Τσιμήτρης: ΕΜΕΙΣ μιλάμε με τους αγρότες,

εσείς είστε "γαμπρός αγρότη" εκ του μακρόθεν

και ο Τσιμήτρης απαντά στον Καστόρη και οι ανύπαρκτες αποζημιώσεις και οι υπαρκτές de minimis αποκτούν ένα πιο… ανθρώπινο πρόσωπο

 

Μετά την ανταπάντηση της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, Σοφίας Μαυρίδου, στην απάντηση του βουλευτή Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ, Στέργιου Καστόρη, για την επιστολή-καταγγελία της πρώτης προς τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, σήμερα και ο περιφερειακός σύμβουλος, Δημήτρης Τσιμήτρης, απαντά στον κο Καστόρη, επισημαίνοντας στην απάντησή του ότι:

  • μ’ αυτόν και την κα Μαυρίδου επικοινώνησαν καπνοπαραγωγοί της βόρειας Πιερίας και όχι με κάποιον άλλο

  • ο ίδιος, ως αγρότης, και γνωρίζει τα προβλήματα και πως να βοηθά στη λύση τους

  • και ο βουλευτής τα γνωρίζει “ως γαμπρός αγρότη” εκ του μακρόθεν.

Η επιστολή Τσιμήτρη

 

Απάντηση του Περιφερειακού Συμβούλου Πιερίας κ. Δημήτρη Τσιμήτρη
προς τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αστέριο Καστόρη

Δημήτρης Τσιμήτρης :
Ακούμε τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου και προσπαθούμε να τα επιλύσουμε.

Κύριε Βουλευτά

Με λύπη μου διάβασα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης τον αδικαιολόγητο χαρακτηρισμό προς το πρόσωπο της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας κ. Σοφίας Μαυρίδου στην επιστολή σας, που αφορούσε την ενεργεία της να αποστείλει επιστολή προς τον ΕΛΓΑ με θέμα, τις αγροτικές αποζημιώσεις σε καπνοπαραγωγούς της Πιερίας. Δυστυχώς για εμάς τους αγρότες, αντί να φροντίσετε μέσου του θεσμικού σας ρόλου να συνδράμετε για την αποζημίωση της χαμένης παραγωγής του καπνού μας, αναλωθήκατε σε επιστολές που απέχουν «έτη φωτός» από την πραγματικότητα που είναι η άδικη ύπαρξη μηδενικών αποζημιώσεων.

Κύριε βουλευτά, οι επιπτώσεις των βροχοπτώσεων δεν είναι μονό αυτές που είναι έντονες και έχουν και την άμεση επίδραση στην παραγωγή, είναι και βροχόπτωσεις οι οποίες συμβάλουν ταυτόχρονα με άλλους κλιματολογικούς παράγοντες στην μεγάλη μείωση της παραγωγής που οδηγεί στην μείωση του αγροτικού εισοδήματος. Γι αυτό το λόγο, επισυνάφτηκαν στην επιστολή της Αντιπεριφερειάρχη κ. Σοφίας Μαυρίδου προς τον ΕΛΓΑ τα «απλά» όπως αναφέρετε, δυο έκτακτα δελτία της ΕΜΥ. Δεν είστε υποχρεωμένος να γνωρίζετε την απαραίτητη ύπαρξη αυτών των δυο απλών δελτίων ώστε να μπορέσει να στοιχειοθετηθεί η επίδραση των καιρικών φαινομένων στην αγροτική παραγωγή. Πρέπει όμως να γνωρίζεται πως η τεκμηριωμένη επιστημονική άποψη συμβάλλει ώστε να μπορέσει το κράτος να δώσει τις κρατικές ενισχύσεις.

Αυτές οι συνεχείς βροχοπτώσεις συνέβαλλαν στην μείωση της παραγωγής. Πολλοί καπνοπαραγωγοί ειδικά από την Βόρεια Πιερία ήρθαν σε επικοινωνία με εμένα προσωπικά αλλά και με την κ. Μαυρίδου καθώς με τις πρώτες έντονες βροχές και την αναγγελία για ζημίες δεν ήταν άμεσα ορατές αυτές ώστε να δηλωθούν, αλλά άρχισαν να φαίνονται μετά την λήξη των αναγγελιών. Οι αγρότες αυτοί ζήτησαν να αποσταλεί επιστολή στον ΕΛΓΑ  ώστε να συμπεριληφθούν και αυτοί στον έλεγχο για τις αποζημιώσεις.

Ευτυχώς για του αγρότες μας, βρίσκομαι καθημερινά στο χωράφι, γνωρίζω και να μπορώ να βλέπω τα προβλήματα που προκύπτουν αλλά προπάντων να επικοινωνώ μαζί τους άμεσα. Όχι όπως εσείς κ. Βουλευτά που μπορεί να δηλώνετε ότι γνωρίζετε τα προβλήματα των συναδέλφων μου διότι είστε «γαμπρός αγρότη» όπως αναφέρετε εκ του μακρόθεν.

Οι ζημιές στην αγροτική παραγωγή και οι μηδενικές αποζημιώσεις σε αρκετούς συναδέλφους είναι πραγματικές και απαιτείται η άμεση υποστήριξη τους. Πάντα προσπαθώ με τις δυνάμεις που έχω να βοηθώ από όποια θέση έχω να στηρίζω τους συναδέλφους μου αγρότες για να συνεχίζουν να παράγουν.

Κύριε Βουλευτά, ίσως δε καταλάβατε πως και αυτές οι κρατικές ενισχύσεις de mimimis που αναφέρεστε, θα δοθούν στους αγρότες μας για να στηριχθούνε οικονομικά καθώς έχουν απολέσει ένα μέρος της αγροτικής τους παραγωγής, δίνονται λόγω των πιέσεων από όλους εμάς, αγρότες, ,συλλόγους, αντιπεριφέρεια. Το πρόβλημα των μηδενικών αποζημιώσεων είναι υπαρκτό, με επιστολές αναμεταξύ μας δεν λύνεται, χρειάζονται συνεργασίες με τους αγρότες μας όπως πράξαμε με την Αντιπεριφερειάρχη κ Σοφία Μαυρίδου.

Ακολουθήσαμε τον ορθό δρόμο με την κυρία Αντιπεριφερειάρχη και γνωστοποιήσαμε ένα υπαρκτό πρόβλημα. Ενημερώσαμε τον κύριο Περιφερειάρχη όπως και τον αρμόδιο φορέα. Είμαστε υποχρεωμένοι να ακούμε τους ανθρώπους του μόχθου και να τους στηρίζουμε, θα συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με όλους τους αρμόδιους φορείς όπως πολύ καλά ξέρουν οι συνάδελφοι σας βουλευτές.

Με εκτίμηση

Δημήτρης Τσιμήτρης

Αγρότης-Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Πιερίας Εντεταλμένος σε θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης