Για την Ημέρα της Γυναίκας

μηνύματα για το μισό του ουρανού

an equal world is an enabled world

 

 

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

8 ΜΑΡΤΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Παρά την υποτιθέμενη θεσμική κατοχύρωση της ισότητας των φύλων, η εκμετάλλευση που βιώνουν οι γυναίκες όχι μόνο υπάρχει αλλά εντάθηκε μέσα στην κρίση. Οι σχετικές πολιτικές παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ανεφάρμοστες. Οι γυναίκες και τα κορίτσια συνεχίζουν να υποφέρουν από διακρίσεις και βία σε κάθε μέρος του κόσμου, στην ιδιωτική και δημόσια σφαίρα. Οι γυναίκες εξακολουθούν να εργάζονται περισσότερο και να αμείβονται λιγότερο, ενώ παραμένει αόρατη η μη αμειβόμενη εργασία τους και η συμβολή τους στο ΑΕΠ.
Το Εργατικό Κέντρο Κατερίνης τιμά την παγκόσμια ήμερα αναγνώρισης των γυναικείων αγώνων για ουσιαστική ισότητα, αγωνίζεται για την ενίσχυση της συλλογικής φωνής των γυναικών και υπερασπίζεται δυναμικά τα θύματα διακρίσεων στην εργασία. Χαιρετίζουμε και φέτος τη διοργάνωση της φεμινιστικής απεργίας στην Ελλάδα και καλούμε όλες και όλους, άνδρες και γυναίκες να συστρατευθούμε στα συνδικάτα μας για να κρατήσουμε δυνατή τη συλλογική μας φωνή και δράση, τη μόνη σταθερή και πραγματική πηγή δύναμης και δυναμικής.
Η δύναμη είναι στα χέρια μας, στα συνδικάτα και στους συλλογικούς αγώνες για τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων μας, την ουσιαστική εφαρμογή της ισότητας φύλου, για την άρση των στερεοτύπων, για την καταπολέμηση των πολλαπλών διακρίσεων, την εμπέδωση της κοινωνικής δικαιοσύνης για όλες και όλους.
Το Εργατικό Κέντρο Κατερίνης θα συνεχίσει να στηρίζει εμπράκτως τον αγώνα κάθε γυναίκας με σκοπό την εξάλειψη των διακρίσεων λόγω φύλου στους όρους αμοιβής και εργασίας, την προστασία των θέσεων εργασίας των εργαζομένων με οικογενειακές υποχρεώσεις, την ίση πρόσβαση, την ανέλιξη στην εργασία και την επαγγελματική εκπαίδευση γυναικών και ανδρών, δηλαδή τον έμπρακτο σεβασμό της ανθρώπινης αξίας και αξιοπρέπειας χωρίς διακρίσεις.
Με διαρκή σκοπό την έγκυρη ενημέρωση και έγκαιρη αφύπνιση δημοσιεύουμε, με αφορμή την ημέρα της γυναίκας, τον οδηγό εργασιακών και κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων για την εργαζόμενη γυναίκα από το ΙΝΕ ΓΣΕΕ.

https://www.inegsee.gr/wp-content/uploads/2019/03/GinekakErgasia.pdf

Κατερίνη, 4/3/2020

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Στις 8 του Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών, απεργούμε ενώνοντας τη φωνή μας με τις γυναίκες όλου του πλανήτη:

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  • Αξιοπρεπή ζωή με ίσα δικαιώματα.
  • Ισότητα στους μισθούς και τα εργασιακά δικαιώματα και πολιτικές για την ένταξη γυναικών που βρίσκονται κοινωνικά αποκλεισμένες και χρειάζονται υποστήριξη.
  • Την υπεράσπιση της ζωής και την αντιμετώπιση της κλιματικής έκτακτης ανάγκης, ώστε να βρίσκονται στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής οικονομίας και της πολιτικής σε όλα τα επίπεδα.
  • Πολιτικές προσανατολισμένες προς την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση και αξιοποίηση ειδικών κονδυλίων, προκειμένου να επιτευχθεί ισότιμη και δίκαιη μετάβαση σε αυτές.
  • Συμμετοχή των γυναικών σε όλα τα κέντρα λήψης αποφάσεων που αποτελεί δείκτη δημοκρατίας και πολιτισμού καθώς οι γυναίκες αποτελούν το μισό της ανθρωπότητας. Διεκδικούμε ίση συμμετοχή γυναικών και αντρών σε όλα τα κέντρα λήψης αποφάσεων (50/50).

ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ότι:

Επειδή το σώμα μας συνδέεται με τα δικαιώματά μας, δεν διαπραγματευόμαστε την αυτοδιάθεσή του. Είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας να αποφασίζουμε για το σώμα μας, για το αν, πότε και με ποιες προϋποθέσεις η μητρότητα θα είναι επιλογή της ζωής μας.

Παράλληλα, επειδή ο φεμινιστικός αγώνας συνδέεται με την υπεράσπιση της ειρήνης και της αλληλεγγύης, δηλώνουμε ότι ο αγώνας για την ειρήνη είναι πιο απαραίτητος από ποτέ. Ταυτόχρονα δηλώνουμε ότι καμία γυναίκα δεν είναι παράνομη. Και φωνάζουμε δυνατά:

ΟΧΙ στον ρατσισμό και τον αποκλεισμό!

ΟΧΙ στους πολέμους, των οποίων οι άμεσες συνέπειες είναι χιλιάδες θύματα και πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο, με εκατομμύρια γυναίκες ανάμεσά τους.

Για όλους αυτούς τους λόγους συμμετέχουμε ενεργά στη φεμινιστική απεργία της 8ης Μάρτη.

ΓΙΑ ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 8ΗΣ ΜΑΡΤΗ

 

 

 

Ανακοίνωση του ΚΚΕ για την 8η Μάρτη – Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

 

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ απευθύνει αγωνιστικό κάλεσμα για την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας στις εργάτριες και υπαλλήλους, στις επιστήμονες, στις επαγγελματίες αυτοαπασχολούμενες, στις αγρότισσες, στις άνεργες και συνταξιούχους, ιδιαίτερα στις νέες μητέρες, στις μαθήτριες- φοιτήτριες, στις πρόσφυγες- μετανάστριες.

Η 8η Μάρτη, καθιερωμένη ως Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας πριν 110 χρόνια, με απόφαση της Β’ Διεθνούς Συνδιάσκεψης σοσιαλιστριών γυναικών, για το ΚΚΕ δεν είναι μια μέρα ιστορική – επετειακή. Είναι μια μέρα ενταγμένη στην αλυσίδα του καθημερινού αγώνα του για την ισοτιμία και τη χειραφέτηση της γυναίκας στη σύγχρονη εποχή.

Η ΚΕ του ΚΚΕ καλεί τις γυναίκες να σκεφτούν τις αιτίες που στερούνται κοινωνικά δικαιώματα, παρά το γεγονός ότι στον 21ο αιώνα αντικειμενικά γεννιούνται νέες δυνατότητες με βάση τη ραγδαία ανάπτυξη της επιστήμης, της τεχνολογίας. Μπορεί να εξασφαλιστεί σε όλες και όλους σταθερή εργασία, με βάση τις γνώσεις, τις δεξιότητες του καθενός και της καθεμιάς, με δυνατότητα δωρεάν επανειδίκευσης και επανεκπαίδευσης, με γενική μείωση του εργάσιμου χρόνου και με σταθερό ωράριο εργασίας. Η επιστημονική έρευνα μπορεί να συμβάλει στη διερεύνηση και στην αντιμετώπιση των νέων επιπτώσεων από τη μονόπλευρη και εκτελεστική εργασία. Πολλές βαριές, ανθυγιεινές, ρουτινιάρικες εργασίες μπορούν να αυτοματοποιηθούν. Αλλά και η εφαρμογή της τεχνολογικής καινοτομίας στις εργαλειομηχανές και τις άλλες υποδομές μπορεί να αξιοποιηθεί για τη μείωση της επιβάρυνσης και της καταπόνησης του γυναικείου οργανισμού. Η καθολική συμμετοχή των γυναικών στην εργασία μπορεί να εξασφαλιστεί με μέτρα προστασίας του γυναικείου οργανισμού, της μητρότητας (άδειες μητρότητας και γονικές, μειωμένα ωράρια, συνταξιοδότηση στα 55 χρόνια, απαλλαγή από νυχτερινή εργασία και ακανόνιστες βάρδιες κλπ.). Οι διαδικτυακές εφαρμογές μπορούν να ενταχθούν στην Ιατρική, στην Εκπαίδευση και αλλού για να στηρίζουν σε ανώτερο επίπεδο τη σύγχρονη κοινωνική ανάγκη για ένα εκτεταμένο δίκτυο δωρεάν κοινωνικών υποδομών Υγείας, Πρόνοιας, Παιδείας, καθολικό για όλες και όλους, με εξειδίκευση κατά φύλο, ηλικία, περιφέρεια.

Στο τέλος της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα, εμπόδιο στη δυνατότητα και στην ανάγκη να αναπτύσσεται ο εργαζόμενος άνθρωπος, γυναίκα και άνδρας, αποτελεί ο πυρήνας της οργάνωσης και λειτουργίας της παραγωγής, της οικονομίας, της κοινωνίας: Το κίνητρο του καπιταλιστικού κέρδους, η σαπίλα των καπιταλιστικών σχέσεων στην εποχή της μεγάλης μετοχικής – καπιταλιστικής ιδιοκτησίας, των μονοπωλίων, της βαθιάς ανισομετρίας στην καπιταλιστική ανάπτυξη και του ανελέητου καπιταλιστικού ανταγωνισμού.

Οι δυνατότητες που προβάλλουν στις συνθήκες της λεγόμενης 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης μετατρέπονται σε νέα δεσμά εκμετάλλευσης και καταπίεσης των γυναικών. Η επέκταση της γυναικείας εργασίας συνοδεύεται από τις εργασιακές σχέσεις-λάστιχο, τα σπαστά και ακανόνιστα ωράρια, την υποαπασχόληση και την ανεργία. Η Πληροφορική και οι εφαρμογές της αξιοποιούνται για να ενισχύεται η δουλειά από το σπίτι και η διευθέτηση του χρόνου εργασίας των γυναικών, ακόμα και την περίοδο της άδειας μητρότητας, ώστε να αντιμετωπιστεί η έλλειψη μέτρων προστασίας της μητρότητας και στήριξης της οικογένειας από το κράτος (Υγεία, Προσχολική και Ειδική Αγωγή, δημιουργική απασχόληση παιδιών), αφού η απαιτούμενη δαπάνη θεωρείται “κόστος” για το κεφάλαιο. Πρόκειται για τις αντιδραστικές προσαρμογές της ΕΕ, της κυβέρνησης, των μετοχικών – καπιταλιστικών επιχειρήσεων, που στο όνομα της “ισότητας των φύλων” προσπαθούν να διαχειριστούν τις αντιφάσεις που γεννά η πιο μαζική συμμετοχή των γυναικών στην κοινωνική εργασία, χωρίς όμως να απαλλάσσεται η γυναίκα από την ατομική – οικογενειακή ευθύνη για τη φροντίδα των παιδιών, των ηλικιωμένων, των ΑμΕΑ. Ως αποτέλεσμα σπάει κάθε κανονικότητα, κάθε διάκριση ανάμεσα στον εργάσιμο και μη εργάσιμο χρόνο των γυναικών, αυξάνει η εντατικοποίηση της εργασίας.

Έτσι, πάνω στην οικονομική εκμετάλλευση και καταπίεση ανθίζει ακόμα η πρόσθετη καταπίεση του γυναικείου φύλου. Αυτή η ανισοτιμία δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή από τις νέες γυναίκες, αλλά και τους νέους άνδρες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, γιατί στη σημερινή Ελλάδα και στα κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν ξεπεραστεί στη νομοθεσία και στις κοινωνικές σχέσεις κραυγαλέες διακρίσεις που υπήρχαν παλιότερα σε βάρος των γυναικών στην εκπαίδευση, στο οικογενειακό δίκαιο, στα αστικά πολιτικά δικαιώματα, τυπικά ακόμα και στο εργατικό δίκαιο. Ωστόσο, αυτό το ξεπέρασμα έγινε και γίνεται με όρους που αναπαράγουν τον περιορισμό ή και τον αποκλεισμό της γυναίκας από την εργασία, από την πολύπλευρη κοινωνική δράση, από τη δυνατότητα να έχει “ελεύθερο” -από οικιακές, οικογενειακές υποχρεώσεις- χρόνο. Όλες οι εκδηλώσεις της κοινωνικής της ζωής, όχι μόνο οι υλικές ανάγκες, αλλά και οι πολιτιστικές, πνευματικές, άθλησης, αναψυχής υποτάσσονται στο καπιταλιστικό κέρδος. Πάνω σ’ αυτό ανθίζουν το εμπόριο της σεξουαλικότητας, των τοξικοεξαρτησιογόνων ουσιών, η ναρκωκουλτούρα, η βία ακόμα και μέσα στην οικογένεια.

Η ΚΕ του ΚΚΕ καλεί τις γυναίκες να απορρίψουν τις παλιές και δήθεν μοντέρνες, στην ουσία αντιδραστικές, θεωρίες και πρότυπα που εμφανίζονται σήμερα με “σύγχρονο” φεμινιστικό μανδύα. Πολιτικές δυνάμεις που διαχειρίστηκαν το σύστημα σε βάρος των γυναικών της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, πρωτοστατούν στην αναζωογόνηση του φεμινιστικού κινήματος, αξιοποιώντας υπαρκτά κοινωνικά προβλήματα και παθογένειες στις σχέσεις των φύλων, όπως είναι η βία μέσα στην οικογένεια, η σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας, η στοχοποίηση του δικαιώματος στην άμβλωση. Θεωρούν ως αιτία τη χαμηλή συμμετοχή των γυναικών στα λεγόμενα Κέντρα Λήψης Αποφάσεων, εννοώντας τα κυβερνητικά και κρατικά όργανα, θεσμικά όργανα και διοικήσεις επιχειρήσεων. Οι “σύγχρονες” φεμινίστριες στοχοποιούν ως κύρια αιτία τα κατάλοιπα της συμπεριφοράς των ανδρών στην εξουσία, στην οικογένεια, στην πολιτική και συνδικαλιστική δράση. Έτσι, αθωώνουν τις εκμεταλλευτικές σχέσεις πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε επί αιώνες η ανισότητα των δύο φύλων, εγκλωβίζουν τη λαϊκή αγανάκτηση των γυναικών μέσα στα όρια του συστήματος.

Στις σύγχρονες συνθήκες, η κοινωνική και πολιτική πείρα που έχει συγκεντρωθεί μπορεί να αξιοποιηθεί από τις γυναίκες για να δουν με άλλον τρόπο σκέψης τη ζωή τους, τις αιτίες των απωλειών δικαιωμάτων της εργατικής τάξης σε όλο τον κόσμο, των δεινών των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, αλλά και των επικίνδυνων συμβιβασμών μεταξύ των καπιταλιστικών κρατών, δηλαδή της ιμπεριαλιστικής ειρήνης με τον πιστόλι στον κρόταφο των λαών.

Η αδιαφορία για ό,τι δεν έχει ακόμα χτυπήσει “την πόρτα του δικού μας σπιτιού” αφήνει απροετοίμαστους την εργατική τάξη, το λαό, τη νεολαία. Για την υπεράσπιση της ζωής μας και των παιδιών μας, μονόδρομος είναι η συνειδητοποίηση, η καταδίκη, η αντίσταση και η αντεπίθεση σε κόμματα, σε κυβερνήσεις και στις διεθνικές συμμαχίες τους που προκαλούν την ολοένα και βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Αυτή είναι η καλύτερη ασπίδα προστασίας απέναντι στη δικαιολογημένη ατομική ανησυχία.

Η ΚΕ του ΚΚΕ καλεί τις γυναίκες να δυναμώσουν τη λαϊκή πάλη, την κοινή αγωνιστική δράση με το εργατικό – λαϊκό κίνημα άλλων χωρών, ώστε η λαϊκή θέληση να επιβάλει την απεμπλοκή της χώρας μας και γειτονικών χωρών από τους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς. Να απομονώσουν το εθνικιστικό, ρατσιστικό δηλητήριο απέναντι στους χιλιάδες πρόσφυγες – μετανάστες, γυναίκες, άνδρες και παιδιά. Δεν είναι ούτε τοπικά ούτε προβλήματα λιγότερο πολιτισμένων λαών τα μαζικά προβλήματα από την εισροή προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι εξαπατημένοι από κυκλώματα εκμετάλλευσης αλλά και τον τούρκικο ανταγωνισμό, αφήνουν την κόλαση του ιμπεριαλιστικού πολέμου για να βρεθούν εγκλωβισμένοι στα σύνορα, στα κέντρα-“κολαστήρια” στα νησιά του Αιγαίου ή στην ηπειρωτική Ελλάδα. Είναι προβλήματα που δημιουργεί ο ανταγωνισμός των καπιταλιστικών κρατών, η βάση του ιμπεριαλιστικού πολέμου με οποιαδήποτε μορφή του.

Η ΚΕ του ΚΚΕ απευθύνεται στις μαθήτριες, τις φοιτήτριες, στις σπουδάστριες των Σχολών Κατάρτισης, καλεί τις νέες και τους νέους να εμπνευστούν από το πραγματικό ταξικό περιεχόμενο ιστορικών επετείων, όπως της 8ης Μάρτη. Μας θυμίζει ότι τίποτα δεν κατακτήθηκε χωρίς σκληρό ταξικό αγώνα ενάντια στους εκμεταλλευτές. Όλη η ανθρώπινη ιστορία, πολύ περισσότερο όλα τα επαναστατικά άλματα επιβεβαιώνουν ότι οι μεγάλες κοινωνικές και πολιτικές ανατροπές γίνονται με τη δράση των λαϊκών δυνάμεων. Η Ιστορία δείχνει ότι υπήρχαν και καμπές οπισθοδρόμησης, αντιδραστικοποίησης, από τις οποίες τελικά βγήκε η ανθρωπότητα με τη δράση όχι των “φωτισμένων” ηγεμόνων, αλλά των μαζών που αξιοποίησαν τις αντικειμενικές δυνατότητες.

Και σήμερα οι ελπιδοφόροι δρόμοι για να “ξεριζωθεί” η ταξική αιτία της γυναικείας και κάθε κοινωνικής ανισοτιμίας και για την ικανοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών της, ο συνδυασμός εργασίας – μητρότητας με θεαματική βελτίωση της ποιότητας ζωής, μπορούν να ανοίξουν με την αποφασιστική συμμετοχή των γυναικών στην πάλη για την επαναστατική πολιτική ανατροπή. Αυτή η ανατροπή είναι προϋπόθεση για την κοινωνική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, για την οργάνωση της παραγωγής, των υπηρεσιών με κεντρικό σχεδιασμό, για την ουσιαστική άσκηση της εργατικής εξουσίας με τη συμμετοχή όλων των εργαζομένων στις συνελεύσεις στους εργασιακούς χώρους

Η ΚΕ του ΚΚΕ καλεί τις γυναίκες να πρωτοστατήσουν με τη συμμετοχή τους στο ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα, στο ταξικά προσανατολισμένο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, στην πάλη για την κοινωνική συμμαχία ώστε να διαμορφώνονται “ρωγμές” στο “τείχος” που ορθώνει η σύγχρονη καπιταλιστική κοινωνία. Οι λαοί, γυναίκες και άνδρες, πρέπει να σηκώσουν το δικό τους ανάστημα απέναντι σε κάθε εθνικότητας καπιταλιστική δύναμη, για να προχωρήσει η κοινωνία μπροστά, στο σοσιαλισμό – κομμουνισμό, την κοινωνία που θα απαλλάξει την ανθρωπότητα από την εκμετάλλευση, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, από κάθε μορφή κοινωνικής καταπίεσης και ανισοτιμίας, θα βάλει τις βάσεις για τη χειραφέτηση της γυναίκας.

 

 

Μήνυμα Νομαρχιακής  Διοικούσας Επιτροπής (ΝΟ.Δ.Ε.) Νέας Δημοκρατίας Πιερίας
για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
 

Ημέρα αφιερωμένη στη γυναίκα είναι η 8η Μαρτίου. Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο.

Η  ημέρα αυτή  συμβολίζει τη μαχητική, αγωνιστική στάση ζωής των εργαζόμενων γυναικών που διεκδικούν τα σύγχρονα δικαιώματά τους στην εργασία, στη μόρφωση, στην κοινωνική στήριξη της μητρότητας, στον ελεύθερο χρόνο, στην πολιτική.

Υπάρχει δυστυχώς ακόμη σε ένα μικρό τμήμα της κοινωνίας η παρωχημένη αντίληψή οτι οι γυναίκες μειονεκτούν έναντι των ανδρών και ο ρόλος τους είναι παρακολουθητικος έναντι αυτών. Με άλλα λόγια  οι γυναίκες αντιμετωπίζονται από μερικούς ως το «αδύναμο» φύλο.

Συνεπώς υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν

για την εξάλειψη των διακρίσεων και την ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών σ’όλα τα κοινωνικά δρώμενα. Απαιτείται βούληση και συγκροτημένες  προτάσεις

Είναι καθήκον κάθε κοινωνίας και κάθε ανθρώπου να τιμά και να σέβεται τη γυναίκα, να της εκφράζει ευγνωμοσύνη και σεβασμό , αναγνωρίζοντας την προσφορά της σ’ολες της εκφάνσεις της ζωής!!

Η υπεράσπιση της Γυναίκας, ως πλήρως ισότιμου μέλους της κοινωνιας είναι βασική επιδίωξη της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Για τη ΝΟ.Δ.Ε Πιερίας

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Χαράλαμπος Μπρουσκέλης                                                                                             Υπ. ΤΟΜΕΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Ρούλα Βαβατσούλα

 


Δήμος Κατερίνης
Γραφείο τύπου
06-03-2020

 ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ «ΗΜΕΡΑ ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΘΥΡΩΝ» (OPEN DAY).

Χρήσιμη ενημέρωση δημοτών για την αποστολή του Κέντρου Υποστήριξης Γυναικών Δ.Κατερίνης

 

Ημέρα ανοιχτών θυρών (OPEN DAY), για όλες τις δημότισσες και τους δημότες καθώς και για τους εκπροσώπους φορέων, ήταν η σημερινή ημέρα (Παρασκευή 6/3/2020) για το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Δ.Κατερίνης ενόψει της παγκόσμιας ημέρας δικαιωμάτων της γυναίκας (Κυριακή 8 Μαρτίου 2020).

Συγκεκριμένα, το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Δ.Κατερίνης άνοιξε σήμερα τις θύρες του σε όλους τους πολίτες. Σκοπός της εκδήλωσης ήταν να ενημερωθούν από τα στελέχη του Κέντρου για την αποστολή της Δομής αυτής, για τις παρεχόμενες υπηρεσίες και δράσεις της αλλά και για να απαντήσουν σε ερωτήματα.

Όπως είναι γνωστό, το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Δήμου Κατερίνης λειτουργεί από το 2013 και βρίσκεται στην οδό Αυγουστίνου, στις παλιές εργατικές κατοικίες της περιοχής. Το Κέντρο αποτελεί μέρος ενός ολοκληρωμένου δικτύου υπηρεσιών πρόληψης και αντιμετώπισης της βίας κατά των γυναικών, αλλά και γυναικών που υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις (μονογονείς, άνεργες, ΑμΕΑ, μετανάστριες, πρόσφυγες, κλπ.), υπάγεται στη ΓΓΟΠΙΦ και εποπτεύεται επιστημονικά από το ΚΕΘΙ.

Το Κέντρο στελεχώνεται από επιστημονικό προσωπικό εξειδικευμένο στη συμβουλευτική γυναικών: Ψυχολόγο, Κοινωνική Λειτουργό, Κοινωνιολόγο και Νομικό. Επίσης αναλαμβάνει δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας, με στόχο την  πρόληψη και καταπολέμηση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών. Οι υπηρεσίες παρέχονται ΔΩΡΕΑΝ και διέπονται από τους κανόνες του απορρήτου. Τηλέφωνο 23510 36 678 και στην 24ωρη τηλεφωνική γραμμή SOS15900.

ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΗ ΔΗΜ.ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΑΣΗΜΙΝΑ ΠΟΥΛΙΟΥ: ΑΝΔΡΑΣ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΑ, ΙΣΟΤΙΜΟΙ, ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΑΞΙΑ.

Με αφορμή την εκδήλωση που οργάνωσε το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Δ.Κατερίνης, την Παρασκευή 6/3/2020, από το πρωί έως το μεσημέρι, η Δημοτική Σύμβουλος Κατερίνης, Ασημίνα Πούλιου, που είναι εντεταλμένη στο Κέντρο Συμβουλευτικής, σε δηλώσεις της ανέφερε τα εξής: «Σήμερα ανοίξαμε τις πόρτες του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Δ.Κατερίνης όχι μόνο για όλες τις κυρίες αλλά και για όλους τους κυρίους, για όλους τους συνδημότες μας του Δ.Κατερίνης».

Τόνισε ότι «είναι ανάγκη να κατανοηθεί από όλους ότι ο άνδρας είναι άνθρωπος, άνθρωπος όμως είναι και η γυναίκα, είναι ισότιμοι μεταξύ τους, με την ίδια αξία, με την ίδια τιμή, γι’ αυτό και πρέπει να υπάρχει αλληλοσεβασμός μεταξύ τους, αλληλοκατανόηση και αγάπη ως δημιουργήματα του ίδιου Θεού. Επομένως, άνδρες και γυναίκες είναι ισότιμοι, έχουν τα ίδια δικαιώματα, κανείς κατώτερος, κανείς ανώτερος».

Και στο κλείσιμο των δηλώσεών της η κ. Πούλιου ευχαρίστησε όλες τις γυναίκες και όλους τους άνδρες που επισκέφθηκαν από το πρωί έως τις 2.00 το μεσημέρι το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Δ.Κατερίνης, ευχαρίστησε όμως και τον Δήμαρχο, Κώστα Κουκοδήμο, ο οποίος, όπως είπε η κ. Πούλιου, από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του επιδίωξε την ποικιλότροπη στήριξη του Κέντρου καθώς και την ανάδειξη των δράσεων αυτής της δομής.

«Να υπενθυμίσω, άλλωστε», είπε η κ. Πούλιου «και την πρόσφατη ανακοίνωση του Δημάρχου Κατερίνης για μίσθωση δωματίων κάποιων ξενοδοχείων για φιλοξενία κακοποιημένων γυναικών, θέμα που αναδείχθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης μετά την προσφορά του Συλλόγου Γυναικών «Ολυμπιάδες», ύστερα από σχετική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε».

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ Γ.ΤΣΙΑΛΟΣ: ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΝΟΕΙΤΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΑΝΔΡΕΣ ΜΕ ΠΑΛΙΕΣ ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΝΟΟΤΡΟΠΙΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ.

«Είμαι ικανοποιημένος από την ενημέρωση που είχα σήμερα από τα στελέχη του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Δήμου Κατερίνης ως προς την αποστολή τους και ως προς το θετικό έργο που παρέχουν όχι μόνο στις κακοποιημένες γυναίκες αλλά και ευρύτερα στην τοπική μας κοινωνία», δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού Δ.Κατερίνης, Γιώργος Τσιαλός.

«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος όμως», σημείωσε ο κ. Τσιαλός, «επειδή τα στελέχη του Κέντρου πραγματοποιούν και ενημέρωση σε σχολεία, ώστε να διαπαιδαγωγηθούν τα νέα παιδιά, ιδιαίτερα δε τα αγόρια, ώστε να αντιμετωπίζουν με μεγάλο σεβασμό τις συμμαθήτριές τους αλλά και ευρύτερα τις κοπέλες. Αυτό λέγεται πρόληψη. Και η πρόληψη είναι σαφώς καλύτερη από τη θεραπεία των προβλημάτων», διευκρίνισε.

«Εύχομαι στα στελέχη του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών του Δ.Κατερίνης να έχουν πάντοτε καλή δύναμη ώστε να συνεχίζουν να βοηθούν κακοποιημένες γυναίκες αλλά και να προωθούν το έργο της πρόληψης. Τέτοιου είδους δράσεις βοηθούν στη συνεχή μείωση αρνητικών φαινομένων (λεκτική και σωματική βία κατά των γυναικών) και στην καλυτέρευση της κοινωνίας μας», ανέφερε στις δηλώσεις του ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού Δ.Κατερίνης.

ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΙΩΑΝΝΑ ΕΥΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ: ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΑΣ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΘΕ ΓΥΝΑΙΚΑ ΑΝΩ ΤΩΝ 18 ΕΤΩΝ ΠΟΥ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ.

Σε δηλώσεις της η Ψυχολόγος του Κέντρου, Ιωάννα Ευαγγελοπούλου, αναφέρθηκε στην ίδρυση της Δομής, το 2013, από τον Δήμο Κατερίνης και επισήμανε ότι «αρχικά η ομάδα – στόχος ήταν οι γυναίκες που έχουν υποστεί κακοποίηση. Με την ένταξή μας όμως στο νέο ΕΣΠΑ, το 2016, άνοιξε η ομάδα – στόχος, διευρυνθήκαμε.

Έτσι, πλέον δεχόμαστε κάθε γυναίκα άνω των 18 ετών που ανήκει σε ευάλωτη ομάδα όπως οι γυναίκες που υφίστανται κακοποίηση, οι άνεργες, οι γυναίκες – μονογονείς, οι μετανάστριες, οι γυναίκες πρόσφυγες, οι ΑμΕΑ κλπ., με σκοπό τη στήριξή τους στο θέμα που αντιμετωπίζουν και που επιδιώκουν να μπουν σε έναν κύκλο ψυχολογικής στήριξης, κοινωνικής στήριξης, νομικής συμβουλευτικής και εργασιακής συμβουλευτικής», ανέφερε η κ. Ευαγγελοπούλου. Και ολοκλήρωσε τις δηλώσεις της λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τελικός στόχος είναι να ενισχυθεί η αυτοπεποίθηση αυτών των γυναικών και να επανακτήσουν τον έλεγχο της ζωής τους και την ευθύνη της προσωπικής και επαγγελματικής ζωής τους».

ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ «KATERINI RUN».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι την Κυριακή, 8 Μαρτίου, παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα της γυναίκας, το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών θα συμμετάσχει στην εκδήλωση ‘Katerini Run’ και μάλιστα, τις προηγούμενες ημέρες, είχε απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση προς όλους τους δημότες και τις δημότισσες να τρέξουν μαζί του στον Λαϊκό  Δρόμο Υγείας και Δυναμικού Βαδίσματος 5.005 μ. Όπως είναι γνωστό, η εκκίνηση θα γίνει στις 11:15 το πρωί, στην πλατεία Ελευθερίας Κατερίνης.

 

 

 

Π Α Γ Κ Ο Σ Μ Ι Α   Η Μ Ε Ρ Α   Π Ρ Ο Σ Ε Υ Χ Η Σ   Γ Υ Ν Α Ι Κ Ω Ν 2020 – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6 ΜΑΡΤΙΟΥ

Η Παγκόσμια Ημέρα Προσευχής είναι μια οικουμενική κίνηση χριστιανών γυναικών που προσκαλεί σε προσευχή και δράση για Ειρήνη και Δικαιοσύνη στον κόσμο.

Η Παγκόσμια Ημέρα Προσευχής έχει οριστεί να είναι η πρώτη Παρασκευή του Μαρτίου και είναι μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε και καθοδηγείται από γυναίκες σε περισσότερες από 170 χώρες ανά τον κόσμο. Γυναίκες διαφορετικών φυλών, πολιτισμικών καταβολών και παραδόσεων συναντιούνται για να προσευχηθούν και να ανταλλάξουν απόψεις για προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χώρες τους.

Η Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία Κατερίνης, την Παρασκευή 6 Μαρτίου, στις 5μ.μ., στο Σχολικό Κτίριο (Νικομηδείας 38), συμμετέχοντας στην Παγκόσμια Ημέρα Προσευχής, προσκαλεί όσους το επιθυμούν να παραβρεθούν και να συμμετέχουν σ’ αυτήν την ώρα προσευχής.

«Θεωρούμε πολύ σημαντικό οι Χριστιανές γυναίκες απ’ όλο τον κόσμο να υψώνουν χέρια προσευχής στον Κύριό μας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις χώρες τους. Ο Ιησούς Χριστός υπόσχεται να απαντήσει στις προσευχές των δικών Του και τους διαβεβαιώνει ότι θα βρίσκεται ανάμεσά τους «όπου δύο ή τρεις είναι μαζεμένοι στο όνομά του». Βασισμένες σ’ αυτήν την υπόσχεση, ας ενώσουμε και εμείς τις προσευχές μας την Παρασκευή 6 Μαρτίου, με τα εκατομμύρια των αδελφών μας σε όλο τον κόσμο και ας ζητήσουμε ο Κύριος να κάνει επέμβαση στην ατομική, οικογενειακή και εθνική μας ζωή, καθώς και στην εκκλησιαστική, γιατί μόνον Εκείνος μπορεί να δώσει λύση σε όλα τα προβλήματά μας», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Ευαγγελική Εκκλησία Κατερίνης.