Βάναυση προσβολή της Ισότητας

από τον Αυγενάκη

καταγγέλλει το Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής/Φύλου του ΣΥΡΙΖΑ

Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής/Φύλου του ΣΥΡΙΖΑ:
Οι δηλώσεις Αυγενάκη προσβάλλουν τους διαχρονικούς αγώνες για την ισότητα των φύλων

 

Ανακοίνωση του Τμήματος Φεμινιστικής Πολιτικής/Φύλου για την τοποθέτηση Αυγενάκη σχετικά με την ποσόστωση φύλου στα Δ.Σ. των αθλητικών σωματείων

 

Οι δηλώσεις του Υφυπουργού Αθλητισμού κ. Λευτέρη Αυγενάκη σε πρόσφατη συνέντευξή του για το αθλητικό νομοσχέδιο «ότι η ποσόστωση φύλου αποτελεί ανοησία, ιδεοληψία και απολίθωμα» είναι προκλητική, βαθιά αναχρονιστική και σεξιστική, μας πάει αιώνες πίσω και έρχεται σε κόντρα με το δημοκρατικό κεκτημένο του αθλητικού κινήματος.

Προσβάλλει βάναυσα το φεμινιστικό και γυναικείο κίνημα, τις κατακτήσεις και τους διαχρονικούς αγώνες του για την ισότητα των φύλων και την καταπολέμηση των έμφυλων ανισοτήτων, στόχος των οποίων αποτελεί μεταξύ άλλων η ενεργή συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου και στα κέντρα λήψης των αποφάσεων και μάλιστα σε ποσοστό 50/50 με τους άνδρες, ως συστατικό στοιχείο της ποιότητας της δημοκρατίας μας και όπως ορίζουν σήμερα οι ευρωπαϊκοί και διεθνείς οργανισμοί-ΟΗΕ.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζοντας αυτή την αναγκαιότητα και λαμβάνοντας υπόψη την πρόταση της πρώην Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, προχώρησε στην τροποποίηση της παρ. 1 του άρθρου 4 του ν. 2725/1999 και με τις ρυθμίσεις του ν.4603/ 2019 όρισε ότι στο διοικητικό συμβούλιο των αθλητικών σωματείων εκπροσωπούνται υποχρεωτικά και τα δύο φύλα, καθένα με ελάχιστο ποσοστό 1/3 (ποσόστωση φύλου).

Ο Υφυπουργός Λ. Αυγενάκης με την προκλητική τοποθέτηση του αλλά και την πρόθεσή του να καταργήσει το νόμο και τη συγκεκριμένη ρύθμιση, προσβάλλει και πλήττει τις χιλιάδες αθλήτριες στην Ελλάδα αφού η εφαρμογή της συγκεκριμένης ρύθμισης μπορεί να ενδυναμώσει ουσιαστικά την εκπροσώπηση τους στα διοικητικά συμβούλια των αθλητικών οργανώσεων όλων των βαθμίδων στα οποία οι γυναίκες ενώ είναι η συντριπτική πλειοψηφία, απουσιάζουν.

Το δημοκρατικό έλλειμμα στη σκέψη και την πολιτική του Υφυπουργού ο οποίος αγνοεί νόμους και συμβάσεις που κατοχυρώνουν την ποσόστωση φύλου σε όλη την Ευρώπη και στην πατρίδα μας, δε μπορεί να γίνει η νέα κανονικότητα για το γυναικείο φύλο στο χώρο του αθλητισμού.

Καλούμε τη νέα Γενική Γραμματέα Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων να πάρει θέση και να συμβάλλει ώστε να μη καταργηθεί ο νόμος και η ρύθμιση της ποσόστωσης φύλου στα αθλητικά σωματεία.

Τα κόμματα του δημοκρατικού και προοδευτικού χώρου, οι γυναικείες και φεμινιστικές οργανώσεις καλούνται να περιφρουρήσουν ό,τι προοδευτικό και δημοκρατικό έχουμε κατακτήσει μέχρι σήμερα αναφορικά με την ισότητα των φύλων. Να μην επιτρέψουμε να γυρίσουμε πίσω!

 

Ν.Ε Πιερίας
ΗΦΑΙΣΤΟΥ 9- (2ος ΟΡΟΦΟΣ)-ΤΗΛ.2351021505 -Κατερίνη, 60100
www.syriza.gr