Περί ύφους και ήθους,

διαστρέβλωσης

και λοιπών ερωτηματικών (του Αστέριου Γαλάνη)

Στις 12 Μαρτίου 2019, η “Εφημερίδα του Ολύμπου” δημοσίευσε αυτό:

“Γαλανιάδα” για το νερό (του Πλαταμώνα)

Την ίδια μέρα και όπως συμβαίνει με πολλά δημοσιεύματα της ΕτΟ, το ίδιο θέμα αναδημοσιεύτηκε στη σελίδα της εφημερίδας στο Facebook, χωρίς άλλο πρόσθετο σχολιασμό, παρά μόνο με το link που οδηγούσε στο πρωτότυπο δημοσίευμα.

Στο δημοσίευμα της ΕτΟ, είναι εμφανές ότι -πέρα από την ελάχιστη εισαγωγή που κι αυτή αναπαράγει σε μεγάλο βαθμό τα όσα είχε δημοσιεύσει ο Αστέριος Γαλάνης στο προφίλ του στο Facebook- δεν υπάρχει τίποτε περισσότερο από την φωτογραφική αποτύπωση του ποστ του Αστέριου Γαλάνη στο Facebook. Οι φωτογραφίες δε του δημοσιεύματος είναι φωτογραφίες που συνόδευαν το ποστ του Αστέριου Γαλάνη και εύκολα το διαπιστώνει κανείς, αφού φαίνονται και στο ποστ που εμφανίζεται με φωτογραφική ακρίβεια.

Την ίδια μέρα, χωρίς καμία άλλη ειδοποίηση, προειδοποίηση ή και απαίτηση για επανόρθωση ή κάποια -όποια- αλλαγή, ο πρωταγωνιστής του δημοσιεύματος, σχολιάζοντας το δημοσίευμα, έγραψε μεταξύ άλλων και τα εξής:

Αστέριος Γαλάνης Θα ήθελα εδώ να δώσω μία απάντηση . Έκανα μία δημοσίευση στο face book και εσείς με ύφος και ήθος απίστευτο την κάνατε copy paste και σχολιάσατε τις πρώτες δύο σειρές διαστρεβλώνοντας πλήρως το περιεχόμενό της. Με την ουσία δε του θέματος αν και δημοσιογράφος ( ? ) δεν ασχοληθήκατε.
Παραθέτω παρακάτω μία δημοσίευση στο face book και μία στην Λευτεριά ώστε ο καθένας να διαβάσει και να βγάλει τα συμπεράσματά του. Εσείς βέβαια δεν ασχοληθήκατε με αυτές.(…..)

Στο ίδιο σχόλιο (όπως φαίνεται), παρέθεσε και κείμενο που είχε δημοσιεύσει ένα χρόνο πριν (Μάρτιο του 2018) στο προφίλ του και σε τοπικό blog, σχετικό με την ύδρευση του Πλαταμώνα, το οποίο επέλεξε να ΜΗΝ στείλει και στην ΕτΟ, αλλά που τώρα απαιτούσε η ΕτΟ να το γνωρίζει και να το λάβει υπ’ όψιν της.

Όπως φαίνεται και από τις απαντήσεις μου, ο Αστέριος Γαλάνης δεν επέλεξε στη συνέχεια να αποκαταστήσει όσα δημοσίευσε -καταχρώμενος και την ελευθερία να σχολιάζει ο οποιοσδήποτε στα ποστ μου στο FB- και αφορούν το ύφος και το ήθος μου, διαστρέβλωση (πραγματικών γεγονότων;), ενώ ταυτόχρονα αμφισβητεί και το αν είμαι δημοσιογράφος… Είχε δε χρόνο άπλετο να το πράξει αυτό ως πρόσφατα, αλλά δεν το έπραξε. Τα σχόλιά του είναι ακόμη εκεί και -κατά την δική μου άποψη- συνεχίζουν να με προσβάλλουν, βάναυσα και απρόκλητα, άδικα και συντριπτικά, ως άνθρωπο και ως επαγγελματία (επί 30 χρόνια).

Ο Αστέριος Γαλάνης δεν είναι ένας άγνωστος. Δεν είναι ο μέσος ανώνυμος δημότης-πολίτης και συμπολίτης μας. Είναι δημοτικός σύμβουλος Δίου-Ολύμπου, ανεξάρτητος σήμερα, προερχόμενος από την “Ολύμπια Συμμαχία” του Κ. Δημόπουλου και υποψήφιος για το επόμενο Δημοτικό μας Συμβούλιο. Χρημάτισε πρόεδρος του Δημοτικού μας Συμβουλίου, από τον Σεπτέμβριο του 2014 ως τον Μάρτιο του 2017 και έκτοτε είναι μέλος του ΔΣ της ΔΕΥΑΔΟΛ, αν και από τον Δεκέμβριο του 2018 έχει ανεξαρτητοποιηθεί.

Ο Αστέριος Γαλάνης δεν είναι άγνωστος και στην ΕτΟ. Από τον Ιούλιο του 2015 ως σήμερα, έχει δώσει δύο συνεντεύξεις, ανήκει δηλαδή στην πολύ μικρή ομάδα τοπικών αρχόντων που έχουν δώσει περισσότερες από μία συνεντεύξεις σ’ αυτό το διάστημα. Η πρώτη του συνέντευξη στην “Εφημερίδα του Ολύμπου” ήταν και η πρώτη συνέντευξη της -νέας, τότε- εφημερίδας και η επιλογή αυτή του γράφοντας έγινε για να είναι θεσμική η αρχή, με μια συνέντευξη του πρώτου τη τάξει δημότη-πολίτη (ως προέδρου του Δημοτικού μας Συμβουλίου) του Δήμου μας. Η δεύτερη, πολύ πρόσφατη, έγινε σε μια σημαντική στιγμή της πορείας του Αστέριου Γαλάνη στα κοινά: με την ανεξαρτητοποίησή του από την παράταξη Δημόπουλου. Στη διάρκειά της μάλιστα ο Αστέριος Γαλάνης επιβεβαιώνει τις φήμες που τον ήθελαν να αλλάζει στρατόπεδο και να συνεχίζει αυτή την πορεία στα κοινά.

Για το ύφος και το ήθος μου, ως επαγγελματίας δημοσιογράφος, μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (άρα και με υποχρέωση να ασκώ κύρια και αποκλειστικά μόνο αυτό το επάγγελμα), ελέγχομαι διαρκώς και μόνιμα και αρκεί μια καταγγελία στο αρμόδιο προς αυτό όργανο της ΕΣΗΕΜ-Θ για να ελεγχθώ και μάλιστα άμεσα (ακόμη και σε διάστημα τριών -3- ημερών, αν ζητηθεί) και αναπόδραστα. Και με συγκεκριμένες ποινές, αν βρεθώ να παραβαίνω όσα δεν μπορώ να παραβώ. Μέχρι στιγμής, δεν μου είναι γνωστή κάποια τέτοια προσφυγή του Αστέριου Γαλάνη ή οποιουδήποτε άλλου. Ούτε ποτέ κανείς έχει προσφύγει στην ΕΣΗΕΜ-Θ ή άλλη Ένωση Συντακτών, εναντίον μου.

Επειδή η δουλειά του δημοσιογράφου αφορά το ύψιστο αγαθό της Πληροφόρησης/Επικοινωνίας των πολιτών,

επειδή ο μικρός μας τόπος δεν αφήνει περιθώρια σε κανέναν μας να κρυφτεί -ειδικά όσους ασχολούνται με τα κοινά-,

επειδή το κύρος και η εγκυρότητα είναι ο πυρήνας της ύπαρξης κάθε δημοσιογράφου (πολύ περισσότερο σε προεκλογική περίοδο),

επειδή σε καμία περίπτωση δεν θέλω να αποφύγω την όποια ευθύνη και ακριβώς επειδή είναι τεράστια ευθύνη η κριτική των αρχόντων, η υπεύθυνη και βάσιμη και με στοιχεία,

επειδή η ύπαρξη ενός δημοσιογράφου (που μπορεί να μην είναι δημοσιογράφος) ή ενός Μέσου που διαστρεβλώνει και έχει ύφος και ήθος απίστευτο, μπορεί να συμβαίνει με την ανοχή των αρχόντων αυτών -ή και την υστεροβουλία τους-,

αλλά κυρίως γιατί οι τοπικοί μας άρχοντες πρωταγωνιστούν στο αποτέλεσμα της δουλειάς μου -ως επαγγελματία δημοσιογράφου-,

σ’ αυτούς απευθύνθηκα, ρωτώντας τους αν συμφωνούν με τις απόψεις του Αστέριου Γαλάνη και αν πράγματι ο γράφων/ΕτΟ διαστρεβλώνει κι έχει ύφος και ήθος απίστευτο.

Και πριν απ’ όλους, απευθύνθηκα στον επικεφαλής του συνδυασμού του Αστέριου Γαλάνη, υποψήφιο δήμαρχο Βαγγέλη Γερολιόλιο. Δυστυχώς -για μένα-, η άποψή του ήταν ταυτόσημη μ’ αυτή του Αστέριου Γαλάνη.

Απευθύνθηκα στη συνέχεια -γραπτώς, στις 20.3.2019- και στους υπόλοιπους εν ενεργεία δημοτικούς άρχοντες και τους υποψήφιους δημοτικούς άρχοντες (όχι όλους), δηλαδή τους Κουρίτα, Λάππα, Κιάφα, Μυλωνέρο και Φαρμάκη, ενημερώνοντας ταυτόχρονα και τον Β. Γερολιόλιο για το ερώτημά μου αυτό. Τελικά, απάντησαν μόνο οι Λάππας και Κιάφας. Οι υπόλοιποι επέλεξαν να μην απαντήσουν. Πιθανώς, συμφωνούν κι αυτοί με τις θέσεις Γαλάνη.

Κι επειδή η ΕτΟ υπάρχει μόνιμα υπέρ της διαφάνειας, επειδή σε καμία περίπτωση δεν θέλει να καταχραστεί την όποια δημοσιότητα ως μέσο πίεσης κι εκβίασης, με αυτούς τους δύο θεωρεί ότι μπορεί να “συνομιλεί” ως Μέσο. Θα ήταν τουλάχιστον παράδοξο να επιμένει να ασχολείται με όσους θεωρούν ότι διαστρεβλώνει και όλα τα υπόλοιπα…

Όσον αφορά την συνεχιζόμενη, βάναυση και απρόκλητη προσβολή (κατ’ εμέ) του Αστέριου Γαλάνη, αυτή θα κριθεί από τους πλέον αρμόδιους και το αποτέλεσμα της κρίσης τους (όποιο κι αν είναι) θα δημοσιευτεί αυτούσιο στην ΕτΟ.-

Οι απαντήσεις των Λάππα και Κιάφα:

Νίκος Λάππας

03/23/2019 (20:44:37 EEST)

Μου ζητήθηκε να εκφέρω άποψη για το κατά πόσον θεωρώ βάσιμη ή όχι τη μομφή του συναδέλφου κ. Αστερίου Γαλάνη περί διαστρέβλωσης συγκεκριμένης δημοσίευσης του από τον εκδότη της “Εφημερίδας του Ολύμπου”, καθώς και για το σχόλιο του κ. Γαλάνη περί “ύφους και ήθους” που επέδειξε ο εκδότης της Ε.Τ.Ο. σχετικά με την επίμαχη δημοσίευση. Έχοντας διαβάσει όλες τις σχετικές δημοσιεύσεις, θεωρώ ότι η άποψη του συναδέλφου Δημοτικού Συμβούλου κ. Γαλάνη (περί διαστρέβλωσης, ύφους και ήθους) είναι τουλάχιστον υπερβολική και σίγουρα ατυχής. Για αυτό προσκαλώ και παρακαλώ τον αγαπητό συνάδελφο να αναθεωρήσει και να ανασκευάσει την δήλωσή του. Σε σχέση με την ίδια την υπόθεση της κακής ποιότητας νερού στον Πλαταμώνα, θα ήθελα να δηλώσω ότι θεωρώ πως ο συνάδελφος κ. Γαλάνης είναι από τους ελάχιστους γνώστες του προβλήματος σε βάθος και προφανώς ενήργησε με σκοπό την επίλυση του προβλήματος. Σε σχέση με τα εύλογα ερωτήματα που προκύπτουν κι επισημαίνονται και από την Ε.Τ Ο., επιφυλάσσομαι και αναμένω να δοθούν επίσημες απαντήσεις στην επικείμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Με τιμή,
Νικόλαος Αθ. Λάππας, Υποψήφιος Δήμαρχος Δίου – Ολύμπου

Πέτρος Κιάφας
(24.3.2019)

Ουδέποτε ως τώρα αμφισβήτησε κάποιος την δημοσιογραφική σου ιδιότητα και αυτό αποδεικνύεται απ’ όλα όσα, καθημερινά δημοσιεύεις στην ΕτΟ. Υποχρέωση του καθε δημοσιογράφου είναι να ενημερώνει τον κόσμο, ώστε να έχει σφαιρική ενημέρωση για όλα. Και σ’ αυτό, ο Γιάννης Τσίρος έχει να επιδείξει -ως τώρα- πλήρη ευθύνη.