ΞΥΠΝΑ (Βασίλη;)

χανόμαστε

δεν είναι χόμπυ και Fb – είναι καθήκον και ευθύνη που επέλεξες και αγωνίστηκες να αναλάβεις και να εκπληρώσεις

 

 

 

Περάσαμε την σκληρότερη περίοδο της προηγούμενης κρίσης -της οικονομικής- με τεράστιες απώλειες και σε ανθρώπινες ζωές. Σε τοπικό επίπεδο και σε αντίθεση με την κεντρική διοίκηση και άλλους Δήμους, ο Δήμος δεν έπραξε τίποτα για να στηριχθεί ο δήμος (οι δημότες), πέρα από ένα πρόγραμμα ΤΕΒΑ (ελάχιστα τρόφιμα και εφόδια για ελάχιστους άπορους) κι αυτό γιατί υλοποιήθηκε σε επίπεδο νομού από άλλους. Ταυτόχρονα και με κάθε τρόπο, στοχευμένες …εκροές τόνωναν το ηθικό των εκλεκτών και φίλων που διατηρούσαν τον μύθο της τέλειας δημαρχίας και του πλήρως επιτυχημένου -οπότε και χαρισματικού- δημάρχου. Αυτές τις επιδόσεις παρέλαβε η σημερινή διοίκηση και -με δεδομένες τις εκφρασμένες προθέσεις της- αυτές επιθυμεί να ξεπεράσει.

Και θα ήταν εύκολο να τις ξεπεράσει. Δήμοι της Ελλάδας είχαν απείρως σημαντικότερες -επιδόσεις- με τα όσα τους προσφέρθηκαν εν μέσω της κρίσης και όσα οι ίδιοι αποφάσισαν να πράξουν εκτός κοινού πολιτικο-διοικητικού πλαισίου. Σε ότι αφορά τις δυνατότητες που η σημερινή κυβέρνηση θέλησε και έδωσε ήδη στην Αυτοδιοίκηση, δεν πρέπει να ξεχνάμε τις αλλαγές που έκανε “με το καλημέρα” στο νόμο της προηγούμενης, χάριν της κυβερνησιμότητας. Χάρις της επιβίωσης των μαζών από μια θανατηφόρο πανδημία δεν έχουν καταγραφεί -μέχρι στιγμής- τόσο τολμηρά βήματα, ενώ όλο το φάσμα του καθεστωτικού Τύπου περιγράφει μια αποφασισμένη και στιβαρή κυβέρνηση και πρωθυπουργό. Μπορεί να ‘ναι κι έτσι τα πράγματα. Μπορεί -πράγματι- να χρειάζεται Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για να μην πληρώσουν ΚΛΕΙΣΤΕΣ επιχειρήσεις, τα τέλη -τα δημοτικά- που αναλογούν στην περίοδο που θα ‘ναι κλειστές. Μπορεί.

Σε τοπικό επίπεδο, η κληρονομιά Δημόπουλου (ανύπαρκτα ή φτωχά αποτελέσματα) βρίσκει συνεχιστή και κληρονόμο, σύσσωμη την νέα διοίκηση. Από αντιδημάρχων και στελεχών ως του δημάρχου του ίδιου. Με ορμητήριο το παντοδύναμο Facebook, ενημερώνουν τους δημότες για τα σωτήρια και εμπνευσμένα, διεκδικώντας το πολυπόθητο Like και το άκριτο, έγχρωμο “Μπράβο”, αναγνωστών-δημοτών-οπαδών και παραζαλισμένων από κρίση υπερδεκαετή, για τους οποίους η ελάχιστη παροχή μοιάζει με μάννα εξ ουρανού στην έρημο της παντελούς απουσίας σοβαρής τοπικής κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής. Κατά το παράδειγμα -επίσης δεκαετιών- των προηγουμένων, ο εθελοντισμός ανθεί, προβάλλεται με κάθε τρόπο και …αν ζήσουμε …κάνουμε και τον απολογισμό της συμβολής του, στην όποια επιτυχία. Αντί πράξεων κατόπιν ωρίμου σκέψεως που θα αφορούν τους δημότες οριζόντια και κάθετα, μουδιασμένοι αιρετοί καταφεύγουν στους δυο-τρεις ή τους δέκα που -αξιέπαινα- προσφέρουν εαυτούς στην υπηρεσία του συνανθρώπου. Το μούδιασμα και η αναποτελεσματικότητα των αρχόντων μας είναι είναι τόσο που, αντί οι προτάσεις εθελοντισμού να υιοθετηθούν και να γίνουν αφορμή για κάτι μαζικότερο και αποτελεσματικότερο, παραμένουν στα περιορισμένα όρια της αντανακλαστικής πρώτης αντίδρασης. Επιτρέψτε μου ένα παράδειγμα για να μην -ξανα-κατηγορηθώ για εμμονική γκρίνια και ό,τι άλλο: τάδε αριθμός δημοτών της τάδε περιοχής προσφέρονται να βοηθήσουν “όσους έχουν ανάγκη”. Καλό. Άγιο. Μπορούν να το πράξουν αυτοί οι λίγοι και χωρίς καμία ανάμειξη του Δήμου. Του Δήμου που θα καταγράψει την πρόταση και την προσφορά και -δικαιολογώντας το ρόλο του- θα κάνει το μεγαλύτερο βήμα, πράττοντας: καταγράφουμε τις ανάγκες των σε όποια αδυναμία δημοτών και καλούμε εθελοντές να αναλάβουν -υπό τον συντονισμό και την ευθύνη του Δήμου- την κάλυψη των αναγκών αυτών. Το να ποστάρουμε συγχαρητήρια και προσωπικά -ή και καθόλου- να ενισχύουμε ….κάτι, είναι σαν να λέμε στον πολίτη “εντόπισε το πρόβλημα, βρες τον τρόπο να το λύσεις κι εδώ είμαι εγώ να συμβάλω ως πρόσωπο, συγχαίροντάς σε”.

Για ποιο απ’ τα δύο διεκδικήσατε εκλογή και για ποιο απ’ τα δυο σας ψηφίσαμε;

Ξεκολλήστε απ’ το Fb και την αρχέγονη ανάγκη επιβράβευσης.

Η πανδημία είναι εδώ και σκοτώνει με όλους τους τρόπους. Βιολογικά, κοινωνικά, οικονομικά, σε μήκος χρόνου πρωτόγνωρο -αν δεν βρεθεί θεραπεία-. Δεν υπάρχει πια τίποτα τυπικό και άχρηστο, με περιθώρια επιβίωσης. Ένα-ένα καταγράφονται ως νεκρά και ατελέσφορα όλα τα ξεπερασμένα.
Σκεφτείτε για τους 26.000 και κυβερνήστε με το βάρος της πλήρους ευθύνης.

Αν κατ’ ελάχιστο το καταφέρετε, τα ποστ και τα likes θα έρθουν μόνα τους και απ’ όλα τα μήκη και τα πλάτη. Όχι από την Σκοτίνα για/ως την Νέα Έφεσο.-

ΥΓ: τα δημοκρατικώς ανάλογα ισχύουν και για την αντιπολίτευση, όιι μόνο για την διοίκηση. Την όποια, πιθανώς υπαρκτή, αντιπολίτευση.

ΥΓ2: κονδύλια; βουνά ολόκληρα. Βουνά χαλικιών στην ΔΕΑΔΟ που αυξάνουν και μειώνουν το υψόμετρό τους, ΧΩΡΙΣ ανάλογη αύξηση των εσόδων της εταιρείας-αμαρτίας. Και τα κονδύλια από τις αμέτρητες πηγές εθνικής και ευρωπαϊκής χρηματοδότησης.-