Δύο δηλώσεις

για την ίδια Παγκόσμια Ημέρα

η μία συγχαίρει, η άλλη καταγγέλλει – και οι δυο μαζί επιβεβαιώνουν την καταγγελλόμενη πραγματικότητα

 

 

 

 

 

 

Αθήνα, 3 Μαΐου 2020

Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, για την  Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου αναδεικνύει τα σύμφυτα με τη Δημοκρατία θεμελιώδη δικαιώματα της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας του Τύπου, όπως κατοχυρώνονται στην Παγκόσμια Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Ο.Η.Ε. και στο Σύνταγμα της Πατρίδας μας.

Υπογραμμίζει ταυτόχρονα την ευθύνη μας να συμβάλλουμε στην ακηδεμόνευτη πληροφόρηση και την απρόσκοπτη διακίνηση θέσεων, απόψεων και ιδεών. Και βέβαια, να στηρίζουμε τη λειτουργία του Τύπου και των εργαζομένων σε αυτόν. Ιδίως μάλιστα σε μια δύσκολη εποχή, καθώς τις προκλήσεις της τεχνολογικής αλλαγής και της οικονομικής κρίσης ακολούθησε η πρωτοφανής, παγκόσμια, υγειονομική κρίση λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Συγχαίρουμε τους δημοσιογράφους και τα Μέσα Ενημέρωσης για την υπευθυνότητα, με την οποία χειρίστηκαν την πανδημία προσφέροντας έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση στους πολίτες. Ενημέρωση που αποτέλεσε σημαντική παράμετρο στην επιτυχή μέχρι σήμερα αντιμετώπιση της πανδημίας. Συνεχίζουμε το ίδιο υπεύθυνα και στη δεύτερη, δυσκολότερη, φάση που ξεκινά από αύριο για να βγούμε οριστικά νικητές».

 

 

 

3/05/2020

 Δήλωση εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Χαρίτση,
για την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου

Η Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας βρίσκει την ανθρωπότητα να δοκιμάζεται από την πανδημία του κορωνοϊού. Στη συγκεκριμένη συγκυρία, ο ρόλος που καλείται να επιτελέσει ο Τύπος, έντυπος και ηλεκτρονικός, είναι πολλαπλώς αναβαθμισμένος. Γι’ αυτό και, ειδικά φέτος, η συγκεκριμένη μέρα δεν προσφέρεται για ευχολόγια.

Το κρίσιμο για τη δημοκρατία αγαθό της ενημέρωσης βρίσκεται υπό διαρκή απειλή, καθώς αντιμετωπίζει συνεχείς και ισχυρές πιέσεις από ισχυρά πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα. Κι όλα αυτά τη στιγμή που, ακριβώς λόγω της κρίσης, η ανάγκη για σφαιρική και αμερόληπτη ενημέρωση των πολιτών αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία.

Στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα, η πίεση που ασκείται από την κυβέρνηση προκειμένου να ελεγχθούν απόλυτα τα ΜΜΕ έχει ενταθεί στον μέγιστο βαθμό. Η ανάγκη ενίσχυσης του Τύπου, ο οποίος έχει δοκιμαστεί τα τελευταία χρόνια από τις διαδοχικές κρίσεις, είναι αυτονόητη. Ωστόσο, η ανάγκη αυτή πρέπει να ικανοποιηθεί με πλήρη διαφάνεια, αξιοκρατία και σεβασμό των εργαζόμενων στον χώρο των ΜΜΕ, ώστε να εκπληρώσουν τον ρόλο τους, που δεν είναι άλλος από την ενίσχυση του πλουραλισμού και της δημοκρατίας. Η πανδημία απαιτεί ενίσχυση της δημόσιας σφαίρας, όχι χειραγώγηση και ποδηγέτηση της ενημέρωσης.