Γιατί “ακίνητη” η Πιερία, κα υπουργέ;

ερώτηση Σκούφα για το ΕΣΚ

οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας έχουν δηλώσει τα πολυάριθμα οργανικά τους κενά, αλλά ΔΕΝ περιλήφθηκαν στις καταστάσεις του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας

 

 

 

 

 


ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ (ΜΠΕΤΤΥ) ΣΚΟΥΦΑ
Βουλεύτρια Πιερίας-ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
Μέλος Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων
Μέλος Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

 

Ερώτηση της βουλεύτριας ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας Ε. Σκούφα στην Υπουργό Παιδείας

Εκτός διαδικασίας κινητικότητας η Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση,
παρά τα οργανικά κενά που δήλωσαν

 

Τη λήψη μέτρων από την υπουργό Παιδείας έτσι ώστε οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας να ενταχθούν στη διαδικασία της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων, από την οποία προσφάτως εξαιρέθηκαν, ζητά με ερώτησή της η βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα. Όπως επισημαίνει η κα Σκούφα, τόσο η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης όσο και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας, ενώ έχουν δηλώσει τα πολυάριθμα οργανικά τους κενά, ωστόσο δεν περιλήφθηκαν στις καταστάσεις κινητικότητας του Υπουργείου Παιδείας, ενώ αποτελούν δύο από τις πλέον υποστελεχωμένες υπηρεσίες του Ελληνικού Δημοσίου. Αντιθέτως, οι αντίστοιχες διευθύνσεις άλλων νομών έχουν ήδη περιληφθεί στη διαδικασία της κινητικότητας. Η βουλεύτρια ζητά την αντιμετώπιση της παράλειψης αυτής, με δεδομένο ότι ο πρώτος κύκλος του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας έτους 2019 περατώθηκε την 17.12.2019.

«Φαινόμενα επιλεκτικής εφαρμογής» του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας

 

Η κα Σκούφα στην ερώτησή της κάνει λόγο για «φαινόμενα επιλεκτικής εφαρμογής» του συγκεκριμένου νόμου περί του «Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας στη Δημόσια Διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση». Όπως επισημαίνει, το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας, σχεδιάσθηκε ως ένα κρίσιμο εργαλείο για την ανακατανομή του προσωπικού βάσει των πραγματικών αναγκών κάθε φορέα.

Αποτελεσματική δημόσια διοίκηση με σωστή κατανομή ανθρωπίνων πόρων

 

Η κινητικότητα συμβάλλει ουσιαστικά στην αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης, επιτρέπει τη βέλτιστη διαχείριση των ανθρωπίνων πόρων της και παρέχει στους υπαλλήλους τη δυνατότητα να έχουν ενεργητικό ρόλο στη διαμόρφωση της σταδιοδρομίας τους. Αναγκαίο εργαλείο πραγμάτωσης της κινητικότητας, είναι η εφαρμογή των ενιαίων και ομοιόμορφων κανόνων της, για το σύνολο των υπαλλήλων που υπηρετούν σε δημόσιες υπηρεσίες, Ν.Π.Δ.Δ., ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού και Ν.Π.Ι.Δ. που ανήκουν στη Γενική Κυβέρνηση και η αρμονική σύζευξη της ικανοποίησης των υπηρεσιακών αναγκών με το δικαίωμα του υπαλλήλου στην κινητικότητα, αποδίδοντας σε κάθε υπάλληλο πρόσβαση στο σύνολο των προς κάλυψη θέσεων, βάσει ενιαίων κανόνων αναφορικά με τους όρους, τις προϋποθέσεις και εν γένει τις ακολουθούμενες διαδικασίες.

Στο πλαίσιο του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας για την υλοποίηση του Α’ κύκλου έτους 2019, από 03.12.2019 ως 17.12.2019 αναρτήθηκαν στη σχετική κρατική ιστοσελίδα οι κενές οργανικές θέσεις όλων των φορέων, οι ενδιαφερόμενοι υπάλληλοι μπορούν να δουν τις κενές θέσεις που προκηρύσσονται και να υποβάλουν αίτηση για την πλήρωση μιας ή περισσοτέρων κενών θέσεων, με την μετάταξή τους σε κενή οργανική θέση ή/και την απόσπασή τους για προσωρινή κάλυψη αναγκών.

Τα ερωτήματα στην Υπουργό Παιδείας

Η κα Σκούφα θέτει μια σειρά ερωτημάτων προς την Υπουργό αναφορικά με τον αριθμό των κενών θέσεων εκπαιδευτικών και διοικητικών υπαλλήλων των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας, τους λόγους για τους οποίους εξαιρέθηκαν οι δύο Διευθύνσεις από την διαδικασία της κινητικότητας και τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσει η Υπουργός την παράλειψη αυτή, δεδομένου ότι ο Α’ κύκλος του ΕΣΚ έτους 2019 περατώθηκε την 17.12.2019.