“Αδικούμαστε και στο προσφυγικό”

Σκούφα προς την φιλανδική προεδρία

“…το προσφυγικό είναι μία κατάσταση την οποία ο ελληνικός λαός και οι ελληνικές κυβερνήσεις καλούνται να αντιμετωπίσουν σχεδόν μόνοι…”

 

 

 

 

 


ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ (ΜΠΕΤΤΥ) ΣΚΟΥΦΑ
Βουλεύτρια Πιερίας-ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
Μέλος Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων
Μέλος Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

 

 

Ε. Σκούφα:
«Το προσφυγικό και μεταναστευτικό δεν είναι μόνο θέμα της Ελλάδας, αλλά όλης της Ευρώπης»

Ομιλία της βουλεύτριας Πιερίας στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων

 

«Το μεταναστευτικό – προσφυγικό είναι ένα από τα καυτά ζητήματα όχι μόνο της Ελλάδας ως χώρας πρώτης υποδοχής προσφύγων και μεταναστών, αλλά είναι και ένα από τα καυτά ζητήματα όλης της Ε.Ε.. Δεν σας κρύβω ότι ο ελληνικός λαός διακατέχεται από ένα αίσθημα αδικίας, λόγω της πολύ μεγάλης επιβάρυνσης και της μη ενιαίας μέχρι τώρα ευρωπαϊκής αντιμετώπισης στο θέμα. Όταν μιλώ για αίσθημα επιβάρυνσης που έχει ο ελληνικός λαός, ξέρουμε όλοι την κατάσταση στα ελληνικά νησιά. Τον Απρίλη είχα παρευρεθεί προσωπικά και σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ολομέλειας του Συμβουλίου της Ευρώπης», είπε χαρακτηριστικά η βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα, απευθυνόμενη στον Πρέσβη της Φινλαδικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, κ. Juha Markus Pyykkö. Στην ομιλία της στην κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, με θέμα: «Οι προτεραιότητες της Φινλαδικής Προεδρίας», η κα Σκούφα απηύθυνε ερωτήματα στον Πρέσβη, ο οποίος νωρίτερα ενημέρωσε τα μέλη των επιτροπών.

 

Σχεδόν μόνη της η Ελλάδα αντιμετωπίζει το προσφυγικό

Όπως τόνισε η κα Σκούφα το προσφυγικό είναι μία κατάσταση την οποία ο ελληνικός λαός και οι ελληνικές κυβερνήσεις καλούνται να αντιμετωπίσουν σχεδόν μόνοι, αν εξαιρέσουμε τα λίγα ή περισσότερα ευρωπαϊκά κονδύλια, που έχουν έρθει στη χώρα, για τη διαχείριση και αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος. Επιπλέον η βουλεύτρια Πιερίας έθεσε ρωτήματα στον Πρέσβη της Φιλανδικής Δημοκρατίας, ως προς τον τρόπο που αντιλαμβάνεται και θα χειριστεί το συγκεκριμένο ζήτημα η Φινλανδία, από το τιμόνι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Ενιαιοποίηση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου στην Ε.Ε

«Πιστεύετε ότι είναι απαραίτητη η δημιουργία ανοιχτών κέντρων προσφύγων και σε άλλες χώρες-μέλη της Ε.Ε. και όχι μόνο σε χώρες πρώτης υποδοχής; Πιστεύετε ότι είναι απαραίτητη, ως Ε.Ε. εν συνόλω, η ενιαιοποίηση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου; Πρέπει να δημιουργηθεί ένα ενιαίο σύστημα ευρωπαϊκού ασύλου; Πρέπει να δημιουργηθεί ένας ενιαίος ευρωπαϊκός τρόπος επιστροφής στη χώρα προέλευσης όσων δεν λαμβάνουν άσυλο;

 

Οι χώρες που δεν δέχθηκαν κανέναν πρόσφυγα

Μια παρατήρηση που επίσης διακατέχει τον ελληνικό λαό. Ήδη, από το 2015-2016 που είχαμε το ξέσπασμα της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης και των αυξημένων ροών, είδαμε χώρες-μέλη της Ε.Ε. να λένε όχι, ένα απόλυτο όχι, στο ότι δεν δέχονται να συμμετάσχουν καθόλου και καθ’ οιονδήποτε τρόπο στην αλληλεγγύη που πρέπει να έχουν οι χώρες κράτη-μέλη της Ε.Ε. στην αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος. Αυτές λοιπόν οι χώρες, αναφέρομαι στις χώρες συγκεκριμένα του Βίζενγκραντ, οι οποίες δεν δέχτηκαν ούτε ένα πρόσφυγα ή μετανάστη μέχρι τώρα, δεν θα πρέπει να έχουν ένα σύστημα πέναλτι; Όχι μόνο σε χρήματα και κονδύλια που αφορούν το προσφυγικό, τα οποία ούτως ή άλλως δεν λαμβάνουν, αλλά ενδεχομένως και όσον αφορά στην οικονομική στήριξή τους μέσω του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου 2021-2027, με την έννοια ότι, όλες οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. έχουν τα ίδια δικαιώματα αλλά και τις ίδιες ακριβώς υποχρεώσεις απέναντι σε κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ε.Ε., συγκεκριμένα το προσφυγικό – μεταναστευτικό.

 

Ενιαιοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας

Τέλος, θέλω να θίξω ένα ζήτημα οικονομικής φύσεως. Πιστεύουμε λοιπόν, ακράδαντα, ότι, η παραδοχή της ανάγκης καταβολής στα ευρωπαϊκά ταμεία, των φόρων που φαίνεται να διαφεύγουν μέχρι στιγμής οι γίγαντες της σύγχρονης οικονομίας, στην πλειοψηφία τους εταιρείες με έδρες εκτός Ε.Ε., δείχνει παράλληλα και την ανάγκη στόχευσης μιας ενιαιοποίησης της φορολογικής νομοθεσίας στα κράτη-μέλη της Ε.Ε.. Μία ενιαιοποίηση φορολογικής νομοθεσίας που θα οδηγήσει σε δικαιότερο παιχνίδι μεταξύ των παικτών στην κοινή μεταξύ μας αγορά».

Δείτε το βίντεο από την ομιλία.