Μάντρα, Μάτι, Ποτίδαια

και όπου αλλού έχουμε κατα πολύ ξεπεράσει τα όρια

τα φυσικά φαινόμενα γίνονται όλο και εντονότερα, φονικότερα και μόνιμα πλέον αποκαλύπτουν ότι τις δυνάμεις της Φύσης ανταγωνίζεται η ανθρώπινη παράνοια για το συμφέρον και το κέρδος

 

 

‘Ένα νέο “έντονο καιρικό φαινόμενο”, όπως ονομάζονται στις προγνώσεις και στα δελτία Τύπου, πριν αποδειχτούν καινοφανείς καταστροφικές εκφάνσεις της καλπάζουσας κλιματικής αλλαγής, δημιούργησε την “Μάντρα της Βόρειας Ελλάδας” και μάλιστα σε πολύ μικρότερο χρόνο.

Και στην περίπτωση της Χαλκιδικής, δραματικότερος παράγοντας απ’ όλους αποδείχτηκε, όχι το μέγεθος και η ένταση του φυσικού φαινομένου, αλλά η έκταση παρανομιών, παραλείψεων και αδιαφορίας, σε πολλές περιπτώσεις, σε εγκληματικό επίπεδο. Οικισμοί που γιγαντώθηκαν χωρίς κανένα κανόνα και προγραμματισμό, καμία ελάχιστη πρόβλεψη, ευθύνες ιδιωτών και ατόμων που θέτουν σε κίνδυνο το σύνολο, παραβάσεις καθήκοντος συνήθεις, αλλά προοδευτικά φονικές.

Το τι έπεται δεν έχει πείσει πολλούς για την ανάγκη ολικής και αποτελεσματικής κινητοποίησης, με κοινό σκοπό να εξαλείψουμε το αίτιο και να περιορίσουμε τις παράπλευρες -αλλά σαρωτικές- συνέπειές του. Μήνα με το μήνα, η Φύση θα μας αποκαλύπτει την πραγματική της δύναμη κι εμείς θα ανακαλύπτουμε ότι η Φύση, ο κόσμος που μας δημιούργησε και μέσα του ζούμε, δεν έχει …προθέσεις και αισθήματα, παρά συνολική προσήλωση στο μοντέλο “δράση/ανάδραση”. Ως να κατακτήσουμε τα μέγιστα για τον συγκεκριμένο αγώνα της Ανθρωπότητας, ας ξαναδούμε όλοι μας, πριν μας συμβεί, πως διασφαλίζουμε την προσωπική μας ακεραιότητα στα λίγα λεπτά μιας ανύπαρκτης ως τώρα καταστροφής και πόσα πρέπει να κάνουμε άμεσα για να αποκτήσει και πάλι ισορροπία ο κόσμος στον οποίο ζούμε και δεν εξουσιάζουμε ούτε σε απειροελάχιστο ποσοστό.

Κι επειδή οι ίδιοι εμείς επικαλούμαστε και διαφημίζουμε την τύχη μας να ζούμε σε ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον, παγκόσμια διάσημα και παγκόσμια μοναδικό, εμείς πρέπει να πρωτοπορήσουμε στο να πράξουμε τα ανάλογα. Δεν έχουμε χρόνο να περιμένουμε ηγέτες και ηγεσίες.

 

Φονική κακοκαιρία στη Χαλκιδική:
7 νεκροί, τεράστιες καταστροφές και αγωνία για την επόμενη μέρα

 

 

 

11/07/2019

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας από την πρώτη στιγμή στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της φονικής κακοκαιρίας στη Χαλκιδική

 

Σαράντα μηχανήματα έργου και περισσότερα από 100 άτομα προσωπικό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συνεχίζουν από χτες να συνδράμουν το έργο της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, του ΕΚΑΒ και των Δήμων, ώστε να επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς η καθημερινότητα στη Χαλκιδική, μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που έπληξαν την περιοχή.

Σχεδόν στο σύνολο του οδικού δικτύου αποκαταστάθηκαν οι ζημιές και τις επόμενες ώρες θα αποκατασταθεί η προσβασιμότητα και στην περιοχή της Ποτίδαιας, όπου έπεσε πυλώνας της ΔΕΗ στο κεντρικό οδικό δίκτυο.

Επίσης, τα συνεργεία της Περιφέρειας προχώρησαν σε αποκαταστάσεις κατεστραμμένων δικτύων, ενώ για την αντιμετώπιση των προβλημάτων υδροδότησης των πολιτών (λόγω της διακοπής ηλεκτροδότησης), η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας φρόντισε να γίνει διανομή νερού από ιδιώτες στους Δήμους όπου υπάρχει πρόβλημα.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενέκρινε άμεσα το αίτημα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και κήρυξε το νομό Χαλκιδικής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Με εντολή του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα 15 συνεργεία μηχανικών της Περιφέρειας από το πρωί καταγράφουν τις ζημιές ειδικά στη Χαλκιδική, προκειμένου το ταχύτερο δυνατό να γίνει η αποκατάστασή τους και η αποζημίωση των πληγέντων.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας συμμετείχε σε συσκέψεις με τους φορείς της Χαλκιδικής και όλα τα κυβερνητικά στελέχη που βρέθηκαν στην περιοχή (Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, Υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης Θεόδωρος Καράογλου και Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς) και ενημέρωσε προσωπικά και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Η κακοκαιρία ήταν πραγματικά πρωτοφανής. Περιμέναμε έντονα καιρικά φαινόμενα και είχαμε προειδοποιήσει εγκαίρως με ανακοινώσεις της Περιφέρειας. Ο μηχανισμός της Περιφέρειας ήταν σε επιφυλακή πριν καν αρχίσει το φαινόμενο και η επέμβασή του ήταν άμεση. Από την πρώτη στιγμή ενεργοποιήσαμε όλο τον μηχανισμό της πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και συνεχίζουμε χωρίς διακοπή, προκειμένου να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας, τους επισκέπτες, αλλά και τους φορείς που δίνουν τη μεγάλη μάχη της επόμενης μέρας. Για να δώσω την εικόνα της σφοδρότητας του φαινομένου αρκεί να πω ότι σε Σιθωνία και Κασσάνδρα έπεσαν πάνω από 5.000 κεραυνοί, οι άνεμοι έπνεαν με ένταση άνω των 11 Μποφόρ και η ταχύτητά τους ξεπέρασε τα 100 χιλιόμετρα την ώρα. Τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν δεν ήταν αποτέλεσμα πλημμυρικών φαινομένων, αλλά προκλήθηκαν από τους ισχυρούς ανέμους, τον ανεμοστρόβιλο και την απίστευτη ένταση του φαινομένου. Δυστυχώς θρηνούμε θύματα και η σκέψη μας είναι στις οικογένειές τους, στους τραυματίες και στους ανθρώπους που υπέστησαν ζημιές. Η Περιφέρεια, η Αυτοδιοίκηση, η Πολιτική Προστασία, οι Αρχές και η Πολιτεία κινητοποιήθηκαν άμεσα και είναι διαρκώς σε συνεργασία και συνεννόηση, προκειμένου να αποκατασταθούν άμεσα όλα τα προβλήματα. Απευθύνω έκκληση προς όλους τους αρμόδιους για την ταχύτερη δυνατή αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, που είναι αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα στη Χαλκιδική. Επισήμανα και στη νέα κυβέρνηση ότι απαιτείται να συνεργαστούμε ώστε από μηδενική βάση να δημιουργήσουμε ένα νέο, σύγχρονο και αποτελεσματικό σύστημα πολιτικής προστασίας για να μπορούμε να ανταποκριθούμε ακόμη και στα πιο έντονα καιρικά φαινόμενα, καθώς ολοένα και πιο συχνά ερχόμαστε πλέον αντιμέτωποι με τέτοιες καταστάσεις. Τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες των θυμάτων», επισήμανε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

 

 

    

 

Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος
                                          Γραφείο Τύπου

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: 3976e Ώρα: 15:00 Αθήνα:  11/07/2019

 

Λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο, σε διάφορες περιοχές της επικράτειας, ισχυρές δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος κλήθηκαν να συνδράμουν σε επιχειρήσεις παροχής βοηθείας, κυρίως κοπές δέντρων και αφαιρέσεις αντικειμένων,  και συγκεκριμένα:

 

Στην περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας :

  • στο νομό Χαλκιδικής, έχουμε δεχτεί συνολικά 600 κλήσεις. Για την αντιμετώπισή τους συμμετέχουν 87 πυροσβεστικοί υπάλληλοι με 37 οχήματα και 21 άτομα πεζοπόρο τμήμα,
  • στο νομό Θεσσαλονίκης, έχουμε δεχτεί συνολικά 345 κλήσεις. Για την αντιμετώπισή τους συμμετέχουν 20 πυροσβεστικοί υπάλληλοι με 7 οχήματα,
  • στο νομό Ημαθίας, έχουμε δεχτεί 90 κλήσεις. Για την αντιμετώπισή τους συμμετέχουν 45 πυροσβέστες με 10 οχήματα.

 

Στην περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας:

  • στο νομό Ροδόπης έχουμε δεχτεί 79 κλήσεις. Για την αντιμετώπισή τους συμμετέχουν  30 πυροσβέστες με 10 οχήματα,
  • στο νομό Έβρου έχουμε δεχτεί 30 κλήσεις. Για την αντιμετώπισή τους συμμετέχουν 25 πυροσβέστες με  9 οχήματα.

 

Στην περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας:

  • στην περιοχή της Εορδαίας έχουμε δεχτεί 35 κλήσεις. Για την αντιμετώπισή τους συμμετέχουν 10 πυροσβέστες με 5 οχήματα.

 

Στην περιφέρεια της Ηπείρου:

  • στο νομό Ιωαννίνων έχουμε δεχτεί 18 κλήσεις. Για την αντιμετώπισή τους συμμετέχουν 28 πυροσβέστες με 14 οχήματα,
  • στο νομό Θεσπρωτίας έχουμε δεχτεί 3 κλήσεις. Για την αντιμετώπισή τους συμμετέχουν 4 πυροσβέστες με 2 οχήματα,
  • στο νομό Πρεβέζης έχουμε δεχτεί 2 κλήσεις. Για την αντιμετώπισή τους συμμετέχουν 4 πυροσβέστες με 2 οχήματα.

 

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΙΕΡΙΑΣ
28ης Οκτωβρίου 40, Κατερίνη, Τ.Κ. 60132
e-mail: press@pieria.pkm.gov.gr
ιστοσελίδα: http://www.pkm.gov.gr
facebook: www.facebook.com/perifereiakienotitapierias

Κατερίνη,  11 Ιουλίου 2019

Δελτίο Τύπου

 

Η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας σε επιχειρησιακή εγρήγορση και ετοιμότητα συνεργάζεται άμεσα και αποτελεσματικά με τη Διεύθυνση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Πιερίας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία

ΣΟΦΙΑ ΜΑΥΡΙΔΟΥ

«Η Περιφερειακή Ενότητα ΠΙΕΡΙΑΣ σε αγαστή συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία αντιμετωπίζει τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα»

 

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, με το Διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Πιερίας και υπηρεσιακούς παράγοντες της ΠΕ Πιερίας – από το τμήμα Πολιτικής Προστασίας και την Υποδιεύθυνση Τεχνικών Έργων – σε συνάντηση εργασίας, έκαναν την πρώτη αποτίμηση των ζημιών που καταγράφηκαν στην Πιερία, μετά την τελευταία κακοκαιρία (έντονη βροχόπτωση και χαλαζόπτωση αλλά και ισχυροί θυελλώδεις άνεμοι).

Ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, ανέφερε ότι στην περιοχή ευθύνης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κατερίνης καταγράφηκαν και επενέβησαν κλιμάκια Πυροσβεστών σε 18 συμβάντα, από τα οποία, οκτώ (8) χωροθετούνται στην περιοχή ευθύνης του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Κολινδρού, ενώ τα υπόλοιπα δέκα (10) στην περιοχή ευθύνης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κατερίνης. Ωστόσο, δύο (2) ακόμα συμβάντα αντιμετώπισε και η Πυροσβεστική Υπηρεσία Λιτοχώρου. Όλα τα συμβάντα αφορούσαν πτώσεις δένδρων στο οδικό δίκτυο ευθύνης της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, χωρίς ωστόσο την παρακώλυση της κυκλοφορίας των οχημάτων, χωρίς την πρόκληση υλικών ζημιών και το σπουδαιότερο χωρίς να απειληθούν ανθρώπινες ζωές.

Στη συνάντηση αναφέρθηκαν επίσης οι ενέργειες που υλοποιήθηκαν από τις υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, κατ’ εντολή της Αντιπεριφερειάρχη, ενώ η συζήτηση επικεντρώθηκε στα μέτρα προστασίας των πολιτών και των επιχειρήσεων.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Διοικητής της Πυροσβεστικής, μέσα σε αυτό το ασταθές καιρικό τοπίο, είναι αναμενόμενη η καταγραφή πλήθους ηλεκτρικών ατμοσφαιρικών εκκενώσεων (κεραυνών), οι οποίοι είναι σε θέση αφενός να πλήξουν τις κτιριακές εγκαταστάσεις επιχειρήσεων αλλά και κατοικιών, αλλά το σπουδαιότερο ανθρώπους.

Όσον αφορά τις κτιριακές εγκαταστάσεις, αναφέρθηκε ότι η τοποθέτηση συστήματος αντικεραυνικής προστασίας (αλεξικέραυνο) είναι επιθυμητή έως επιβεβλημένη, για όλες τις επιχειρήσεις, ειδικά όταν αυτές χωροθετούνται σε περιοχές που δεν γειτνιάζουν με άλλα ψηλότερα κτίρια ή αποτελούν «πόλο έλξης κεραυνών». Σε κάθε περίπτωση η τοποθέτηση αλεξικέραυνου στις κτιριακές εγκαταστάσεις προστατεύει όχι μόνο τον μηχανολογικό εξοπλισμό και εν γένει την περιουσία αλλά κυρίως τους ανθρώπους που ζουν και εργάζονται μέσα σε αυτές.

Για τις κατοικίες, όπου επίσης παρατηρούνται προβλήματα στην ηλεκτροδότηση λόγω των καιρικών φαινομένων, η τοποθέτηση ενός συστήματος ελέγχου της τάσης – Διάταξη Διαφορικού Ρεύματος, γνωστό ως ρελέ διαφυγής ή διαρροής (αντιηλεκτροπληξιακό ρελέ), καθιστά ασφαλέστερη την κατοικία προστατεύοντας αποτελεσματικά τόσο τους ενοίκους από ηλεκτροπληξία όσο και τις ηλεκτρικές συσκευές. Σημειώθηκε επίσης, ότι η τοποθέτησή του, αφενός γίνεται μέσα στον κεντρικό ηλεκτρολογικό πίνακα της κατοικίας, ενώ το κόστος του είναι προσιτό, ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε τα οφέλη της προστασίας τα οποία προσφέρει.

Εκτιμώντας τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν, τόσο η Αντιπεριφερειάρχης όσο και ο Διοικητής της Πυροσβεστικής καλούν τους πολίτες να λάβουν τα απαραίτητα – επιπρόσθετα μέτρα αυτοπροστασίας από τους κεραυνούς, επισημαίνοντας ότι σε περίπτωση βροχόπτωσης που συνοδεύεται από κεραυνούς, δεν θα πρέπει να βρισκόμαστε σε δάσος ή σε περιοχή με δένδρα, να μην κρατάμε ομπρέλες ή να στεκόμαστε κάτω από αυτές και το κυριότερο να φροντίσουμε να προστατευτούμε το συντομότερο δυνατό σε μέρος μόνιμης κατασκευής και όχι σε πρόχειρα στέγαστρα, κλπ.

Έτσι σε περίπτωση καταιγίδας και για να προστατευτείτε από τους κεραυνούς, μη βγαίνετε έξω. Παραμείνατε μέσα στο σπίτι και αποφύγετε να έχετε επαφή με ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, υδραυλικά εξαρτήματα και τηλέφωνα κινητά και σταθερά (απενεργοποιήστε το κινητό σας).

Εάν είστε έξω κατά τη διάρκεια καταιγίδας, προσπαθήστε να μεταβείτε σε χώρο παρόμοιο με τους παρακάτω:

  • Αν βρίσκεστε σε κατοικημένη περιοχή, μπείτε σε ένα σπίτι ή άλλο μεγάλο κτίριο (κατά προτίμηση με μεταλλική οροφή)
  • Πηγαίνετε σε ένα υπόγειο χώρο, όπως μετρό, τούνελ, σπήλαιο
  • Μπείτε σε κάποιο κλειστό όχημα με μεταλλική οροφή, όπως τρένο, αυτοκίνητο, λεωφορεία , κτλ.
  • Μπείτε σε κλειστή βάρκα ή πλοίο με μεταλλική οροφή ή με αντικεραυνική προστασία
  • Πηγαίνετε σε κάποιο δρόμο ο οποίος είναι τριγυρισμένος από ψηλά κτίρια

Εάν είναι δυνατόν αποφύγετε τους κάτωθι χώρους, οι οποίοι θα σας προσφέρουν λίγη ή καθόλου προστασία από κεραυνούς:

  • Μικρά απροστάτευτα κτίρια, αχυρώνες, υπόστεγα
  • Σκηνές και προσωρινά καταφύγια
  • Οχήματα ανοιχτά ή με μη-μεταλλική οροφή

Οι κάτωθι χώροι είναι άκρως επικίνδυνοι και πρέπει να αποφεύγονται όσο το δυνατόν περισσότερο:

  • Κορυφές βουνών, λόφων, και ταράτσες κτιρίων
  • Υπαίθριοι αθλητικοί χώροι, γήπεδα
  • Υπαίθρια parking
  • Πισίνες, λίμνες και παραλίες
  • Μεταλλικοί φράχτες, απλώστρες ρούχων, εναέρια καλώδια, σιδηροδρομικές γραμμές ή άλλες μεταλλικές οδεύσεις που μπορούν να μεταφέρουν τον κεραυνό
  • Μεμονωμένα δέντρα

Είναι επίσης πολύ επικίνδυνο να βρίσκεστε μέσα ή πάνω στα κάτωθι κατά την διάρκεια καταιγίδας:

  • Ανοιχτά τρακτέρ και άλλα γεωργικά οχήματα στο ύπαιθρο
  • Αυτοκινητάκια του γκολφ, μηχανάκια, ποδήλατα
  • Ανοιχτές βάρκες (χωρίς κατάρτι)

Δεν είναι πάντα δυνατόν να επιλεγεί η τοποθεσία που θα προσφέρει την καλύτερη δυνατή προστασία από κεραυνό. Ακολουθήστε λοιπόν τις κάτωθι οδηγίες αν έχετε την δυνατότητα επιλογής τοποθεσίας προφύλαξης:

  • Βρείτε μία χαμηλωμένη περιοχή – αποφύγετε κορυφές και ψηλά μέρη
  • Βρείτε ένα πυκνό δάσος – αποφύγετε μεμονωμένα δέντρα
  • Βρείτε ένα κτίριο, σκηνή ή άλλο καταφύγιο σε χαμηλή περιοχή – αποφύγετε απροστάτευτα από κεραυνό κτίρια και καταφύγια σε υψηλές περιοχές

Αν είστε στο ύπαιθρο κατά τη διάρκεια καταιγίδας και δεν υπάρχει δυνατότητα μετάβασής σας σε κάποιο προστατευτικό χώρο, παρόμοιο με αυτούς που αναφέρονται παραπάνω:

  • Γονατίστε και σκύψτε μπροστά, ακουμπώντας τα χέρια σας στα γόνατά σας.
    Μην ξαπλώσετε ή μην ακουμπήσετε τα χέρια σας στο έδαφος.
    Μην κρατάτε ομπρέλα.
    Απενεργοποιήστε το κινητό σας.
    Μην στέκεστε όρθιοι!

Tο τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας συμβουλεύει τους κατοίκους της Πιερίας να καλούν τον τριψήφιο τηλεφωνικό αριθμό «112» για όλες τις περιπτώσεις Έκτακτης Ανάγκης, αλλά και το «166» τον τριψήφιο τηλεφωνικό αριθμό του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ)

 

 

              

 

                                 Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος
                                                   Γραφείο Τύπου

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: 3976f Ώρα: 19:30 Αθήνα:  11/07/2019

 

 

Το Πυροσβεστικό Σώμα εκφράζει την βαθιά του θλίψη και τα συλληπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.

 Μετά την έκδοση έκτακτου δελτίου επιδείνωσης καιρού από την ΕΜΥ εχθές το μεσημέρι και περί Ω/15:30 με εντολή του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, η Υπηρεσία μας άμεσα προέβη στην έκδοση διαταγής, για την ενεργοποίηση του Πυροσβεστικού Μηχανισμού με διασπορά οχημάτων στην ευρύτερη περιοχή, που αναμένονταν και τελικά εκδηλώθηκαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Η Υπηρεσία μας δέχθηκε συνολικά 1.182 κλήσεις για την αντιμετώπιση των συμβάντων και συμμετείχαν συνολικά 243 πυροσβέστες και 96 οχήματα.

Αναλυτικότερα:

  • Στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα στους Νομούς Χαλκιδικής, Θεσσαλονίκης και Ημαθίας με την συμμετοχή 142 Πυροσβεστών και 54 οχημάτων. Στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας δεχθήκαμε συνολικά 1.045 κλήσεις
  • Στην Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα στους νομούς Ροδόπης και Έβρου με την συμμετοχή 55 πυροσβεστών και 19 οχημάτων. Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας δεχθήκαμε συνολικά 109 κλήσεις.
  • Στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας στην περιοχή της Εορδαίας όπου δεχθήκαμε συνολικά 35 κλήσεις με την συμμετοχή 10 πυροσβεστών και 5 οχημάτων και
  • Στην Περιφέρεια της Ηπείρου και συγκεκριμένα στους νομούς Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Πρεβέζης με την συμμετοχή 36 πυροσβεστών και 18 οχημάτων.  Στην Περιφέρεια της Ηπείρου δεχθήκαμε συνολικά 23 κλήσεις.

 

Οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος σε συνεργασία με την ΕΛΑΣ, το ΕΚΑΒ τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης 1ου και 2ου βαθμού, τους εθελοντές, καθώς και τους συναρμόδιους στην αντιμετώπιση των καταστροφών φορείς, συμμετείχαν σε επιχειρήσεις παροχής βοηθείας, από κατοικίες και οχήματα, πραγματοποιώντας αντλήσεις, πολλές κοπές δέντρων και αφαιρέσεις αντικειμένων.

Ανέσυραν 6 νεκρά άτομα από τις περιοχές Σωζόπολη, Νέα Πλάγια και Ποτίδαια. Ενημερωθήκαμε ότι δυνάμεις του Λ.Σ. ανέσυραν ένα επιπλέον άτομο και πλέον ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται στα 7 άτομα.

Μεταφέρθηκαν πολλοί τραυματίες με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στα κατά τόπους νοσοκομεία.

Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις, κυρίως στην περιοχή του Νομού Χαλκιδικής εκεί όπου δεχτήκαμε συνολικά 600 κλήσεις και παραμένει δύναμη 87 πυροσβεστών με 37 οχήματα και 21 άτομα πεζοπόρο τμήμα για την αντιμετώπιση ανάλογων περιστατικών και αυτή τη στιγμή γίνεται αποκλιμάκωση της κινητοποίησης σταδιακά.

Δεδομένου ότι ήδη διανύουμε την αντιπυρική περίοδο, θα θέλαμε να παρακαλέσουμε τους πολίτες για την δική τους ασφάλεια να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

 

 

Η καταστροφή στη Χαλκιδική σε 20 αεροφωτογραφίες