέλη της οικογένειας Σκρέτα (Ζούρη) είναι ναυτικοί κι αυτό πρέπει να είναι το δεύτερο ρεκόρ της οικογενειακής ιστορίας.

Τα δύο αδέλφια συναντήθηκαν τυχαία στο Ρόττερνταμ και πέρασαν –εκτός βάρδιας- μερικές ώρες στο Μinerva Alice, ελπίζοντας ότι τα πλοία τους θα βρίσκονται στο ίδιο λιμάνι όσες περισσότερες μέρες δυνατόν. Θα αποχαιρετιστούν και θα ξαναβρεθούν στο σπίτι τους ή σε κάποιο άλλο λιμάνι του κόσμου, στο ίδιο ή σε διαφορετικά μπάρκα, συνεχίζοντας να γράφουν την ναυτική ιστορία του Λιτοχώρου στις θάλασσες του πλανήτη.