Τέλος επιτηδεύματος, ΤΕΛΟΣ

για μέλη αγροτικών και κοινωνικών συνεταιρισμών

με σημερινή τροπολογία – ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας και του Υπουργείου Οικονομικών

 

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Νίκης 5-7, 10180 Αθήνα
             ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
              Τηλ.:2103332644
      e-mail: press@minfin.gr

 Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018  

Δελτίο Τύπου

 

Με τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή νομοθετείται η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για  αγρότες – μέλη συνεταιρισμών, αγροτικούς συνεταιρισμούς, ΚΟΙΝΣΕΠ καθώς και για ανενεργές επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα:

  • Καταργείται η υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος 500 ευρώ για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις και τους Συνεταιρισμούς Εργαζομένων.
  • Εξαιρούνται από το φορολογικό έτος 2018 και μετά από την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος, οι αγρότες-μέλη αγροτικών συνεταιρισμών, οι αγροτικοί συνεταιρισμοί, οι σχολικοί συνεταιρισμοί, οι Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας με τη μορφή Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης ή Συνεταιρισμού Εργαζομένων, καθώς και οι επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως νομικής μορφής, που βρίσκονται σε εκκαθάριση, πτώχευση ή αδράνεια.

Πρόκειται για μέτρα που στόχο έχουν να στηρίξουν τις εν λόγω επιχειρήσεις, ώστε να παράσχουν φορολογικά κίνητρα για την ένταξη σε συνεταιριστικές μορφές δραστηριότητας και για τη σύσταση συνεταιριστικών επιχειρήσεων, αλλά και για να απαλλάξουν από φορολογικά βάρη τα φυσικά και νομικά πρόσωπα ή οντότητες που δεν ασκούν πλέον επί της ουσίας επιχειρηματική δραστηριότητα.


                         ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Αθήνα, 21 Νοεμβρίου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Καταργείται το τέλος επιτηδεύματος για αγροτικούς συνεταιρισμούς και συνεταιρισμένους αγρότες

Υλοποιήθηκε σήμερα το πρώτο σημαντικό βήμα για την οικονομική ελάφρυνση των αγροτών μελών συνεταιριστικών σχημάτων, καθώς και των Αγροτικών Συνεταιρισμών εν γένει για την οποία η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί.

Συγκεκριμένα εισάγεται προς ψήφιση τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με την οποία καταργείται από το φορολογικό έτος 2018 η υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος 500 ευρώ για τους αγρότες – μέλη αγροτικών συνεταιρισμών που πληρούν τις προϋποθέσεις του άρθρου 8 του ν. 4384/2016 (Α’ 78), τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, τους σχολικούς συνεταιρισμούς του άρθρου 46 του ν. 1566/1985 (Α’ 167), τους Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας με τη μορφή Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης ή Συνεταιρισμού Εργαζομένων, καθώς και τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως νομικής μορφής, που βρίσκονται σε εκκαθάριση, πτώχευση ή αδράνεια.

Στόχος της ρύθμισης είναι αφενός η παροχή φορολογικών κινήτρων για ένταξη σε συνεταιριστικές μορφές δραστηριότητας αλλά και για σύσταση αντίστοιχων νομικών οντοτήτων και, αφετέρου, η απαλλαγή από φορολογικά βάρη των φυσικών και νομικών προσώπων ή οντοτήτων που δεν ασκούν πλέον εν τοις πράγμασι επιχειρηματική δραστηριότητα.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, μιλώντας σήμερα στη Βουλή στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης με θέμα «Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας 2016/1148/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με μέτρα για υψηλό κοινό επίπεδο ασφάλειας συστημάτων δικτύου και πληροφοριών σε ολόκληρη την Ένωση», ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Υλοποιείται σήμερα και θα γίνει σε λίγο νόμος του κράτους μία δέσμευση του Πρωθυπουργού προς τους αγρότες, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος των αγροτών μελών συνεταιρισμών. Είναι σημαντικό γιατί οι συνεταιρισμοί προωθούνται όχι μόνο ως ιδεολόγημα της αριστεράς, αλλά γιατί σε όλες τις δυτικές κοινωνίες πλέον, ο συνεργατισμός γενικότερα αποτελεί τη λύση απένταντι στις μεγάλες πολυεθνικές. Η επιβίωση των μικρομεσαίων αγροτών είναι συνυφασμένη με την ύπαρξη και την εύρυθμη λειτουργία των συνεταιρισμών. Προχωράμε σε αυτή την κατεύθυνση, λοιπόν, σε συνέχεια του πρώτου νόμου που κατατέθηκε το 2016 για τους συνεταιρισμούς».


 

Καταργείται από το φορολογικό έτος 2018 και στο εξής η υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος από τους αγρότες – μέλη αγροτικών συνεταιρισμών, τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, τους φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας με τη μορφή Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης ή Συνεταιρισμού Εργαζομένων καθώς και τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως νομικής μορφής, που βρίσκονται σε εκκαθάριση, πτώχευση ή αδράνεια.

Αυτό προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή με την οποία υλοποιείται η σχετική εξαγγελία που έχει κάνει ο Πρωθυπουργός.

Στόχος, όπως αναφέρεται στην τροπολογία είναι: «η παροχή φορολογικών κινήτρων για ένταξη σε συνεταιριστικές μορφές δραστηριότητας αλλά και για σύσταση αντίστοιχων νομικών οντοτήτων και αφετέρου ή απαλλαγή από φορολογικά βάρη των φυσικών και νομικών προσώπων ή οντοτήτων που δεν ασκούν πλέον εν τοις πράγμασι επιχειρηματική δραστηριότητα».

Ν.Ε Πιερίας
ΗΦΑΙΣΤΟΥ 9- (2ος ΟΡΟΦΟΣ)-ΤΗΛ.2351021505 -Κατερίνη, 60100
www.syriza.gr