Για την Επέτειο

του Πολυτεχνείου

μηνύματα, εκδηλώσεις, οπότε και …απουσίες

 

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

17 ΝΟΕΜΒΡΗ: HΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΙΜΗΣ & ΑΓΩΝΑ

Το Εργατικό Κέντρο Κατερίνης και οι εργαζόμενοι του Νομού μας τιμούμε την 46η επέτειο από την ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβρη του 73 που βάφτηκε με το αίμα των πρωτοπόρων φοιτητών και των εργαζόμενων νέων.

 Σήμερα που τα δικαιώματα των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των ανέργων καταπατούνται και καταργούνται βίαια. Σήμερα που οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι συνεχίζουν να σηκώνουν στις πλάτες τους τα βάρη της κρίσης και των μνημονίων, τα αιτήματα του Πολυτεχνείου παραμένουν και σήμερα επίκαιρα, διεκδικούμενα και αιτούμενα για τους εργαζόμενους και τη κοινωνία.

Η ανεργία, τα μέτρα λιτότητας, οι περικοπές, οι ανατροπές σε εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, οι εντολές και απαιτήσεις των Βρυξελλών και των οικονομικά ισχυρών, βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη γι’ αυτό και το αίτημα για “ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” καθίσταται διαχρονικό.

Το τεράστιο πρόβλημα με τους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες (παιδιά, γυναίκες και ανήμπορους) που έχουν δημιουργήσει οι πόλεμοι συμφερόντων στη Συρία αποτελεί ντροπή για τον πολιτισμό μας και πρέπει να λυθεί με σεβασμό και αλληλεγγύη το συντομότερο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όσα χρόνια και αν περάσουν οι εργαζόμενοι θα κρατάμε ζωντανό το απελευθερωτικό μήνυμα της ηρωικής εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

 Το Εργατικό μας Κέντρο καλεί όλους τους εργαζόμενους της Πιερίας να  πάρουν μαζικά μέρος  στις εκδηλώσεις για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου που θα γίνουν στο Νομό μας.

 

  Κατερίνη, 13 Νοέμβρη 2019

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

 

 

 


Μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ για την 46η Επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

 

Στις 17 Νοέμβρη τιμούμε την εξέγερση του Πολυτεχνείου, την κορύφωση των αντιδικτατορικών κινητοποιήσεων που οδήγησε στην πτώση της αμερικανοκίνητης χούντας των Συνταγματαρχών.

 

Θυμόμαστε και τιμούμε τους αγώνες και τις θυσίες των αγωνιστών του Πολυτεχνείου, της Νομικής και όλων όσοι υπέστησαν διώξεις, φυλακίσεις και βασανιστήρια από το χουντικό καθεστώς. Ο αγώνας τους για την Παιδεία, την Ελευθερία και την Κοινωνική Δικαιοσύνη αποτελεί σημείο αναφοράς για την ιστορία του τόπου μας.

 

Σαράντα έξι χρόνια μετά, η εξέγερση του Νοέμβρη δεν είναι μια μακρινή ανάμνηση. Αποτελεί για εμάς πολύτιμη παρακαταθήκη που μας θυμίζει ότι με τη δράση μας μπορούμε να αναμετρηθούμε και να ανατρέψουμε καθεστώτα που μοιάζουν ακλόνητα. Αντλούμε δύναμη και έμπνευση από τον αντιδικτατορικό αγώνα, ιδίως σήμερα που ζούμε την άνοδο του πολιτικού και κοινωνικού αυταρχισμού διεθνώς και στη χώρα μας.

 

Ο φετινές εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου γίνονται σε συνθήκες κυβερνητικής αυθαιρεσίας και καταστολής. Αστυνομικοί παραβιάζουν αναίτια το πανεπιστημιακό άσυλο,κακοποιούν φοιτητές και φοιτήτριες μέσα στη σχολή τους και τους συλλαμβάνουν έξω από το σπίτι τους. Την ίδια στιγμή, γινόμαστε μάρτυρες μιας συστηματικής προσπάθειας συκοφάντησης των δημόσιων Πανεπιστημίων και αναθεώρησης της ιστορίας. Ο φετινός εορτασμός ας είναι εφαλτήριο προάσπισης της δημοκρατίας μας, διαφύλαξης της ιστορικής μνήμης και διεκδίκησης ενός Πανεπιστημίου ανοιχτού στο λαό και τη νεολαία.

 

Θα τιμήσουμε τους εξεγερμένους του Πολυτεχνείου, τους νεκρούς, τους εξόριστους και τους φυλακισμένους,  συνεχίζοντας τον αγώνα τους για Ελευθερία, Δημοκρατία, και Κοινωνική Δικαιοσύνη.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τη νεολαία, τους εργαζόμενους, τους άνεργους, κάθε δημοκρατικό πολίτη να συμμετάσχει μαζικά και ειρηνικά στις επετειακές εκδηλώσεις και στην πορεία της 17ης Νοέμβρη.

 

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ  17/11/2019

 

 

 

 

                     
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΠΙΕΡΙΑΣ                                                    

 

Η εξέγερση Πολυτεχνείου το Νοέμβρη του ’73 αποτελεί την κορυφαία αντιδικτατορική εκδήλωση και ουσιαστικά προανήγγειλε την πτώση της ΧΟΥΝΤΑΣ των Συνταγματαρχών.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτελεί τον μεγαλύτερο φοιτητικό αγώνα με το σημαντικότερο πολιτικό αποτέλεσμα μέχρι σήμερα.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου εκφράζει ιδέες και ιδανικά.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτελεί όραμα και ελπίδα.

Τα ιδανικά της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, της ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ, της ΛΑΪΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ, είναι αυτά που ενέπνευσαν εκείνους τους νέους να μιλήσουν, να αντισταθούν, να αγωνιστούν. Εκείνοι οι ΝΕΟΙ οραματίστηκαν μια ελεύθερη Ελλάδα – μια Ελλάδα που δεν  υποδουλώνει τις συνειδήσεις των πολιτών της – και δεν δίστασαν να χύσουν το αίμα τους για να κάνουν το όραμά τους πραγματικότητα.

Η ελπίδα, οδηγός των φοιτητών εκείνες τις γενναίες ώρες, δεν έσβησε και ούτε πρόκειται να σβήσει όσο το Πολυτεχνείο ζει.

Και το Πολυτεχνείο ΖΕΙ. Ζει μέσα από τις ιδέες του, ζει μέσα από τον λαό που πίστεψε σε αυτό, ζει μέσα από τις ψυχές που θυσιάστηκαν, ζει σήμερα μέσα σε κάθε ελεύθερο μυαλό.

 

ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ… ΕΜΠΝΕΟΜΑΣΤΕ… ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ…

 Για την Νομαρχιακή Επιτροπή

Κώστας Κιτιξής

Γραμματέας ΝΕ
Κινήματος Αλλαγής Πιερίας

 


 

Αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ πραγματοποιήθηκε στο Συντριβάνι – Πλατάνι στην Κατερίνη για τα 46 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Ακολούθησε πορεία στον πεζόδρομο της πόλης με συνθήματα κατά των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Στη συγκέντρωση μίλησε ο γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Πιερίας του ΚΚΕ Αντώνης Παπαδόπουλος.

Στην ομιλίοα του αναφέρθικε στα έξης:
Η δικτατορία του κεφαλαίου, όποια μορφή κι αν παίρνει, δε διστάζει μπροστά σε κανένα έγκλημα ενάντια στον λαό. Όλες οι κυβερνήσεις μετά την κατάρρευση της Χούντας υπηρέτησαν τα συμφέροντα των εκμεταλλευτών και των διεθνών τους συμμάχων, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, των ΗΠΑ.

Η Ελλάδα μετατρέπεται έτσι σε ένα απέραντο ορμητήριο πολέμου, όπου οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ μπορούν να σπέρνουν τον θάνατο σε άλλους λαούς για τα ματωμένα συμφέροντα των μονοπωλίων. Ταυτόχρονα, όμως, η Ελλάδα γίνεται στόχος, «μαγνήτης» επιθέσεων σε περίπτωση περαιτέρω όξυνσης των ανταγωνισμών, που ήδη στην περιοχή μας είναι έντονοι

Η εξέγερση όμως του Νοέμβρη δείχνει ότι υπάρχει κι άλλος δρόμος εκτός από την υποταγή…

Τότε κάποιοι έλεγαν «η Χούντα είναι πανίσχυρη». Η Ιστορία τους διέψευσε. Ο λαός, οι αγώνες και οι θυσίες του, απέδειξε ότι η δύναμη είναι στην οργάνωση, στη συμπόρευση της νεολαίας με το εργατικό κίνημα. Κανένας αντίπαλος δεν είναι ανίκητος! Ο λαός, όταν παλεύει, μπορεί να φέρει τα πάνω-κάτω! Το ΚΚΕ βρίσκεται και θα βρεθεί μπροστά σε κάθε τέτοιο αγώνα.