Και δρόμους και σχολείο και διυλιστήριο

όλα με χρήμα του "Φιλόδημου"

πήραμε, παίρνουμε και θα πάρουμε κι άλλες χρηματοδοτήσεις για να καλύψουμε πάμπολλες απεμπολημένες ανάγκες

 

 

 

Ένα ακόμη χρήσιμο έργο πρόκειται να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα “Φιλόδημος” που υλοποιούν τα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομίας & Ανάπτυξης σε συνεργασία με τη Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ).

Βασικό στοιχείο του “Φιλόδημος” είναι η δανειοδότηση των ΟΤΑ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων για τη χρηματοδότηση των έργων τους. Οι Δήμοι δεν επιβαρύνονται, διότι η αποπληρωμή των επενδυτικών δανείων καλύπτεται από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Εσωτερικών.

Με το πρόγραμμα ενισχύονται οι ΟΤΑ όλης της χώρας, μέσω της κατασκευής έργων και προμήθειας εξοπλισμού στους τομείς:

  • ύδρευσης, αποχέτευσης
  • αποκατάστασης Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ)
  • αγροτικής οδοποιίας
  • ανέγερσης ή αποκατάστασης δημοτικών κτιρίων
  • αντιπλημμυρικής προστασίας
  • αποκατάστασης ζημιών από φυσικές καταστροφές.

Σήμερα ο Δήμος Δίου-Ολύμπου ανακοίνωσε την παραλαβή της μελέτης για την αναπαλαίωση του ιστορικού Δημοτικού Σχολείου του Πλαταμώνα και ακολουθεί η υποβολή αίτησης προς το “Φιλόδημος” για την χρηματοδότηση του έργου. Τους τελευταίους μήνες, ο Δήμος μας έχει δεχτεί σημαντική ενίσχυση από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, για πολλούς από τους τομείς που καλύπτει το “Φιλόδημος” και αναμένεται να δεχτεί περισσότερη από αιτήσεις για εντάξεις έργων που ακολουθούν άμεσα.

Χθες, το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε τις εντάξεις 90 έργων σε όλη την Ελλάδα, συνολικού ύψους 173,7 εκατομμυρίων ευρώ, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και ποσό 868.000 ευρώ για “Έργα πρόσβασης στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις Δ.Ε. Λιτοχώρου” που είχαν υποβληθεί για χρηματοδότηση στην Πρόσκληση ΙV “Βελτίωση της πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις”.

 

Όπως είχε ενημερώσει πρόσφατα η διοίκηση του Δήμου μας, τα συγκεκριμένα έργα αφορούν ασφαλτοστρώσεις σε τρεις περιοχές:

  • από Λιτόχωρο προς την τοποθεσία Γουμαριά, συνολικού μήκους 3.270,00μ

  • από τα παλιά Σφαγεία Λιτοχώρου προς την Πλάκα Λιτοχώρου, συνολικού μήκους 1.982,00μ
  • τμήμα του παράδρομου του Βαρικού (ως τον νέο κόμβο), συνολικού μήκους 2.600,00μ

Ήδη, το “Φιλόδημος” χρηματοδοτεί την συντήρηση-αναβάθμιση του διυλιστηρίου Λιτοχώρου και άλλα σημαντικά έργα, με σημαντικές χρηματοδοτήσεις.

 

 

 

868

 

 

 

 

 

 

 

 

Ξεκινά η Αναπαλαίωση του ιστορικού Δημοτικού Σχολείου Πλαταμώνα

 

Παραδόθηκε από την Πιερική Αναπτυξιακή η μελέτη για την αναβάθμιση του παλαιού Δημοτικού Σχολείου Πλαταμώνα, στο Δήμο Δίου – Ολύμπου, ως συνέχεια της πρωτοβουλίας του Δημάρχου και της Δημοτικής Αρχής για αξιοποίηση του ιστορικού, για τον Πλαταμώνα, κτιρίου και τη δημιουργία σύγχρονων υποδομών εκπαίδευσης.

Ειδικότερα, η μελέτη στοχεύει στη συνολική αναβάθμιση των υφιστάμενων κτιρίων και την προσθήκη νέου διδακτηρίου πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που θα αποσυμφορήσει τις εγκαταστάσεις του Δημοτικού Σχολείου Πλαταμώνα. Η αναβάθμιση περιλαμβάνει επίσης σύγχρονο θερμομονωτικό εξοπλισμό, προσβάσεις για ΑμΕΑ και πληρεί το σύνολο των απαιτήσεων ενός διδακτηρίου με προδιαγραφές του Υπουργείου Παιδείας.

Το κτίριο, που ιστορικά ανήκε στην κοινότητα του Πλαταμώνα, παρελήφθη από τη Δημοτική Αρχή το 2015 από την αρχαιολογική υπηρεσία, θα αποτελεί ένα από τα πιο σύγχρονα κτίρια εκπαίδευσης στον Δήμο, υλοποιώντας έτσι τη δέσμευση του Δημάρχου, Κώστα Δημόπουλου για την επίλυση του προβλήματος επάρκειας χώρων διδασκαλίας στον Πλαταμώνα.

Οι νέες γενιές του Πλαταμώνα, θα ακολουθήσουν σύντομα τις παλαιότερες, που από το 1935 μαθήτευσαν στο παλιό δημοτικό, ενεργοποιώντας έτσι ένα κομμάτι της ιστορίας του Πλαταμώνα μας.

 

Λιτόχωρο, 14 Μαρτίου 2019
Το Γραφείο Τύπου και Ενημέρωσης