Η ΕτΟ αποχαιρετά τον μαχητή

και τον φίλο

“έφυγε” στα 72 του, μαχόμενος ως την τελευταία στιγμή – η ΕτΟ θα τηρήσει το ελάχιστο πένθος της μιας μέρας στη μνήμη του

 

 

 

Κόμπιαζα κι έκανα σαρδάμ στην εκφώνηση των δελτίων ειδήσεων όταν έμαθα ότι παρακολουθεί με προσοχή όσα περισσότερα δελτία μπορεί κι ότι τώρα παρακολουθούσε με ακόμη μεγαλύτερη προσοχή για να δει αν ο καλαμαράς είχε “εγκλιματιστεί” ή υπήρχε ως ξένο σώμα…

Όταν, στις 23 Ιουλίου του 2004, αφιέρωσα ολόκληρο το μέρος του δελτίου με τις εξωτερικές ειδήσεις (παραδοσιακά, εξίσου σημαντικό για τους Κυπρίους με τις ειδήσεις του εσωτερικού) στην επανένωση του Μόσταρ -με την ανακατασκευή της γέφυρας που ένωνε τους δύο τομείς της πόλης και είχε καταστραφεί στον εμφύλιο της Βοσνίας-, τα τηλέφωνα “έσπασαν” για να ψέξουν το ατόπημα. Ο Πρόεδρος (που ήταν “Πρόεδρος” πριν γίνει Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας) είπε μόνο ένα “ο καλαμαράς έπραξε σωστά”. Αλλά η επανένωση ήταν πια ένοχος όρος, μήνες μετά την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν κι ό,τι σχετικό όφειλε να απορριφθεί μαζί με το ένοχο. Έτσι κι έγινε…

Η πρώτη φορά που βρεθήκαμε οι δυο μας σ’ ένα γραφείο με το κασετοφωνάκι ανάμεσά μας, είχε ταυτόχρονα άλλες τρεις πρωτιές: η πρώτη μου συνέντευξη με πολιτικό ανάλογου αξιώματος, η πρώτη του συνέντευξη μετά το Ανάν και για το τι μπορούσε να συμβεί στο μέλλον, μετά την απόρριψη του Σχεδίου, για την -έντυπη, τότε- “Μακεδονία”. Κι εκεί ο Δημήτρης Χριστόφιας είπε για πρώτη φορά ότι η μόνη διέξοδος είναι πια οι απ’ ευθείας συνομιλίες (των δύο κοινοτήτων της Κύπρου) κι έκτοτε αυτό συμβαίνει.

Δεν ήταν μόνο γήινος κι ανθρώπινος. Ήταν ο μόνος που συνάντησα, του οποίου κάθε κουβέντα και όλες του οι κουβέντες, κουβαλούσαν το ίδιο φορτίο αγώνων και βάσανων, επιμονής και συγκατάβασης και κατανόησης ταυτόχρονα.

Έχω ακούσει πολλές φορές το “κε Τσίρο” ή το “Γιάννη”.

Το δικό του “Γιάννη” δεν είχε ως τώρα δεύτερο. Και πολύ πιθανώς δεν θα έχει.

Γεια σας, κε Πρόεδρε.

Είθε να επιστρέψετε στο Δίκωμο κι ο Μεμέτ να ‘ναι αυτός που θα ανοίγει δρόμο στην πομπή, στον ανήφορο, στον κατήφορο και στο ισιάδι.

 


«Έφυγε» ο Δημήτρης Χριστόφιας

 

 

 


ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ
Ο Πρόεδρος

21-06-2019, 18:24

Γραπτή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη
για τον θάνατο του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια

Είναι με μεγάλη θλίψη που πληροφορήθηκα τον θάνατο του Δημήτρη Χριστόφια. Ενός πολιτικού που για χρόνια πορευτήκαμε σε παράλληλες πορείες, πάντοτε όμως για το καλό του τόπου.

Γνωρίζοντας πόσο ταλαιπωρήθηκε από την κλονισμένη για δεκαετίες υγεία του, εύχομαι να είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει, και στην οικογένεια του εκφράζω τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια.

 



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 21.06.2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Με θλίψη αποχαιρετούμε τον Δημήτρη Χριστόφια, έναν γνήσιο ηγέτη του κυπριακού λαού, έναν μεγάλο αγωνιστή της Αριστεράς, πάντοτε μπροστάρη στους κοινωνικούς αγώνες και ιδιαίτερα στον αγώνα για την επανένωση της Κύπρου και την ειρηνική συμβίωση όλου του κυπριακού λαού. Το σπουδαίο έργο του θα μείνει παρακαταθήκη για το μέλλον.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του.

 

«Η πορεία του Δημήτρη Χριστόφια ήταν καθοριστική στη νεότερη ιστορία της Κύπρου. Ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεργάστηκε αρμονικά με όλους τους Έλληνες πρωθυπουργούς και υπηρέτησε τις ελληνοκυπριακές σχέσεις. Στην οικογένειά του και το ΑΚΕΛ τα θερμά μου συλλυπητήρια».

Κυριάκος Μητσοτάκης,
πρόεδρος της “Νέας Δημοκρατίας”

 

Η Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας εκφράζει τη βαθιά της λύπη για τον απροσδόκητο θάνατο του συντρόφου Δημήτρη Χριστόφια, επιφανούς στελέχους του ΑΚΕΛ, πρώην ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ και προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τον οποίο το ΚΚΕ διατήρησε για δεκαετίες θερμές συντροφικές σχέσεις. Συγκεκριμένα, αναφέρει:

«Ο σύντροφος Δημήτρης Χριστόφιας γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1946 στο χωριό κάτω Δίκωμο της επαρχίας Κερύνειας και από μαθητής μπήκε στην ενεργό δράση. Από μικρή ηλικία πίστεψε στο δίκιο και υπηρέτησε τα συμφέροντα του κυπριακού λαού σε όλες τις φάσεις της ζωής του.

Με την πάλη του αναδείχθηκε στα καθοδηγητικά όργανα της ΕΔΟΝ και του ΑΚΕΛ. Διετέλεσε γενικός γραμματέας της ΕΔΟΝ από το 1977 μέχρι το 1987 και γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ από το 1988 μέχρι και το 2005. Εκλέχτηκε πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και την περίοδο 2008-2013 Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πρωτοστάτησε στους αγώνες του κυπριακού λαού κατά της τουρκικής κατοχής, για την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο. Διέθεσε μεγάλο μέρος της ζωής του για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Ο σύντροφος Δημήτρης Χριστόφιας υπήρξε διεθνιστής, στάθηκε στο πλευρό της πάλης του ΚΚΕ και του κομμουνιστικού κινήματος.

Οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες στην Ελλάδα θα τον θυμόμαστε για πάντα.

Η ΚΕ του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην ΚΕ του ΑΚΕΛ, στη σύζυγό του, Έλση, και τα παιδιά του, Μαριάννα, Χριστίνα και Χρήστο».

 

Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για Δ. Χριστόφια: Έχασα το σύντροφό και φίλο μου (Ηχητικό)
 

 

Πέθανε ο Δημήτρης Χριστόφιας- Συλλυπητήρια μηνύματα (video)