Παρατυπίες-ρουσφέτια

και "ένοχος ένοχον ου ποιεί" αλά Πιερία

και ΟΛΑ επίσημα, με χαρτιά, τριμελείς επιτροπές, μελέτες, χρηματοδότηση και στο Δημοτικό Συμβούλιο

 

 

 

Τον περασμένο Μάρτιο, ενώ η προεκλογική περίοδος αποκορυφωνόταν και έξι μέρες πριν αρχίσει το δίμηνο της επίσημης διάρκειάς της, ο τότε δήμαρχος Δίου-Ολύμπου, Κωνσταντίνος Δημόπουλος, έδωσε μια εντολή στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μας, προκειμένου να ικανοποιήσει ένα αίτημα δύο επιχειρήσεων που εκκρεμούσε για 3-4 χρόνια.

Η εντολή αφορούσε την επέκταση ενός σημαντικού έργου και -μαζί με το αίτημα των ιδιωτών- η εντολή περιελάμβανε και τέσσερα σχολεία στα δημοτικά διαμερίσματα Βροντούς και Καρίτσας. Τα σχολεία θα συνδέονταν με το δίκτυο των αποχετεύσεων προς τον αγωγό του βιολογικού δωρεάν. Αντιθέτως, οι ιδιώτες θα πλήρωναν για το ευεργέτημα.

Όλα αυτά ήταν άγνωστα μέχρι πρόσφατα, όταν ένα ερώτημα του επικεφαλής της “Προοπτικής”, Πέτρου Κιάφα, προς τον νέο δήμαρχο, στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 23ης Οκτωβρίου 2019, απαντήθηκε στην επόμενη συνεδρίαση της 31ης Οκτωβρίου. Έτυχε να είναι και η μια στις τρεις συνεδριάσεις που προσέρχεται και ο τέως δήμαρχος και νυν επικεφαλής της “Ολύμπιας Συμμαχίας ΙΙ”. Το σημαντικότερο στην ενημέρωση του δημάρχου προς τον Κιάφα και το σώμα ήταν η διαβεβαίωση ότι …το έργο σταμάτησε!!! Έως ότου έστω ολοκληρωθεί το έργο που υλοποιήθηκε με ανάλογη μελέτη και προϋπολογισμό και όλα τα σχετικά. Είναι μεν πολύ χρήσιμο το έργο που αφορούσε τους δύο ιδιώτες, αλλά είναι και πολύ παράτυπο δε.

Για το παράτυπο του πράγματος βεβαίωσε ο Κ. Δημόπουλος που φρόντισε να αρχίσει την απάντησή του για το θέμα … υπενθυμίζοντας μια παλιότερη παρατυπία της δημαρχίας Τσιφοδήμου και δηλώνοντας ευθαρσώς ότι κι αυτός προσχώρησε στο πολυμελές club των αιρετών που παραβαίνουν τους τύπους (και τους νόμους;), προκειμένου να υλοποιήσουν κάποιο έργο απαραίτητο στους δημότες. “Φτάνει να μην προκύπτει κίνδυνος ζωής”… Κι άλλα πολλά είπε ο κος Δημόπουλος, μεταξύ και ένα αρκούντως ανησυχητικό: ότι με την παρατυπία την συγκεκριμένη, τα λύματα από τις δύο επιχειρήσεις θα διοχετεύονταν στον βιολογικό καθαρισμό. Τώρα. Άρα -όπως το διέκρινε η Κατερίνα Κουρίτα της “Λαϊκής Συσπείρωσης”- ως τώρα δεν καταλήγουν σε βιολογικό καθαρισμό. Επ’ αυτού αναμένεται επίσημη διαβεβαίωση, πέραν της βεβαιότητας ότι οι νόμοι εφαρμόζονται και οι επιχειρήσεις και οι εγκαταστάσεις τους (όλες, όχι μόνο οι συγκεκριμένες) αδειοδοτούνται κατά τον νόμο.

Πολλά ακόμη ερωτηματικά προκύπτουν για το έργο που συμφωνήθηκε να γίνει επί των -τελευταίων- ημερών Δημόπουλου και είναι ξεκάθαρο προεκλογικό ρουσφέτι (αλλιώς θα ‘χε γίνει στα 3-4 χρόνια πριν, ενώ διαρκούσε η δημαρχία του κι αφού από τότε οι επιχειρηματίες πίεζαν για να συμφωνηθούν, όσα συμφωνήθηκαν έξι μέρες πριν την επίσημη προεκλογική περίοδο και μάλιστα μεταξύ των μελών μιας εντελώς άτυπης τριμελούς επιτροπής, στην οποία τα δύο μέλη ήταν ο δήμαρχος και οι επιχειρηματίες και το τρίτο “κάποιος από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, ΑΛΛΑ ΟΧΙ ο προϊστάμενός της“).

Η ΕτΟ θα περιμένει να πάρουν θέση όσοι δεν πήραν θέση για το θέμα στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου, πριν θέσει όλα τα σοβαρά ερωτήματα* που προκύπτουν από τα όσα μέχρι στιγμής έγιναν γνωστά, με τον επισημότερο τρόπο, στο επισημότερο όργανο διοίκησής μας. Ως τότε, δείτε τα βίντεο και το πως οι νυν αθωώνουν τους πρώην και για ποιο λόγο.

*για παράδειγμα, είναι σοβαρό ερώτημα το πως η εντολή Δημόπουλου δόθηκε εγγράφως στις 20.3.2019, αλλά το έργο άρχισε να υλοποιείται τις τελευταίες μέρες της δημαρχίας του και ενώ ο επόμενος δήμαρχος είχε ήδη ορκιστεί και αναλάμβανε επίσημα, λίγες μέρες αργότερα. Γιατί όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της ΕτΟ και τις φωτογραφίες του, στις 26.8.2019, το έργο είχε ήδη αρχίσει. Δεν ενημέρωσε τον Γερολιόλιο ο Δημόπουλος; Κι αν δεν τον ενημέρωσε… πως γνώριζε ο Γερολιόλιος όσα απάντησε στην συνεδρίαση της 23ης Οκτωβρίου;;; Υπάρχει πιθανότητα να γνώριζε τα πάντα και να ξέχασε μόνο τα …μη συμφέροντα, μόνο μετά την ερώτηση Κιάφα;;; Απ’ όσα ο δήμαρχος απάντησε στις 23.10.2019 προκύπτπει με κάθε βεβαιότητα ότι γνώριζε. Οπότε το ερώτημα είναι γιατί -ενώ γνώριζε- στις 23 δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα με το έργο, ενώ στις 31 είχε ήδη εντολή να σταματήσει; Γιατί απλώς …δεν έχει τελειώσει το κυρίως έργο για τους κυρίως χρηματοδότες του έργου;