Τι συμβαίνει με τα καπνά μας;

Μαυρίδου ρωτά τον ΕΛΓΑ

Λόγω της σπουδαίας οικονομικής σημασίας της καλλιέργειας για την περιοχή και του μεγέθους του προβλήματος θεωρούμε επιβεβλημένη την άμεση εξέταση του θέματος

 

 

 

ΘΕΜΑ: Προβλήματα στην καλλιέργεια καπνού της Π.Ε. Πιερίας.

 

Σας ενημερώνουμε ότι η υπηρεσία μας κατόπιν ενημέρωσης από το αγροτικό συνεταιρισμό ΣΠΕΚΟ Βροντούς για εμφάνιση προβλημάτων τις τελευταίες μέρες στην καλλιέργεια του καπνού διενήργησε άμεσα αυτοψία.

Από την αυτοψία που διενήργησε κλιμάκιο γεωπόνων της υπηρεσίας μας μαζί με το γεωπόνο και τον πρόεδρο του ανωτέρω συνεταιρισμού  καθώς και τον πρόεδρο του αγροτικού συνεταιρισμού ΠΕΣΚΟ Κονταριώτισσας προέκυψαν τα ακόλουθα:

Στην πλειονότητα των καπνοχώραφων της περιοχής άρχισε να εμφανίζεται τις τελευταίες ημέρες μάρανση των κατώτερων φύλων των καπνών και νέκρωση του ριζικού συστήματος που οδηγεί με την πάροδο των ημερών σε ξήρανση των φυτών σε πολύ μεγάλο ποσοστό (80%).  Σε πολλές περιπτώσεις η προκαλούμενη ζημιά είναι καθολική. Από το μακροσκοπικό έλεγχο των φυτών δεν προκύπτουν ενδείξεις για ύπαρξη φυτοπαθογόνου αιτίου.

Το πρόβλημα σχετίζεται προφανώς με τις ακραίες θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών σε συνδυασμό με την σταθερά υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία που καταγράφεται τις τελευταίες μέρες στην περιοχή και τις έντονες βροχοπτώσεις του πρώτου δεκαημέρου του Ιουλίου οι οποίες είχαν ήδη δημιουργήσει προβλήματα ανάπτυξης των φυτών.

Σημειώνεται ότι μερικές ημέρες πριν (2/8 και 3/8) καταγράφηκαν στην περιοχή  θερμοκρασίες της τάξης των 40° C  που ήταν από τις υψηλότερες πανελλαδικά.

Το συγκεκριμένο πρόβλημα καταγράφεται στις καλλιέργειες καπνού των οικισμών Βροντούς, Κονταρώτισσας, Αγίου Σπυρίδωνα, Καρίτσας και Δίου.

Λόγω της σπουδαίας οικονομικής σημασίας της καλλιέργειας για την περιοχή και του μεγέθους του προβλήματος  θεωρούμε επιβεβλημένη την άμεση εξέταση του θέματος.

Παρακαλούμε για τις ενέργειες σας.

 

 

                                                            Η ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΤΗΣ Π.Ε. ΠΙΕΡΙΑΣ

  

                                                                                       ΣΟΦΙΑ ΜΑΥΡΙΔΟΥ