(χαμένες) “Γαλάζιες Σημαίες”

και "πράσσειν άλογα"

το τελευταίο μέρος του δράματος που ξεκίνησε με την δέσμευση για “Γαλάζιες Σημαίες” παντού…

 

Δύο μέρες μετά την αφαίρεση και των δύο τελευταίων “Γαλάζιων Σημαιών” από την Εθνική Επιτροπή Κρίσεων-Συντονιστικής Επιτροπής του Προγράμματος “Γαλάζια Σημαία”, ο απερχόμενος δήμαρχος Κωνσταντίνος Δημόπουλος, με δελτίο Τύπου, προσπάθησε να δώσει εξηγήσεις για το θέμα, αφού απέφυγε να ενημερώσει για το θέμα το Δημοτικό Συμβούλιο, στην τελευταία συνεδρίασή του, για την περίοδο της δημαρχίας του.

Παρά την απουσία του δημάρχου, το θέμα απασχόλησε το σώμα, αν και τότε (22.7.2019) δεν ήταν γνωστή -αλλά αναμενόταν ως βέβαιη- η αφαίρεση και των τελευταίων δύο “Γαλάζιων Σημαιών” από τις παραλίες του Δήμου μας που είχαν καταφέρει να αποκτήσουν το διεθνές σήμα ποιότητας, τα αμέσως προηγούμενα χρόνια. Στο βίντεο από την συνεδρίαση αυτή, μπορείτε να δείτε τις τελικές δύο απαντήσεις στελεχών της διοίκησης σε ερωτήσεις συμβούλων της αντιπολίτευσης: ο πρόεδρος του σώματος, Θανάσης Παπαμιχαήλ, απαντά “νομίζω θα έχουμε -ναυαγοσωστική κάλυψη- τον Αύγουστο” και ο αντιδήμαρχος Γιάννης Πούλιος σπεύδει να διαβεβαιώσει ότι “ναι, θα έχουμε¨…

 

 

 

Στην σημερινή του ανακοίνωση, ο δήμαρχος ξεκαθαρίζει -ευτυχώς- ότι οι δύο τελευταίες “Γαλάζιες Σημαίες” αφαιρέθηκαν γιατί δεν εξασφαλίστηκε η ναυαγοσωστική κάλυψη, αν και ήδη βρισκόμαστε στα μέσα της καλοκαιρινής σεζόν. Και ότι οι διαγωνισμοί για τις υπηρεσίες που νοικιάζουμε από ιδιώτη για την στελέχωση των ναυαγοσωστικών πύργων “κηρύχθηκαν άγονοι τόσο στην τακτική όσο και στην επανάληψη της διαδικασίας”. Στο δελτίο Τύπου δεν υπάρχει καμία αναφορά για το πότε εκκινήθηκε η σχετική διαδικασία, ενώ στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου επιβεβαιώθηκε -σχεδόν- η σημαντική και αδικαιολόγητη καθυστέρηση, με δεδομένο και το γεγονός ότι η διαδικασία δεν θα γινόταν για πρώτη φορά και ο πιθανός ανάδοχος προέκυπτε και από τον αριθμό των ενδιαφερομένων. Αντιθέτως, στο δελτίο Τύπου περιγράφεται η προσπάθεια του Δήμου να αποφύγει το …μοιραίο (αφαίρεση των σημαιών) με την οικειοθελή υποστολή τους, αλλά αυτό δεν υπάρχει ως επιλογή όσων συμμετέχουν στο σχετικό διεθνές πρόγραμμα. Στην ανακοίνωση του δημάρχου δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να διαβεβαιώνει ότι -άσχετα με τις “Γαλάζιες Σημαίες”- θα στελεχωθούν φέτος οι ναυαγοσωστικοί πύργοι, έστω και για τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.

Το δελτίο Τύπου του Δήμου

 

 

Ανακοίνωση για την υποστολή των Γαλάζιων Σημαιών στον Δήμο Δίου – Ολύμπου

Με αφορμή την επίσημη ανακοίνωση της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης, στην οποία υποστέλλονται οι Γαλάζιες Σημαίες στις ακτές των Πόρων και της παραλίας Παντελεήμονα, ενημερώνουμε ότι απαραίτητη προϋπόθεση – κριτήριο για την βράβευση αποτελεί η επάνδρωση των ναυαγοσωστικών βάθρων με ναυαγοσώστες και η ύπαρξη ναυαγοσωστικών εφοδίων και εξοπλισμού πρώτων βοηθειών.

Κατά την τρέχουσα κολυμβητική περίοδο, ακολουθήθηκε η διαδικασία σύναψης σύμβασης για την ανάληψη των ανωτέρω καθηκόντων από εξειδικευμένο πάροχο, ωστόσο οι διαγωνισμοί κηρύχθηκαν άγονοι τόσο στην τακτική όσο και στην επανάληψη της διαδικασίας.

Παράλληλα, η δημοτική αρχή απευθύνθηκε στην αρμόδια υπηρεσία απονομής Γαλάζιων Σημαιών, με σκοπό την έγκαιρη ενημέρωση και οικειοθελή υποστολή των σημαιών προκειμένου να διαφυλάξει το δικαίωμά του Δήμου να αναρτήσει εκ νέου τις γαλάζιες σημαίες την επόμενη περίοδο.

Τονίζεται ότι η υποστολή των γαλάζιων σημαιών συνδέεται κατά κύριο λόγο με την αδυναμία επάνδρωσης των σημείων ναυαγοσωστικής κάλυψης και όχι με την ποιότητα των κολυμβητικών υδάτων.

 

Λιτόχωρο, 31 Ιουλίου 2019
Το Γραφείο Τύπου και Ενημέρωσης

 

 

Οι επιπτώσεις από την απώλεια και των τελευταίων δύο “Σημαιών” από τις παραλίες του Δήμου, πέρασαν στα “ψιλά” για τον απερχόμενο δήμαρχο, αφού τα περισσότερα τοπικά Μέσα κατέγραψαν γενικώς την απώλεια των 17 -πανελλαδικώς και συνολικά- “Σημαιών” ή την απώλεια δύο “Σημαιών”, χωρίς να εντοπίζουν το -καίριο;- ότι αυτές οι δύο ήταν και οι τελευταίες. Κορυφαίο δείγμα πιερικής δημοσιογραφίας η ανάρτηση στο blog εργαζόμενου στον Δήμο μας με σχέση συμβασιούχου (και υπευθύνου του Γραφείου Τύπου του Δήμου παλιότερα) που βάφτισε την σημερινή ανακοίνωση “Διευκρινίσεις”, χωρίς να αναφέρει καν ότι πρόκειται για δελτίο Τύπου του Δήμου Δίου-Ολύμπου. Και μάλιστα, χωρίς ο ίδιος να έχει δημοσιεύσει την είδηση για την απώλεια των δύο -τελευταίων- “Γαλάζιων Σημαιών”, πριν τις “διευκρινίσεις”…

 

 

 

Στον αντίποδα, εντελώς σοβαρά αντιμετωπίζει το θέμα ο επιχειρηματικός κόσμος του πιερικού τουρισμού και αντέδρασε άμεσα, εξετάζοντας την δυνατότητα να εξασφαλίζουν οι πολίτες, οι επαγγελματίες και ξενοδόχοι, ό,τι είναι απαραίτητο για την σημαντική διεθνή πιστοποίηση, εξασφαλίζοντας με δικούς τους πόρους τα απαραίτητα, όπως οι ναυαγοσώστες. Συνδικαλιστές του χώρου επικοινώνησαν με την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης/Γαλάζιες Σημαίες και ενημερώθηκαν για το πως μπορούν να συμβάλλουν στην εξασφάλιση των πιστοποιήσεων για τις ακτές της μεγαλύτερης ομαλής παραλίας της Ελλάδας. Σημαντικότερο παραμένει πάντα το καθολικό και ζέον πρόβλημα της Καθαριότητας και της αδυναμίας του Δήμου για ελάχιστη αποκομιδή, αλλά η ανάληψη οσονούπω των καθηκόντων της νέας διοίκησης, γεννά ελπίδες για βελτίωση της κατάστασης.

Τέλος, η παρουσία “Γαλάζιας Σημαίας” σε κάποια παραλία, οπουδήποτε στον κόσμο, ΔΕΝ έχει καμία σχέση με την ποιότητα των νερών της συγκεκριμένης παραλίας. Ο έλεγχος των νερών είναι υποχρέωση άλλων φορέων και τα αποτελέσματα των ελέγχων που είναι υποχρεωμένο να διενεργούν, δημοσιεύονται (συνήθως). Μπορείτε να τα αναζητήσετε.