Τα χωριά δεν κατεβαίνουν στο μπλόκο,

αλλά επεκτείνουν τις μειονεκτικές περιοχές

οι ανακοινώσεις συνεχίζονται, όπως και οι προσπάθειες για πιερικό μπλόκο στην εθνική

 

 

 

Ενώ οι προσπάθειες να αποκτήσει και η Πιερία αγροτικό μπλόκο συνεχίζονται, εντείνονται, αλλά δεν καρποφορούν, ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ και το Αγροτικό του Τμήμα απαντά σήμερα στις πρόσφατες προσπάθειες να πειστούν οι αγρότες να “κατέλθουν” στην εθνική οδό.

Η ανακοίνωση απαντά ευθέως στην πρόσφατη επιστολή της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, Σοφίας Μαυρίδου, προς τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, με την οποία κατήγγειλε λανθασμένους ελέγχους και ανύπαρκτες αποζημιώσεις για τις καπνοκαλλιέργειες του νομού μας και την παλιότερη ενασχόλησή της με το θέμα των μειονεκτικών περιοχών. Σε ότι αφορά τις τελευταίες, το Αγροτικό Τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας ανακοινώνει ότι αυτές αυξάνονται κατά 13, ενώ για τα καπνά θα δοθούν de minimis αποζημιώσεις.

Στην επιστολή-καταγγελία της κας Μαυρίδου, παρά το έντονο ύφος, δεν υπήρχε καμία αναφορά για το χρόνο των καταστροφών από καιρικά φαινόμενα (πιθανώς αναφερόταν στην προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο). Τέλος, το ΝΤ ΑΔΕΔΥ Πιερίας με ψήφισμά του τάσσεται κατά “των δικαστικών διώξεων και των ‘αγροτοδικίων’ που στήνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ” και καλεί για συμπαράσταση στον αγώνα τους, για δεύτερη φορά σε τέσσερις μέρες.

Η πρώτη απόπειρα να καταγραφεί αγροτικό μπλόκο και στην Πιερία και την εθνική οδό, είχε φτωχά -τουλάχιστον αποτελέσματα, μεταξύ των οποίων και η σύγκριση επιχειρημάτων και συμμετοχής και η σύντομη κάθοδος στην εθνική είχε περισσότερο εθιμικό χαρακτήρα και τον μικρότερο αριθμό συμμετοχών.

 


Εντάχθηκαν 13 νέα χωριά, ανεβάζοντας τον αριθμό τους σε 41 από 28 που ήταν πριν

Περισσότερα χωριά της Πιερίας στο νέο χάρτη μειονεκτικών περιοχών

Εγκρίθηκε
η αποζημίωση των καπνοπαραγωγών ποικιλίας Κατερίνης από τις κρατικές ενισχύσεις
de minimis

 

Το «πράσινο φως» από την Ε.Ε πήρε ο νέος  χάρτης μειονεκτικών περιοχών της Ελλάδας, που κατέθεσε προς έγκριση το Υπουργείο αγροτικής Ανάπτυξης. Η Πιερία, χάρη στη συνεργασία των βουλευτών και του αγροτικού τμήματος της ΝΕ Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ με φορείς των αγροτών και στην τεκμηριωμένη – με βάση και τα κριτήρια της Ε.Ε- πρόταση που κατέθεσαν στο Υπουργείο αγροτικής Ανάπτυξης, φιγουράρει με αυξημένο σε σχέση με πριν αριθμό μειονεκτικών χωριών.

Ο νέος χάρτης  των ορεινών περιοχών και των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς της Πιερίας περιλαμβάνει  πλέον 41 κοινότητες,  7 ορεινές και 34 με φυσικούς περιορισμούς . Με την προηγούμενη οριοθέτηση οι μειονεκτικές κοινότητες ήταν μόλις 28 (7 ορεινές και 21 με φυσικούς περιορισμούς).

Η διαδικασία της νέας οριοθέτησης  -που επιβλήθηκε με τον κανονισμό 1305/2013 της Ε.Ε, με καταληκτική ημερομηνία εφαρμογής την 1.1.2019-  βασιζόταν σε βιοφυσικά κριτήρια (ιδίως χαμηλή παραγωγικότητα του εδάφους, ή κακές κλιματικές συνθήκες) κοινά για όλα τα κράτη-μέλη.

Στην πρόταση που κατέθεσε το Αγροτικό Τμήμα Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ, συμπεριελήφθησαν επιπλέον χωριά (ονομαστικά) που αντιμετωπίζουν σήμερα πρόσθετα προβλήματα λόγω και της κλιματικής αλλαγής, η οποία, σε συνδυασμό με το φτωχό σε χημικές ιδιότητες, αργιλώδες σε κάποιες περιοχές και με απότομες κλίσεις  έδαφος, την απουσία αρδευτικών υποδομών  και τον πολύ μικρό κλήρο (περίπου 10 στρέμματα ανά αγροτικό νοικοκυριό), συνιστούσε σοβαρό κίνδυνο για τη συνέχιση της αγροτικής καλλιέργειας, για την εξασφάλιση αγροτικού εισοδήματος και συνεπώς για την παραμονή του πληθυσμού στην ύπαιθρο.

Οι νέες κοινότητες  της Πιερίας που εντάσσονται  στον χάρτη των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς είναι 13 και είναι οι εξής: Λόφος,  Άνω Αγιάννης, Νεοκαισάρεια, Άγιος Σπυρίδωνας, Κονταριώτισσα, Πύδνα, Καταχάς, Κολινδρός, Μακρύγιαλος, Μεθώνη, Ν. Αγαθούπολη, Π. Ελευθεροχώρι,  Πλαταμώνας.

Η νέα οριοθέτηση, μετά  και την έγκρισή της από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συνδέεται πλέον με την πρόσκληση του μέτρου της Εξισωτικής Αποζημίωσης του 2019.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η καθ’ ύλη αρμόδια -και έχουσα όλα τα στοιχεία για την τεκμηρίωση της μειονεκτικότητας  των περιοχών- Αντιπεριφέρεια Πιερίας, αρκέστηκε σε μια στείρα επιστολή διαμαρτυρίας για τον «κίνδυνο αποκλεισμού» δεκάδων χωριών εξαιτίας των νέων κριτηρίων, δεσμευόμενη όπως ανέφερε στην επιστολή της προς τον υπουργό αγροτικής Ανάπτυξης, να «παρακολουθεί επισταμένα την εξέλιξη της πορείας εφαρμογής του νέου –υπό ψήφιση- νομοσχεδίου» (!).

Στήριξη των καπνοπαραγωγών Πιερίας από τα de minimis

Την οικονομική στήριξη των καπνοπαραγωγών ποικιλίας Κατερίνης μέσω του προγράμματος κρατικών ενισχύσεων de minimis ενέκρινε τελικά το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να ανακοινωθεί η τιμή αποζημίωσης ανά στρέμμα.

Την ανάγκη μέτρων στήριξης της ποικιλίας Κατερίνης -η φετινή παραγωγή της οποίας ήταν φέτος μειωμένη κατά σχεδόν 40%- είχαν επισημάνει στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης οι βουλευτές Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ και εκπρόσωποι φορέων των καπνοπαραγωγών, κατά τη συνάντησή τους  στο Υπουργείο  στα μέσα του περασμένου Δεκέμβρη.

Συνάντηση με τευτλοπαραγωγούς Πιερίας

Με αφορμή της έναρξη της νέας καλλιεργητικής περιόδου ζαχαρότευτλων πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Αγροτικού Τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ με τευτλοπαραγωγούς της περιοχής, όπου τέθηκε το πρόβλημα της απώλειας εισοδήματος των παραγωγών και της επαναλειτουργίας του εργοστασίου στο Πλατύ. Τα παραπάνω προβλήματα αναμένεται να τεθούν στην ηγεσία του υπουργείου προκειμένου να βρεθούν τρόποι επίλυσής τους.

  Αγροτικό Τμήμα Ν.Ε Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ

 

 

 


ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

Ψήφισμα καταδίκης
των δικαστικών διώξεων και των  «αγροτοδικίων» που στήνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ!

Συμπαράσταση στο δίκαιο αγώνα των αγροτών!

Το ΝΤ Πιερίας της ΑΔΕΔΥ εκφράζει την αγωνιστική συμπαράσταση στο δίκαιο αγώνα των αγροτών και των μπλόκων που έχουν στηθεί σε μια σειρά περιοχές σε όλη τη χώρα.

Καταγγέλλουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις πρωτοφανείς συνδικαλιστικές διώξεις σε βάρος των αγωνιζόμενων αγροτών και τω νέων αγροτοδικίων που εν ριπή οφθαλμού έστησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πριν καλά – καλά στηθούν τα μπλόκα. Αυτές οι ενέργειες αποκαλύπτουν το πραγματικό και αυταρχικό πρόσωπο της κυβέρνησης. Είναι το ίδιο πρόσωπο που έδειξε στους απεργούς συμβασιούχους εκπαιδευτικούς που διεκδικούσαν μόνιμη και σταθερή εργασία, λίγες εβδομάδες πιο πριν στο Σύνταγμα, όταν τους έπνιξε στα χημικά, στην άγρια καταστολή, στέλνοντας τους στα νοσοκομεία.

Ο αγώνας των φτωχών και μικρομεσαίων αγροτών είναι και δικός μας αγώνας, όλων των εργαζομένων, μιας και η αιτία των προβλημάτων μας είναι κοινός. Δηλώνουμε ότι τέτοιες ενέργειες καταστολής και ποινικοποίησηςδεν μας τρομοκρατούν δεν μας φοβίζουν. Συνεχίζουμε ακόμα πιο μαζικά, ακόμα πιο αποφασιστικά όλοι μαζί, εργαζόμενοι, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές για μια ζωή με δικαιώματα.

Κατερινη 8-2-19

Η Ε.Γ. του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ ΠΙΕΡΙΑΣ