Η Μητρόπολη υλοποιεί,

αλλά συνεχίζει να διαφωνεί

“…Οι παραπάνω αποφάσεις και προβλέψεις είναι, ασφαλώς, πρωτόγνωρες για όλους. Είμαστε, όμως, υποχρεωμένοι να υπακούσουμε στις οδηγίες των υπεύθυνων Φορέων της Πολιτείας…”

 

 

 

 

Κατερίνη, 17 Μαρτίου 2020

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

            Σε εφαρμογή αποφάσεως της Ιεράς Συνόδου και των οδηγιών της Πολιτείας, η Ιερά Μητρόπολις Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος έλαβε τα παρακάτω μέτρα προστασίας από την εξάπλωση του κορωνοϊού:

  1. Οι Ιεροί Ναοί θα παραμείνουν ανοικτοί όλες τις ημέρες: 9.00 –11.00 π.μ. και 6.00–7.00 μ.μ. Επιτρέπεται μόνον η κατ’ ιδίαν προσευχή των πιστών, με βραχεία παραμονή στο χώρο λατρείας, τηρουμένης της αναλογίας του ενός ατόμου ανά 10 τ.μ.
  2. Αναστέλλονται μέχρι και 30 Μαρτίου 2020, όλες οι Ιερές Ακολουθίες (Όρθρου, Εσπερινού, Ωρών, Μ. Αποδείπνων, Χαιρετισμών της Παναγίας, Προηγιασμένων Λειτουργιών, Θείων Λειτουργιών Σαββάτων και Κυριακών, Κατανυκτικών Εσπερινών, Ευχελαίων, Παρακλήσεων κ.ά.) σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους λατρείας: Ενοριακούς Ναούς, Παρεκκλήσια, Κοιμητήρια, Ιδιωτικούς και Ιδρυματικούς Ναούς, ανεξαρτήτως μεγέθους και χωρητικότητας. Επίσης, αναστέλλεται η συνέχιση του προγράμματος τέλεσης της Ιεράς Εξομολογήσεως.
  3. Αναστέλλονται όλα τα προγραμματισμένα Μυστήρια Βαπτίσεων. Σε περίπτωση ανάγκης ή επιμονής των ενδιαφερομένων, η Βάπτιση θα πραγματοποιείται με την παρουσία αποκλειστικώς και μόνο των γονέων και του αναδόχου.
  4. Οι κηδείες θα τελούνται από τον ιερέα και ένα βοηθό του, με την παρουσία μόνον του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος του κεκοιμημένου και του προσωπικού του Ναού.
  5. Μνημόσυνα θα τελούνται μόνον επί των τάφων. Για προγραμματισμένα μνημόσυνα, οι ιερείς θα έρθουν άμεσα σε επικοινωνία με τους οικείους για την ακριβή ώρα τέλεσης επί του τάφου. Οι συγγενείς θα προσκομίζουν το κόλλυβο.
  6. Στις εισόδους των Ιερών Ναών θα υπάρχει συσκευή με απολυμαντικό/αντισηπτικό, προς χρήση των πιστών.
  7. Πνευματικά Κέντρα, Αίθουσες Ιερών Ναών κ.ο.κ. θα παραμείνουν κλειστά μέχρι νεοτέρας.
  8. Αναστέλλονται όλες οι κατ’ οίκον ιεροπραξίες.
  9. Σε περίπτωση ανάγκης και μόνον επιτρέπεται η επίσκεψη Ιερέως σε ασθενή κατ’ οίκον ή σε Νοσηλευτικό Ίδρυμα. Στις περιπτώσεις αυτές θα λαμβάνονται όλα τα ενδεδειγμένα προληπτικά μέτρα όπως ορίστηκαν από την Εθνική Επιτροπή Προστασίας Δημόσιας Υγείας.
  10. Οι κωδωνοκρουσίες θα συνεχιστούν κατά τις διατεταγμένες ώρες, ως υπόμνηση προσωπικής ή κατ’ οίκον προσευχής.
  11. Τα Εφημεριακά Γραφεία θα λειτουργούν εκ περιτροπής, κατά τις ώρες λειτουργίας των Ιερών Ναών (δηλαδή 9.00-11.00 π.μ. και 6.00- 7.00 μ.μ.). Στην είσοδο κάθε Ιερού Ναού και στον πίνακα ανακοινώσεων να αναρτηθούν τα τηλέφωνα επικοινωνίας των ιερέων, για περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
  12. Οι ως άνω ρυθμίσεις αφορούν, προσαρμοσμένες κατά περίπτωση, και τις Ιερές Μονές.
  13. Τα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως θα συνεχίσουν να λειτουργούν με μειωμένο ωράριο. Συγκεκριμένα, θα δέχονται καθημερινά το κοινό μόνο κατά τις ώρες 11.00-13.00 και μόνον για επείγουσες υποθέσεις.

Οι παραπάνω αποφάσεις και προβλέψεις είναι, ασφαλώς, πρωτόγνωρες για όλους. Είμαστε, όμως, υποχρεωμένοι να υπακούσουμε στις οδηγίες των υπεύθυνων Φορέων της Πολιτείας.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Γεώργιος καλεί όλους τους πιστούς να παραμείνουν κατ’  οίκον,  προσευχόμενοι προς τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό «άδοντες και ψάλλοντες εν ταις καρδίαις ημών», ώστε γρήγορα να βγούμε από αυτή την κρίση. Θα δοθεί σε όλους εν καιρώ η δυνατότητα αναπλήρωσης των Ιερών Ακολουθιών και Μυστηρίων.