Η ορκωμοσία

της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας

της πρώτης Ελληνίδας που αναδείχτηκε στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα – live

 

 

 

 

Η 13η Πρόεδρος της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας, Αικατερίνη, η πρώτη γυναίκα που αναδεικνύεται στο υψηλότερο πολιτειακό αξίωμα της χώρας, ορκίζεται σήμερα, Παρασκευή 13.3.2020, στη διάρκεια τελετής στην Βουλή των Ελλήνων, υπό την σκιά της πανδημίας του κορονοϊού.

Τα μέτρα κατά της εξάπλωσης του COVΙΙD 19 είναι εμφανέστατα στην σημερινή τελετή, τα οποία προβλέπουν, πέρα από την δραματική μείωση των παρόντων -βουλευτών και προσκεκλημένων- ως και την αποφυγή των χειραψιών και τους χαιρετισμούς δια νεύματος και ελαφράς υπόκλισης. Επίσης ματαιώθηκε η παραδοσιακή τελετή συγχαρητηρίων για την ανάληψη των καθηκόντων της που είχε προγραμματιστεί για αύριο, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Η κα Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου εξελέγη από το ελληνικό κοινοβούλιο στις 22 Ιανουαρίου 2020, έχοντας -για πρώτη φορά- τη στήριξη τριών κομμάτων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής) ενώ κανείς βουλευτής δεν ψήφισε κατά της υποψηφιότητάς της (επί 294 παρόντων βουλευτών, 261 ψήφισαν υπέρ και 33 δήλωσαν «παρών»).