Ο Batsman,

o Batman,

οι χαμένες μας ευκαιρίες και οι άσχετες με το πρόβλημα λύσεις

 

 

 

 

 

Το πρόβλημα και η λύση του είναι παιδιά της λογικής, κε δήμαρχε.

Κι αυτό το γνωρίζετε εσείς πολύ καλά, ως μαθηματικός.

Και το ένα είναι ανάλογο του άλλου. Αφού καμιά μισή λύση ως λύση δεν λογίζεται και κανένα πρόβλημα δεν έλυσε.

Στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η συζήτηση δύο άσχετων θεμάτων ανέδειξε -μία ακόμη φορά- ότι οι κανόνες είναι για να αποκτούμε εξαιρέσεις, όχι λύσεις (click). Προκειμένου να αποκτήσει ο Δήμος μας ένα μηχάνημα που θα καθαρίζει τις ακτές μας, επιχειρηματολογήσατε κατά της απόκτησης ενός φτηνότερου-μικρότερου και υπέρ της αγοράς ενός μηχανήματος που ταιριάζει στην συγκεκριμένη δουλειά. Κι αυτό είναι το σωστό. Το λογικό. Η λύση που ταιριάζει στο πρόβλημα.

Στην ίδια συνεδρίαση, δυστυχώς, όταν το σώμα κλήθηκε να καθορίσει τα χαρακτηριστικά του υποψήφιου Συμπαραστάτη του Δημότη (και του Επιχειρηματία), όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο πρόεδρός του, αλλά κι εσείς (που ‘στε και μαθηματικός) επιλέξατε χαρακτηριστικά-λύση, υποδεέστερη του προβλήματος, βάζοντάς μας σε σκέψεις πικρές. Γιατί αν οι ακτές μας πρέπει και θέλουμε να είναι καθαρές… πόσο θέλουμε (θέλετε) να απολαμβάνουν οι δημότες (και επιχειρηματίες) μια υπηρεσία τόσο σημαντική και τόσο σωτήρια και με τον καλύτερο τρόπο; Δεν θέλετε κι εδώ η λύση να ‘ναι ανάλογη του προβλήματος;

Τα καθήκοντα του Συμπαραστάτη είναι πολύ συγκεκριμένα:

Ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης δέχεται καταγγελίες άμεσα θιγόμενων πολιτών και επιχειρήσεων για κακοδιοίκηση από τις υπηρεσίες, τις επιχειρήσεις και τα νομικά πρόσωπα του Δήμου και παρεμβαίνει για τη διαμεσολαβητική επίλυση των σχετικών διαφορών. Σε περιπτώσεις σοβαρών προβλημάτων κακοδιοίκησης διατυπώνει ειδικές προτάσεις για τη βελτίωση της δημοτικής διοίκησης και των σχέσεων της με το κοινό. Οι ειδικές προτάσεις απευθύνονται στον Δήμαρχο και κοινοποιούνται στον Γενικό Γραμματέα του Δήμου και στο Δημοτικό Συμβούλιο. (Άρθρο 77 Ν.3852/2010– Πρόγραμμα «Καλλικράτης»).

Μπορεί να τα υπηρετήσει κάποιος με το οποιοδήποτε πανεπιστημιακό πτυχίο; Θέλουμε για την θέση αυτή έναν γεωπόνο ή έναν άξιο μικροβιολόγο; Αρχιτέκτονα; Φιλόλογο; Μηχανικό με ειδίκευση στα λιμενικά έργα; Μετεωρολόγο μαθηματικό; Αρκεί να έχει ένα οποιοδήποτε πανεπιστημιακό πτυχίο και από προσωπικό ενδιαφέρον να ασχολείται με παρόμοια θέματα; και πόσα θέματα μπορεί να είναι παρόμοια και σχετικά;

Όχι, κε δήμαρχε. Νομικός απαιτείται για την θέση του Συμπαραστάτη μας.

Νομικός και την μεγαλύτερη δυνατή εξειδίκευση σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όπως ευτυχώς επέλεξαν να κάνουν πολλοί νομικοί, τα τελευταία χρόνια και νέοι σε ηλικία. Που μπορεί να είναι και ενεργοί δικηγόροι ή μπορεί και όχι. Ούτε κάποιος χωρίς πανεπιστημιακό πτυχίο και με μεγάλη εμπειρία πχ στα διοικητικά ή τους λαϊκούς αγώνες μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των καθηκόντων του Συμπαραστάτη μας. Νομικός πρέπει να είναι, μην γελιόμαστε. Νόμους θα ερμηνεύει και νόμους θα εφαρμόζει, όπου η διοίκηση “ξεστρατίζει”, καταπιέζοντας δικά μας δικαιώματα. Και πρέπει, για να το καταφέρει αυτό, να μην έχει “βαρίδια” και εξαρτήσεις από την διοίκηση. Και μια προκήρυξη σε πανελλαδικό επίπεδο και χωρίς τον όρο της εντοπιότητας θα μπορούσε να εμφανίσει πολλούς και άξιους υποψήφιους, με περγαμηνές πλούσιες. Ρωτήστε πχ πόσοι νομικοί ασχολούνται ήδη με την Διαμεσολάβηση, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Πόσοι σε ΜΚΟ και οργανώσεις σχετικές με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πλειοδοτήσατε στην συζήτηση του θέματος (όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου) σε αδιαφορία. Κάποιες στιγμές ήταν ολοφάνερη η απόστασή σας από τον πολίτη/δημότη. Και πρέπει να το προσέξετε αυτό στο μέλλον και πάντα, γιατί αυτή η πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων στο Δημοτικό μας Συμβούλιο εμφανίζει ήδη σημάδια πλήρους αποξένωσης από τους μη έχοντες σχέση με το Δημόσιο και την ασφάλειά του. Δεν νοιώθει και δεν το απασχολεί τίποτα απο την καθημερινότητα όσων είναι εκτός Δημοσίου. Όσον αφορά την θέση του ΚΚΕ ότι ο συγκεκριμένος θεσμός δεν μπορεί να παρέμβει σε υποθέσεις που αφορούν εργαζόμενους στο Δήμο και την διοίκησή του… δεν κατανόησα ακόμη που στηρίζεται. Ο Συμπαραστάτης δεν εκδίδει αποφάσεις. Εντοπίζει σφάλματα και προτείνει την άμεση επανόρθωσή τους. Τα δικαστήρια και οι αρμόδιοι φορείς δίνουν λύσεις σε τέτοια θέματα και μια θέση του Συμπαραστάτη πχ υπέρ του εργαζόμενου, να είστε σίγουρος ότι έχει ιδιαίτερο και ειδικό βάρος. Για το αν και αυτή η ανεξάρτητη αρχή δρα ανακουφιστικά για το Κεφάλαιο και τους Καπιταλιστές και μπερδεύει τους εργαζόμενους από τους στόχους τους, … ο καθένας κάνει τις επιλογές του στην πολιτική. Σίγουρα, η ύπαρξη του Συμπαραστάτη καθιστά περιττή την …διαμεσολάβηση και το “μέσο”, προστατεύει τον δημότη από την απ’ ευθείας και προσωπική αντιπαράθεση με την διοίκηση και -με τις εκθέσεις του- δίνει σταθερά και σε άμεση σχέση με την πραγματικότητα την εικόνα της όποιας διοίκησης και ταυτόχρονα εντοπίζει τα σημεία και τους τομείς που χρήζουν άμεσης βελτίωσης. Για να σας δώσω ένα παράδειγμα… η δημοτική σύμβουλος που -προ ημερησίας- μετέφερε στο Συμβούλιο και την διοίκηση πρόβλημα επιχειρηματιών συγκεκριμένης περιοχής, δεν θα είχε παράπονο να μεταφέρει αν υπήρχε ο Συμπαραστάτης και θα μπορούσε να κάνει οικονομία δυνάμεων και να έχει αυτό αποτέλεσμα σε άλλους λαϊκούς αγώνες, εκτός δικαιοδοσίας του Συμπαραστάτη του Δημότη. Και του Επιχειρηματία.

Για τον Συμπαραστάτη μας μην διαλέξετε ένα παλιό, φθαρμένο τρακτέρ, κε δήμαρχε, όπως δεν το διαλέξατε για τον καθαρισμό των παραλιών, προκειμένου να σιγουρέψετε την λύση του προβλήματος.

Ένα ολοκαίνουριο και με τα ανάλογα κυβικά απαιτείται και για αυτό το κενό-πρόβλημα.

Αλλιώς θα επιβεβαιωθεί κι αυτό που είπε πρόσφατα στην Κατερίνη και ο Χάρης Καστανίδης (του ΚΙΝΑΛ): ότι ο πρωθυπουργός προσωπικά, η κυβέρνησή του και η ΝΔ σύσσωμη επαναφέρει ότι μπορεί, ΜΟΝΟ για να δώσει μισθούς και έσοδα σε οπαδούς και στελέχη.

Δυστυχώς, η προκήρυξη που δημοσιεύσατε ήδη περιγράφει ένα οποιοδήποτε “τρακτέρ”. Κι όλα πάλι καταλήγουν να εξαρτώνται από το κατά πόσο μια διοίκηση επιλέγει να ελέγχεται σοβαρά και αποτελεσματικά, από μονοπρόσωπη ανεξάρτητη αρχή επιλογής της.

 

 

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΘΕΣΗΣ
ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ
ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΔΙΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ
(click στο link)