Και ήταν πάλι απών

και "άλλαξε τη ροή του τόπου"

“αναπτυξιακά και τουριστικά”… – οι καταγγελίες “πάνε σύννεφο” κι ο Δημόπουλος επιμένει ότι όλα ήταν τέλεια και για όσα δεν ήταν, φταίνε άλλοι

Η δημαρχία Γερολιόλιου εκκίνησε ουσιαστικά την Τρίτη 10.9.2019, με την ειδική συνεδρίαση για τον απολογισμό-ισολογισμό και την εκτός ημερησίας διάταξης συζήτηση που ακολούθησε -με πρωτοβουλία της διοίκησης-, προκειμένου αυτή να παρουσιάσει και επίσημα -στο Δημοτικό Συμβούλιο- αυτό που είχε παρουσιάσει λίγες ώρες νωρίτερα, με δελτίο Τύπου: την κατάσταση στην οποία παρέλαβε τον Δήμο από τον απελθόντα Κωνσταντίνο Δημόπουλο και την “Ολύμπια Συμμαχία” του.

Τα στοιχεία της μέχρι τώρα καταγραφής της κατάστασης είναι πέρα και πάνω από τραγικά και όπως χαρακτηριστικά είπε ο νέος δήμαρχος “στην ουσία, δεν μιλάμε για έναν καλό ή κακό Δήμο, μιλάμε για ένα ανύπαρκτο Δήμο”. Ο ίδιος και ο αντιδήμαρχος Κώστας Κουριάτης παρουσίασαν όσα έχουν ήδη καταγράψει για την κλοπή τεσσάρων παλιών οχημάτων της Καθαριότητας, εποχιακούς εργαζόμενους, τα οικονομικά του Δήμου, το επίπεδο οργάνωσης και ελέγχου και πολλά άλλα, όλα σημαντικά και ενδιαφέροντα. Σε όλα αυτά δεν υπήρξε αντίλογος, αφού ο Κωνσταντίνος Δημόπουλος επέλεξε να απουσιάζει από την συνεδρίαση και η παράταξή του δεν είχε -τελικά-να αντιλέξει το παραμικρό, πέρα από την έκκληση του Ευ. Γρεβενίτη να επαναληφθεί η συζήτηση στην παρουσία του Κ. Δημόπουλου. Από την πλευρά της αντιπολίτευσης επισημάνθηκαν:

  • η ανάγκη για πλήρη διαλεύκανση και επιβεβαίωση όλων των καταγγελιών
  • η ανάγκη να μην μετατραπεί το παρελθόν σε άλλοθι και “ευκαιρία” για μεγαλύτερα λάθη στο μέλλον και
  • η αντίθεση στην διαφαινόμενη προσπάθεια του δημάρχου να περιορίσει τις ευθύνες στο πρόσωπο του δημάρχου και όχι των στελεχών της παράταξής του.

Σε ότι αφορά το τελευταίο, η αντιπολίτευση επεσήμανε -σε κάθε ευκαιρία- την παρουσία στελεχών της διοίκησης Δημόπουλου στα ψηφοδέλτια της παράταξης Γερολιόλιου και στα σημερινά δημοτικά έδρανα. Τα “βέλη” της κριτικής επικεντρώθηκαν στον Αθ. Καλαϊτζή, ο οποίος -αν και παρών- επέλεξε να πάρει το λόγο μόνο για να αναφερθεί σε άσχετα με το θέμα στοιχεία.

Δύο μέρες μετά το δελτίο Τύπου και την σημαντικότατη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο πρώην δήμαρχος και σημερινός αρχηγός της δημοτικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, απάντησε με δελτίο Τύπου, επιμένοντας σε όσα έχει ήδη ισχυριστεί, προεκλογικά και μετεκλογικά, τερματίζοντας ταυτόχρονα την προσπάθεια να εμφανιστεί ως θετικά διακείμενος με τη νέα διοίκηση και παλιός φίλος -και κομματικά- του Βαγγέλη Γερολιόλιου. Στο δελτίο, χαρακτηρίζει “ανούσιες” τις κατηγορίες Γερολιόλιου και κάνει λόγο για μίζερη προσπάθεια απαξίωσης της “μεγάλης προσφοράς του απελθόντος Δημάρχου Κώστα Δημόπουλου και της Ολύμπιας Συμμαχίας, που αναπτυξιακά και τουριστικά άλλαξαν τη ροή .του τόπου”. Παρά την “μεγάλη προσφορά” που άλλαξε την “ροή του τόπου”(!!!), παραδέχεται εμμέσως πάμπολλα σημαντικά προβλήματα σε όλους τους ζωτικούς τομείς, τα οποία όμως αποδίδει σε άλλους, ως και σε συνεργάτες του που στην πορεία “φυλλορόησαν” προς το απέναντι στρατόπεδο, ενώ για τα προβλήματα καθαριότητας ειδικά του Λιτοχώρου, αποδίδει ευθύνες στη διοίκηση του 2007-2010, υψηλόβαθμο στέλεχος της οποίος υπήρξε ο σημερινός δήμαρχος. Ο Κ. Δημόπουλος παραδέχεται την κλοπή τριών μόνο παροπλισμένων απορριμματοφόρων και -άγνωστο γιατί- δεν καταμετρά το τέταρτο όχημα πλύσης κάδων (όπως δηλώθηκαν από τον αντιδήμαρχό του της Καθαριότητας στην Αστυνομία) και -πιθανώς, άθελά του- παραδέχεται ότι υπάρχουν οφειλές προς ιδιώτες για τις οποίες δεν γνωρίζει, αλλά κατέγραψε σε ανεπίσημο σημείωμα!!! Και ενώ προσφέρει τον εαυτό του ως μάρτυρας υπέρ του Δήμου σε πιθανές μελλοντικές δικαστικές διεκδικήσεις, δεν αναφέρει το παραμικρό για το πως και από ποιον δημιουργήθηκαν αυτά τα χρέη…

Το δελτίο Τύπου της “Ολύμπιας Συμμαχίας”

 

Δημοτική Παράταξη «Ολύμπια Συμμαχία»                                 
Επικεφαλής Κώστας Δημόπουλος
Π. Δήμαρχος
Γραφείο Τύπου και Ενημέρωσης

Δελτίο Τύπου

 

Η απάντηση της «Ολύμπιας Συμμαχίας»
Στις ανούσιες κατηγορίες του νέου δημάρχου Δίου – Ολύμπου

Με «ανοιχτή» επιστολή απαξίωσης, προσπάθησε μίζερα ο νεοκλεγής Δήμαρχος Δίου – Ολύμπου να μειώσει την μεγάλη προσφορά του απελθόντος Δημάρχου Κώστα Δημόπουλου και της Ολύμπιας Συμμαχίας, που αναπτυξιακά και τουριστικά άλλαξαν τη ροή .του τόπου.

Αναφορές έγιναν μόνο στις – ομολογημένες – αρρυθμίες που παρουσίασε η Υπηρεσία Καθαριότητας το φετινό καλοκαίρι. Τα προβλήματα, όπως αναφέραμε σε παλαιότερο δελτίο τύπου (11-6-2019 Δ.Τ. «Η υπηρεσία καθαριότητας, έρμαιο των προεκλογικών σκοπιμοτήτων»), εμφανίστηκαν όταν σκόπιμα το Δημοτικό Συμβούλιο, στην συνεδρίαση της 25-4-2019, αποφάσισε να μην προσλάβουμε 40 οδηγούς και συνοδούς απορριμματοφόρων για έκτακτο προσωπικό.

Έτσι, με το λιγοστό προσωπικό που διέθετε ο Δήμος (παράταση των προσωρινών της Κ3/2018) δεν κατόρθωσε να αντεπεξέλθει επαρκώς, με αποτέλεσμα να συσσωρευτούν όγκοι σκουπιδιών σε πολλά σημεία, με αυξανόμενο ρυθμό, όσο μπαίναμε στην καρδιά του καλοκαιριού.

Σημειωτέον ότι τρεις από τους δημοτικούς συμβούλους. που καταψήφισαν, ήταν υποψήφιοι με το ψηφοδέλτιο της τωρινής δημοτικής αρχής.

Λειτουργικά είναι 8 απορριμματοφόρα, τα οποία συχνά, λόγω της υπέρχρησης του καλοκαιριού, παθαίνουν βλάβες. Ο Δήμος διαθέτει συνεργείο, τον δε Αύγουστο τα ιδιωτικά συνεργεία κλείνουν για διακοπές.

Πρότασή μας, που «πολεμήθηκε», ήταν και παραμένει η ανάθεση της αποκομιδής σε ιδιώτη για μεγαλύτερη «ευελιξία»

Προσθέτουμε, ότι ο διαγωνισμός για εποχική ανάθεση σε ιδιώτη δεν είχε έγκυρες συμμετοχές και ακολουθήθηκε η διαδικασία της «απευθείας διαπραγμάτευσης», προκαλώντας καθυστέρηση.

Αναμένουμε από την νέα δημοτική αρχή, ολοκληρωμένη πρόταση για την αποκομιδή, ιδιαιτέρως μετά την πρόσφατη πρόσληψη των μονίμων της προκήρυξης Κ3/2018.

Επισημαίνεται ότι για την κατάσταση στο Λιτόχωρο αποκλειστικά υπαίτια είναι η δημοτική αρχή περιόδου 2007 – 2010, στην οποία συμμετείχαν οι νεοεκλεγέντες δήμαρχος και αντιδήμαρχος καθαριότητας, που καθιέρωσαν την τακτική της «κρεμασμένης σακούλας», τις δύο παράνομες αποκρουστικές ράμπες στις εισόδους του Λιτοχώρου (Πλάκα και στρατόπεδα) και τα σημεία συγκέντρωσης στα «Καμίνια» και προς «Αη – Γιάννη», που σήμερα έχουν καταστεί εστίες μόλυνσης. Η προσπάθειά μας για αλλαγή νοοτροπίας, να αποκτήσει το κάθε σπίτι κάδο, κατά πλειοψηφία έπεσε στο κενό.

Τέλος, φέτος τοποθετήθηκαν 110 μπλε κάδοι σε συγκεκριμένα «πράσινα σημεία», με θετική προοπτική.

– Πράγματι, εντός του Μαΐου, κλάπηκαν από το χώρο της ΔΕΑΔΟ, τρία παροπλισμένα απορριμματοφόρα. Σχετικά, υποβλήθηκε μήνυση κατ’ αγνώστου από τον αντιδήμαρχο καθαριότητας Σταύρο Χαρέλα στο Α.Τ. Λιτοχώρου.

– Οι όποιες οφειλές του Δήμου Δίου – Ολύμπου προς ιδιώτες, που τελούν σε γνώση του απελθόντος Δημάρχου, αποτυπώθηκαν σε έγγραφο, που παραδόθηκε στον νεοεκλεγέντα, ενώ άλλες οφειλές που αναφέρθηκαν και δεν τελούσαν σε γνώση του, καταγράφηκαν σε σημείωμα. Αρνούμαστε οποιαδήποτε άλλη απαίτηση , είμαστε στη διάθεση του Δήμου Δίου – Ολύμπου για σχετική κατάθεση σε δικαστήριο, εφ’ όσον ζητηθεί.

– Δεν προβλέπεται από τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων διαδικασία παράδοσης – παραλαβής. Τα κινητά πράγματα ιδιοκτησίας του Δήμου, όπως οχήματα, μηχανήματα έργου, ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, έπιπλα κλπ αποτελούν πάγια στοιχεία του κάθε Δήμου.

– Ασφαλώς και θα ελεγχθούν «τα οικονομικά» του Δήμου από ορκωτούς ελεγκτές. Η διαδικασία αυτή προβλέπεται από το νόμο (άρθρο 163 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων).

Δεν αρνηθήκαμε ότι, λόγω των Capital Control και των πλημμυρών στο Δήμο μας στις 15/17-11-2017, που ακόμα βρίσκεται (μέχρι 16-1-2020) σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης», η ρευστότητα ήταν περιορισμένη. Οι ζημιές υπολογίστηκαν από την υπηρεσία σε 2.200.000 € Οι αποζημιώσεις που λάβαμε ήταν μόλις 920.000 €. Αναμένουμε ακόμη 400.000 € από το Υπουργείο Υποδομών για τις ζημιές στο οδικό δίκτυο της Δ.Ε. Δίου. Για την αποπληρωμή αποκαταστάσεων, δαπανήσαμε χρήματα που προοριζόταν, σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό, για άλλους σκοπούς (π.χ. αγορά απορριμματοφόρων)

– Όμως, στο Δήμο Δίου – Ολύμπου υπάρχουν κι άλλα θέματα πέρα από την αποκομιδή και τα δελτία τύπου εντυπωσιασμού.

Είναι τα έργα πνοής που εκτελέστηκαν, που εκτελούνται, που εγκρίθηκαν και που έχουν μελετηθεί.

Είναι η ραγδαία ανάπτυξη του Τουρισμού, συνέπεια των ενεργειών προώθησης και προβολής για τις οποίες κάθε χρόνο φρόντιζε ο Δήμος σε συνεργασία με τον ΕΟΤ.

Είναι η έκδοση τίτλου (διαπιστωτικής πράξης) κυριότητας και η μεταγραφή του στο Υποθηκοφυλακείο Κατερίνης των 25.000 στρεμμάτων στη Δ.Ε. Λιτοχώρου.

Είναι η πρόσφατη δικαστική αναγνώριση της κυριότητας των 54 στρεμμάτων στη θέση «Γκρέμια» Λιτοχώρου, (υπόθεση «Αγρογή»). Θα ακολουθήσει δελτίο τύπου.

Υποθέσεις που, αν και γνώριζε ο νεοεκλεγής δήμαρχος κατά την προηγούμενη θητεία του (2007 – 2010) ότι εγείρουν σοβαρά ζητήματα αμφισβήτησης, ουδόλως άγγιξε. Ακόμα και για την υπόθεση των 13.000 στρεμμάτων στο Ξηροκάμπι, οι αποφάσεις της οποίας, Εφετείου αλλά και Αρείου Πάγου εκδόθηκαν επί των ημερών εκείνων (2006 και 2009), δεν τόλμησε να μεταγράψει στο Υποθηκοφυλακείο. Έτσι οι εκτάσεις αυτές έμειναν ανεκμετάλλευτα «Ξηροκάμπια».

– Καλούμε τη δημοτική αρχή να επιτελέσει το σκοπό της, να συνεχίσει το έργο μας και να καταστρώσει νέα σχέδια με σκοπό την ανάπτυξη του τόπου. Θα μας βρει σύμμαχους σε ό,τι δημιουργικό και αντιπάλους σε κάθε αναχρονιστικό. Είμαστε παρόντες να στηρίζουμε το πληθωρικό έργο μας, το οποίο θα εκτελείται τα επόμενα χρόνια για το οποίο θα ακολουθήσει δελτίο τύπου. Η αξία της «Ολύμπιας Συμμαχίας», τώρα που καταλάγιασε ο κουρνιαχτός των εκλογών, κάθε μέρα θα επιβεβαιώνεται.

– Καλή συνέχεια.

Λιτόχωρο, 12 Σεπτεμβρίου 2019.-

Το γραφείο Τύπου και ενημέρωσης

 

Σήμερα, δελτίο Τύπου εξέδωσε και ο επικεφαλής της “Κίνησης Δημιουργίας”, Δημήτρης Μυλωνέρος, με το οποίο εστιάζει στις καταγγελίες της σημερινής διοίκησης που αφορούν “εργαζόμενους-φαντάσματα” και για τις οποίες ζητάει διευκρινίσεις και περισσότερα στοιχεία. Όπως του επισήμανε και στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η συνάδελφός του Κ. Κουρίτα, οι σχετικές καταγγελίες έγιναν -τότε- πάμπολλες φορές στο Δημοτικό Συμβούλιο και δεν διαψεύστηκαν από τον τότε δήμαρχο Κ. Δημόπουλο. Μάλιστα υπήρξε -τότε- και ονομαστική αναφορά, στον μετέπειτα ειδικό συνεργάτη του δημάρχου, Φάνη Σακκά, ο οποίος πριν αναλάβει καθήκοντα ειδικού συνεργάτη του δημάρχου, χρημάτισε διμηνίτης στην Καθαριότητα και ποτέ δεν εθεάθη σε σχετική δραστηριότητα. Αλλά και η κριτική για συμβασιούχους που δεν εργάστηκαν ποτέ ανεξαρτήτως ειδικότητας. Τα στοιχεία αυτά έχει παρουσιάσει και η ΕτΟ, χωρίς ποτέ να δείξει κάποιο ενδιαφέρον η τοπική Εισαγγελία, εκτός κι αν ενδιαφέρθηκε και δεν έγινε γνωστό… Τα στοιχεία πάντως υπάρχουν και στην ΔΙ@ΥΓΕΙΑ και είχαν την θέση τους και στην προεκλογική περίοδο.  Ο κος Μυλωνέρος διευκρινίζει πάντως ότι –αν τα στοιχεία υπάρχουν- πρέπει να ασχοληθεί μ’ αυτά η Δικαιοσύνη, στην οποία πρέπει άμεσα τα απευθυνθεί ο νέος δήμαρχος, προεκιμένου ναμ ην κατηγορηθεί για συγκάλυψη.

Η συνεδρίαση της 10ης Σεπτεμβρίου 2019 ήταν σημαντικότατη για όλους τους λόγους. Η πλήρης παρουσίασή της από την ΕτΟ, θα δημοσιευτεί τις επόμενες μέρες.

 

Το δελτίο Τύπου της “Κίνησης Δημιουργίας”

 

ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΟΥΡΙΑΤΗ

Στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου Δίου-Ολύμπου την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2019, είχε ως γνωστόν ένα και μοναδικό θέμα προς συζήτηση-ψήφιση, αυτό της «Εγκρίσεως του απολογισμού-ισολογισμού των αποτελεσμάτων χρήσεως του έτους 2018», κατά την ενημέρωση του σώματος του ΔΣ από τον Ορκωτό Λογιστή κ.Καπούτα αυτό που μας εξέπληξε και παράλληλα μας προβλημάτισε έντονα ως παράταξη δεν ήταν ενδεχομένως μόνο η κακή εικόνα που παρουσιάζει ο Δήμος μας στα οικονομικά του στοιχεία με ευθύνη προφανώς της απελθούσας διοίκησης, αλλά παράλληλα η προσπάθεια παρουσίασης μιας εικόνας «καμένης γης» από τη νέα διοίκηση του Δήμου.

Ευχόμαστε βεβαια πως αυτή η τακτική της «καμένης γης» να μην αποτελέσει μια προσχηματική γραμμή άμυνας για μια ενδεχόμενη διοίκηση απραξίας και αναποτελεσματικότητας. Παράλληλα, πέρα από τα όσα στοιχεία βέβαια παρουσίασε ο νυν Δήμαρχος μερικές ώρες πριν την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για τα οποία και ζητήσαμε περαιτέρω διευκρινίσεις, σημαντική υπήρξε η καταγγελία ενώπιον του σώματος από τον αντιδήμαρχο κ Κουριάτη ότι κατα την θητεία της απελθούσας διοίκησης υπήρχαν πρόσωπα τα οποία είχαν εργασιακή σχέση με το Δήμο και οι οποίοι πληρώνονταν κανονικά αλλά στην ουσία υπήρξαν «φαντάσματα» κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους καθώς ουδέποτε προσερχόταν σε αυτή.
Ως παράταξη σαφέστατα ζητήσαμε διευκρινίσεις για την μεγάλη και βαρυσήμαντη καταγγελία του αντιδημάρχου, καθώς εάν όντως υφίσταντο μια τέτοια καταγγελία η οποία λέχθηκε ενώπιον του σώματος του ΔΣ, μια μόνο είναι η οδός και δεν είναι άλλη από αυτή της Δικαιοσύνης, διαφορετικά είτε υπάρχει συγκάληψη είτε αυτοί που τα λένε κινδυνεύουν να καταστούν συκοφάντες. Κυριε Δήμαρχε υιοθετείτε την βαρυσήμαντη καταγγελία όπου ο αντιδήμαρχος σας κύριος Κουριατης προέβη κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου; εάν ναι παρακαλουμε άμεσα να προβείτε σε διευκρινίσεις για την υπόθεση καθώς και να κινήσετε την σχετική διαδικασία απόδοσης ευθυνών, εάν όχι θα σημαίνει είτε ότι ο κύριος Κουριατης ψευδολογουσε και συκοφαντούσε κατά την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου κατά την επίμαχη καταγγελία είτε εσεις για κάποιο άγνωστο λόγο επιχειρείτε την συγκάληψη της υπόθεσης.

 

Δημήτρης Ν. Μυλωνέρος
Δημοτικός Σύμβουλος-επικεφαλής δημοτικού συνδυασμού
«Κίνηση Δημιουργίας για τον Δήμο Δίου-Ολύμπου»