Ετοιμάζει το 48ο,

συνεργάζεται με τους ξενοδόχους

και τα αρμόδια υπουργεία και συγχαίρει τον Δ. Παντερμαλή – ο Οργανισμός Φεστιβάλ Ολύμπου

 

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο ΟΡ.ΦΕ.Ο.  ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΙΣ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΛΑΡΙΣΑΣ

  Το Ισραήλ επιλέχθηκε από τον Οργανισμό Φεστιβάλ Ολύμπου (ΟΡ.ΦΕ.Ο.) ως η τιμώμενη χώρα του 48ου Φεστιβάλ Ολύμπου 2019. Στο πλαίσιο της συνεργασίας, της διαμόρφωσης του προγράμματος όσο  και στο περίγραμμα των πολιτιστικών ανταλλαγών αλλά και των εκδηλώσεων που αντιπροσωπεύουν το πολιτισμικό προφίλ της χώρας της Μέσης Ανατολής, αντιπροσωπεία του οργανισμού επισκέφθηκε τις Ισραηλιτικές Κοινότητες Θεσσαλονίκης και Λάρισας, αντίστοιχα.

  Και οι δύο συναντήσεις κινήθηκαν σε άριστο πνεύμα εποικοδομητικής συνεργασίας και καλής διάθεσης, με κατευθυντήρια αναφορά την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δύο λαών, αλλά και την ακόμα περαιτέρω διεύρυνση της πολυποίκιλης  συνύπαρξης, Ελλάδας και Ισραήλ.

  Αξίζει να επισημανθεί ότι η πολυθεματική συνεργασία του ΟΡ.ΦΕ.Ο. με το Ισραήλ υποστηρίζεται και έχει τη συγκατάθεση του Υπουργείου Εξωτερικών και συγκεκριμένα του Υφυπουργού Μάρκου Μπόλαρη, με αρμοδιότητα και στον τομέα της πολιτιστικής διπλωματίας, καθώς και του πρέσβη και προϊσταμένου της διεύθυνσης μορφωτικών και πολιτιστικών υποθέσεων του ΥΠ.ΕΞ., Μιχαήλ-Ευστράτιου Δαρατζίκη.

  Βέβαια το όλο εγχείρημα στηρίζει ως αρωγός και συμπαραστάτης  και η πρεσβεία του Ισραήλ στην Ελλάδα και προσωπικά η πρέσβειρα, Ιρίτ Μπεν-Άμπα.

                                             ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  Στη συνάντηση της συμπρωτεύουσας συμμετείχαν από πλευράς της διοίκησης του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου, ο πρόεδρος, Γρηγόρης Παπαχρήστος, ο αντιπρόεδρος, Νίκος Πασχαλούδης, ο γενικός γραμματέας, Οδυσσέας Μανωλόπουλος και η υπεύθυνη δημοσίων και διεθνών σχέσεων, Χάιδω Παπαχατζή.

Leonidas zarkos © copyright 2019

Τα διοικητικά μέλη του ΟΡ.ΦΕ.Ο. υποδέχθηκαν στα γραφεία της Ισραηλίτικης Κοινότητας Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος, Σατιέλ Δαυίδ και ο γενικός γραμματέας, Σαμουέλ Ιωσαφάτ.

  Οι δύο αντιπροσωπείες συζήτησαν μεταξύ άλλων τις προοπτικές ευρύτερης συνεργασίας στο 48ο  Φεστιβάλ Ολύμπου 2019, καθώς και τη δυνατότητα συμμετοχής της κοινότητας με καλλιτεχνικά σχήματα στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων. Από τους διοικητικούς παράγοντες της Ισραηλιτικής Κοινότητας, ανατέθηκε στον υπεύθυνο των πολιτιστικών θεμάτων να συνεργαστεί με τον καλλιτεχνικό σύμβουλο του ΟΡ.ΦΕ.Ο, έτσι ώστε οι δύο καλλιτεχνικοί άνδρες να  επιλέξουν και να προτείνουν τα  σχήματα που θα συμμετάσχουν  στο φετινό πρόγραμμα του θεσμού.

Leonidas zarkos © copyright 2019

Επίσης ο γενικός γραμματέας της Κοινότητας κ. Ιωσαφάτ, ο οποίος κατάγεται από την Κατερίνη, μαζί με την κ. Παπαχατζή συμφώνησαν μέσα από ένα πλαίσιο συνεργασίας να υλοποιήσουν ένα πρόγραμμα επισκεψιμότητας και προσέλευσης στην Πιερία  των μελών της κοινότητας, συνδυάζοντας τη γνωριμία του φυσικού πλούτου της παρολύμπιας περιοχής και την παρακολούθηση των καλλιτεχνικών  εκδηλώσεων του φετινού Φεστιβάλ Ολύμπου 2019. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα μέλη που απαριθμούν την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης ανέρχονται σε χίλια διακόσια. Η καθόλα ενδιαφέρουσα και άκρως παραγωγική συνάντηση ολοκληρώθηκε με ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων.

                                                        

                                                    ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

  Θερμή υποδοχή επιφύλαξε η Διοίκηση της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας στην αντιπροσωπεία του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου κατά την επίσκεψή της στα γραφεία της κοινότητας .

  Ο αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΟΡ.ΦΕ.Ο  Νίκος Πασχαλούδης  ενημέρωσε τον πρόεδρο  της Ισραηλινής κοινότητας  Μωρίς  Μαγρίζο, τον αντιπρόεδρο Ηλία Καμπελή, την γενική γραμματέα  Μπέττυ  Μαγρίζου , τον πρόεδρο της γενικής συνέλευσης Μωυσή Μανουάχ και την διευθύντρια Αλίνα Μωυσή , για τον σκοπό της επίσκεψης . Αφού αναφέρθηκε στην μακροχρόνια πορεία στον πολιτισμό του Φεστιβάλ Ολύμπου και τις σχέσεις του με τους κατοίκους του Νομού Λάρισας γνωστοποίησε ότι η επιλογή του Ισραήλ ως η φετινή τιμώμενη χώρα συναποφασίστηκε τόσο από τον ΟΡ.ΦΕ.Ο, όσο και από την  Ένωση Ξενοδόχων Πιερίας, το Επιμελητήριο του νομού, καθώς  και την σύμφωνη γνώμη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Πιερίας.

   Στη συνέχεια  υπεύθυνη δημοσίων-διεθνών σχέσεων του ΟΡ.ΦΕ.Ο, Χάιδω Παπαχατζή γνωστοποίησε για τις επαφές που πραγματοποιήθηκαν με την πρεσβεία του Ισραήλ σχετικές με τη διαμόρφωση του καλλιτεχνικών εκδηλώσεων που θα συμπεριληφθούν στο φετινό καλλιτεχνικό πρόγραμμα του 48ου Φεστιβάλ Ολύμπου. Αναφέρθηκε επίσης στην επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε  στην Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης  και  στον προγραμματισμό της  επίσημης τελετής έναρξης του φεστιβάλ Ολύμπου.

  Ο καλλιτεχνικός σύμβουλος του ΟΡ.ΦΕ.Ο Γιώργος Χανδόλιας, αφού  αναφέρθηκε στις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που συμφωνήθηκαν με την πρεσβεία του Ισραήλ καθώς και με την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης , παρουσίασε το σύνολο του καλλιτεχνικού προγράμματος του 48ου  Φεστιβάλ Ολύμπου .

  Τις θερμές ευχαριστίες εξέφρασε ο πρόεδρος της Ισραηλινής κοινότητας Λάρισας  Μωρίς Μαγρίζος για την πολύ ενδιαφέρουσα επίσκεψη των εκπροσώπων του ΟΡ.ΦΕ.Ο , αναφέρθηκε στην μακροχρόνια παρουσία των Ισραηλιτών στην περιοχή Λάρισας ,σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα .Η κοινότητα συμμετέχει ενεργά στην οικονομική κοινωνική και πολιτιστική ζωή της Λάρισας .

  Ο αντιπρόεδρος Ηλίας Καμπελής  επισήμανε ότι το Φεστιβάλ Ολύμπου είναι γνωστό για την ποιότητα των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και ότι ο  ίδιος είναι τακτικός επισκέπτης καθώς και πολλά μέλη της κοινότητας.

  Η γενική γραμματέας  και λογοτέχνιδα Μπέττυ  Μαγρίζου  διαβεβαίωσε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες   για την καλλιτεχνική παρουσία της κοινότητας στο φετινό φεστιβάλ.

  Τις θερμές ευχαριστίες εξέφρασε ο  Νίκος Πασχαλούδης προς την διοίκηση της Ισραηλιτικής  κοινότητας για την εποικοδομητική συνεργασία , ενημέρωσε επίσης ότι υπάρχει σχεδιασμός για την παρουσίαση του καλλιτεχνικού  προγράμματος  στην Λάρισα το δεύτερο δεκαήμερο Ιουνίου στην αίθουσα του Γαλλικού Ινστιτούτου . Για την παρουσίαση έχει ενημερωθεί η διευθύντρια του Ινστιτούτου Χρύσα Βουλγαράκη  και ζήτησε από την διευθύντρια της κοινότητας Αλίνα Μωυσή να οριστικοποιήσει την ημερομηνία .

  Στο τέλος οι δύο πλευρές αντάλλαξαν αναμνηστικά δώρα. Οι Λαρισαίοι πρόσφεραν   αντίγραφο από κιονίσκο γκριζωτού μαρμάρου από το διαχρονικό μουσείο Λάρισας  με την επιγραφή Αλεξάνδρου σχολαστικού  προστάτου με το εβραϊκό σύμβολο της μενορά (επτάφωτη λυχνία) 4-6ος ,προσέφερε ο πρόεδρος της Ισραηλίτικης Κοινότητας, ενώ από την αντιπροσωπεία των επισκεπτών, τα λευκώματα των σαράντα  χρόνων  Φεστιβάλ Ολύμπου και το αντίστοιχο από την πρώτη ανάβαση στον Όλυμπο.

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ ΕΦΑΛΤΗΡΙΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ

  Η επαναβεβαίωση της μέχρι τώρα καλής συνεργασίας και η οριοθέτηση νέων στόχων και προοπτικών για την διαμόρφωση ακόμα ελκυστικότερου τουριστικού προφίλ, μέσω των δραστηριοτήτων του Φεστιβάλ Ολύμπου, αποτέλεσε το θεματολόγιο της επίσκεψης του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας (Ε.ΞΕ.Π.) στα γραφεία του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου (ΟΡ.ΦΕ.Ο.).

  Ο πρόεδρος του Οργανισμού, Γρηγόρης Παπαχρήστος, υποδεχόμενος την πρόεδρο της Ένωσης, Ευαγγελία Ξυπτερά και τα συνοδεύοντα αυτήν διοικητικά της μέλη, αφού εξέφρασε την ιδιαίτερή του χαρά και ικανοποίηση, αναφέρθηκε στην πολυετή συνεργασία των δύο πλευρών, καθώς και στην προσωπική συμβολή της κ. Ξυπτερά στην επί σειρά ετών σύμπλευση των δύο φορέων, επισημαίνοντας:

  « Είναι καιρός  να γίνει ποιο οργανωμένα και περισσότερο συστηματική η μεταξύ μας συνεργασία. Η υπεραξία που απέκτησε ο Οργανισμός Φεστιβάλ Ολύμπου τα τελευταία χρόνια τόσο στο καλλιτεχνικό και πνευματικό επίπεδο , όσο και στο επίπεδο των διεθνών σχέσεων με την καθιέρωση του θεσμού της τιμώμενης χώρας,  πρέπει να σταθεροποιηθεί αλλά και να αναπτυχθεί ακόμη περαιτέρω. Όμως για να γίνει αυτό πράξη από δω και πέρα, απαιτείται η υποστήριξη  όλων των αναπτυξιακών φορέων του Νομού. Το Φεστιβάλ Ολύμπου είναι βέβαιο ότι μπορεί να συμβάλλει στην καθιέρωση του πολιτιστικού τουρισμού αλλά και να βελτιώσει την εικόνα του λεγόμενου παραλιακού τουρισμού. Είμαστε στην διάθεση σας για να πετύχουμε αυτό το σκοπό.»

  Από την πλευρά της  η πρόεδρος της  Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας, Ευαγγελία Ξυπτερά,  αναφέρθηκε στη συνεργασία που είχε είτε ως τουριστικός επιχειρηματίας είτε ως πρόεδρος της Ένωσης, καταλήγοντας: « Γνωρίζω πολύ καλά  την μεγάλη προσπάθεια που καταβάλει η διοίκηση του ΟΡ.ΦΕ.Ο.  για να καθιερώσει το Φεστιβάλ Ολύμπου, ως ένα από τους μεγαλύτερους  πολιτιστικούς  θεσμούς  της χώρας με πανελλήνια αναγνώριση και διεθνή ακτινοβολία. Αυτή ακριβώς η επιτυχία αναδεικνύει τις μεγάλες δυνατότητες του Οργανισμού ώστε να συμβάλλει στην διαμόρφωση μιας ελκυστικότερης  τουριστικής εικόνας της Πιερίας. Η μεγάλη και αξιοθαύμαστη εθελοντική δουλειά που γίνεται από την διοίκηση του ΟΡ.ΦΕ.Ο. θα πρέπει να εμπλουτιστεί με επαγγελματικού επιπέδου ενέργειες, όπως ο έγκαιρος προγραμματισμός των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων ώστε να προβάλλονται στις διεθνείς εκθέσεις τουρισμού, εκεί όπου  συμμετέχει η Ε.ΞΕ.Π. καθώς και η δημιουργία εύχρηστης ξενόγλωσσης ιστοσελίδας του Φεστιβάλ Ολύμπου. Είναι γεγονός ότι πλέον βρισκόμαστε στην αρχή μιας νέας πορείας, όπου μπορούμε να καταφέρουμε πολλά με την κοινή προσπάθεια τόσο στον πολιτισμό, όσο και στην τουριστική ανάπτυξη της Πιερίας.»

  Μεταξύ των ειπωθέντων στον καθόλα γόνιμο διάλογο που ακολούθησε μεταξύ των μελών των δύο διοικήσεων, ήταν, ο έγκαιρος προγραμματισμός καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, η διεύρυνση της περιόδου του Φεστιβάλ, η μετακίνηση τουριστών από τα ξενοδοχεία προς τους χώρους των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, η προμήθεια εισιτηρίων, η διανομή του προγράμματος του Φεστιβάλ από τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις  κ.ά.

  Ολοκληρώνοντας, συναποφασίστηκε η τακτική συνάντηση μεταξύ Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου και Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας για την προώθηση και επίλυση όσων θεμάτων ανακύπτουν στο πλαίσιο της ευρύτερης και πολυποίκιλης συνεργασίας των δύο φορέων.

  Στην συνάντηση συμμετείχαν ακόμα από πλευράς Ε.ΞΕ.Π. οι:  Ηρακλής Τσιτλακίδης γενικός γραμματέας, Δημήτριος Τοπαλίδης αντιπρόεδρος, Καλλίστρατος Χαλκίδης αντιπρόεδρος, Νικόλαος Λαλούμης ταμίας,  Γεώργιος Καραλής μέλος δ.σ. υπεύθυνος νέων ξενοδόχων, Νικόλαος Μαλιώρας αν. γενικός γραμματέας και Ιωάννης Παπαδόπουλος μέλος δ.σ. υπεύθυνος γαστρονομίας, ενώ από τον ΟΡ.ΦΕ.Ο. ο αντιπρόεδρος Νίκος Πασχαλούδης και η ταμίας Ζαφείρω Κουσιοπούλου.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Ο ΟΡ.ΦΕ.Ο. ΣΥΓΧΑΙΡΕΙ ΤΟΝ Δ. ΠΑΝΤΕΡΜΑΛΗ

ΓΙΑ ΤΗ ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ

 

  Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά και τιμή η βράβευση από το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο, του ανθρώπου που σημάδεψε την ιστορική ταυτότητα της Πιερίας και της Μακεδονίας γενικότερα, του καθηγητή αρχαιολογίας και προέδρου του Μουσείου της Ακρόπολης, Δημητρίου Παντερμαλή.

  Του «σκαπανέα» που μέσω των ανασκαφικών και αρχαιολογικών ερευνών του στο Δίον από το έτος 1970 και για περίπου τέσσερις δεκαετίες, πιστοποίησε την Ελληνικότητα της Μακεδονίας και έκανε γνωστή σε ολόκληρη την οικουμένη την ιερή πόλη των αρχαίων Μακεδόνων.

  Για το πολυσήμαντο έργο του τόσο στο Δίον, όσο και στο Μουσείο της Ακρόπολης του οποίου είναι πρόεδρος, βραβεύτηκε από το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο με τον Σταυρό της Αξίας Α΄  Τάξεως του Τάγματος της Αξίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

  Η πρόεδρος του Ινστιτούτου, Φριντερίκε Φλες, στον πανηγυρικό που εκφώνησε, αναφέρθηκε στη σημασία του Μουσείου της Ακρόπολης, καθώς και στο συγγραφικό και ερευνητικό έργο του κ. Παντερμαλή, στα σημαντικά ευρήματα του τιμώμενου προσώπου στο Δίον, αλλά και την συμβολή του στην επιμέλεια μεγάλων διεθνών εκθέσεων. Ολοκληρώνοντας, επισήμανε: « Ο κ. Παντερμαλής προσπάθησε και κατάφερε να φέρει την αρχαιότητα κοντά στο κοινό.»

  « Ακόμα και τα σπουδαία μνημεία, αν η κοινωνία στέκεται αδιάφορη απέναντί τους, χάνουν τη σημασία τους. Επιδίωξή μας είναι το ευρύ κοινό να συγκινηθεί από τα έργα που βλέπει», ανέφερε στην αντιφώνησή του ο Δημήτριος Παντερμαλής, ενώ στάθηκε με σεβασμό στους δύο δασκάλους του τον Γεώργιο Μπακαλάκη και τον Μανώλη Ανδρόνικο. Κλείνοντας την ομιλία του σκιαγράφησε τους δύο μεγάλους σταθμούς της ζωής του. Τις μεταπτυχιακέ σπουδές στη Γερμανία και τη διαβίωση στην ύπαιθρο κατά   τις ανασκαφές στο Δίον.

  Αξίζει να επισημανθεί ότι το Μουσείο της Ακρόπολης των Αθηνών συγκαταλέγεται στα κορυφαία του κόσμου. Καταλαμβάνει την τριακοστή τρίτη θέση παγκοσμίως με 1,77 εκατομμύριο επισκέπτες κατά το έτος 2018.

  Στην εκδήλωση χαιρετισμούς απηύθυναν ο αναπληρωτής πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας  της Γερμανίας στην Αθήνα, Μαρκ Μπογκντάν  και η διευθύντρια του Ινστιτούτου, Κ Σπορν.

   Η διοίκηση του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου (ΟΡ.ΦΕ.Ο.) συγχαίρει τον κ. Παντερμαλή για την τόσο αξιόλογη τιμητική διάκριση.

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΡ.ΦΕ.Ο. ΣΕ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ

 

    Συνεχίζοντας τον κύκλο των επαφών εν όψει της προετοιμασίας του 48ου Φεστιβάλ Ολύμπου 2019, αντιπροσωπεία του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου (ΟΡ.ΦΕ.Ο.), αποτελούμενη από τον πρόεδρο, Γρηγόρη Παπαχρήστο, την ταμία, Ζαφείρω Κουσιοπούλου και το μέλος, Πλάτωνα Τασχουνίδη, επισκέφθηκε την Τετάρτη 10 Απριλίου 2019, τα υπουργεία Εξωτερικών και Πολιτισμού.

  Η πρώτη συνάντηση στο υπουργείο Εξωτερικών, με τον υφυπουργό Εξωτερικών και αρμόδιο σε θέματα της εξωτερικής πολιτιστικής διπλωματίας, Μάρκο Μπόλαρη. Τα θέματα που τέθηκαν σχετίζονται  με τη συνεργασία της τιμώμενης χώρας  στο φετινό 48ο  Φεστιβάλ Ολύμπου, που είναι το Ισραήλ. Συζητήθηκε η δυνατότητα αποστολής αντιπροσωπείας του Οργανισμού στην τιμώμενη χώρα με σκοπό να προβάλει και να γνωστοποιήσει  το Φεστιβάλ Ολύμπου και γενικότερα την Πιερία. Ως επίσης και η προοπτική  να προσκληθούν στην Πιερία  τουριστικοί πράκτορες και μεγάλα δημοσιογραφικά μέσα επικοινωνίας, ώστε να τη γνωρίσουν και να την προβάλουν στο Ισραήλ.

Με τον υφυπουργό Πολιτισμού, Κώστα Στρατή, συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την οικονομική ενίσχυση του Φεστιβάλ Ολύμπου και τη γενικότερη συνεργασία των δύο πλευρών. Έγινε αναφορά στη σημαντική συμβολή του ΟΡ.ΦΕ.Ο. στην αξιοποίηση των ιστορικών τόπων της περιοχής, ενώ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στα  προβλήματα του αρχαιολογικού χώρου του Δίου, που έχουν σχέση με τις υποδομές.

  Είναι χαρακτηριστικό ότι και στις δύο συναντήσεις υπήρξε γόνιμος και παραγωγικός διάλογος. Από πλευράς των κυβερνητικών παραγόντων, δόθηκε η διαβεβαίωση για την όσο το δυνατό καλύτερη επίλυση των θεμάτων που τέθηκαν τόσο από την αντιπροσωπεία του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου όσο και από τους παρευρισκόμενους, τον Βουλευτή Πιερίας, Αστέριο Καστόρη και την πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας, Ευαγγελία Ξυπτερά.