Ωχ…

(πάει το καταφύγιο αδέσποτων;;;)

τα 20 (εκατομμύρια) έγιναν 15 και η προθεσμία τελειώνει ταυτόχρονα με το 2019 – εκτός κι αν ο υπουργός απαντήσει διαφορετικά

 

 

 

Πρόθεση των νεοεκλεγέντων δημάρχων της Πιερίας ήταν η δημιουργία ενός κοινού καταφύγιου αδέσποτων στο νομό ή τουλάχιστον έτσι είχε γίνει γνωστό, λίγο πριν αναλάβουν καθήκοντα. Στη συνέχεια, ο Δήμος Κατερίνης διαφώνησε -ή τουλάχιστον έτσι έγινε γνωστό- και ο κάθε Δήμος τράβηξε μόνος το δρόμο του. Στα μέσα Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Εσωτερικών μείωσε το κονδύλι του “Φιλόδημος” για την δημιουργία καταφυγίων αδέσποτων από τους Δήμους της χώρας, από τα 20 στα 25 εκατομμύρια, προκαλώντας τον θυμό και της Συνομοσπονδία Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδας. Ταυτόχρονα, ανακοίνωσε ότι η προθεσμία υποβολής αιτήσεων έληξε στις 31.10.2019, αλλά θα παραταθεί ως το τέλος του χρόνου.

Ο Δήμος μας δεν είχε υποβάλλει παρόμοιο αίτημα, αν και το πρόβλημα των αδέσποτων ήταν και είναι σημαντικότατο και η νέα διοίκηση “τρέχει” να προλάβει την προθεσμία. Η αποδοχή της σχετικής μελέτης από το Δημοτικό μας Συμβούλιο θα γίνει πιθανώς στην επόμενη συνεδρίασή του. Ήδη, 45 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν κοινοβουλευτική ερώτηση στον υπουργό Εσωτερικών και ζητούν να τους ενημερώσει για το τι ακριβώς συμβαίνει και ποιοι οι λόγοι των περικοπών και αν προτίθεται να επεκτείνει την προθεσμία υποβολής αιτήσεων για χρηματοδότηση και πέραν του 2019.

 

 

 

19/11/2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ερώτηση 45 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για την περικοπή χρηματοδότησης των δήμων για κατασκευή και  εξοπλισμό εγκαταστάσεων καταφυγίων αδέσποτων ζώων

 

Ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο σχετικά με τη μείωση του  προϋπολογισμού της πρόσκλησης χρηματοδότης των Δήμων για την κατασκευή, συντήρηση και εξοπλισμό των  καταφυγίων αδέσποτων ζώων από 20 εκατ. ευρώ σε 15 εκατ. ευρώ,  απευθύνουν ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, και 44 ακόμη βουλευτές.

Όπως αναφέρεται ρητά στην ερώτηση, η περικοπή αυτή έρχεται μετά την πρόσφατη τοποθέτηση του Πρωθυπουργού στη Δ.Ε.Θ., κατά την οποία αναγνώρισε τις ελλείψεις που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι στη διαχείριση των αδέσποτων ζώων καθώς και τα προβλήματα των  δημοτικών κυνοκομείων.

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι η σχετική πρόσκληση προς τους Δήμους είχε δημοσιευθεί επί υπουργίας του Αλ. Χαρίτση και έληγε στις 31/12/2019, αποτελούσε πάγιο αίτημα των φιλοζωικών ενώσεων και έδινε λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα των Δήμων, ενώ η περικοπή του προϋπολογισμού της  προκάλεσε την εύλογη αντίδραση της Συνομοσπονδίας Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδας.

Οι βουλευτές ρωτούν τον αρμόδιο Υπουργό για ποιο λόγο προχώρησε στην περικοπή του προϋπολογισμού της πρόσκλησης, και αν προτίθεται να ανακαλέσει την απόφαση αυτή. Επίσης, σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προχωρήσει προκειμένου να υποστηρίξει τους δήμους στην αξιοποίηση των πόρων της πρόσκλησης. Τέλος, και δεδομένου ότι οι νέες δημοτικές αρχές ανέλαβαν καθήκοντα μόλις την 1η Σεπτεμβρίου, ρωτούν αν προτίθεται ο αρμόδιος υπουργός να δώσει παράταση για την υποβολή προτάσεων πέραν της 31/12/2019.

Επισυνάπτεται πλήρες το κείμενο της ερώτησης

 

 

Ερώτηση Καταφύγια Αδέσποτων Ζώων