“Λίγα στους πολλούς

και πολλά στους λίγους και υμετέρους"

Μπέττυ Σκούφα: αυτή είναι η πολιτική της ΝΔ – ομιλία της στην Βουλή

 

 

 

 

 


ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ (ΜΠΕΤΤΥ) ΣΚΟΥΦΑ
Βουλεύτρια Πιερίας-ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
Μέλος Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων
Μέλος Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

 

 

Ε. Σκούφα:
“Η πολιτική της Ν. Δ., είναι λίγα στους πολλούς
και πολλά στους λίγους και υμετέρους”

Ομιλία της βουλεύτριας ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας στη Βουλή για το φορολογικό

Σκληρή κριτική στη Ν.Δ και στις πολιτικές που ακολουθεί, άσκησε απ το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση και ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου, η βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα. «Η πολιτική σας είναι λίγα στους πολλούς και πολλά στους λίγους και υμετέρους. Είναι μια ξεκάθαρη ταξική επιλογή και είμαστε απέναντί της» είπε χαρακτηριστικά.

Νομοσχέδια με επικοινωνιακούς τίτλους υπέρ των “ημετέρων”

 

Η κα Σκούφα κατηγόρησε τη Ν.Δ ότι το μόνο που κάνει με τα νομοσχέδια που φέρνει προς ψήφιση, εκτός από τους πομπώδεις τίτλους για επικοινωνιακούς λόγους, είναι όχι να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις αλλά να ανακατεύει την τράπουλα και τα διάφορα χρηματικά ποσά επί τω δυσμενέστερω. «Με τις προεκλογικές σας φανφάρες φέρατε εαυτούς στη θέση, όπου υποχρεούστε πλέον να λέτε ψέματα», τόνισε η βουλεύτρια Πιερίας και πρόσθεσε πως «με το ένα χέρι δίνετε στα μεσαία και χαμηλά στρώματα και με το άλλο χέρι τους τα παίρνετε, όχι μόνο μέσα από τους έμμεσους φόρους, αλλά και μέσα από το ίδιο το νομοσχέδιο».

«Δίνετε στα μεσαία στρώματα με το ένα χέρι και παίρνετε με το άλλο»

 

Όπως υπογράμμισε, με το νομοσχέδιο μειώνεται ο φόρος του πρώτου κλιμακίου από το 22% στο 9%, όμως την ίδια στιγμή μειώνεται και το εισόδημα που αντιστοιχεί σ’ αυτό το κλιμάκιο, από τις 20.000 στις 10.000 ευρώ. Αποτέλεσμα; Πολύ λιγότερος κόσμος μπορεί να ελαφρυνθεί. «Αυξάνετε το φόρο για τα εισοδήματα από 12.000 μέχρι 20.000 ευρώ από το 22% στο 24%, καθώς εισάγετε μείωση της μείωσης του φόρου κατά 2%. Δεν είναι λογοπαίγνιο. Είναι το δικό σας κείμενο στο άρθρο 9. Ανοίξτε το νομοσχέδιο να το δείτε. Άρθρο 9, “μείωση της μείωσης του φόρου”. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και για τα εισοδήματα από 20.001 μέχρι 50.000 ευρώ. Ούτε αυτό είναι λογοπαίγνιο. Είναι το νομοσχέδιό σας» σημείωσε.

 

 

Πίνακες

 

 

Ελάχιστο έως κανένα επιπλέον φορολογικό όφελος

 

Η κα Σκούφα υπογράμμισε ότι η νέα κλίμακα και τα αφορολόγητα ποσά που θα τεθούν σε ισχύ από την Πρωτοχρονιά θα προσφέρουν από ελάχιστο έως κανένα επιπλέον φορολογικό όφελος για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους, τους αγρότες, των οποίων το εισόδημα κυμαίνεται από τις 20.000 έως τις 50.000 ευρώ.

Πραγματική φορολογική ωφέλεια θα έχουν κλιμάκια εισοδήματος, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις, όπως αυτές των προσώπων χωρίς προστατευόμενα τέκνα, ξεκινούν από 50.850 ευρώ. «Από εκεί και πάνω είναι οι κοινωνικές τάξεις τις οποίες ελαφρύνετε γενναιόδωρα για μία ακόμη φορά», πρόσθεσε η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ.

«Άνθρακες ο θησαυρός για τη στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής

 

Όσον αφορά τους αγρότες, η μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή σε 9% ως τις 10.000 ευρώ, φέρνει μεν φοροελαφρύνσεις μέχρι 173 ευρώ τον χρόνο που όμως, εν τέλει, λόγω του αφορολόγητου που ψήφισε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αυτές οι μειώσεις αφορούν μόνο το 6% των αγροτών, ενώ η μείωση που θα δουν οι αγρότες στην προκαταβολή του φόρου, θα είναι μόλις 5%.

Χαρακτηριστικό των πολιτικών χειρισμών της Ν.Δ είναι όπως είπε η κα Σκούφα, η πολύ πρόσφατη εξαγγελία του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη για έκπτωση στο αγροτικό πετρέλαιο που δεν περιέχεται ούτε στο φορολογικό νομοσχέδιο ούτε όμως και στον Προϋπολογισμό του 2020. «Άνθρακες ο θησαυρός και για τη στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής και λόγια του αέρα!».

Δείτε το βίντεο από την ομιλία.