Μια Δευτέρα σαν σήμερα

45 χρόνια πριν

η ελληνική χούντα και οι Kύπριοι συνοδοιπόροι της “έριχναν” τον Μακάριο και “άνοιγαν την πόρτα” για την τουρκική εισβολή

 

 

 

 

 

Η 15η Ιουλίου 1974 ήταν Δευτέρα, σαν σήμερα.

Η Λευκωσία και η Κύπρος κοιμόταν ενώ οι πιστοί στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, πολίτες και στρατιωτικοί, περιπολούσαν κάθε νύχτα για να αποτρέψουν το αναμενόμενο πραξικόπημα.

Όπως και στην περίπτωση της Ελλάδας, επτά χρόνια πριν, όλοι εκτιμούσαν ότι θα γίνει πραξικόπημα. Είχαν προηγηθεί δεκάδες απόπειρες κατά της ζωής του Μακαρίου, λίγες γνωστές και πολλές άγνωστες. Ο ίδιος εκτιμούσε ότι οι νυχτοβάτες δεν θα φτάσουν “ως εκεί”. Δεν έφτασαν τελικά και τα στοιχεία που γίνονται μέρα με τη μέρα γνωστά, περιγράφουν την πρόθεση της ελληνικής χούντας να δώσει στον Μακάριο την ευκαιρία διαφυγής.

Αυτό που διέψευσε τις εκτιμήσεις όλων, ήταν το σχέδιο των πραξικοπηματιών να κινηθούν στο φως της μέρας. Στις 8 το πρωί. Όταν οι φύλακες αποσύρονταν άυπνοι για ξεκούραση. Όταν οι πολίτες ξυπνούσαν να πάνε για δουλειά με το “πέρασε ειρηνικά κι αυτή η νύχτα”… Στο φως της μέρας ξέσπασε το πραξικόπημα. Ο Μακάριος είχε περάσει το σαββατοκύριακο στο Τρόοδος κι επιστρέφοντας στην Λευκωσία, πέρασε έξω από το στρατόπεδο-έδρα των πραξικοπηματιών. Είδε τα τανκς που σε λίγο θα τον περικύκλωναν στο Προεδρικό Μέγαρο…

Η νύχτα της 14ης προς την 15η Ιουλίου ήταν η τελευταία που πέρασε η Κύπρος με την χούντα κυρίαρχη στο νησί, αλλά κι η Ελλάδα. Και λιγότερο από μια βδομάδα αργότερα, η νύχτα της 19ης προς την 20η Ιουλίου 1974, ήταν η τελευταία που πέρασε η Κύπρος ενιαία. Από τότε είναι μοιρασμένη.

Η Ιστορία συνεχίζει να καταγράφει τα στοιχεία εκείνης της διπλής προδοσίας των υπευθύνων και το δράμα που δημιούργησαν. Ένα από τα δράματα που ζει Ελλάδα και Κύπρος μαζί και ταυτόχρονα, αποδεικνύοντας τους πραγματικούς δεσμούς, τους αδιάσπαστους.

 

Ιστορικοί Περίπατοι – Φάκελος Κύπρου – Α’ Μέρος

 

Ιστορικοί Περίπατοι – Φάκελος Κύπρου – Β’ Μέρος

 

Πραξικόπημα του 1974 στην Κύπρο

 

To Πραξικόπημα στην Κύπρο – 15 Ιουλίου 1974 (αφιέρωμα της ΕΡΤ που περιλαμβάνει και παλιότερη εκπομπή-έρευνα για το πραξικόπημα, στο οποίο μιλούν και πραξικοπηματίες)

 

Φάκελος της Κύπρου- Βουλή των Ελλήνων και Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας

Σαράντα τρία χρόνια μετά την κυπριακή τραγωδία του 1974 και τριάντα περίπου χρόνια μετά τη συγκρότηση της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων το 1985,  αναρτώνται τα επίσημα πρακτικά που εκδίδονται από κοινού από τη Βουλή των Ελλήνων και τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Έχουν ήδη εκδοθεί και αναρτώνται εδώ οι πρώτοι 4 τόμοι. Εφεξής θα εκδίδεται ένας τόμος ανά τακτά χρονικά διαστήματα και ταυτόχρονα θα αναρτάται και ηλεκτρονικά.