Θα παρέμβετε, κε εισαγγελέα;

αφορά νόμο για την προτασία από την πανδημία

αρκεί η Επιθεώρηση Εργασίας και τα σωματεία;;; την καταγγελία κάνει το Εργατικό Κέντρο Κατερίνης

Εργατικό Κέντρο Κατερίνης:
Να μπει φρένο στις απολύσεις και στην εκμετάλλευση των εργαζομένων
Πολλές είναι οι διαμαρτυρίες και οι καταγγελίες εργαζομένων που φτάνουν στο Εργατικό Κέντρο Κατερίνης και στα σωματεία του για την πίεση που δέχονται από τους εργοδότες τους να χρεώνουν την κανονική τους άδεια και όχι την ειδική άδεια που προβλέπεται λόγω της πανδημίας του κορονοϊού από την 11-3-2020 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, για την πίεση αλλαγής των όρων της σύμβασης εργασίας τους (ωράρια, εκ περιτροπής εργασία κλπ) για οικειοθελείς αποχωρήσεις, για άδειες άνευ αποδοχών ή και για την απειλή απολύσεων.

Ενημερώνουμε τους συνάδελφους-ισσες να μην αποδέχονται και να μην υπογράφουν τίποτε από τα παραπάνω και να τα καταγγέλλουν στα Σωματεία τους, στο Εργατικό μας Κέντρο και στην Επιθεώρηση Εργασίας. Πολλές είναι οι διαμαρτυρίες και οι καταγγελίες και των εργαζομένων στα SUPER MARKETS, οι οποίοι κινδυνεύουν να καταρρεύσουν από τα εξαντλητικά ωράρια εργασίας. Δεν επιτρέπεται με το ίδιο προσωπικό να αυξάνονται οι ώρες, να επιτρέπεται η εργασία τις Κυριακές, όταν μάλιστα οι πωλήσεις και τα κέρδη τους αυτό τον καιρό αυξήθηκαν κατακόρυφα λόγω του κορονοϊού. Η διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των Σούπερ Μάρκετ και η κυριακάτικη εργασία μόνο πανικό μπορούν να προκαλέσουν και δεν έχουν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, παρά μόνο ευκαιρία να θεσμοθετήσουν επιπλέον μέτρα εξόντωσης και εξαθλίωσης των εργαζομένων του κλάδου.

Καλούμε την Κυβέρνηση να παρέμβει άμεσα νομοθετικά για την προστασία των εργαζομένων από τις απολύσεις και τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις των εργοδοτών και όπως με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) έδωσε τόσα δικαιώματα στους εργοδότες με ΠΝΠ να απαγορεύσει τις απολύσεις όσο θα υπάρχει το πρόβλημα με τον κορονοϊό. Και πρέπει να το πράξει αμέσως.   Επίσης καλούμε την Επιθεώρηση Εργασίας να παρέμβει αποφασιστικά για την αποτροπή της ασυδοσίας ορισμένων εργοδοτών και επί πλέον να ενημερώσει τις επιχειρήσεις και να ελέγξει αν έχουν παρθεί τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των εργαζομένων έναντι του κορονοϊού (προμήθεια και εφοδιασμός των εργαζόμενων  με τα αναγκαία και απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας κοκ).

Κατερίνη, 17/3/2020
Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ