Εφύμνιο

της φετινής (141ης) Επετείου

του Σ. Δ. Μασταγκά – κι ένα ντοκουμέντο για το βιολογικό τέλος του Ευ. Κοροβάγκου

 

«ΗΡΩΕΣ, ΑΠΑΡΤΑ ΒΟΥΝΑ … ΚΑΣΤΡΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ … »

ΕΝΑ ΕΦΥΜΝΙΟ
ΣΤΙΣ ΦΕΤΙΝΕΣ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1878 ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ ΚΑΙ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

 

                                                  του Σωτηρίου Δ. Μασταγκά

 

Ο Ευάγγελος Κοροβάγκος, πρόεδρος της Προσωρινής Επαναστατικής Κυβέρνησης της Μακεδονίας, γεννήθηκε ως ιστορία. Στο κορμί του ήταν τυπωμένη η βιολογική ιστορία της Μακεδονίας, ήταν αποτυπωμένα τα χαρακτηριστικά των υπόδουλων συγχωριανών του, ήταν χαραγμένες εμπειρίες, αγώνες, αντιστάσεις και στάσεις ζωής των γενεών του παρελθόντος.

Η Επανάσταση του 1878 και ο Ευάγγελος Κοροβάγκος αποτελούν σύμβολο ελευθερίας και ειρήνης. Πολύτιμη, ατίμητη και βαρύτιμη η κληρονομιά που μάς κληροδότησαν οι μάρτυρες και ήρωες της γενιάς εκείνης.

Άραγε σήμερα, 141 χρόνια μετά το 1878, η Ιστορία είναι διέξοδος στα αδιέξοδα; Όταν αποσιωπάται και αλλοιώνεται η Ιστορία, το μόνο που καταφέρνουμε είναι να προετοιμάζουμε νέες γενεές γενιτσάρων. Οι Νεοέλληνες στα χρόνια που έρχονται … θα είναι κάτι σαν Έλληνες, θα μιλούν κάτι σαν Ελληνικά, μη έχοντες αίσθημα χρέους και ευθύνης για την υπεράσπιση της χώρας;

Τηρώντας, κι εγώ, ενός λεπτού σιγή για τους προγόνους μου, για τη Μακεδονία που με γέννησε, με ανέθρεψε και με διαμόρφωσε, δημοσιεύω ένα μικρό άγνωστο ντοκουμέντο για τον Ευάγγελο Κοροβάγκο.